Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- jakde
- hauktor
Příspěvek#19 » stř 14. dub 2010, 19:57
skutečně to vypadá u zkoušek jak kde.připravoval jsem se na střelnici v okr.JC a dělal je v TU.v TU měl komisař pastičku s prstem mezi kladívkem a úderníkem na což mě třeba v okr.JC ani náhodou neupozornili(vypouštění kohoutu)tam mě připravovali na manipulaci sCZ50 aCZ75.úplně normální věci a potom takovej špek.nebýt solidarity předchozího(vyhozeného)uchazeče,letěl bych taky.ale chci se zeptat:když mám ZP ABE,můžu střílet sportovně i brokovnici?
- hauktor
- jomekabi
- Bydliště: Tabor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
- rabbit3278
- Kontaktovat uživatele:
- rabbit3278
- Verca
Příspěvek#24 » úte 18. kvě 2010, 11:33
Ahoj, prosím taky o zodpovězení zapeklitého problému
Ve čtvrtek dělám zkoušky a zapomněla jsem se na to na střelnici zeptat
:
Jaký je postup při přerušení střelby? Ať už z pistole nebo dlouhé malorážky / brokovnice? Budu dělat zbroják C a E...
Nevím, co se tím vlastně myslí - jakože mám např. u pistole 5 nábojů v zásobníku, vystřelím třeba 3x a mám přerušit střelbu, a pak třeba po 10 minutách pokračovat? Co se tím pádem má udělat? Jen zajistit pojistkou? Nebo postup, jako bych chtěla střelbu ukončit, tzn. zřejmě vytáhnout zásobník a natáhnutím závěru vyhodit náboj z hlavně ven?
Děkuju...

Jaký je postup při přerušení střelby? Ať už z pistole nebo dlouhé malorážky / brokovnice? Budu dělat zbroják C a E...

Nevím, co se tím vlastně myslí - jakože mám např. u pistole 5 nábojů v zásobníku, vystřelím třeba 3x a mám přerušit střelbu, a pak třeba po 10 minutách pokračovat? Co se tím pádem má udělat? Jen zajistit pojistkou? Nebo postup, jako bych chtěla střelbu ukončit, tzn. zřejmě vytáhnout zásobník a natáhnutím závěru vyhodit náboj z hlavně ven?
Děkuju...
- Verca
Příspěvek#25 » úte 18. kvě 2010, 11:40
Jo a ještě - co myslíte tou ránou jistoty?
Já bych udělala při přípravě na střelbu následující (u pistole): napáskovat zásobník, vložit ho do zbraně, natáhnout závěr a už střílet. Při ukončení střelby - vyndat zásobník, zkontrolovat komoru, vrátit závěr a odložit pistoli na stůl. Chybí tam něco? Jsem takovej amatér, na střelnici jsem byla jen jednou...
téhle části zkoušky se bojím nejvíc...
Já bych udělala při přípravě na střelbu následující (u pistole): napáskovat zásobník, vložit ho do zbraně, natáhnout závěr a už střílet. Při ukončení střelby - vyndat zásobník, zkontrolovat komoru, vrátit závěr a odložit pistoli na stůl. Chybí tam něco? Jsem takovej amatér, na střelnici jsem byla jen jednou...

- admix
- sided
Příspěvek#27 » úte 18. kvě 2010, 12:12
Ještě když bereš zbran poprvé do ruky tak se přesvědčit že je vybitá! Tj. zkontrolovat že v ní není zásobník, závěr dozadu a zkontrolovat komoru, závěr dopředu a rána jistoty, to vše bezpečným směrem. Při přerušení střelby záleží na důvodu. Pokud tě nechá přerušit střelbu protože mu zvoní telefon a nebo mu něco přišla říct obsluha střelnice tak stačí zajistit a odložit. Pokud se bude (třebe) dělat něco s terčema a nebo musí odejít z místnosti...... tak vybít výše uvedeným způsobem.
edit: u brokovnice/malorážky nedáváš ránu jistoty ale odkládáš ji zlomenou/s otevřeným závěrem.
edit: u brokovnice/malorážky nedáváš ránu jistoty ale odkládáš ji zlomenou/s otevřeným závěrem.
- Verca
Příspěvek#28 » úte 18. kvě 2010, 12:36
Děkuju, ono to je v zadání k té praktické části na ZP: postup při střelbě, při přerušení, zjištění závady a ukončení střelby. Takže je možné, že se spíš na to teoreticky zeptá, co bych udělala a bude to chtít předvést.
Při zjištění závady je asi postup totožný, že? Vyndat zásobník, pokusit se vyndat náboj v komoře pohybem závěru (co když ale bude nějak šprajcnutý a nepůjde vyndat?) a ...?
Při zjištění závady je asi postup totožný, že? Vyndat zásobník, pokusit se vyndat náboj v komoře pohybem závěru (co když ale bude nějak šprajcnutý a nepůjde vyndat?) a ...?
- Verca
Příspěvek#29 » úte 18. kvě 2010, 12:39
A u té malorážky, kde je pojistka, je při tom přerušení střelby asi taky postačující jen dát pojistku a odložit zbraň - ale u brokovnice? Což když budu mít u klasické dvojky v komoře dva náboje, střelím jednou, budu muset přerušit, pojistka žádná není - jen tedy zlomím závěr?
- sided
Příspěvek#30 » úte 18. kvě 2010, 12:52
Pojistka tam určitě bude, u dvojek a kozlic bývá na hřbetu pažby bod kličkou a dokonce automatická takže se zajistí při každém natažení kladívek (otevření a zavření flinty) ale na to nespolehej protože může být vyřazená. Pokud ji zlomíš tak rozhodně nic nepokažíš.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí