Nákupní povolení - hromadné nebo jednotlivé?

Hanz9mm

Příspěvek#1 » úte 18. pro 2012, 23:32

Mám ZP asi rok, s povolením nosit zbraň kategorie B. Nakolik tomu rozumím mohu nosit jakoukoliv zb. kat. B kterou vlastním. Ale už jsem se párkrát setkal s formulací "povolení k nabytí nošení a držení zbraně", a v zákoně je napsáno že mohu "nosit zbraň na kterou mám povolení". Není třeba ještě nějaké další povolení k nošení ke konkrétní zbrani kteru chci nosit, nebo si můžu nosit jakékoliv svoje B? (v žádosti o NP jsem prostě napsal ochrana zdraví života a majetku)

ilicz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » úte 18. pro 2012, 23:53

Zákon praví, že se ZP kategorie E můžeš nosti zbraň na nkterou máš vydané povolení nosit, nebo zbraň kategorie C.

Ta větička v ZP sice signalizuje že to máš (nejmíň pro jednu zbraň) povolené, ale neříká pro kterou zbraň (to si musí policie během kontroly zjistit v rejstříku sama). U každé nabývané zbraně kat. B žádáš o povolení nosit zvlášť.

Carloss

Příspěvek#3 » úte 18. pro 2012, 23:57

Řekl bych to tak, že nosit zbraň zle jen tu, na kterou bylo uděleno povolení, rozuměj k nošení. Tedy zbraň na kterou jsi při při žádosti o NP napsal/zaškrtl jednu zásadní věc, kterou není nic jiného, než žádost o povolení k nabytí vlastnictví, držení a nošení a jako důvod uvedl par... odst... "k ochraně zdraví, života a majetku" a posléze na základě takové žádosti ti bylo uděleno povolení k nabytí vlastnictví držení a nošení a v jeho odůvodnění byl současně uveden jako jeden z důvodů onen par... odst... "k ochraně zdraví života a majetku"...

Netvrdím, že jinak to nelze, ale tento postup mi přijde jako právně nejčistší a současně řádně odůvodněný, tedy nenapadnutelný.

Alcatraz

Příspěvek#4 » stř 19. pro 2012, 00:31

není "právně nejčistší", je úplně jedno jakej důvod tam napíšeš. Jen povolení nošení je na každou zbraň zvlášť. Ta větička v ZP je úplně bezcenná a ta nová novela ji i ruší.

Carloss

Příspěvek#5 » stř 19. pro 2012, 00:38

O větě v ZP ani nediskutuji. Ta je opravdu nesmyslná a zaplať bůh se snad zruší. Ale nejčistší v tom smyslu, jak jsem psal to je. I s tou nezpochybnitgelností. Pokud by někdo neuvedl jako důvod co jsem napsal, pak aspoň já nevidím logický důvod udělit povolení k nošení. Právní formulace je pak už jen technikálie, která vlastně nevyžaduje relevantní důvod a stačí jí jakýkoli důvod v rmámci zákona. Tedy umožňuje jakoukoli kombinaci, včetně logicky nesmyslných

Hanz9mm

Příspěvek#6 » stř 19. pro 2012, 01:13

Aha, díky moc. V nákupku mám napsáno "povoleno nabytí, držení a nošení zbraně", tím je to vyřešený. V zákoně se píše že smím "nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení", ale že se jedná konkrétně o "povolení k nošení" o tom tam nic není, z toho ten zmatek. Podle zákona povolení nosit automaticky vydávaj na jakékoliv B které není určeno k "provozování muzejnictvi nebo sběratelské činnosti" viz paragraf 12. V nákupku na samonabíjecí flintu kterou jsem ještě nepořídil mám doopravdy napsáno "nabytí držení a nošení". Asi si pod stromeček koupím baloňák :lol: .

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#7 » stř 19. pro 2012, 01:35

Stejně tak se tam píše "Zbraň kategorie B lze nabývat do vlastnictví a držet nebo nosit jen na základě povolení, pokud tento zákon nestanoví jinak."
Myslím, že se rozumí samo sebou, že jen na základě povolení k daným činnostem.

Hanz9mm

Příspěvek#8 » čtv 20. pro 2012, 00:24

Co se týče selského rozumu souhlasím, ale v právu "Rozumí se samo sebou" neplatí. Pokud má zákon x výkladů, nastává právní bordel.

Zpět na