dotazy k otazkam ke zkousce odb. zpusobilosti
- zdenek1
Příspěvek#1 » čtv 8. zář 2011, 11:44
Dobry den,
Pri studiu otazek jsem narazil na celou radu
veci, ktere se mi neporadilo dohledat ani v zakone nebo jinde. Uvadim
zde tedy tento seznam, budu velmi vdecen pomuzete-li mi s interpretaci
ci poslete odkazy, kde bych vysvetleni nasel:
1) Existuje kratka samonabijeci zbran? Pokud ano, co je takovym
predstavitelem?
2) Existuje kratka viceranova zbran? Pokud ano, co je takovym
predstavitelem?
3) Definice expanzniho pristroje v zakone je kruhova (a tudiz castecne
nesmyslna - definice pouziva pojem, ktery sama definuje): "Expanzní
přístroj - pracovní zařízení, u něhož je primárním zdrojem energie
výbušná látka obsažená ve střelivu pro expanzní přístroje." Co je
prikladem takoveho expanzniho pristoje, kde je mozne dozvedet se vice o
funkci?
4) Definice naboje vs definice kulove zbrane:
"Kulová zbraň - palná zbraň s hlavní (hlavněmi) pro střelbu kulovými
náboji nebo kulovými střelami, případně speciálními náboji nebo střelami
pro kulovou zbraň."
Je-li naboj definovan jako celek skladajici se (mimo jine) z nabojnice a
strely (tj. toho co opousti hlaven), proc definice kulove zbrane uvadi
"kulovy naboj nebo kulovou strelu"? Tusite o jaky rozdil se v teto
definici jedna. Definice brokove zbrane pak hovori pouze o brokovem naboji.
5) Existuje zbran pro strelbu flobertuvym naboje s energii na usti vetsi
nez 7.5J? Pokud ano, bude se pak jednat o zbran kat. C?
6) Opet definice naboje:
"Náboj - celek určený ke vkládání (nabíjení) do palné zbraně, signální
zbraně nebo zvláštní zbraně, skládá se z nábojnice, zápalky nebo
zápalkové slože, výmetné náplně a střely."
Odtud chapu, ze naboj ma bud zapalku nebo zapalkovou sloz, avsak otazka zni:
" 431. Zápalka je
b) součást náboje obsahující zápalkovou slož, která se nárazem nebo
jiným způsobem vznítí a zažehne výmetnou náplň,"
Zde je zrejmy rozpor. Predpokladam spravne, ze otazka je nepresne /
chybne formulovana? Tedy ze naboj ma bud zapalku nebo zapalkovou sloz a
ne ze zapalkova sloz je soucasti zapalky?
Predem velmi dekuji za pomoc pri vysvetleni a Vasi odpoved.
s pozdravem,
Zdenek
Pri studiu otazek jsem narazil na celou radu
veci, ktere se mi neporadilo dohledat ani v zakone nebo jinde. Uvadim
zde tedy tento seznam, budu velmi vdecen pomuzete-li mi s interpretaci
ci poslete odkazy, kde bych vysvetleni nasel:
1) Existuje kratka samonabijeci zbran? Pokud ano, co je takovym
predstavitelem?
2) Existuje kratka viceranova zbran? Pokud ano, co je takovym
predstavitelem?
3) Definice expanzniho pristroje v zakone je kruhova (a tudiz castecne
nesmyslna - definice pouziva pojem, ktery sama definuje): "Expanzní
přístroj - pracovní zařízení, u něhož je primárním zdrojem energie
výbušná látka obsažená ve střelivu pro expanzní přístroje." Co je
prikladem takoveho expanzniho pristoje, kde je mozne dozvedet se vice o
funkci?
4) Definice naboje vs definice kulove zbrane:
"Kulová zbraň - palná zbraň s hlavní (hlavněmi) pro střelbu kulovými
náboji nebo kulovými střelami, případně speciálními náboji nebo střelami
pro kulovou zbraň."
Je-li naboj definovan jako celek skladajici se (mimo jine) z nabojnice a
strely (tj. toho co opousti hlaven), proc definice kulove zbrane uvadi
"kulovy naboj nebo kulovou strelu"? Tusite o jaky rozdil se v teto
definici jedna. Definice brokove zbrane pak hovori pouze o brokovem naboji.
5) Existuje zbran pro strelbu flobertuvym naboje s energii na usti vetsi
nez 7.5J? Pokud ano, bude se pak jednat o zbran kat. C?
6) Opet definice naboje:
"Náboj - celek určený ke vkládání (nabíjení) do palné zbraně, signální
zbraně nebo zvláštní zbraně, skládá se z nábojnice, zápalky nebo
zápalkové slože, výmetné náplně a střely."
Odtud chapu, ze naboj ma bud zapalku nebo zapalkovou sloz, avsak otazka zni:
" 431. Zápalka je
b) součást náboje obsahující zápalkovou slož, která se nárazem nebo
jiným způsobem vznítí a zažehne výmetnou náplň,"
Zde je zrejmy rozpor. Predpokladam spravne, ze otazka je nepresne /
chybne formulovana? Tedy ze naboj ma bud zapalku nebo zapalkovou sloz a
ne ze zapalkova sloz je soucasti zapalky?
Predem velmi dekuji za pomoc pri vysvetleni a Vasi odpoved.
s pozdravem,
Zdenek
- Steiner
Příspěvek#2 » čtv 8. zář 2011, 12:05
1. pistole - při výstřelu se sama nabije
2. typicky broková dvojka, derringer, pepřenka - Víceranová zbraň - palná zbraň bez zásobníku nebo jiného podávacího ústrojí, s 2 nebo více hlavněmi, u níž se opětovné nabití děje ručním vložením nábojů do nábojových komor, hlavní nebo nábojišť a napnutí bicích mechanismů se děje v důsledku ručního ovládání závěru.
3. Poplašné, startovací a jiné expanzní přístroje a zařízení (poplašné pistole a revolvery, jateční, nastřelovací, prostřelovací, spojovací zařízení apod.), napodobeniny zbrani ze kterych lze strilet pouze cvicne nabojky (slepe naboje), apod.
4. nevim, jestli jsem spravne pochopil otazku
5. Ano, pokud ma ustovou energii strely vyssi nez 7,5J, jedna se o kat.C. (dlouhe a jednoranove) prip. i B (revolvery)
6. Zapalkova sloz je soucasti zapalky - je to tzv. "traskava rtut" nebo trinitroresorcinát v kovovem kalisku ktery se zalisuje do dna nabojnice (zapalka je dohromady ten kalisek se zapalkovou slozi). Cele je to pak soucasti naboje.
2. typicky broková dvojka, derringer, pepřenka - Víceranová zbraň - palná zbraň bez zásobníku nebo jiného podávacího ústrojí, s 2 nebo více hlavněmi, u níž se opětovné nabití děje ručním vložením nábojů do nábojových komor, hlavní nebo nábojišť a napnutí bicích mechanismů se děje v důsledku ručního ovládání závěru.
3. Poplašné, startovací a jiné expanzní přístroje a zařízení (poplašné pistole a revolvery, jateční, nastřelovací, prostřelovací, spojovací zařízení apod.), napodobeniny zbrani ze kterych lze strilet pouze cvicne nabojky (slepe naboje), apod.
4. nevim, jestli jsem spravne pochopil otazku
5. Ano, pokud ma ustovou energii strely vyssi nez 7,5J, jedna se o kat.C. (dlouhe a jednoranove) prip. i B (revolvery)
6. Zapalkova sloz je soucasti zapalky - je to tzv. "traskava rtut" nebo trinitroresorcinát v kovovem kalisku ktery se zalisuje do dna nabojnice (zapalka je dohromady ten kalisek se zapalkovou slozi). Cele je to pak soucasti naboje.
- sided
Příspěvek#3 » čtv 8. zář 2011, 12:11
1) všechny samonabíjecí pistole
2) třeba derringery
3) jateční přístroj, nastřelovací pistole
4) speciální náboj pro kulovou zbran - třeba narkotizační šipky, značkovací náboje, expanzní náboje....
5) ano, pokud bude splnovat kriteria pro skupinu bude bud C nebo B
6) dobře je otázka i odpověd, náboje obsahují bud zápalkovou slož (okrajový zápal) nebo zápalku s touto složí. (pomíjím různé typy zápalek a odpalování nábojů, dneska už vícemíně obsolentní)
2) třeba derringery
3) jateční přístroj, nastřelovací pistole
4) speciální náboj pro kulovou zbran - třeba narkotizační šipky, značkovací náboje, expanzní náboje....
5) ano, pokud bude splnovat kriteria pro skupinu bude bud C nebo B
6) dobře je otázka i odpověd, náboje obsahují bud zápalkovou slož (okrajový zápal) nebo zápalku s touto složí. (pomíjím různé typy zápalek a odpalování nábojů, dneska už vícemíně obsolentní)
- Joe
Příspěvek#4 » čtv 8. zář 2011, 12:13
Kulový náboj je normální patrona. Střela, nábojnice, uvnitř prach a nalisovaná zápalka nebo zápalná slož.
Kulová střela je asi myšlena perkusní. Nasypeš prach, ucpeš, na to dáš střelu většinou opravdu kulového tvaru.
Kulová zbraň je tedy buď na kulový náboj nebo na kulovou střelu (kterou podsypeš prachem).
Brokový náboj je analogický kulovému, jen je tam hromadná střela, "prach a broky".
Jestli se pozastavuješ nad tím, že tam chybí perkusní brokovnice, nehledal bych za tím víc, než že si na ni předkladatel návrhu zákona zrovna nevzpomněl...
Kulová střela je asi myšlena perkusní. Nasypeš prach, ucpeš, na to dáš střelu většinou opravdu kulového tvaru.
Kulová zbraň je tedy buď na kulový náboj nebo na kulovou střelu (kterou podsypeš prachem).
Brokový náboj je analogický kulovému, jen je tam hromadná střela, "prach a broky".
Jestli se pozastavuješ nad tím, že tam chybí perkusní brokovnice, nehledal bych za tím víc, než že si na ni předkladatel návrhu zákona zrovna nevzpomněl...
- zdenek1
Příspěvek#5 » čtv 8. zář 2011, 18:04
diky za Vase odpovedi.
ad 1) nechtel ptat na takovou trivialitu, ale chtel jsem napsat "priklad kratke opakovaci" zbrane. Nicmene prsty ucinily neco jineho
ad 3) snad chapu spravne, ze poplasna zbran je totez co akusticka. Nikoli vsak signalni, ktera neco vystreluje (kat. B.)
Ze zbytku jsem mnohem moudrejsi nez dnes rano, diky!
Zdenek
ad 1) nechtel ptat na takovou trivialitu, ale chtel jsem napsat "priklad kratke opakovaci" zbrane. Nicmene prsty ucinily neco jineho

ad 3) snad chapu spravne, ze poplasna zbran je totez co akusticka. Nikoli vsak signalni, ktera neco vystreluje (kat. B.)
Ze zbytku jsem mnohem moudrejsi nez dnes rano, diky!
Zdenek
- sfinx
Příspěvek#7 » sob 10. zář 2011, 15:15
Zdravim, měl bych také nějaké ty dotazy:
V otázce č.336 je správná odpověď
Na stránkách "postup získání" je však
můžu teda vědět co platí?? osobně se modlím za první variantu - větší šance úspěchu..
V otázce č.336 je správná odpověď
a) testem, který je složen ze 60 otázek, z nichž je 52 otázek ze znalosti právních předpisů , 5 otázek ze znalosti nauky o zbraních a střelivu a 3 otázky ze znalosti zdravotního minima, a z ústního pohovoru trvajícího nejdéle 20 minut,
Na stránkách "postup získání" je však
Test se skládá z 30 otázek
...
Ze 30 testových otázek je 22 otázek právnických (hodnocených po 3 bodech), 5 otázek z nauky o zbraních a střelivu (po 2 bodech) a 3 otázky ze zdravotnického minima (po 1 bodu)
můžu teda vědět co platí?? osobně se modlím za první variantu - větší šance úspěchu..

Napadl mě plamenomet - ale tam jde přece také o dovolené výrobní provedení..

- sfinx
- sfinx
Příspěvek#10 » sob 10. zář 2011, 16:09
bacil: děkuji, takže já ji tam mít nebudu? nebo se mě jen netýká ten pohovor?
každopádně chápu a děkuji
jeden zodpovězený, dva další na obzoru..
pistole na malorážkový náboj se tak nenazývají anebo je tam chybka a malorážka nemusí být jen dlouhou zbraní..?
každopádně chápu a děkuji
jeden zodpovězený, dva další na obzoru..

otázka č.402 ... co je to malorážka??
odpověď: dlouhá zbraň ...
pistole na malorážkový náboj se tak nenazývají anebo je tam chybka a malorážka nemusí být jen dlouhou zbraní..?
- Patrik
Příspěvek#11 » sob 10. zář 2011, 16:49
sfinx píše:
Citace:
9 Plynové nebo expanzní zbraně, nejde-li o dovolené výrobní provedení, jsou zbraně zařazené mezi
Které zbraně by tedy do této skupiny a kategorie (A) mohly patřit??
Napadl mě plamenomet - ale tam jde přece také o dovolené výrobní provedení..
cituji paragraf: § 1
Dovolené výrobní provedení plynové zbraně a expanzní zbraně
(1) Hlavní části plynových zbraní a expanzních zbraní musí být vyrobeny tak, aby byla znemožněna jejich úprava na zbraň, do které by bylo možné nabít a ve které by bylo možné odpálit kulový náboj nebo náboj s hromadnou střelou.
(2) U expanzní zbraně musí být v hlavni vestavěny zábrany, při jejichž odstranění musí dojít ke zničení hlavně.
(3) U plynových a expanzních zbraní musí být rozměry nábojové komory takové, aby byly pouze pro střelivo, na něž je zbraň konstruovaná.
(4) U expanzní zbraně osa vodící části vývrtu hlavně a osa nábojové komory musí mezi sebou svírat úhel nejméně 30 ° nebo musí být od sebe přesazeny tak, aby úderník nemohl odpálit střelivo vložené do vodící části vývrtu hlavně.
(5) U expanzních zbraní s přesazenými nábojovými komorami musí při odstraňování hlavně dojít k poškození v místě upevnění hlavně.
(6) Ústí nábojových komor revolverového válce expanzní zbraně musí být oproti nábojové komoře zúženo a přesazeno.
(7) U plynových a expanzních zbraní, jejichž konstrukce je řešena tak, že umožňuje při běžné manipulaci a čištění zbraně rozebrání hlavních částí, musí být tyto části konstruovány tak, aby z nich nebylo možno střílet kulový náboj nebo náboj s hromadnou střelou.
na to navazuje: § 2
Dovolené výrobní provedení střeliva
(1) Za dovolené výrobní provedení střeliva se považuje
a) střelivo se střelou celoplášťovou, poloplášťovou, olověnou, plastovou, pryžovou nebo značkovací. Jádro střely smí být pouze z měkkého materiálu, přičemž plášť střely smí být ocelový, tombakový, plastový, teflonový nebo měkkým kovem pokovený,
b) signální a pyrotechnické prostředky s akustickým, světelnými nebo dýmovým efektem určené pro střelbu ze zbraní a
c) střelivo se středovým nebo okrajovým zápalem s hromadnou střelou.
(2) Plynové nábojky musí být provedeny tak, aby při výstřelu nedošlo k vržení zlomku nebo části nábojky nebo střeliviny, které by při zkušebním výstřelu na vzdálenost 1,5 m od ústí zbraně prorazily list papíru o hmotnosti 100 - 115 g/m2) a tloušťce 0,12 ± 0,02 mm. Náplň plynové nábojky musí být při opuštění hlavně v plynném nebo kapalném stavu nebo ve formě aerosolu.
(3) ICt50 dráždivé látky nesmí být vyšší než 100 mg.min.m-3) a vyšší než jedna setina hodnoty LCt50. ICt50 je koncentrace dráždivé látky, která způsobí, že 50 % zasažených nechráněných osob po jedné minutě působení dráždivé látky není schopno pokračovat v útoku. LCt50 je koncentrace dráždivé látky, která po jedné minutě působení má za následek uhynutí 50 % pokusných zvířat.
(4) Doba vyprázdnění jedné plynové nábojky při odpálení nesmí být delší než jedna sekunda a při tom nesmí být uvolněno více dráždivé látky v miligramech, než odpovídá čtyřnásobku hodnoty ICt50.
(5) Náplně plynových nábojek mohou obsahovat jako dráždivou látku chlor-acetofenon v množ- ství maximálně 300 mg, o-chlorbenzylidenmalononitril v množství maximálně 80 mg a nonivamidu v množství maximálně 50 mg v jedné plynové nábojce.
(6) Plynová nábojka musí být na dně nábojnice opatřena značkou druhu dráždivé látky, a to pro chlor-acetofenon značkou CN, pro o-chlorbenzylidenma- lononitril značkou CS a pro nonivamid značkou PV (technický pepř), a pokud to průměr dna nábojnice neumožňuje, barevným označením (pro chloracetofenon barva modrá, pro o-chlorbenzylidenmalononitril barva žlutá a pro nonivamid barva hnědá).
(7) Na spotřebitelském obalu plynových nábojek musí být uvedeno v českém jazyce:
a) značky dráždivých látek obsažených v plynové nábojce podle odstavce 6 a jejich chemické názvy,
b) hmotnost jednotlivých dráždivých látek obsažených v plynové nábojce,
c) plynové nábojky s nonivamidem používat pouze proti zvířatům,
d) datum, do kterého jsou plynové nábojky použitelné (měsíc a rok),
e) typy zbraní, ve kterých lze plynové nábojky používat,
f) výstražné upozornění: "Pozor! Obsahuje dráždivé látky. Chraňte před dětmi. Při střelbě na vzdálenost do 1 m a při použití v uzavřených prostorách hrozí vážné poškození zdraví." a
g) pokyny pro bezpečné používání a pokyny pro první pomoc.
Vše co nesplňuje tyto zákonem dané podmínky spadá do kategorie "A"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Otázka č. 402
čti celou:
Palná zbraň - malorážka je
a) dlouhá zbraň s drážkovaným vývrtem pro kulový náboj se středovým zápalem,
b) krátká zbraň určená pro střelbu náboji typu Flobert,
c) dlouhá zbraň s drážkovaným vývrtem pro kulový náboj ráže .22 (5,6 mm) s okrajovým zápalem.
Správná odpověď je C, ale není jediná správná, je správná z těch možnosti které jsou Ti nabízeny.
Malorážka je samozřejmě i krátká zbraň, o to ale v této otázce nejde. Jako v každém testu, jsou i tady chytáky na které se nesmí skočit.
- sided
Příspěvek#12 » sob 10. zář 2011, 16:51
Není tam chyba, jde o to že jen jedna ze tří odpovědí je správně. Mluvnicky správně by ta otázka měla být položena takhle: Palná zbraň - malorážka je mimojiné .... Takže i krátká molorážka je malorážkou jen v odpovědi není vyjmenovaná.
edit: Patrik byl zas rychlejší
edit: Patrik byl zas rychlejší

- sfinx
Příspěvek#13 » sob 10. zář 2011, 17:02
Děkuji za odpovědi - u těchto jsem věděl, které jsou správné, ale chybělo mi tam to "mimo jiné". Tu první (expanzní zbraně) taky nebudu dál rozebírat, to zkusim pohledat, až bude více času..každopádně odpověď to byla správná a úplná a patrikovi děkuji.
Samozřejmě i siedovi, a bacilovi jsem už děkoval..
Samozřejmě i siedovi, a bacilovi jsem už děkoval..
- Patrik
Příspěvek#14 » sob 10. zář 2011, 17:19
sfinx píše:a přidám ještě jeden dotaz - co si mám představit pod pohovorem - tuším, že jsem ho také zahlédl v jedné z otázek, ale už si nepamatuji číslo, byl tam myslím i časový údaj (do 20 minut..)
Pohovor se týká rovněž pouze zkoušek komisařů.
Díl 2
Zkouška odborné způsobilosti zkušebního komisaře
(K § 30 odst. 11 zákona)
§ 7
Obsahová náplň teoretické části zkoušky
Teoretická část zkoušky se provádí testem, který je složen z 60 otázek, z nichž je 52 otázek ze znalosti právních předpisů, 5 otázek ze znalosti nauky o zbraních a střelivu a 3 otázky ze znalosti zdravotnického minima, a z ústního pohovoru trvajícího nejdéle 20 minut, kterým žadatel osvědčuje znalosti podle ustanovení § 30 odst. 7 zákona.
- KITTbx
- Bydliště: Ostrava ______________________ člen sdružení LEX www.gunlex.cz
Příspěvek#15 » sob 10. zář 2011, 19:05
-to sfinx: chci se zeptat, začínáš rovnou u otázek, nebo jsi četl nejdříve zákon?
Naučit se otázky a odpovědi, bez jejich významu, je sice možnost, ale rozhodně ne zaručená, cesta k úspěchu.
Ovšem netvrdím, že to někomu nefungovalo, nic méně pak si myslím svoje…
Naučit se otázky a odpovědi, bez jejich významu, je sice možnost, ale rozhodně ne zaručená, cesta k úspěchu.
Ovšem netvrdím, že to někomu nefungovalo, nic méně pak si myslím svoje…
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí