Pár hloupých dotazů od začátečníka
- Adam
Příspěvek#166 » pát 14. srp 2009, 15:36
Dneska jsem navštívil střelnici a mluvil jsem se správcem. Řekl jsem mu svoje obavy ohledně praktické části zkoušky a požádal ho, zda bych si u něj nemohl zaplatit individuální přípravu na praktickou zkoušku na termín, který by mu vyhovoval, protože bych si to rád vyzkoušel dříve než poprvé den před zkouškou. Správce mi odvětil, že nechápe o co mi jde, že se ještě nesetkal s nikým, kdo by to takhle prožíval jako já (byl jsem tam už potřetí) a naznačil mi, že už začínám být otravný. Když jsem mu přesto řekl, že bych si rád zaplatil přípravný kurs (aspoň na hodinku) a že bych si chtěl pod jeho dozorem párkrát střelit, tak mi řekl, že ne a že pokud si chci udělat kurs, tak na jiné střelnici, na této střelnici je už zaběhlý systém a nebudou se dělat žádné vyjímky. Řekl mi, ať nedám na to, co mi kdo píše na internetu a také mi řekl, že dělal deset let zkušebního komisaře a přestal jej dělat před dvěma lety a tuto funkci po něm pro náš okres převzal p. Kopecký, který zde na zbranekvalitne.cz napsal sekci či její část (MarK to později upřesní, nevím to přesně) bezpečná manipulace. Taktéž mi řekl, že pod jeho rukama prošlo přípravou cca pět tisíc žadatelů z nichž 90% z nich drželo zbraň poprvé v životě den před zkouškou ve zmíněném kursu a drtivá většina z nich zkoušku udělala (pokud vyletěli, tak hlavně z testů) a na můj dotaz, kdy někdo neudělal naposledy zkoušku mi bylo sděleno, že naposledy na střelnici byl někdo vyhozen z praktické části zkoušky před dvěma a něco roky (měsíčně dělá zkoušku na střelnici 5-10 lidí) a 90% z nich zbraň drží poprvé v životě den před zkouškou. Včera jsem taktéž psal e-mail správci střelnice z Vysokého Mýta (jak mi poradil jomekabi) a ten mi sdělil, že přípravný kurs se na jejich střelnici nepořádá vůbec a že se odmítá věnovat nějakému začátečníkovi. Tím chci jenom říct, že věřím správci střelnice, který na dané střelnici funguje již 12 let ( z toho 10 let jako komisař a 2 roky jako správce) a ví, jak to tam chodí a co se od koho očekává. Vašich rad si vážím a díky za ně. Každopádně si ještě zopakuju testy (abych se k té praktické nakonec vůbec dostal, bylo by tragikomické, kdyby všechny tyhle naše příspěvky byly k ničemu, protože bych se ani k rozborce nedostal
) a uvidíme, jak to dopadne...
- Ares
Příspěvek#167 » pát 14. srp 2009, 17:50
Tak k tomu už můžu napsat jen to, že o obchodníkovi (a správce střelnice do jisté míry obchodník je, protože žije z peněz které tam nechají lidi za to že tam vlezou), který si nechce vydělat peníze, si myslím svoje. S takovým přístupem jsem se v životě na žádné seriozní střelnici nesetkal
- MarK
- jomekabi
- Bydliště: Tabor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
Příspěvek#169 » pát 14. srp 2009, 23:57
Adame, naposledy: Nikdo nerika, ze tu zkousku neudelas. Ale je jasne, ze jsi z poslednich 11 stranek vubec nepochopil, o co nam jde. Prosim Te, precti si to vsechno jeste jednou, pri sve proklamovane inteligenci bys to opravdu pochopit mel. A dej uz pokoj, jsi jak polamanej flasinet.
- Adam
Příspěvek#170 » sob 15. srp 2009, 12:15
Dotaz: pokud si teďka udělám ZP ale nebudu si hnedka kupovat zbraň a budu si jí chtít koupit například až za půl roku a teďka mi vydají ZP kde nebude napsáno "oprávněn nosit zbraň kat. b" tak pak za ten nový budu muset platit zase 500,- Kč? A nebo se těch 500,- Kč platí "jen" jednou za 5 let? V tomhle nemám jasno, tak budu rád, když mi to někdo vysvětlí. A nebo když ZP například ztratím tak budu muset jít znovu k lékaři? Dám příklad: V roce 2009 si udělám ZP a ten má platnost na základě potvrzení od doktora 5 let do roku 2014. Pokud ale ZP například v roce 2012 ztratím a budu si zažádat o duplikát, tak zase budu muset jít i k doktorovi a nebo ta prohlídka platí stále do roku 2014? Díky za odpověď
- Steiner
Příspěvek#171 » sob 15. srp 2009, 14:22
Udělat ZP si můžeš hned a žádnou zbraň si kupovat nemusíš. Větu "oprávněn nosit zbraň kat. b" ti tam napíšou až když si budeš registrovat první zbraň, u které budeš žádat povolení k nošení. Za registraci každé zbraně se platí 200,- za vydání průkazu zbraně a přitom ti vystaví i nový ZP (s původní platností) s tou vepsanou větou na zadní straně zdarma. Poplatek 500,- za každou skupinu ZP se platí jen při prvním vystavení ZP a pak jednou za 5 let při prodlužování platnosti ZP. Zdravotní způsobilost prokazuješ jen při prodlužování platnosti ZP (jednou za 5 let) nebo v případě sk. D pro výkon povolání a F pro pyrotechniky jednou za 30 měsíců.
Tak - a zase jsme u toho. Nešprtej se odpovědi na otázky, ale nauč se zákon o zbraních a související předpisy! Všechno tohle tam máš černý na bílým.
• Zákon o zbraních (předpis č. 119/2002 Sb., platný od 1. 2. 2009)
• Vyhláška MV o provedení některých ustanovení zákona o zbraních (předpis č. 384/2002 Sb.)
• Vyhláška MZ o posuzování zdrav. způsobilosti [...] (předpis č. 493/2002 Sb.)
• Trestní zákon (předpis č. 140/1961 Sb.) §13 §14 §185
• Zákon o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechniky (předpis č. 156/2000 Sb.)
• Nařízení vlády o požadavcích pro zabezpečení zbraní [...] (předpis č. 338/2002 Sb.)
• Vyhláška MPO, kterou se stanoví postup ČÚZZS [...] (předpis č. 369/2002 Sb.)
• Vyhláška MPO o dovoleném výrobním provedení [...] (předpis č. 370/2002 Sb.)
• Vyhláška MPO o znehodnocování a ničení zbraně [...] (předpis č. 371/2002 Sb.)
Tak - a zase jsme u toho. Nešprtej se odpovědi na otázky, ale nauč se zákon o zbraních a související předpisy! Všechno tohle tam máš černý na bílým.
• Zákon o zbraních (předpis č. 119/2002 Sb., platný od 1. 2. 2009)
• Vyhláška MV o provedení některých ustanovení zákona o zbraních (předpis č. 384/2002 Sb.)
• Vyhláška MZ o posuzování zdrav. způsobilosti [...] (předpis č. 493/2002 Sb.)
• Trestní zákon (předpis č. 140/1961 Sb.) §13 §14 §185
• Zákon o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechniky (předpis č. 156/2000 Sb.)
• Nařízení vlády o požadavcích pro zabezpečení zbraní [...] (předpis č. 338/2002 Sb.)
• Vyhláška MPO, kterou se stanoví postup ČÚZZS [...] (předpis č. 369/2002 Sb.)
• Vyhláška MPO o dovoleném výrobním provedení [...] (předpis č. 370/2002 Sb.)
• Vyhláška MPO o znehodnocování a ničení zbraně [...] (předpis č. 371/2002 Sb.)
- MarK
- Adam
Příspěvek#174 » sob 15. srp 2009, 17:02
Nechci moc machrovat ale nedá mi to a musím se pochlubit
teďka jsem si zkoušel "trénink testových otázek" a měl jsem z 488 otázek 484 správně a jenom 4 špatně. A to všechno jsem stihl za dobu kratší než 40 minut (tj. doba která je na 30 otázek). Docela slušné ne? A to mám ještě přes dva týdny na to, aby otázky trénoval... 
- mispul
Příspěvek#175 » sob 15. srp 2009, 20:43
O povoleni na zbran si muzes zadat pri vydani ZP,ale plati jen rok.Takze pokud si zbran koupis za pul roku muzes mit povoleni hned
oni se te na to zeptaji tam. Prinejhorsim ti propadne 100kc steiner psal 200,ale to se mi nezda jelikoz jsem za 3 platila 300. Akorat by jsi mel priblizne vedet co si budes kupovat jestli pistoli nebo revolver presny cislo vedet nechteji no a pri vydani ZP ti daji i to povoleni a v ZP uz tam tu vetu budes mit..opravnen nosit zbran kategorie B..
Oprava ta 100kc je za nakupku a ta plati 1 rok a tu vetu ti tam napisou. K registraci zbrane jsem se jeste nedostala:)
Oprava ta 100kc je za nakupku a ta plati 1 rok a tu vetu ti tam napisou. K registraci zbrane jsem se jeste nedostala:)
- admix
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX