Je souhlas vlastníka / nájemce pro držení zbraně nutný?

jack-3d

Příspěvek#1 » úte 27. pro 2011, 01:37

Pro účely zákona o zbraních se rozumí držením zbraně nebo střeliva mít zbraň nebo střelivo uvnitř bytových nebo provozních prostor nebo uvnitř zřetelně ohraničených nemovitostí se souhlasem vlastníka nebo nájemce uvedených prostor nebo nemovitostí, nebo zbraň nenabitou náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo nábojových komorách válce revolveru a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo.

Chystám se na A,B,E a potřeboval bych vysvětlit znění výše uvedeného odstavce. Právě vzhledem k tomu, že bydlím v podnájmu, potřeboval bych vědět, jestli musí majitel opravdu odsouhlasit moje "držení" zbraně v "jeho" bytě.

1. Je tedy opravdu potřeba souhlas?

2. Je nutné chtít to písemně (existuje předepsaný formulář? nebo stačí pár vět a podpisy)?

3. Co dělat, pokud je majitelů více? :twisted: :twisted: :twisted:

4. Co dělat, pokud majitel nesouhlasí? :x

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » úte 27. pro 2011, 02:23

Pokud bydlíš v podnájmu, tak jsi nájemce ne?
Souhlasíš s tím, abys měl doma zbraň?

E-Ryc

Příspěvek#3 » úte 27. pro 2011, 08:16

MarK: jenze on neni najemce, ale PODnajemce. Coz podle me znamena, ze ma v najmu jen cast bytu. Cili striktne vzato by ve "sve" casti (asi vcetne spolecnych prostor) potreboval svuj souhlas, ale ve zbytku bytu souhlas "nadrazeneho" najemce (stejne jako bez jeho souhlasu nemam lezt do jeho soukromeho pokoje - tenhle styl bydleni jsem zazil a mel takovahle pravidla).

Steiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » úte 27. pro 2011, 08:26

E-ryc: "nájemce" je právní termín, používá se v občanském zákoníku hledej Část osmá - Závazkové právo, Hlava sedmá: Nájemní smlouva, Oddíl první: Obecná ustanovení, paragrafy 663 a dále.

"Podnájemce" jak ho nazýváš je nájemcem a pronajímatelem není majitel ale jiný nájemce. Ve vztahu k zákonu o zbraních (držení) v tom není rozdíl. Jedině že by v nájemní smlouvě byl výslovně uvedený zákaz držení zbraní, pak by to mohl být i důvod k výpovědi z nájmu.

E-Ryc

Příspěvek#5 » úte 27. pro 2011, 09:30

Steiner - vsak ja nepopiram "Podnájemc" jak ho nazýváš je nájemcem a pronajímatelem není majitel ale jiný nájemce". Jen rikam, ze sam sobe souhlas muze udelit jen v te casti bytu, kterou ma v podnajmu. V okamziku, kdy ho "nadnajemce" pozve k sobe do pokoje na svou sbirku motylu nebo pecka, je v rezimu noseni. TECKA.

Steiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#6 » úte 27. pro 2011, 09:35

E-ryc: jj, akorat ze musi mit zbran u sebe jinak nejde o noseni. Pokud odlozi zbran v prostoru kde k tomu nema souhlas, tak je to jednani ke kteremu neni opravnen = prestupek proti zakonu 119.

jack-3d

Příspěvek#7 » úte 27. pro 2011, 09:46

Dobře díky, do smlouvy raději ještě raději kouknu. Já jsem se zalekl termínu "nájemce" a navíc hned vedle slova "vlastník", myslel jsem, že je to termín pro osobu, která mi byt pronajímá, tedy "pronajímatel" a sebe jsem považoval za klasického "podnájemníka". Pokud je to tedy tak, že "nájemce = podnájemník", tak je to OK (v paragrafu 663 se to skutečně vysvětluje: http://business.center.cz/business/prav ... spx#par663)

Díky za vysvětlení ;o)

E-Ryc

Příspěvek#8 » úte 27. pro 2011, 09:55

Steiner: no jasne, to plyne z definice noseni :) Jakkoliv je to teoreticka konstrukce courat po byte s ostre nabitou.

Zpět na