Vyjádření MV k nutnosti uvádění údajů o zbrani v "nákupce"

Kurt

Příspěvek#1 » stř 29. dub 2009, 07:45

Před časem jsem se obrátil písemně na MV s dotazem, jak je to po poslední novele Zákona o zbraních s povinností uvádět podrobnosti o zbrani do žádosti o Povolení k nabytí zbraně kategorie "B". Takže kdyby měl někdo z vás problém na svém oddělení PČR (stát by se to prý nemělo, proběhlo školení k novele zákona, kde se i toto řešilo), uvádím plné znění odpovědi:

MINISTERSTVO VNITRA
Odbor legislativy a koordinace předpisů

Č.j. MV- /LG-2008
Praha 6. ledna 2009
Počet listů: 2

Vážený pane,

dne 4. ledna 2009 jste se obrátil na odbor legislativy a koordinace předpisů Ministerstva vnitra s dotazem, zda stačí kupříkladu do žádosti o povolení k nabytí, držení či nošení zbraně kategorie „B“ napsat „Krátká kulová zbraň – revolver“, nebo je nutné i dále uvádět také informace o výrobci a modelu zbraně.

K Vašemu dotazu sděluji následující:

Zákonem č. 484/2008 Sb., kterým se mění zákon č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu a o změně zákona č. 156/2000 Sb., o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů a o změně zákona č. 288/1995 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zákon o střelných zbraních), ve znění zákona č. 13/1998 Sb., a zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, (zákon o zbraních), ve znění pozdějších předpisů, a který nabude účinnosti dne 1. února 2009, bylo reagováno a některé poznatky z praxe. Záměrem bylo mimo jiné odstranit výkladovou nejednoznačnost některých ustanovení zákona.

V praxi se objevují dva typické případy nákupu zbraní:
Prvním případem je situace, kdy žadatel - kupující ví o někom, kdo má pro něho zcela vyhovující zbraň a ví jistě (například z osobního jednání), že ji stávající majitel hodlá prodat. Za této situace má veškeré informace o zbrani, včetně její ráže a výrobního čísla – není proto žádný důvod, aby tyto informace o zbrani neuvedl již v době podání žádosti.

Druhým případem je situace, kterou vy popisujete, že žadatel ví na jisto, že si chce koupit do svého držení krátkou kulovou zbraň – revolver. Není však dosud pevně rozhodnut ani o výrobci ani o ráži, ani o délce hlavně. Proto tyto jemu neznámé informace v žádosti neuvede.

Je tak reagováno na v praxi se vyskytující situaci, kdy žadateli bylo na základě jeho žádosti vydáno povolení na nákup revolveru ASTRA, ráže .38. Žadatel – kupující pak při nákupu v obchodě zjistil, že z mnoha různých důvodů (způsob držení, ovládání atd.) mu daleko více vyhovuje např. revolver COLT – Cobra, ráže .38, avšak na ten neměl povolení.

Zastáváme proto názor, že zpřesnění ustanovení § 12 provedené zákonem č. 484/2008 Sb., pomůže odformalizovat proces nakupování zbraní kategorie „B“, zejména v případě, kdy žadatel není definitivně rozhodnut jakou zbraň si hodlá pořídit. I tak by však podle našeho názoru mělo být zájmem žadatele uvádět v žádosti co možná nejvíce známých údajů o zbrani, protože pouze tak je příslušný útvar policie schopen posoudit žádost a vydat rozhodnutí.

Mgr. Jiří Kaucký
ředitel odboru

Zpracoval: Mgr. Jaroslav Rataj 974 817 337

jbiker

Příspěvek#2 » stř 29. dub 2009, 11:07

Dík - tak tohle si vytisknu a vyrazím znovu k nám na zbraně. Nechtěli mi vzít "Kulovnici samonabíjecí 7.62x39", že nemají prováděcí vyhlášku a kdesi cosi. Argument, že půjde o náhodnou koupi (kosa, Saiga, cokoliv jiného) je nezajímal.

MiRaS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#3 » ned 17. kvě 2009, 11:13

jbiker: Žádost Ti přijmout musejí vždy! Potom Ti ji případně mohou zamítnou a zamítnutí písemně zdůvodnit, což by neudělali ;)

Loki_cz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » ned 17. kvě 2009, 12:23

Na kladne ani nepipnuli na pistoli samonabijeci.. :-) (akorat to trva tyden)

Horst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#5 » ned 17. kvě 2009, 16:44

JJ ta samá zkušenost. Ptám se , jak to mám udělat když bych chtěl nákupku, ale zatím nejsem rozhodnutej jestli Glock nebo Gpčko. Odpověď : Pokud je to pistole samonabíjecí tak to tady hned vyplňte. Dostanu 100 Kč,-(kolek). Hotovo.
Oddělení v Praze.
Naposledy upravil(a) Horst dne stř 20. kvě 2009, 14:17, celkem upraveno 1 x.

Justinian
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#6 » ned 17. kvě 2009, 19:57

No, na Brně-venkově by mi snad dali i "zbraň palnou" a to ještě na počkání.

Bohužel s výjimkama to už tak slavné není. :roll:

setrop
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#7 » stř 20. kvě 2009, 05:10

Praha 5 .... pistole samonabíjecí

rabbit3278
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#8 » čtv 8. dub 2010, 13:00

Žádost o nákupku vám musí vzít vždycky, pouze ji mohou zamítnout.
Jednoduché pokud vám někomu neuznají pistole samonabíjecí, revolver, atd.. připomeňte jim zákon 119/2002sb. $12 odstavec 3)b) a že podle něho to máte vyplněné dobře a pokud by ani pak neuznali, chtějte písemné vyjádření, proč vám povolení nedají a pak už ho dostanete, protože pokud by vám dali písemně že to je proto že tam nemáte ostatní údaje, jednali by v rozporu se zmíněným zákonem

hanijak

Příspěvek#9 » sob 10. dub 2010, 13:06

RE:jbiker: Žádost Ti přijmout musejí vždy! Potom Ti ji případně mohou zamítnou a zamítnutí písemně zdůvodnit, což by neudělali ;)

Ale udělali.Mě ho dokonce vůbec nechtěli vydat,kvůli tomu,že si pan policajt myslel že NP se vydává až od 21 let... :evil: :evil: Ale potom jsem to vyřešil se zkušebním komisařem!

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#10 » sob 10. dub 2010, 20:21

Pan policajt "si myslel", ale dal ti to na papíru jako ofic. vyjádření Policie? Jen to má totiž váhu. A pokud by takové bylo v přímém rozporu se zákonem, tak by pan policajt asi na úřadě neměl dlouhého trvání (po stížnosti k nadřízeným)...

hanijak

Příspěvek#11 » sob 10. dub 2010, 22:01

Mě to nedal na papíře,ale řekl mi,že nemám nárok,a papír s žádostí o povolení ani nechtěli vzít,že si to můžu nechat!Pak jsem volal skoušebnímu komisaři,a ten to dal do pořádku,zavolal tam na policii na nějaká vyžší místa,a ti dostali sprda.Pak se mi všichni omlouvali a hned mi povolení vytiskli.Ten hlavní komisař na oddělení měl asi 10min. rozhovor,a pak už se netvářil tak vesele.Ale vydali mi ho.A při registraci měl zase stejnej chlápek z kanclíku problém,a napsal do papírů nejen výr.číslo,ale číslo zbrojíře,který na zbrani vyměňoval závoru uzamykající hlaveň se závěrem.A bohužel měl delší číslo,takže přerazil písmena BW bundeswehr,a to se jim nelíbilo,a tak to poslal na zkušebnu do Prahy a důvod byl neoriginální výr.číslo.Do prahy sem se dovolal,ale tam to prej není,prej to poslali do Frýdku-Mýstku,ale tam jsem se už nedovolal,a vůbec nevím,co se s mojí pistolí teď děje.ale asi nic.No a ten policajt,co je na zbraních,tak ten je tam absolutně jedinej,a když má dovolenou,tak tam prostě nikdo není.

Zpět na