Získání ZP cizincem, občanem státu, který není v EU
-
shaddieslav - Příspěvky: 10
- shaddieslav
Příspěvek#1 » čtv 21. čer 2012, 14:54
Zdravím,
jsem tu nový a rád bych se zeptal na pár věcí, snad mi někdo poradí.
Jsem rodilý pražák, narodil jsem se v ČR, ale nemám české občanství. Žiju trvale v Praze, mám povolení k trvalému pobytu v ČR, ale jsem občanem Ruské federace (takže mimo EU),i když jsem tam nikdy trvale nežil.
Teď se chystám podat žádost o ZP a chci se zeptat, jestli s tím má někdo zkušenosti, případně rady, jak postupovat, čeho se vyvarovat, co je potřeba doložit atd. Přečetl jsem si informace na stránkách vnitra, a vypadá to, že ZP získat teoreticky můžu, ale rád bych se nejdřív zeptal zkušenějších, co jsou v podobné situaci jako já, nebo podobné případy znají.
Předem díky všem.
S pozdravem,
Shaddieslav
jsem tu nový a rád bych se zeptal na pár věcí, snad mi někdo poradí.
Jsem rodilý pražák, narodil jsem se v ČR, ale nemám české občanství. Žiju trvale v Praze, mám povolení k trvalému pobytu v ČR, ale jsem občanem Ruské federace (takže mimo EU),i když jsem tam nikdy trvale nežil.
Teď se chystám podat žádost o ZP a chci se zeptat, jestli s tím má někdo zkušenosti, případně rady, jak postupovat, čeho se vyvarovat, co je potřeba doložit atd. Přečetl jsem si informace na stránkách vnitra, a vypadá to, že ZP získat teoreticky můžu, ale rád bych se nejdřív zeptal zkušenějších, co jsou v podobné situaci jako já, nebo podobné případy znají.
Předem díky všem.
S pozdravem,
Shaddieslav
- MarK
Příspěvek#2 » čtv 21. čer 2012, 15:41
Ahoj,
přečti si § 17 a § 18 zákona o zbraních.
Všeobecně by to nemusel být problém, díky znalosti jazyka bude hlavně zkouška odborné způsobilosti snazší. Pokud ale správně chápu § 18 odst. (3), nemají cizinci za určitých podmínek na vydání ZP právní nárok, tj. může jim být umožněno ho získat, ale nemusí a nemohou se proti takovému zamítavému stanovisku odvolat.
Předpokládám, že se to vztahuje zejména na osoby, u nichž mají bezpečnostní složky nějaké informace o možné "rizikovosti", ale jaká je v takových případech přesná praxe bohužel netuším.
přečti si § 17 a § 18 zákona o zbraních.
Všeobecně by to nemusel být problém, díky znalosti jazyka bude hlavně zkouška odborné způsobilosti snazší. Pokud ale správně chápu § 18 odst. (3), nemají cizinci za určitých podmínek na vydání ZP právní nárok, tj. může jim být umožněno ho získat, ale nemusí a nemohou se proti takovému zamítavému stanovisku odvolat.
(3) Příslušný útvar policie může vydat rozhodnutí, jímž nevyhoví žádosti o vydání zbrojního průkazu, jestliže je žadatelem cizinec6), který není
a) občanem členského státu,
b) občanem členského státu Organizace Severoatlantické smlouvy,
c) rodinným příslušníkem osoby uvedené v písmenu a)11a), kterému bylo vydáno povolení k přechodnému nebo trvalému pobytu na území České republiky,
d) cizincem, kterému byl na území České republiky povolen trvalý pobyt a přiznáno právní postavení dlouhodobě pobývajícího rezidenta v Evropském společenství na území České republiky11b), nebo cizincem, kterému bylo takové právní postavení přiznáno na území jiného členského státu Evropské unie a bylo mu vydáno povolení k dlouhodobému pobytu na území České republiky11c),
e) rodinným příslušníkem osoby uvedené v písmenu d), kterému bylo vydáno povolení k dlouhodobému pobytu na území České republiky, nebo
f) osobou, které byl na území České republiky udělen azyl,
i když splní všechny podmínky uvedené v odstavci 1. Proti tomuto rozhodnutí se nelze odvolat.
Předpokládám, že se to vztahuje zejména na osoby, u nichž mají bezpečnostní složky nějaké informace o možné "rizikovosti", ale jaká je v takových případech přesná praxe bohužel netuším.
-
- shaddieslav
Příspěvek#3 » čtv 21. čer 2012, 15:50
Díky za radu, zákon o zbraních už louskám
Ještě zkusím zajít na příslušnej úřad a zeptám se, co všechno bych měl jako cizinec k žádosti doložit navíc, předpokládám, že nejspíš bude potřeba výpis z rejstříku RF a možná další věci.
Psal jsem maila na vnitro, pokud vím, tak bývaj dost vstřícní, tak snad mi pošlou podrobné info, jak v mém případě postupovat.
Novinky kdyžtak postnu sem, třeba to pomůže někomu v podobné situaci.
S češtinou v mým případě problém nebude, je to pro mě v podstatě rodný jazyk.

Ještě zkusím zajít na příslušnej úřad a zeptám se, co všechno bych měl jako cizinec k žádosti doložit navíc, předpokládám, že nejspíš bude potřeba výpis z rejstříku RF a možná další věci.
Psal jsem maila na vnitro, pokud vím, tak bývaj dost vstřícní, tak snad mi pošlou podrobné info, jak v mém případě postupovat.
Novinky kdyžtak postnu sem, třeba to pomůže někomu v podobné situaci.
S češtinou v mým případě problém nebude, je to pro mě v podstatě rodný jazyk.
- blabla17
Příspěvek#5 » úte 13. lis 2012, 10:51
Jsem cizinec, občan statu, ktery neni EU, a dostal jsem dopis že mojí žadosti nebude vyhoveno podle §18 odst. 3.
V dopise vyjmenovano že nejsem občanem EU ani nejsem občanem statu NATO. Bohužel, inspektorka už se nedostala do bodu d)"cizincem, kterému byl na území České republiky povolen trvalý pobyt a přiznáno právní postavení dlouhodobě pobývajícího rezidenta v Evropském společenství na území České republiky".
Mel by jste nekdo kontakt na vhodneho pravnika?
V dopise vyjmenovano že nejsem občanem EU ani nejsem občanem statu NATO. Bohužel, inspektorka už se nedostala do bodu d)"cizincem, kterému byl na území České republiky povolen trvalý pobyt a přiznáno právní postavení dlouhodobě pobývajícího rezidenta v Evropském společenství na území České republiky".
Mel by jste nekdo kontakt na vhodneho pravnika?
- tempest
-
- shaddieslav
Příspěvek#8 » úte 13. lis 2012, 11:15
No, když jsem se mailem ptal na věci ohledně ZP pro cizince přímo na Odbor služby pro zbraně a bezp. materiál, tak mě upozornili na tohleto: "Je však nutné Vás upozornit, že příslušný útvar policie může žádost o ZP zamítnout, podle ust. § 18 odst. 3, aniž by své rozhodnutí musel odůvodnit."
To je holt něco, s čím cizinec, co si tu dělá zbroják musí bohužel počítat. Já se na zbroják právě chystám a popravdě se podobného výsledku taky docela bojím.Myslím že to taky záleží na individuálním přístupu toho či onoho úředníka.
To je holt něco, s čím cizinec, co si tu dělá zbroják musí bohužel počítat. Já se na zbroják právě chystám a popravdě se podobného výsledku taky docela bojím.Myslím že to taky záleží na individuálním přístupu toho či onoho úředníka.
- blabla17
Příspěvek#10 » úte 13. lis 2012, 13:41
Ale prave podle vyše uvedeneho §18 odst. 3 příslušný útvar policie může žádost o ZP zamítnout pouze pokud nesplnuji jeden z bodu. Což v mojem připade neni. A konečne rozhodnuti to ješte neni - je to jen takové vyrozumění účastníka řízení o jeho právech. Proto jsem chtěl nejake kontakty na pravnika. Musim se branit
-
- shaddieslav
Příspěvek#11 » úte 13. lis 2012, 13:47
Bohužel žádost může zamítnout "i když splní všechny podmínky uvedené v odstavci 1. Proti tomuto rozhodnutí se nelze odvolat."
Je to smutný, ale je to tak, příslušný útvar policie může tuto žádost zamítnout bez uvedení důvodu a možnosti odvolání. Rozhodně ale není na škodu se s právníkem sejít a zjistit, jestli jde něco dělat.
Je to smutný, ale je to tak, příslušný útvar policie může tuto žádost zamítnout bez uvedení důvodu a možnosti odvolání. Rozhodně ale není na škodu se s právníkem sejít a zjistit, jestli jde něco dělat.
- blabla17
- Alcatraz
- mobil-man
Příspěvek#15 » úte 13. lis 2012, 15:46
Ciste gramatickym vykladem bych dosel ke stejnemu zaveru jako blbla17, pokud splni jednu z podminek pism. a) az f), pak nema policie co rozhodovat, jestli muze, ale musi podle odst. (1) § 18.
Jako argument bych mozna uvedl vycet tech osob, ktere jsou jako vyjimky uvedeny v odst. 3, jelikoz z toho je citit pomerne jasny zamer zakonodarce omezit pristup k ZP cizincum ze zemi, ktere nejsou cleny NATO/EU a tudiz hrozi moznost problemu pri uplatnovani prava. Trvaly pobyt naopak zarucuje urcitou proverenost osoby a jeji umysl zde pobyvat dlouhodobe, takze de facto pro potreby ZP nahrazuje obcanstvi. Rozsireni na rodinne prislusniky je mozna z duvodu harmonizace s pravem EU.
Ad moznost odvolani proti vysledku spravniho rizeni:
spravni rad stanovi v § § 81
(1) Účastník může proti rozhodnutí podat odvolání, pokud zákon nestanoví jinak.
Ovsem nic by nemelo branit vam podat zalobu ve spravnim soudnictvi.
Jako argument bych mozna uvedl vycet tech osob, ktere jsou jako vyjimky uvedeny v odst. 3, jelikoz z toho je citit pomerne jasny zamer zakonodarce omezit pristup k ZP cizincum ze zemi, ktere nejsou cleny NATO/EU a tudiz hrozi moznost problemu pri uplatnovani prava. Trvaly pobyt naopak zarucuje urcitou proverenost osoby a jeji umysl zde pobyvat dlouhodobe, takze de facto pro potreby ZP nahrazuje obcanstvi. Rozsireni na rodinne prislusniky je mozna z duvodu harmonizace s pravem EU.
Ad moznost odvolani proti vysledku spravniho rizeni:
spravni rad stanovi v § § 81
(1) Účastník může proti rozhodnutí podat odvolání, pokud zákon nestanoví jinak.
Ovsem nic by nemelo branit vam podat zalobu ve spravnim soudnictvi.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí