Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Hvězdička
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#16 » úte 13. dub 2010, 18:11

OK. Děkuji Mark.
ad odpověď Jakde. Vyzkoušení zbraně s předstihem Ti umožnili v den zkoušky či dříve?

jakde

Příspěvek#17 » úte 13. dub 2010, 18:29

Byl jsem tam asi týden předem. V den zkoušky by na to nebyl čas, protože začínala v 9 hodin ráno.

Ale to co píšu, platí pro střelnici v Sebuzíně (Ústí n. L.). Jinde to bude určitě vypadat jinak. ;)

Hvězdička
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#18 » úte 13. dub 2010, 18:32

Děkuji.

hauktor

Příspěvek#19 » stř 14. dub 2010, 19:57

skutečně to vypadá u zkoušek jak kde.připravoval jsem se na střelnici v okr.JC a dělal je v TU.v TU měl komisař pastičku s prstem mezi kladívkem a úderníkem na což mě třeba v okr.JC ani náhodou neupozornili(vypouštění kohoutu)tam mě připravovali na manipulaci sCZ50 aCZ75.úplně normální věci a potom takovej špek.nebýt solidarity předchozího(vyhozeného)uchazeče,letěl bych taky.ale chci se zeptat:když mám ZP ABE,můžu střílet sportovně i brokovnici?

Missak

Příspěvek#20 » stř 14. dub 2010, 20:02

v pohodě, i jen s E to jde ;)

hauktor

Příspěvek#21 » stř 14. dub 2010, 20:15

dík za odpověď :D !že mě na ni při zkouškách na ni ani nenechali sáhnout.jsem o ni jevil zájem tak potom tedy jakoby mimo soutěž jo.z tohohle přístupu jsem nabyl dojem,že mi nepatří do ruky.stříleli jsme akorát z75 a malorážky a to mě utvrdilo...to jsem rád..

jomekabi

Příspěvek#22 » stř 14. dub 2010, 21:15

To je zajimavy. U nas se u zkousek na Bcko z brokovnice strili, a brokovnice je i u bezpecne manipulace se zbrani. Ten vas zkusebni komisar se jeste asi nedoslechl o IPSC, LOSu, ci o strelbe na asfaltaky. :roll: ;)

rabbit3278
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#23 » čtv 15. dub 2010, 07:59

Je to asi fakt kus od kusu. Já skládal v JC a tam dokonce před začátkem zkoušky nechal komisař všechny zbraně, které pak byly u zkoušky na jednom stolku a měli jsme dovolenu si je klidně cvičně rozebrat a osahat, než začala zkouška

Verca

Příspěvek#24 » úte 18. kvě 2010, 11:33

Ahoj, prosím taky o zodpovězení zapeklitého problému :| Ve čtvrtek dělám zkoušky a zapomněla jsem se na to na střelnici zeptat :o :

Jaký je postup při přerušení střelby? Ať už z pistole nebo dlouhé malorážky / brokovnice? Budu dělat zbroják C a E... :)

Nevím, co se tím vlastně myslí - jakože mám např. u pistole 5 nábojů v zásobníku, vystřelím třeba 3x a mám přerušit střelbu, a pak třeba po 10 minutách pokračovat? Co se tím pádem má udělat? Jen zajistit pojistkou? Nebo postup, jako bych chtěla střelbu ukončit, tzn. zřejmě vytáhnout zásobník a natáhnutím závěru vyhodit náboj z hlavně ven?
Děkuju...

Verca

Příspěvek#25 » úte 18. kvě 2010, 11:40

Jo a ještě - co myslíte tou ránou jistoty?

Já bych udělala při přípravě na střelbu následující (u pistole): napáskovat zásobník, vložit ho do zbraně, natáhnout závěr a už střílet. Při ukončení střelby - vyndat zásobník, zkontrolovat komoru, vrátit závěr a odložit pistoli na stůl. Chybí tam něco? Jsem takovej amatér, na střelnici jsem byla jen jednou... :P téhle části zkoušky se bojím nejvíc...

admix
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#26 » úte 18. kvě 2010, 12:02

Rana jistoty = dostrilet, vyndat zasobnik, zaver dozadu, zkontrolovat komoru + zasobnikovou sachtu, pustit a do bezpecneho prostoru (do terce) cvaknout naprazdno ranu jistoty. Pokud dojde k vystrelu, cely postup zopakovat.

sided
moderátor

Příspěvek#27 » úte 18. kvě 2010, 12:12

Ještě když bereš zbran poprvé do ruky tak se přesvědčit že je vybitá! Tj. zkontrolovat že v ní není zásobník, závěr dozadu a zkontrolovat komoru, závěr dopředu a rána jistoty, to vše bezpečným směrem. Při přerušení střelby záleží na důvodu. Pokud tě nechá přerušit střelbu protože mu zvoní telefon a nebo mu něco přišla říct obsluha střelnice tak stačí zajistit a odložit. Pokud se bude (třebe) dělat něco s terčema a nebo musí odejít z místnosti...... tak vybít výše uvedeným způsobem.

edit: u brokovnice/malorážky nedáváš ránu jistoty ale odkládáš ji zlomenou/s otevřeným závěrem.

Verca

Příspěvek#28 » úte 18. kvě 2010, 12:36

Děkuju, ono to je v zadání k té praktické části na ZP: postup při střelbě, při přerušení, zjištění závady a ukončení střelby. Takže je možné, že se spíš na to teoreticky zeptá, co bych udělala a bude to chtít předvést.
Při zjištění závady je asi postup totožný, že? Vyndat zásobník, pokusit se vyndat náboj v komoře pohybem závěru (co když ale bude nějak šprajcnutý a nepůjde vyndat?) a ...?

Verca

Příspěvek#29 » úte 18. kvě 2010, 12:39

A u té malorážky, kde je pojistka, je při tom přerušení střelby asi taky postačující jen dát pojistku a odložit zbraň - ale u brokovnice? Což když budu mít u klasické dvojky v komoře dva náboje, střelím jednou, budu muset přerušit, pojistka žádná není - jen tedy zlomím závěr?

sided
moderátor

Příspěvek#30 » úte 18. kvě 2010, 12:52

Pojistka tam určitě bude, u dvojek a kozlic bývá na hřbetu pažby bod kličkou a dokonce automatická takže se zajistí při každém natažení kladívek (otevření a zavření flinty) ale na to nespolehej protože může být vyřazená. Pokud ji zlomíš tak rozhodně nic nepokažíš.

Zpět na