platba za vydání ZP

VaclavB

Příspěvek#1 » stř 3. říj 2012, 15:43

Zdravím, v "postupu získání ZP" jsem nenašel info ohledně platby za vydání ZP. Vím, že to má být 500 za skupinu. Platí se to spolu s podáním žádosti, nebo až při vydání ZP? Možná by bylo dobré doplnit. Vím, že v Brně neberou hotovost ale jen kolky, které si musíte koupit jinde.

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » stř 3. říj 2012, 15:52

Já už si to nepamatuju :mrgreen:
Tak snad doplní někdo s čerstvější zkušeností.

sided
moderátor

Příspěvek#3 » stř 3. říj 2012, 15:55

V Praze všechny poplatky při ukončení řízení, tedy při vydání ZP, PT, ZPL....

Joe

Příspěvek#4 » stř 3. říj 2012, 15:55

vyhláška ministerstva financní č. 192/1993 Sb., o kolkových známkách, ve znění vyhlášky č. 264/1997 Sb píše:§ 3
(1) Jestliže je poplatek splatný bez vyměření při předložení podání, nalepí se oba díly kolkové známky na podání.
(2) Platí-li se poplatek již při předložení podání, kterým se žádá o vydání dokladu nebo písemného vyřízení podléhajícího poplatku, s výjimkou případů uvedených v odstavci 1, nalepí se kolková známka na podání pouze spodním dílem bez oddělení horního dílu; horní díl nalepí orgán vyměřující poplatek na doklad (vyřízení).
(3) Platí-li se poplatek na písemnou výzvu k zaplacení, nalepí se kolková známka na tuto výzvu pouze spodním dílem bez oddělení horního dílu. Vydá-li se po vrácení výzvy doklad (písemné vyřízení), nalepí se horní díl kolkové známky na doklad (vyřízení). V případě, kdy se doklad nevydává, nebo vydává-li se vyřízení nezávisle na zaplacení poplatku, nalepí se i horní díl na písemnou výzvu k zaplacení.
(4) V ostatních případech se nalepí horní díl kolkové známky vždy na písemné vyřízení zpoplatněného úkonu a spodní díl vždy do spisu orgánu vyměřujícího poplatek. Nevydá-li se písemné vyřízení nebo vydává-li se vyřízení nezávisle na zaplacení poplatku, nalepí se oba díly kolkové známky do spisu orgánu vyměřujícího poplatek.
(5) Orgán, u něhož byly kolkové známky použity, znehodnotí vždy kolkové známky otiskem kulatého úředního razítka neodstranitelnou razítkovací barvou, a to tak, aby část otisku byla na obou dílech kolkové známky a část na listině, na které je kolková známka nalepena. Při nalepení kolkových známek na doklad se nesmějí tyto kolkové známky vzájemně překrývat.

Vydání ZP je případ dle odstavce (2): platí se za úkon (=vydání), splatné při podání žádosti.

Před měsícem jsem písemně žádal o prodloužení ZP, tak jsem to ověřil prakticky.

BTW lze žádat písemně, do průvodního dopisu nebo formuláře uveď mobilní telefon na sebe, v Brně Ti přijde SMS (jinde nevím), že máš ZP připrvený k vyzvednutí.

MarKu, zvaž, jestli tento postup nedat do FAQ. Ty fronty (zrovna v Brně) jsou hrozný, posláním žádosti poštou si ušetříš jednu návštěvu.

HonzaLBC

Příspěvek#5 » stř 3. říj 2012, 16:00

Kolky už při podání žádosti, cajti kolky rovnou nalepí na žádost. A rovnou si připravit i 100 Kč kolek na "nákupku", kvůli té větičce na zbrojáku.

VaclavB

Příspěvek#6 » stř 3. říj 2012, 16:05

To Joe: :o To jako že na žádost nalepím spodní díl kolku a do obálky přihodím ty horní díly a oni to tam plácnou při vyřízení? To by mi ušetřilo hodně času.

Alcatraz

Příspěvek#7 » stř 3. říj 2012, 16:47

to bys to tam nemusel lepit vubec, ale jen prilozit do obalky (to bych udelal ja) :) ten kolek drzi pohromade, ale je rozdelenej na dve casti. Takze oliznes jen pulku kolku a tu nalepis, tak aby ta horni cast sla utrhnout.

Jinak v Jihlave sem to platil pri podavani zadosti, ale u neceho rikali, ze to muzu platit az pri vyrizeni. Myslim ale, ze to bylo jen na to povoleni. Mozna pro pripad, ze by mi zadost o ZP zamitli. Ale stejne sem to platil pri jednom pri podani zadosti.

matyman2

Příspěvek#8 » stř 3. říj 2012, 17:06

U nás v Trutnově jsem platil až ve chvíli, kdy jsem si šel vyzvednout hotový ZP. Možná je to proto, aby člověk neplatil předem, když oni pak můžou vydání ZP zamítnout

Carloss

Příspěvek#9 » stř 3. říj 2012, 17:27

Zamítnutí není jen tak a musí být odůvodněno. Par. 18 jasně říká, že:

1) Příslušný útvar policie vydá zbrojní průkaz fyzické osobě, která splňuje tyto podmínky:
a) má místo pobytu na území České republiky,
b) dosáhla předepsaného věku (§ 19),
c) je způsobilá k právním úkonům,
d) je zdravotně způsobilá (§ 20),
e) je odborně způsobilá (§ 21 a 21a),
f) je bezúhonná (§ 22),
g) je spolehlivá (§ 23) a
h) je držitelem platného loveckého lístku, jde-li o zbrojní průkaz skupiny C.

(2) Příslušný útvar policie žádost o vydání zbrojního průkazu zamítne, jestliže žadatel nesplňuje některou z podmínek uvedených v odstavci 1.

Proti neodůvodněnému rozhodnutí o nevydání, případně je-li důvod nesprávný dle odst. 1, se lze odvolat.

matyman2

Příspěvek#10 » stř 3. říj 2012, 18:27

Já to myslel tak, že oni ti zjistí přestupek na MěÚ na který jsi třeba už zapomněl(považoval za prkotinu) a to je jeden z důvodů k zamítnutí žádosti...A třeba proto je ta platba až při vyzvednutí hotového ZP. Ale nekamenujte mne s tím MěÚ to je jen jako příklad, který mě zrovna napadl.

Joe

Příspěvek#11 » čtv 4. říj 2012, 16:04

VaclavB píše:To Joe: :o To jako že na žádost nalepím spodní díl kolku a do obálky přihodím ty horní díly a oni to tam plácnou při vyřízení? To by mi ušetřilo hodně času.

Ne. Kolek má dvě části, dolní je ta menší. Přilepíš na nějakou nepopsanou plochu formuláře jen za tu dolní (menší) část, horní zůstane volná. V okamžiku vydání ZP úředník utrhne horní část a přilepí ji na rozhodnutí, kterým se vykoná TVá žádost (jak to fyzicky vypadá u ZP nevím, nebyl jsem tam na exkursi ;) ).
Kdybys to nepřilepil, ale jen naházel do obálky, mohl by to někdo vybrat, zpronevěřit a tvrdit, že v obálce nic nebylo, právě proto má kolek dvě části a ten proces je pro všechny možnosti popsán v citované vyhlášce.
Zákon nestanoví formu podání žádosti, takže každou žádost (ZP, nákupku, ...) lze podat poštou, a dnes i datovou schránkou, a obeslaný orgán se jí musí zabývat. Jen je velmi vhodné přidat tam nad rámec zákona na sebe telefonní číslo, v případě nějakých nejasností nebo chyby ve formuláři se tím řešení značně urychlí.

VaclavB

Příspěvek#12 » pát 5. říj 2012, 10:56

Takže to vypadá, že každý úsek to řeší po svém. Možná proto ta informace není jasně daná. No nic, děkuji Joemu - poslal jsem ještě upřesňující dotaz na brněnské oddělení a pokud to půjde, budu postupovat písemně. O postupu a výsledku budu informovat - ale bude to mít asi platnost pouze pro "patrioty ze štatlu".

Joe

Příspěvek#13 » pát 5. říj 2012, 11:52

Správný postup dle zákona jsem Ti popsal, a ten by měl fungovat vždy a všude (ty splníš zákonné povinnosti a předpoklady, a orgán musí jednat v souladu se zákonem). Jestli jinde vycházejí vstříc tím, že Ti umožní donést kolek až při vyzvednutí, je to imho jejich aktivita nad rámec zákona.

Teoreticky opět může dojít k selhání procesu: Požádáš si třeba o nákupku, splníš zákonné náležitosti, oni ti ji vyhotoví, a ty si pro ni nepřijdeš (ať už se na to vykašleš, nebo umřeš). V ten okamžik mají provedený zpoplatněný úkon, ale chybí jim platba od Tebe. Jak velký je to pro koho průšvih, do toho nevidím. Ale vidím tam selhání procesu ;)

Carloss

Příspěvek#14 » pát 5. říj 2012, 11:56

Proces neselhal. Ten je daný zákonem. Selhal... ten... jak se tomu tooo... říká... ČLOVĚK... ;-)

VaclavB

Příspěvek#15 » pon 8. říj 2012, 07:54

Díky za konzultaci. Žádost podávám písemně, kolky na prosbu policie přiložím do smaostatné obálečky s fotkama. Je to sice risk s ceninou, ale počítám se vzájemnou důvěrou, která je asi taky důležitá. Hlavně že ušetřím jednu cestu do centra a frontu na úřadě ;)

Zpět na