Trezory, schránky, skříně a jiná zabezpečení zbraní.
-
KubaDostal - Příspěvky: 203
- KubaDostal
Příspěvek#391 » ned 24. úno 2013, 20:55
No nevim panove, jestli tento vyklad je zrovna spravny. Zakon mluvi o drzenych zbranich v poctu do 10ti kusu.
(2) Držené zbraně kategorie A, B nebo C uschované, uložené nebo uskladněné (dále jen "přechovávané zbraně") v počtu do 10 kusů nebo střelivo v počtu do 10 000 nábojů se zabezpečují uložením do uzamykatelné ocelové schránky nebo uzamykatelné ocelové skříně nebo zvláštního uzamčeného zařízení, pokud tato schránka, skříň nebo toto zařízení splňují technické požadavky stanovené prováděcím právním předpisem.
A tentyz zakon definuje drzeni jako:
a) držením zbraně nebo střeliva mít
1. zbraň nebo střelivo uvnitř bytových nebo provozních prostor nebo uvnitř zřetelně ohraničených nemovitostí se souhlasem vlastníka nebo nájemce uvedených prostor nebo nemovitostí
Takze z toho mi vychazi, ze pokud mam v jedne nemovitosti vice nez 10 zbrani, tak je nemuzu zabezpecit rozdelenim do 2 schranek, tak aby v kazde bylo max 10. Mozna to spatne chapu, ale to bych je rovnou mohl rozdelit po 2 a mit je jenom ve skrini na horni polici.
(2) Držené zbraně kategorie A, B nebo C uschované, uložené nebo uskladněné (dále jen "přechovávané zbraně") v počtu do 10 kusů nebo střelivo v počtu do 10 000 nábojů se zabezpečují uložením do uzamykatelné ocelové schránky nebo uzamykatelné ocelové skříně nebo zvláštního uzamčeného zařízení, pokud tato schránka, skříň nebo toto zařízení splňují technické požadavky stanovené prováděcím právním předpisem.
A tentyz zakon definuje drzeni jako:
a) držením zbraně nebo střeliva mít
1. zbraň nebo střelivo uvnitř bytových nebo provozních prostor nebo uvnitř zřetelně ohraničených nemovitostí se souhlasem vlastníka nebo nájemce uvedených prostor nebo nemovitostí
Takze z toho mi vychazi, ze pokud mam v jedne nemovitosti vice nez 10 zbrani, tak je nemuzu zabezpecit rozdelenim do 2 schranek, tak aby v kazde bylo max 10. Mozna to spatne chapu, ale to bych je rovnou mohl rozdelit po 2 a mit je jenom ve skrini na horni polici.
- Alcatraz
Příspěvek#392 » ned 24. úno 2013, 21:17
jo, presne jak pise KubaDostal. Jediný další rozměr je více osob. Limity jsou na osobu a objekt. Pokud tedy jeden držitel v jednom objektu (bytu, ne pokoje) přechovává 15 zbraní, je nutné mít podle zákona trezor (ne skříň). To je výklad.
Jediné vyjádření MV se týkalo situace, co když v jednom bytě bydlí 3 neznámí lidé se ZP a každej má svou zbraň. Pak se na každého vztahuje limit 2 zbraní zvlášť. Protože každý jeden držitel přechovává v jednom objektu pouze jednu zbraň. Ale jeden člověk nemůže mít v bytě 3 nezamčené zbraně, i kdyby je umístil do různým pokojů a jako KITTX tvrdil, že každou jednu zabezpečenou má.
Je to to samé ustanovení. Takže buď to řetězit jde donekonečna, nebo vůbec.
Nebo mi konečně někdo napište odkaz na vyjádření MV, že jeden člověk v jednom bytě může mít 2 desítkový skříně vedle sebe napěchovaný 20 zbraněma ať máme pokoj jednou provždy.
Jediné vyjádření MV se týkalo situace, co když v jednom bytě bydlí 3 neznámí lidé se ZP a každej má svou zbraň. Pak se na každého vztahuje limit 2 zbraní zvlášť. Protože každý jeden držitel přechovává v jednom objektu pouze jednu zbraň. Ale jeden člověk nemůže mít v bytě 3 nezamčené zbraně, i kdyby je umístil do různým pokojů a jako KITTX tvrdil, že každou jednu zabezpečenou má.
Je to to samé ustanovení. Takže buď to řetězit jde donekonečna, nebo vůbec.
Nebo mi konečně někdo napište odkaz na vyjádření MV, že jeden člověk v jednom bytě může mít 2 desítkový skříně vedle sebe napěchovaný 20 zbraněma ať máme pokoj jednou provždy.
Naposledy upravil(a) Alcatraz dne ned 24. úno 2013, 21:22, celkem upraveno 1 x.
- frantisek
Příspěvek#393 » ned 24. úno 2013, 21:22
KITTbx: nemas nejake stanovisko MV. Vim ze jsem to na podzim kdesi na netu zachytil, snad jde o vyjadreni pravnicky MV kdesi mezi strelci ...... Odkaz by se hodil.
KubaDostal: citovane pasaze zakona pripousteji obe moznosti: pokud se pridrzis slova "drzeni", musis pres 10 ks kupovat prislusny trezor nebo budovat trezorovou mistnost, pokud se pridrzis slova "uskladneni, ulozeni" muzes retezit trezory.
Pokud bych se chtel tocit na prvni variante, pak je neresitelnou situace, kdy bydlim s otcem a bratrem v jednom panelakovem byte. Po tatovi jsem i s brachou zdedil vasen pro zbrane - ja mam 10, bracha 10, tata 10. Mama je stejne postizena, dalsich 10. A vcil mudruj: musime ze 3+1 udelat 2+1+trezorova a nebo staci v byte 4 trezory?
IMHO: retezeni trezoru je mozne do 20 kusu. Pres tento pocet uz to nejde (neprojde). Jinak receno, na pocet 11-20 staci druhy trezor, netreba kupovat 20kovy.
ALE
K vykladu zakona je opravnen pouze soud a ten rozhoduje na zaklade predlozenych dukazu. Testovat tuto situaci "naostro" asi nikdo nechce, takze ja se zaridil tak, abych zabezpeceni mirne prekrocil. Koneckoncu predstava, ze mi nejaka smazka sebrala zbran a pak s ni v rausi pobila vse co se hybalo v dostrelu mi neni uplne po chuti.
KubaDostal: citovane pasaze zakona pripousteji obe moznosti: pokud se pridrzis slova "drzeni", musis pres 10 ks kupovat prislusny trezor nebo budovat trezorovou mistnost, pokud se pridrzis slova "uskladneni, ulozeni" muzes retezit trezory.
Pokud bych se chtel tocit na prvni variante, pak je neresitelnou situace, kdy bydlim s otcem a bratrem v jednom panelakovem byte. Po tatovi jsem i s brachou zdedil vasen pro zbrane - ja mam 10, bracha 10, tata 10. Mama je stejne postizena, dalsich 10. A vcil mudruj: musime ze 3+1 udelat 2+1+trezorova a nebo staci v byte 4 trezory?
IMHO: retezeni trezoru je mozne do 20 kusu. Pres tento pocet uz to nejde (neprojde). Jinak receno, na pocet 11-20 staci druhy trezor, netreba kupovat 20kovy.
ALE
K vykladu zakona je opravnen pouze soud a ten rozhoduje na zaklade predlozenych dukazu. Testovat tuto situaci "naostro" asi nikdo nechce, takze ja se zaridil tak, abych zabezpeceni mirne prekrocil. Koneckoncu predstava, ze mi nejaka smazka sebrala zbran a pak s ni v rausi pobila vse co se hybalo v dostrelu mi neni uplne po chuti.
- Alcatraz
Příspěvek#394 » ned 24. úno 2013, 21:28
frantisek píše:IMHO: retezeni trezoru je mozne do 20 kusu. Pres tento pocet uz to nejde (neprojde). Jinak receno, na pocet 11-20 staci druhy trezor, netreba kupovat 20kovy.
a to už vůbec nedává smysl

- frantisek
- Alcatraz
Příspěvek#397 » ned 24. úno 2013, 22:00
do 10 zbraní nepotřebuješ "trezor", ale skříň na zbraně (bezpečnostní schránka třídy Z2). Je to terminus technicus, tak se toho držme. To co mám doma já, trezor není, ani třídy 0.
Nelogické na tom je to, že pokud mi na uložení 20 zbraní stačí dvě skříně, pak mi na uložení 40 zbraní musí stačit 2 trezory. Protože ty odstavce v zákoně jsou napsané stejně. Buď na 20 zbraní nepotřebuji trezory (ani jeden), nebo můžu řetezit i trezory. Protože pro skříně a trezory nejsou dva různé režimy práce. Jen početní limit.
Takže jestli v tom budeme pokračovat, tak chci logické/paragrafové zdůvodnění (ne selský rozum), proč skříně řetězit jdou a proč zrovna do počtu 20 a ne třeba 30. Můžeš mít dvě skříně po 5 zbraních. Ale ne dvě po deseti, ani tři po pěti.
Nebo chci už konečně vidět něco, co to vyvrací!
Nelogické na tom je to, že pokud mi na uložení 20 zbraní stačí dvě skříně, pak mi na uložení 40 zbraní musí stačit 2 trezory. Protože ty odstavce v zákoně jsou napsané stejně. Buď na 20 zbraní nepotřebuji trezory (ani jeden), nebo můžu řetezit i trezory. Protože pro skříně a trezory nejsou dva různé režimy práce. Jen početní limit.
Takže jestli v tom budeme pokračovat, tak chci logické/paragrafové zdůvodnění (ne selský rozum), proč skříně řetězit jdou a proč zrovna do počtu 20 a ne třeba 30. Můžeš mít dvě skříně po 5 zbraních. Ale ne dvě po deseti, ani tři po pěti.
Nebo chci už konečně vidět něco, co to vyvrací!
- frantisek
Příspěvek#398 » ned 24. úno 2013, 22:31
Skrin, trezor, schranka ...... neco, k cemu je certifikat na prislusny pocet zbrani. JE jedno , jak to nazveme, proste uloziste, ktere ma definovany pocet kusu, ktery pojme.
Prijde mi logicke, ze nad dany pocet nemusim kupovat "lepsi", ale proste prikoupim dalsi.
Alcatraz: 20ks je definovano v zakone. 119. Precti si to tam.
Pidim se stejne jako Vy, zda si na sve zbrane (21ks) muzu koupit tri desetikusova uloziste, nebo jeste lepe dve dvacetikusova, a nebo zda musim budovat trezorovou mistnost.
Taky mi neni jasne jak se divat na zbrane vice osob v jedne domacnosti. Jednoznacne museji byt zabezpecene vzajemne. Ale jak dal? Scitat je, nebo ulozeni resit na pocet zbrani celkem? A pri prekroceni one 20ks hranice - trezorovou mistnost a v ni skrine?
Nevim, patram, ptam se. A dovozuji.
Prijde mi logicke, ze nad dany pocet nemusim kupovat "lepsi", ale proste prikoupim dalsi.
Alcatraz: 20ks je definovano v zakone. 119. Precti si to tam.
Pidim se stejne jako Vy, zda si na sve zbrane (21ks) muzu koupit tri desetikusova uloziste, nebo jeste lepe dve dvacetikusova, a nebo zda musim budovat trezorovou mistnost.
Taky mi neni jasne jak se divat na zbrane vice osob v jedne domacnosti. Jednoznacne museji byt zabezpecene vzajemne. Ale jak dal? Scitat je, nebo ulozeni resit na pocet zbrani celkem? A pri prekroceni one 20ks hranice - trezorovou mistnost a v ni skrine?
Nevim, patram, ptam se. A dovozuji.
- MarK
- frantisek
Příspěvek#401 » pon 25. úno 2013, 06:15
MarK: Diky, ja vedel, ze jsem si to nevymyslel.
Tedy plati co jsem napsal na minule strance - k vykladu zakona se vsemi dusledky z toho vyplyvajicimi je opravnen pouze soud. I stanovisko MV s kulatym razitkem je nanic, pokud se soud usnese, ze zabezpeceni nebylo dostatecne.
Tedy plati co jsem napsal na minule strance - k vykladu zakona se vsemi dusledky z toho vyplyvajicimi je opravnen pouze soud. I stanovisko MV s kulatym razitkem je nanic, pokud se soud usnese, ze zabezpeceni nebylo dostatecne.
- KITTbx
- Bydliště: Ostrava ______________________ člen sdružení LEX www.gunlex.cz
Příspěvek#402 » pon 25. úno 2013, 08:52
No stanovisko MVČR na nic rozhodně není a pokud bude jejich výklad srozumitelný není důvod k takovému právnímu názoru/výkladu ne-přihlížet a rozhodně bych to nepodceňoval/nezahazoval.
Jistě soudy mají svojí a někdy i cizí hlavu, ale názor státu nota-bene MVČR je jistě relevantní.
MarK má pravdu k "nalezení to není", tak jsem opět kontaktoval p. Bačkovskou (asi ne jediný).
Jistě soudy mají svojí a někdy i cizí hlavu, ale názor státu nota-bene MVČR je jistě relevantní.
MarK má pravdu k "nalezení to není", tak jsem opět kontaktoval p. Bačkovskou (asi ne jediný).
- nico
Příspěvek#403 » pon 25. úno 2013, 11:12
frantisek píše:Pidim se stejne jako Vy, zda si na sve zbrane (21ks) muzu koupit tri desetikusova uloziste, nebo jeste lepe dve dvacetikusova, a nebo zda musim budovat trezorovou mistnost.
Místnost. Tohle už zodpovězeno bylo a i v zákoně je to napsáno dost jasně. V něm uvedené limity se pak dle výkladu MVČR vztahují na osobu/lokaci. Takže pokud jde o počet zbraní vlastněný jednou osobou a uložený na jedné adrese, vztahuje se na tebe to, co je pro daný počet uvedeno. Pokud to dnes vyloží jinak, budu sám rád.
Rozložením na pár trezůrků to neodrbeš. To bys ty kvéry taky mohl po domácnosti zahrabat po dvou kusech a tvrdit, že máš každý pár zvlášť "vhodně zabezpečen proti zneužití, ztrátě a odcizení" dle zákona.
U trezorů bych to sice taky rád viděl posuzováno per obsah skříně, ale smůla. Mám jeden s certifikací odpovídající uložení zbraní do dvaceti kusů, jeden do deseti. Jakmile mám přes deset, do toho druhého už nesmím dát ani jeden náboj a je mi najednou naprosto k ničemu. Hloupá realita.
- Marvvin
Příspěvek#404 » pon 25. úno 2013, 13:54
To znamená, že manželka nemůže mít v našem RD o užitné ploše víc jak 300m2 svých dalších 10 zbraní taktéž v klasické kovové skříni, ale kdybysme si pronajali dvě 20m2 garsonky, tak v každé z nich můžeme mít po deseti? To už mi přijde postavené na hlavu - to abych si zažádal na stavebním úřadu o rozdělení RS na dvě bytové jednotky, jestli se to teda vůbec někde eviduje? (protože pakliže to budeme brát jako jednu budovu, pak, kdyby měl soused v paneláku zbraně ve skříni, tak druhý soused už potřebuje trezor a třetí soused trezorovou místnost...
- nico
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX