Přebíjení 9mm luger

fejfarz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#211 » pát 28. bře 2014, 18:44

Já dělám 28,00 mm komolý kužel 135 gr olovo poteflonované. Bez problému pro glock 17.

sided
moderátor

Příspěvek#212 » pát 28. bře 2014, 20:04

Bohuliby píše:OAL, norma říká tuším 29,69 mm, příbíjenky Alsa a Limit mají většinou 29,4 mm. V různých forech jsem četl, že někdo dělá i méně než 27 ? Nemůže to být nebezpečné ?
Jaký OAL doporučujete, díky.

Takhle to nefunguje, CIP (a SAAMI) udává maximální OAL a to znamená že patrona s ogivální střelou a touhle dýlkou půjde do všech zásobníků. Už to neplatí u všech komor protože tam záleží i na tvaru toho ogiválu a přechodového kuželu hlavně.
Komorové tlaky se odvíjejí od počáteční velikosti spalovacího prostoru, tedy od hloubky usazení střely v nábojnici. To se bude samozřejmě dost lišit při stejné OAL ale různých tvarech a hmotnostech střel.
Takže konstrukce náboje se řeší ve dvou rovinách které se vzájemě proplétají:
1: Tvar střely a OAL náboje pro zabezpečení bezproblémového podávání ze zásobníku do komory.
2: Typ prachu, navážka, zápalka a hloubka usazení střely a škrcení pro dosažení požadovaného průběhu hoření, komorového tlaku a výkonu náboje.

Z toho vyplývá že jestli chceš poradit OAL tak musíš napsat s jakou střelou, prachem, navážkou a taky jaký výkon a charakter od náboje očekáváš. Jinak jsou to jen výkřiky do tmy. A to i u poměrně bezproblémového a blbuvzdorného náboje jako je 9mm Luger. Kdybys podobným způsobem pokoušel třeba .40SW tak můžeš snadno strávit pár dní na ortopedii.

sided
moderátor

Příspěvek#213 » pát 28. bře 2014, 20:15

Ještě doplním, kdo chce začít s přebíjením měl by si dobře pročíst knížku Přebíjení střeliva od Petra Leitnera, nechat si ji v poličce a občas oživit znalosti. Je to takový "slabikář, čítanka a vyjmenovaná slova" pro přebíječe. Nic převratného ale věci které tam jsou popsaný mají obecnou s stálou platnost.

Bohuliby

Příspěvek#214 » sob 29. bře 2014, 00:26

No, takže asi žádná sranda ! Co jsem četl na různých forech, tak různé střely, prachy a různý OAL.
Chci přebíjet FMJ 124 grs, prach BA 9, jde o to, že s malým OAL, vzrůstá tlak, je to nebezpečné ?
Omlouvám se, ale začínám, nechci rychle skončit !

peggy
moderátor

Příspěvek#215 » sob 29. bře 2014, 07:44

Pozor, neplést si OAL vzniklé hlubším usazením s kratším nábojem vzniklým díky jinému tvaru špice střely. Mám všechny náboje kratší díky tupým střelám. Důležitá je délka schovaná v nábojnici, čili velikost spalovacího prostoru (jak už napsal Sided).

Jinak Leitner je dobrá rada, tím rovněž doporučuji začít. No a další rada je začít doporučenou laborací pro konkrétní prach a střelu, tím se riziko minimalizuje.

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#216 » sob 29. bře 2014, 22:14

Jak píšou chlapi. Nejprv ideálně pochopit mechanismy a pak začít.Me celkem zavislosti ujasnil Quickload. Je v něm jasně vidět co se stane když se změní konkrétní hodnota. Do začátku prebijej přesně dle tabulek a až pak nějaké ty osobní laborace.

Bohuliby

Příspěvek#217 » sob 29. bře 2014, 23:54

Díky za odpovědi, ale nenalezl jsem v nich odpověď,spíše doporučení.
Střela SLS, 124 grs FMJ, prach BA9, díky.

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#218 » ned 30. bře 2014, 06:38

Délka té střely je?

Bohuliby

Příspěvek#219 » ned 30. bře 2014, 09:30

Délka je 14,95 mm.

Martas_83

Příspěvek#220 » pon 31. bře 2014, 13:45

Ahoj,
Před týdnem jsem tady řešil Coca Cola efekt, který se s vaší pomocí podařilo vyřešit zvednutím kalibrační/vypichovací matrice. Včera jsem byl vyzkoušet novou várku a po 20 bezproblémových ránách mi zůstala střela v hlavni. Naštěstí jsem si slabší rány všimnul, takže G19 přežila. Samozřejmě přemýšlím, kde se stala chyba. Prach je BA9 4,5 grainu, střely 124 grainů Limit a zápalky Fiocchi. Teď už vím, že tyhle zápalky nejsou nic moc, ale vyhodit se mi je nechce. Nevím, jestli přidat prach na 4,6 - 4,7 grainu. Zalisování zápalky se mi zdá v pořádu. Díky za každou radu.

fejfarz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#221 » pon 31. bře 2014, 13:53

Opravdu jsi tam nasypal prach ? To se mi nezdá že by střela nevylítla když tam prach je. I když by ho bylo méně tak střela vylítne ale zbraň nepřebije. Možné chyby by byli že se nenasypal prach nebo by mohla být uvnitř nábojnice mokrá a tím by se namočil i prach a ten pak nehoří.
edit: já dávám na 135 gr olovo komolý kužel 4,3 gr BA9 délka 28,00 mm a všechno v pohodě. Glock 17 přebíjí spolehlivě.

Dancek

Příspěvek#222 » pon 31. bře 2014, 14:11

No já bych asi zkontroloval OAL a přisypal. V těchto tabulkách http://www.lhs-germany.de/uploads/media/9_x_19_mm.pdf je sice střela 125 grs pouze olověná, ale pod plášťovanou Speer Gold Dot HP 124 grs je doporučeno 4,6 až 5,7 grs prachu BA-9 a to při OAL 28,45 mm.

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#223 » pon 31. bře 2014, 14:50

Ahoj, jak píše Danček, 4,5 grainu je dost pod spodní hranicí zvláště pokud máš OAL 29-29.69 mm.
I tak ale je dost pravděpodobné že jsi nedal prach vůbec..Pokud ovšem nebyla střela Limit o něco většího průměru než by měla být.

Bohuliby:
OAL 28,5 a navážka 4,7 - 5 grainu Ba 9 by ti měla chodit OK.

Martas_83

Příspěvek#224 » pon 31. bře 2014, 14:56

Díky moc za rady. OAL jsem zapomněl napsat, ale dělal jsem je 29,2mm

Bohuliby

Příspěvek#225 » pon 31. bře 2014, 22:33

Díky, nedá se nic jiného než vážit a zkoušet, jinak to nepůjde.
Mám ale trochu strach o ruce i zbraň.

Zpět na