Nákupní povolení pro zbraň kategorie "B"
- Patrik
- qew
Příspěvek#77 » stř 20. říj 2010, 18:36
Pro: JiGSSaW. Ono to povoleni nabývá právní moci až další den. Mě se policistka zeptala jestli ji budu kupovat ještě ten den nebo někdy později. (řekl jsem že později a už to neřešila) Takže jsem se s tím taky setkal ale měl stěstí že pro ni jdu až příští týden:)
Mám ještě jednu otázečku: při registraci zbraně B. Stačí když jim přinesu zbraň a šedivák. Povolení k nabytí si veme prodávající. Vyžadují při registraci ještě něco jiného? (kupní smlouvu nebo tak něco?)
Děkuji všem:)
Mám ještě jednu otázečku: při registraci zbraně B. Stačí když jim přinesu zbraň a šedivák. Povolení k nabytí si veme prodávající. Vyžadují při registraci ještě něco jiného? (kupní smlouvu nebo tak něco?)
Děkuji všem:)
- sided
- Missak
- MarK
- Kurt
Příspěvek#82 » čtv 21. říj 2010, 08:40
Hádám, že je to důsledek novely zákona, která zrušila povinnost psát na "Nákupku" výrobní číslo zbraně - tedy obrana proti několikerému použití jedné "Nákupky". Nebo někoho napadá jiný důvod? (originál "Nákupky" si přece nechávají už při jejím vystavování ve spisu)
- MarK
- Joe
Příspěvek#84 » čtv 21. říj 2010, 12:36
IMHO protiprávně.
"Rozhodnutí o povolení nabytí, držení a nošení" je dokument vydaný státní správou fyzické osobě. Není zákonný důvod, kdy a komu bych měl toto rozhodnutí vydat ze svých rukou.
Jelikož smím např. nosit jen zbraň, na kterou mi bylo vydáno povolení, je toto jediný validní dokument, kterým jsem schopen toto své oprávnění v případě pochybností doložit.
"Rozhodnutí o povolení nabytí, držení a nošení" je dokument vydaný státní správou fyzické osobě. Není zákonný důvod, kdy a komu bych měl toto rozhodnutí vydat ze svých rukou.
Jelikož smím např. nosit jen zbraň, na kterou mi bylo vydáno povolení, je toto jediný validní dokument, kterým jsem schopen toto své oprávnění v případě pochybností doložit.
- MarK
- Joe
Příspěvek#87 » čtv 21. říj 2010, 13:20
Proč zapomenout? Mám ho doma v šanonu u ostatních ouředních lejster toho typu, kamžto patří
Kopie je u mne přílohou kupní smlouvy (to je praktické pro právní jistotu prodávajícího, že to prodává oprávněnému člověku), kopie kupní smlouvy je přílohou oznámení (šediváka). Takže dostanou zpátky kopii svého vlastního dokumentu, jehož originál dostali ode mne podepsaný. Co víc můžou chtít?
MarKu, a co budeš dělat, až Tě někdo někdy obviní z nošení bez povolení?
Oddělení PČR má dokumenty skartované, nebo třeba vyhořelo, a je na Tobě, abys doložil, že smíš nosit zbraň, tj. máš na ni vydané povolení...
Hlavně si nemysli, že se to nemůže stát. Každou chvíli čteš o - v horším případě zažíváš - nějakou nesmyslnou šikanu ze strany státních úředníků, nebo nějaké hloupé a zbytečné obvinění. Vládli tu v posledních 100 letech nacisti, komunisti, kdoví kdo a proč bude mít zájem na Tobě za pět let

MarKu, a co budeš dělat, až Tě někdo někdy obviní z nošení bez povolení?
Oddělení PČR má dokumenty skartované, nebo třeba vyhořelo, a je na Tobě, abys doložil, že smíš nosit zbraň, tj. máš na ni vydané povolení...
Hlavně si nemysli, že se to nemůže stát. Každou chvíli čteš o - v horším případě zažíváš - nějakou nesmyslnou šikanu ze strany státních úředníků, nebo nějaké hloupé a zbytečné obvinění. Vládli tu v posledních 100 letech nacisti, komunisti, kdoví kdo a proč bude mít zájem na Tobě za pět let

- Missak
Příspěvek#88 » čtv 21. říj 2010, 14:19
teď to dával UFO u sousedů:
Podle čehož na registraci stačí jen šedivák a zbraň. Ani nákupku ani smlouvu podle toho nemusíš mít u sebe.
HLAVA VI
REGISTRACE ZBRANÍ A PRŮKAZ ZBRANĚ
§ 41(2) Registraci zbraně uvedené v odstavci 1 provádí příslušný útvar policie na základě oznámení o nabytí vlastnictví ke zbrani a předložení zbraně. Dokladem o registraci je průkaz zbraně, který je veřejnou listinou.
Podle čehož na registraci stačí jen šedivák a zbraň. Ani nákupku ani smlouvu podle toho nemusíš mít u sebe.
- Joe
Příspěvek#89 » čtv 21. říj 2010, 14:33
Jenže součástí šediváku je druhá strana a tam je cosi o dokladu o koupi (nevím přesně). Vedoucí našeho odd. tvrdil, že když je to součástí ouředně schváleného formuláře, tak to tam muší bejt, resp. Nákup musím doložit, a on to po mně muší vyžadovat. Já jsem trval na tom, že zákon nevyžaduje písemnou formu kupní smlouvy, tudíž mu můžu kopii kupní smlouvy uzavřené ústně leda tak nadiktovat
Nakonec jsem tam napsal čestné prohlášení, že předmětnou krochnu jsem koupil tehdy a od toho na základě kupní smlouvy uzavřené ústně na parkovišti před Lídlem (což byla pravda, člo o ČZ vz. 50 za pár stovek).
Nicméně vyjet jsem línej psát ručně, kopie kupní smlouvy je nejpohodlnější forma doložení nákupu, a nemusím se s nikým dohadovat a volat vedoucího
PS: Samozřejmě je lepší uzavřít kupní smlouvu na zbraň vždy písemně, teoreticky by mohl následně prodávající ohlásit odcizení zbraně, a kupující nemá jak doložit nabytí zbraně, ani to, že za zbraň zaplatil... BTW kupní smlouva je opět můj dokument, policii dávám kopii.

Nakonec jsem tam napsal čestné prohlášení, že předmětnou krochnu jsem koupil tehdy a od toho na základě kupní smlouvy uzavřené ústně na parkovišti před Lídlem (což byla pravda, člo o ČZ vz. 50 za pár stovek).
Nicméně vyjet jsem línej psát ručně, kopie kupní smlouvy je nejpohodlnější forma doložení nákupu, a nemusím se s nikým dohadovat a volat vedoucího

PS: Samozřejmě je lepší uzavřít kupní smlouvu na zbraň vždy písemně, teoreticky by mohl následně prodávající ohlásit odcizení zbraně, a kupující nemá jak doložit nabytí zbraně, ani to, že za zbraň zaplatil... BTW kupní smlouva je opět můj dokument, policii dávám kopii.
- Missak
Příspěvek#90 » čtv 21. říj 2010, 15:38
jasně - smlouvu s cizím člověkem bych dělal automaticky taky - chrání nás to oba. ty bys ji taky nemusel jít přihlásit, že jsi žádnou nekoupil. s kámošem bych ji ani nedělal, ale dělám. právě z toho důvodu, jelikož vím, že jí po mě budou chtít. a proč si nabourávat vstřícné vztahy kvůli nějakým malichernostem.
ale odevzdat jim originál nákupky by asi bylo jiné (nikdy ho po mě nechtěli, ani vidět. oni přece mají taky originál - jejich slova). přeci jen je to doklad, že jsem ji nabyl legálně.
tam, kde to chtějí, by mohlo dojít k zajímavé situaci, pokud nedělají techničáky na počkání. ty přijdeš se zbraní ji zaregistrovat, oni si vezmou šedívák a nákupku a řeknou ať přijdeš třeba za týden? a ty jdeš domů se zbraní, u které nemáš jak prokázat legální nabytí? nebo to chodí jinak? tento problém neznám, tak se ptám jak to vypadá ve skutečnosti.
ale odevzdat jim originál nákupky by asi bylo jiné (nikdy ho po mě nechtěli, ani vidět. oni přece mají taky originál - jejich slova). přeci jen je to doklad, že jsem ji nabyl legálně.
tam, kde to chtějí, by mohlo dojít k zajímavé situaci, pokud nedělají techničáky na počkání. ty přijdeš se zbraní ji zaregistrovat, oni si vezmou šedívák a nákupku a řeknou ať přijdeš třeba za týden? a ty jdeš domů se zbraní, u které nemáš jak prokázat legální nabytí? nebo to chodí jinak? tento problém neznám, tak se ptám jak to vypadá ve skutečnosti.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí