Pár hloupých dotazů od začátečníka

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#46 » úte 11. srp 2009, 09:11

Zrovna otázka 91 je dost vágní a mohla by klidně znamenat např. to, jak se v zákoně o zbraních popisuje, že se sk. B smíš střílet na schválené střelnici.
Navíc otázky nejsou zákon a nejsou nijak závazné.

Adam

Příspěvek#47 » úte 11. srp 2009, 09:56

Ale otázky se přece logicky musí odvíjet od zákona, ne? Pokud se v otázce říká, že nesmíš mít doma víc jak 3 kilo střelného prachu a víc jak 1000 zápalek (nevím co to je, ale to není podstatné) tak to přece musí být i v zákoně... Ale něco na tom co jsi napsal pravdy bude. Takhle bychom mohli spekulovat více, viz zmíněný dopis o kterém jsme psali výše - v otázkách se píše (asi to je tedy i v zákoně) že každý žadatel o provedení zkoušky musí dostat od PČR nejpozději 10 dní před dnem konání zkoušky dopis kde bude mít sděleno datum, čas a místo konání zkoušky. Když jsem ale včera tohle říkal na PČR tak mi jasně řekli, že dopis nedostanu, že stačí když mi datum řeknou ústně a přečetli mi ten datum z té nástěnky co tam visí na zdi... V testech se také píše, že kdo žádá o skupinu E (tedy já) tak bude střílet z pistole (krátká kulová zbraň) na vzdálenost 10 metrů na terč 55x55cm. Když jsem se zajel na střelnici zeptat jak to je, tak mi správce řekl, že kdo má skupinu E tak může mít všechny zbraně (tedy i dlouhé) a tudíž že budu muset střílet na zkoušce ze všech zbraní - malorážka, brokovnice, pistole. A opravdu jsem se divil, protože v testu se píše jenom o pistoli (krátká kulová zbraň). Zároveň mě ale opět ubezpečil, že u nich zkouška není o praktické zkoušce ale hlavně o testech, takže "učit se učit se učit se" a že se všemi zbraněmi se naučím v pohodě den předem na školení, už to tam tak chodí pár let a udělají to i holky. Ale fakt se trošku bojím.

Kurt

Příspěvek#48 » úte 11. srp 2009, 10:15

Adam píše:v otázkách se píše (asi to je tedy i v zákoně) že každý žadatel o provedení zkoušky musí dostat od PČR nejpozději 10 dní před dnem konání zkoušky dopis kde bude mít sděleno datum, čas a místo konání zkoušky

KDE se to píše? Kde je v otázkách slovo "dopis"? Co se týče střelby, tak žadatel o skupinu E (pouze a jedině o tuto, o žádnou další) skutečně střílí pouze z KKZ (pistole). Pokud komisař vyžaduje něco jiného, je to špatně.

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#49 » úte 11. srp 2009, 11:11

Zvláštní přístup. Vyhlášku nedodržuje a navíc ještě klade důraz na teoretické blbosti než mnohem důležitější bezpečnou manipulaci.
Teoretický test je imho jen formalita.

jomekabi

Příspěvek#50 » úte 11. srp 2009, 11:16

Adame, opravdu zasnu. Udelat si zbrojak a nevedet, co je zapalka, je asi jako by sis udelal ridicak a nevedel, co je prevodovka. Sice znat tyto veci neni nutne, ale patri to k zakladnimu vzdelani v danem oboru. Opravdu bys udelal dobre, kdybys o zakladnich vecech hodil s nekym rec a nevystavoval svoji neznalost na obdiv svetu.

Jen tak mimochodem, neni-li to tajne: kolik Ti je?

Adam

Příspěvek#51 » úte 11. srp 2009, 11:45

MarK píše:Zvláštní přístup. Vyhlášku nedodržuje a navíc ještě klade důraz na teoretické blbosti než mnohem důležitější bezpečnou manipulaci.
Teoretický test je imho jen formalita.

Třeba to tak není. Hodně lidí něco napovídá a ve skutečnosti je to pak jinak. Ale ten kluk, se kterým jsem si mailoval ohledně ZP a který dělal zkoušku minulý týden také dělal jenom a pouze skupinu "E" (ochrana života, zdraví a majetku) a speciálně jsem se ho ptal na tohle a napsal mi, že mu přišel ten dopis od PČR kde bylo napsáno toto: Praktická část zkoušky sk. E - pistole, malorážka. Dělal pouze skupinu E a při praktické zkoušce střílel z pistole na 10 metrů a z malorážky na 25 metrů. Jinak já jenom říkám co mi říkal správce střelnice: "Pokud děláte skupinu E, budete moct vlastnit pak všechny zbraně a tudíž budete střílet ze všeho". Vždyť i Ty sám zde na svém webu píšeš/uvádíš v sekci "Často kladené otázky" v reakci na otázku "Mám skupinu E, můžu mít dlouhou zbraň?" jako odpověď něco ve smyslu "Ano, můžete, puška je vhodná např. k ochraně rozsáhlých pozemků..." či tak nějak. Ale ber to tak, že vycházím jenom z toho, co mi bylo řečeno. U zkoušky to pak bude třeba jinak (a já v to i doufám). Jinak co se týče testů: mě to až zase tak lehké nepřijde. Včera jsem se naučil prvních 200 otázek a trvalo mi to 3 hodiny učení čistého času. Naučil jsem se je perfektně a to tak, že si přečtu otázku a znám už odpověď, aniž bych si četl možnosti (takhle je ostatně nejlepší naučit se všechno, aby měl člověk jistotu). A to ještě studuju na VŠ a jsem zvyklej se učit a vstřebávat velké množství dat a mám na tohle učení vytrénovanej mozek, vsadím se, že například někdo, kdo má jenom učňák a není zvyklej se učit (nic proti komukoliv) by se to učil mnohonásobně déle. Tím chci jenom poukázat na to, že naučit se testy zabere více času, než se naučit rozebrat pistoli. Původně jsem to sem nechtěl psát, ale včera jsem měl možnost si rozebrat pistoli ČZ 50/70. Wow, vážně těžké. Jednou jsem to viděl a už jsem to uměl, trvalo mi asi minutu se to naučit. Ostatní pistole jsou prý těží na rozebrání, ale tak když tohle mi trvalo na pochopení minutu tak jestli třeba ČZ 75 bude trvat např. pět minut, tak budiž.

Adam

Příspěvek#52 » úte 11. srp 2009, 11:50

jomekabi píše:Adame, opravdu zasnu. Udelat si zbrojak a nevedet, co je zapalka, je asi jako by sis udelal ridicak a nevedel, co je prevodovka. Sice znat tyto veci neni nutne, ale patri to k zakladnimu vzdelani v danem oboru. Opravdu bys udelal dobre, kdybys o zakladnich vecech hodil s nekym rec a nevystavoval svoji neznalost na obdiv svetu.

Jen tak mimochodem, neni-li to tajne: kolik Ti je?

Ahoj, když děláš řidičák tak chodíš na soustavný přípravný kurz a když jsem šel k závěrečné zkoušce v autoškole, měl jsem naježděno 30 hodin a tak jsem věděl, co to převodovka je. Ty ale píšeš "udělal" ale já jsem si ZP ještě neudělal. Zatím se učím testy a včera jsem poprvé měl v ruce ČZ 50. V autě jsem jezdil a tak jsem o převodovce věděl, ale s pistolí možnosti jako v autoškole nemám. Tohle všechno o čem píšeš mi předpokládám bude vysvětleno den před zkoškou. Pak taky nechápu Tvůj výraz "na obdiv světu" - jestli tohle fórum, kde diskutuje tolik lidí, že bys je na prstech jedné ruky spočítal považuješ za střed vesmíru či svět, tak nevím co na to říct. Ber to tak, že jsem začátečník a o dané problematice nevím nic, zatím se učím prostě jenom testy a k praxi se dostanu později v rámci možností.

Není to tajné, je mi 22 let.

Steiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#53 » úte 11. srp 2009, 12:12

Adam píše:Původně jsem to sem nechtěl psát, ale včera jsem měl možnost si rozebrat pistoli ČZ 50/70. Wow, vážně těžké. Jednou jsem to viděl a už jsem to uměl, trvalo mi asi minutu se to naučit. Ostatní pistole jsou prý těží na rozebrání, ale tak když tohle mi trvalo na pochopení minutu tak jestli třeba ČZ 75 bude trvat např. pět minut, tak budiž.

Nepochopil jsi nás. Není problém pistoli rozebrat. Problém je naučit se při rozborce s pistolí manipulovat bezpečným způsobem, to je to za co se vyhazuje od zkoušky a tohle se za minutu (60 vteřin) nikdo nenaučí.

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#54 » úte 11. srp 2009, 12:54

Adam píše:Ahoj, když děláš řidičák tak chodíš na soustavný přípravný kurz a když jsem šel k závěrečné zkoušce v autoškole, měl jsem naježděno 30 hodin a tak jsem věděl, co to převodovka je. ... V autě jsem jezdil a tak jsem o převodovce věděl, ale s pistolí možnosti jako v autoškole nemám. ... Ber to tak, že jsem začátečník a o dané problematice nevím nic, zatím se učím prostě jenom testy a k praxi se dostanu později v rámci možností.

Ovšem tu možnost jako v autoškole samozřejmě máš, pouze ji po tobě zákon nevyžaduje (proto taky nestojí zkouška deset tisíc, či kolik to teď stojí autoškola na osobní auto).
Právě proto, že jsi začátečník, bych čekal, že se o tom budeš snažit zjistit co nejvíce, ne snažit se co nejrychleji a nejjednoduššeji "prolézt" a praxi nechat na později.
Současný zákon nechává na tobě, jestli se ty věci naučíš z knížek, od kamaráda, nebo si zaplatíš kurs. Ovšem komisař u zkoušek se klidně může zeptat, co je to zápalka, závěr či úderník, stejně jako v závěrečné zkoušce v autoškole ptá komisař na převodovku či správné nahuštění pneumatik. A stejně jako v autoškole tě za neznalost zásadních věcí může vyrazit.

Adam píše:Tohle všechno o čem píšeš mi předpokládám bude vysvětleno den před zkoškou.

No doufám, že to bude kvalitní kurs. Spíš mi to vyznívá, že to bude dost odfláknuté :(

Adam

Příspěvek#55 » úte 11. srp 2009, 13:49

Steiner píše:Není problém pistoli rozebrat. Problém je naučit se při rozborce s pistolí manipulovat bezpečným způsobem, to je to za co se vyhazuje od zkoušky a tohle se za minutu (60 vteřin) nikdo nenaučí.

Tak buď tak hodný a napiš mi, za co přesně by mě mohli vyhodit? Přece nejsem idiot, abych mířil na člověka. A pokud mi někdo řekne "támhle je bezpečný směr" tak tam prostě budu mířit a dám si pozor, abych nemířil jinam. Co je na tom proboha tak těžkého?

Adam

Příspěvek#56 » úte 11. srp 2009, 13:54

Mark: taky doufám, že bude kvalitní. Jinak v autoškole se na techniku ptají vždycky - jsou přesně dané otázky, které si v technice můžeš vytáhnout. Převodovka tam je a nahuštění pneumatik tuším taky. Ale rozhodně se nemůže zeptat na cokolic co chce, ale pouze na to, co mu umožňuje zákon. Každopádně na té střelnici mají zažitý svůj "styl" a na nic takovýho mě nikdo neupozornil. Teďka bych se zeptal: na zkoušky dané střelnice chodí vždy stále ten stejný komisař či je pokaždé jiný? Podle toho co mi říkal správce "na praktickou se tady nehraje" jsem to pochopil tak, že tam asi chodí stále ten stejný komisař. Kdyby tomu bylo jinak, nemohl by přece tohle říct...

Adam

Příspěvek#57 » úte 11. srp 2009, 14:09

MarK píše:Právě proto, že jsi začátečník, bych čekal, že se o tom budeš snažit zjistit co nejvíce, ne snažit se co nejrychleji a nejjednoduššeji "prolézt" a praxi nechat na později.
Současný zákon nechává na tobě, jestli se ty věci naučíš z knížek, od kamaráda, nebo si zaplatíš kurs. Ovšem komisař u zkoušek se klidně může zeptat, co je to zápalka, závěr či úderník, stejně jako v závěrečné zkoušce v autoškole ptá komisař na převodovku či správné nahuštění pneumatik. A stejně jako v autoškole tě za neznalost zásadních věcí může vyrazit.

To víš že by mně to zajímalo. Ale já nikoho neznám kdo má ZP a je mi blbý přijít na střelnici k nějakému cizímu člověku a říct mu: "Pane, prosímvás, ukážete mi bezpečnou manipulaci, rozborku a sborku a necháte mě si pětkrát střelit?". Když jsem šel za správce, že si chci přípravu udělat dříve, že se prostě bojím to nechávat na den před zkoškou tak mi řekl rezolutní "NE" a že příprava se u nich dělá zásadně den předem a pro více lidí, že pro jednotlivce by se to nevyplatilo :( a že to tam takhle funguje vždycky a že se i ženský všechno naučej za půl hodiny a že ty dvě hodiny jsou zbytečně až moc a naposledy tam z praktický někdo vyletěl před dvěma lety a řekl mi, že mi naposledy opakuje (byl jsem se tam ptát totiž celkem 2x) že na praktickou se u nich nehraje a ať se učím testy a ostatní ať vůbec neřeším.

GMatysek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#58 » úte 11. srp 2009, 14:28

Adam: No mám z Tebe, bohužel, podobný pocit, jako MarK.
Přijdeš se sem zeptat a když se Ti několik lidí, kteří se "v oboru" pohybují řadu let (já například 17 a většina kluků na tom bude podobně), snaží poradit, tak víš všechno líp, protože sis majloval s klukem, který už 14 dnů zbroják má ...
Ale z čeho vznilko naše "nedorozumění" MarK, díky němuž mimochodem pěkná řádka lidí ten zbroják má, odhadl taky podle mě dobře. My se Ti snažíme vysvětlit, že nauku o zbraních, manipulaci s nimi i příslušné zákony a vyhlášky je nutný nejenom se umět našprtat, ale hlavně je pochopit. Že za dvě hodiny školení, ve skupině lidí, prostě nejde ani odkecat všechno, natož aby to někdo z absolventů pochopil a zkusil si to.
Není to podle nás nutný ale proto, abys prošel zkouškou a dostal zbroják. Jak tak čtu co Ti na střelnici řekli, tak to tam nejspíš udělá opravdu každý a nebudu tady rozebírat jak je asi možný, že kontrole z PČR průběh zkoušen nepřijde zvláštní. Je to nezbytně nutný proto, abys neublížil sobě, někomu z rodiny, náhodnému chodci na ulici a nebo někomu z nás, až se s Tebou potkáme na střelnici.
A věř mi, že drtivá většina lidí, co se zbraní v ruce zapříčiní neštěstí, kterým si zničí celý zbytek života, křičí jen několik vteřin před tím, že přeci nejsou idioti.

GMatysek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#59 » úte 11. srp 2009, 14:32

Adam píše: ..."Pane, prosímvás, ukážete mi bezpečnou manipulaci, rozborku a sborku a necháte mě si pětkrát střelit?"...

Třeba se Ti to nezdá, ale vážně věřím tomu, že v drtivém množství pokusů bys byl úspěšný ;)

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#60 » úte 11. srp 2009, 14:41

Adam píše:Když jsem šel za správce, že si chci přípravu udělat dříve, že se prostě bojím to nechávat na den před zkoškou tak mi řekl rezolutní "NE" a že příprava se u nich dělá zásadně den předem a pro více lidí, že pro jednotlivce by se to nevyplatilo :(

Jsou po republice i jiné komerční střelnice. Já platil s kamarádem (tj. za dvě osoby) každý asi 600 Kč, za příjemný pokec, vysvětlení, naučení rozborky, čaj ( :) ) a střelbu ze všech tří zbraní (pravda, jen pár nábojů od každého). To bylo asi čtyři roky nazpět na pražské střelnici Magnum.

Zpět na