Nauka o zbraních

Připomínky k hlavní části serveru
MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#61 » ned 18. črc 2010, 15:22

To je zase blázinec tady... Tak zkusíme popořadě.

Tyto stránky jsou dělané v dobré vůli, ve volném čase a zadarmo. Nikomu neposkytují jakoukoli záruku na cokoli. Přesto se snažím je stále zlepšovat. K tomu rád využiji i podnětných rad a přípomínek, nikoli urážek (už jsem se tu dočetl, že jsem neumětel a poškozuji všechny, kteří sem zavítají). Ostatně i kvůli feedbacku je zde fórum. Kdybych reakce lidí nechtěl, nebudu ho zde zakládat.

Tyto stránky už dopomohly k úspěšnému složení zkoušek stovkám lidí (sám jich znám osobně desítky) a mnozí se učili pouze z nich. Pomohl s nimi i jeden zkušební komisař a žadatelům je doporučují i mnozí jiní komisaři a některá policejní oddělení. Tvrdit, že je to tu k prdu a mělo by se to hned zavřít (kde je ta svoboda, po které jste volali?), je dost zcestné.

Monna píše:Navíc jsem nyní koukala na legislativu a hned jak jsem otevřela zákon 119/2002Sb., tak jsem zjistila Vaší opravdovou aktuálnost, Platné znění od 1.2.2009, přitom od té doby byla provedena novela tohoto zákona s platností od 1.1.2010.

Zákon o zbraních je tu ve verzi z 1.1.2010 (což byla novelizace zákonem 41/2009 Sb.).

Ad normy, se kterými ty bylo taky veselo - pokud mají normy zákonem závazný účinnek, bývá na ně v zákoně také odkazováno, obvykle poznámkou pod čarou. V zákoně o zbraních ani vyhlášce č. 384/2002 Sb. jsem takový odkaz ovšem nenašel, tudíž se mi nezdá být závazným z hlediska zákona o zbraních. Ale třeba mě nějaký právník vyvede z omylu.
Čímž samozřejmě nechci říct, že nestojí za to se podívat po tom, jak je to někde definováno, ale nemyslím, že pro žadatele o ZP vzniká závazná povinnost znát normu, která v zákoně není zmíněna. Ale jak jsem říkal, rád se podívám na paragraf, který můj názor vyvrací a rád se podívám po různých definicích názvosloví.

Monna píše:Jen bych Vám chtěla poradit, aby jste dokud si všechny chyby, které zde máte, neopravíte, přejmenovali tyto stránky na "zbraně.cz". To kvalitně prosím vypusťte, neboť kvalitně to zde není.

Pokud mi zajistíte doménu "zbrane.cz", rád tam web přesunu.

Monna píše:Vy se bohužel pánové nechcete učit, ale polemizovat o ničem a v tom si libujete. Nejvíc Vás asi štve, že Vám chyby odhalila ženská.

Naopak, já ženské rád a na střelnici dvojnásob. Je jich tam bohužel pomálu...

Můžete mi, prosím, ukázát, kde jsem něco kopíroval z knih pana Žuka? Když už se hrozíte nad tím, že jsem neplatil OSA (jak vůbec můžete vědět, komu jsem platil a komu ne?).
Pokud je zde něco převzatého, je u toho vždy uveden zdroj.

Většina informací zde je posbíraná z různých knih (tím nemyslím zkopírovaná) a od zkušenějších střelců. Nemám patent na rozum, stejně tak jako ostatní střelci či odborné knihy. Navíc palné zbraně už jsou technologie stará pár set let a i názvosloví se vyvíjí, viz náš "samopal" (dnes útočná puška) či "kule" (dnes obvykle střela či projektil). To že je něco zastaralé, ještě ale nemusí znamenat, že je to špatně. Proto také u oné páky/kličky uvádím obě varianty (takže nechápu proč se nad tím rozčilujete).

Monna píše:Tak tedy vidím, jak toto fórum funguje, pokud někdo proti těmto stránkám vznese podnětnou připomínku, tak jeho příspěvek bude smazán, místo toho, aby jste se zamysleli nad chybami, které zde jsou? Promiň ale už nejsme v totalitě, kdy vše bylo cenzůrováno. Vy jste to možná nezažili, já ano. Pokud vím, tak dnes máme svobodu projevu, tak nevidím důvod, proč mazat podnětné příspěvky.

Podnětným připomínkám hurá! "Nebudu zde popisovat všechny chyby, které jsme odhalili." ale není konstruktivní kritika, to je jen podnět k hádkám.
Díkybohu už nežijeme v totalitě! Proto taky má každý právo tyto stránky použít, nebo nepoužít a odejít. A proto byste si taky měli uvědomit, že jste tu na návštěvě a chovat se slušně. Odjel jsem na dva dny pryč a když přijedu, naleznu zde na svoji osobu i další zde dosti urážek. To tu rozhodně tolerovat nebudeme.

Takže ve zkratce, pokud kdokoli nalezne problém či chybu, ať to zde uvede a já se rád pokusím zjednat nápravu. Pokud se tu chce někdo hádat, tak ať laskavě odejde nebo bude odejit.

Doufám, že si rozumíme (bez toho, aby jste mě zase nařkli z kdovíčeho).
Předem děkuji,
Martin

jomekabi

Příspěvek#62 » ned 18. črc 2010, 22:40

K tomu bych chtel jenom dodat: Motam se kolem zbrani uz delsi dobu, urcite dele, nez MarK, ale i tak jsem se z jeho stranek mnoho uzitecneho dozvedel. Naposled jsem z nich cerpal loni, kdyz jsem si rozsiroval zbrojak na skupinu D. ;)

A abych jenom nemlatil prazdnou slamu: Pred nejakym casem jsem MarKovi dobrovolne poslal maly prispevek na provoz stranek a opet mu poslu dalsi, neb si to zaslouzi. Tim nerikam, ze je neomylny, nebo ze tyto stranky jsou uplne bezchybne. Ale jsou porad snad to nejlepsi, nebo aspon mezi tim nejlepsim, co u nas na toto tema existuje.

1sniper

Příspěvek#63 » pon 19. črc 2010, 14:28

všechno chápu, ale proč by dobré nemohlo být lepší?

jomekabi

Příspěvek#64 » pon 19. črc 2010, 14:47

Jiste, o tom se nikdo nehada. Myslim, ze MarK se k tomu vyjadril celkem jasne. ;)

Citace:
Podnětným připomínkám hurá! "Nebudu zde popisovat všechny chyby, které jsme odhalili." ale není konstruktivní kritika, to je jen podnět k hádkám.

1sniper

Příspěvek#65 » pon 19. črc 2010, 14:58

teď jen záleží, co považujeta na chybu.. a co za nekonstruktivní kritiku...

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#66 » pon 19. črc 2010, 15:27

Zkus se podívat hned na první příspěvek tohoto vlákna a snad pochopíš, že si nehraju na všeználka a jsem otevřen radám zkušenějších.
Nekonstruktivní kritika je pro mě to, když mi tu někdo zkritizuje léta práce a rozvoje s tím, že "co je špatně ti ale neřeknu". O těch naprosto nevhodných urážkách se snad ani nemusím zmiňovat - na většině jiných fór by za to byl okamžitý ban.

1sniper

Příspěvek#67 » pon 19. črc 2010, 17:37

já tě naprosto chápu, nikdo nechce být urážen.

já jen žádám, prosím, aby byla opravena chyba v nauce o zbraních. jedná se o obrázek pistole, kde je napsáno rám, a má tam být napsáno tělo.
případné komentátory prosím, aby již neargumentovali tím, že v materiálech ČZUB je to tak jak to máte taky. je bohužel pravda, že tam mají taky chybu.

opravdu je to chyba, názvosloví vychází z ČSN. opravte mě prosím jen v případě, že jste tu normu četli (aktuální vydání). jinak jsou vaše připomínky zcela bezpředmětné.
Naposledy upravil(a) 1sniper dne pon 19. črc 2010, 18:33, celkem upraveno 1 x.

Patrik
moderátor

Příspěvek#68 » pon 19. črc 2010, 18:27

A když mně někdo delší dobu štve tak to vezmu osobně:

Přesto, že je ČSN už objednaná tak jsem hledal dále a světe div se: Máme tady zákon č. 22/1997 novelizovaný zákonem č.71/2000 Sb.

§ 4

České technické normy

(1) Česká technická norma je dokument schválený pověřenou právnickou
osobou (§ 5) pro opakované nebo stálé použití vytvořený podle tohoto
zákona a označený písmenným označením ČSN, jehož vydání bylo oznámeno
ve Věstníku Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní
zkušebnictví (dále jen "Věstník Úřadu").
Česká technická norma není obecně závazná.

Chápu že to může být pro někoho šok, proto zde uvedu kontakt na
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ)
kde přímo na svých stránkách v otázkách a odpovědích odpovídají na stejnou otázku - zda jsou ČSN závazné.
Novela zákona č.22/1997 Sb.(provedená zákonem č.71/2000 Sb.) výslovně uvádí, že česká technická norma není obecně závazná. Z toho vyplývá, že ČSN nejsou považovány za právní předpisy a není stanovena povinnost jejich dodržování.

Tímto považuji celou debatu o rámu / tělu za skončenou a každý další příspěvek s účelem toto zpochybnit patřičně odměním.

rabbit3278
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#69 » úte 20. črc 2010, 08:24

proboha kde to žijem. Monno promiň, ale je% divné, že nejen Mark a lidé pracující na tomto super webu nevidí tvé příspěvky jako konstruktivní, ale jako chování někoho kdo sežral šalamounovo ... Pokud nevíš čím si lidi n tomto webu nasr.... tak nejspíš tím zvýrazněným slovem "nekvalitní". Kdybys dala v papírové podobě dohromady veškeré informace, které poskytuje tento web tak tebou zmíněné chyby by představolali tak mizivé číslo, že z hlediska statistiky by to bylo zařazeno do kolonky chyba při výpočtu
jsem jeden z těch co díky tomuto webu získal ZP a každému kdo se chce o zbraních něco dozvědět, či má nějakou otázku odkazuji sem na texty, popřípadě na forum. Nevím jak ty, ale když jsem šel na zkoušky, připadalo mi že o zbrani skoro nic nevím a teprve praxí a diskuzí zde jsem nabil dojmu, že už něco trochu vím.
za tu dobu co mam ZP jsem se dokonce potkal s hodně lidmi co tyto stránky opečovávají a jsou to lidé jako mi, kteří z dobré vůle chtějí pomoci začátečníkům a vždy s nimi rád prohodím pár slov.
nejdříve plácáš prázdnou slámu a pak napíšeš, dle mého názoru upozornění na takové maličkosti, že bych brečel. Až kvůli informacím získaným z tohoto webu, budou komisaři vyhazovat od zkoušek, budu se vzrušovat. Sniper napsal jasný dotaz a hned se lidé začali starat jak to tedy je a po krátké diskuzi se dobrali výsledku.
A nejvíce jsem zabrečel nad tímto-monna citace: Pokud vše opravdu chcete znát, tak pořádně studujte odbornou literaturur, zákony, normy atd., pak by se již zde neobjevovalo "myslím si...."
Na toto ti mohu napsat jen to, že mnohým z nás se stalo, že oddělení zbraní PČR nám něco zakázala, či nám dělala problémy a po konstruktivní debatě zde na foru byl zaslán dopis na ministerstvo s žádostí o upřesnění a věř tomu nebo ne, ale většinou bylo vyjádření takové, že na oddělení zbraní to tvrdí špatně. Proto "si myslím", že tento web existuje a je to to nejlepší co u nás můžeš najít.
Mark a ostatní správci jsou z mého pohledu obětaví lidé, kteří se snaží střeleckou společnost dovézt do stavu znalého a v praxi bezpečného uživatele a né odborníka v oboru zbraní a bohužel, když se vžiju do jejich kůže a přečtu si tvé přízpěvky, asi by mě omrzelo se dál snažit. Naštěstí to nejsou lidé s nezdravou přemírou ega a je tu dost uživatelů, kteří je respektují, takže doufam, že je to neomrzí.
Díky Vám kluci

PS:Monno, budeš se divit, ale celá střelecká komunita je vděčná za každou ženu, která se přidá. Jednou jsem vzal na školení LOSU svou lepší polovičku a už mi bylo vyčítáno, že tu není nějaká její střelecká fotka :lol: Už se odtud připravuje na zkoušky. Neber tento přízpěvek jako útok na tebe, je to myšleno všeobecně. Tato část fora je určena na upozornění na případné chyby a tak také funguje, ale na jejich objevení je nutno upozornit ale né tím způsobem, že po přečtení přízpěvku to vyzní stylem: hele vy blbečkové opravte si to. Díky a doufám že se tu budem na různých tématech dále potkávat. Jen pro info, z čeho střílíš?

Monna

Příspěvek#70 » pát 30. črc 2010, 17:12

Ahoj rabbit3278.
Střílím z ČZ 75, Mosberka, Osmapadesátky, AK 47, Colt M1911A1, ČZ 83, 70, 50, Malorážky, Klasické dvojky, a čehokoliv co se mi dostane do rukou. Například na závodech AČR jsem střílela z UK 59 a Sa vz. 61.
Moc mne mrzí, že jsem si doposud nevystřelila z Falcona, tanku a lodního děla.

Tímto se s Vámi loučím.

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#71 » ned 8. srp 2010, 17:58

Tak v duchu prvního příspěvku sem opět předhodím návrh nové verze:
http://zbranekvalitne.cz/zbrojni-prukaz ... ranich-new

Za každou konstruktivní kritiku díky.
Pokusil jsem se opravit to problematické názvosloví, jinak je hlavně přidán revolver a náboje.

jhora

Příspěvek#73 » čtv 3. úno 2011, 17:01

Faktograficky do toho nemám co mluvit, ale po stránce gramatické a stylistické se mi to líbí velice. Všechno jsem snadno pochopil, chyby jsem nezaznamenal, strukturováno je to taky dobře jsem se v tom vyznal. Prohlíženo ve Firefoxu 3.6.13

Btw ty animované obrázky jsou naprosto super, je to první věc, ze které jsem pochopil, jak vlastně funguje uzamčený závěr.

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#74 » čtv 3. úno 2011, 17:20

jhora píše:je to první věc, ze které jsem pochopil, jak vlastně funguje uzamčený závěr.

Tak to je cíl :)

jomekabi

Příspěvek#75 » čtv 3. úno 2011, 18:46

Zda se mi, ze to nema chybu, klidne to tam dej naostro.

Zpět na