Odhlášení zbraně na základě plné moci

Miculas

Příspěvek#1 » pát 11. pro 2009, 23:23

Podělím se s Vámi o čerstvou zkušenost z nejmenovaného inspektorátu zbraní a střeliva.
Na inzerát jsem zakoupil malorážku. Jelikož prodávající bydlí poměrně daleko od okresního města a je pro něj vzhledem k jeho pracovní době problematické dopravit se splnit si svou zákonnou povinnost ohlásit převod zbraně a odevzdat průkaz zbraně, dohodli jsme se, že toto vyřídím za něj. Na místě jsme sepsali kupní smlouvu a plnou moc k zastupování při správním řízení dle § 33 odst. 2 písm. b) Správního řádu. V úřední den jsem vyrazil, vybaven malorážkou, průkazem zbraně, kupní smlouvou, plnou mocí, dvěma šediváky a jelikož jsem tušil problém, i správním řádem, na příslušné oddělení PČR. Předložil jsem zbraň, plnou moc, průkaz zbraně a oba příslušné formuláře s tím, že ve správním řízení zastupuji prodávajícího jako osobu, ohlašující převod zbraně. A problém byl na světě. Policistky zíraly na plnou moc psanou rukou a že prý musí být úředně ověřená. V klidu jsem jim vysvětlil, že zákon tuto povinnost neukládá. A ony prý jak že mají vědět, že tu plnou moc skutečně vystavil prodávající a že jsem si ji nenapsal sám? Opět jsem jim vysvětlil, že toto nezkoumají a já že jsem předložil veškeré doklady potřebné pro řízení. Navíc, i když jsem nemusel, jsem předložil i kupní smlouvu a zdůraznil, že jde o doklad, podle kterého jsem již vlastníkem zbraně. Jedna pořád mlela že to neexistuje a že to má být ověřeno a že ona přeci nemůže vědět bla bla bla..., tak jsem lehce znervózněl a řekl, že jestli chtějí mermomocí úřadovat, že klidně můžeme. Já jsem učinil podání a jestli se jim na tom něco nezdá, ať mne klidně vyzvou k jeho doplnění a zároveň jsem jsem je upozornil, že po mně požadují něco nad rámec zákona. Načež ta "nejdrsnější" řekla že tedy dobře, ale že si v tom případě počkám. Tím mne fakt vytočila, tak jsem vytáhl správní řád s tím, ať mi najde paragraf, který ukládá ověřovat plnou moc pro tento typ řízení. Načež jsem v kanceláři osiřel. Po chvíli přišla jedna policistka a řekla mi, že to zákon skutečně nevyžaduje, že mám pravdu ale že se to tak prostě dělá. Zbraň byla následně odhlášena, mně byl vystaven průkaz zbraně a tak všechno dobře dopadlo. Ovšem s naprosto zbytečným "jiskřením".
Doufám, že jsem měl skutečně pravdu. 8-)

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » sob 12. pro 2009, 01:14

Miculas píše:se to tak prostě dělá

Moment, kdy si policie začne vykládat zákon po svém a tvořit vlastní pravidla, je velmi nebezpečný. :|

susa

Příspěvek#3 » čtv 11. bře 2010, 14:52

Díky Miculas za tuto zkušenost, pomůže to mnohým dle mého názoru; jen mám za to, že takto to lze provést pouze v rámci jednoho okresu, kde průkaz zbraně patří pod jednu agendu, a pokud budu chtít to takto provést např. z Prahy do Brna to nejspíš nepůjde !?

jomekabi

Příspěvek#4 » čtv 11. bře 2010, 18:01

Ciste teoreticky: Proc ne?
V praxi k tomu asi nikdy nedojde. Nedovedu si predstavit, ze by jedna osoba jela 200 km odhlasit neci zbran jen proto, aby jinemu usetrila 10, nebo i treba 20.

Němec

Příspěvek#5 » čtv 11. bře 2010, 21:02

Takhle jsem převáděl flintu. Vše proběhlo bez jakýchkoliv poznámek v pohodě převedli. Pomohlo by před přehlášením zbraně se alespoň telefonicky dotázat, nebo zajít osobně, nevím.

Zpět na