Přebíjení .357 Magnum

Dancek

Příspěvek#31 » stř 2. lis 2011, 21:03

Narazil jsem na zajímavý článek o zápalkách, jako téměř vždy jsem si neuložil jeho adresu a už jej nemůžu najít, mám ale jeho Gůglpřeklad, poupravený do čitelnější podoby.
Zaujaly mě v něm dvě věci :
1) O zápalkách WSPM se všeobecně říká, že jsou „teplejší“ než jiné zápalky stejné kategorie, Accurate je dokonce nedoporučuje používat se svými prachy. Autor článku však při slabém úderu kohoutu nezjistil oproti jiným SPM zápalkám žádný rozdíl, při silném úderu už se k tomu nevyjadřuje.
2) Nepředpokládal jsem, že energie úderu kohoutu může mít tak velký vliv na intenzitu plamene zápalky.

Tak jsem trochu v rozpacích, když vidím hodně silně napíchnuté zápalky z LA karabiny, celkem dost silně z obou mých revolverů a docela slabě ze synovy CZ 75 kompakt. Je ale fakt, že selhače nemívá …
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Roman_2

Příspěvek#32 » úte 8. lis 2011, 17:36

Prosím o radu od zkušených.Začal jsem přebíjet .357 Magnum a hned u první várky nastal problém-překročení max. délky náboje.Použil jsem 1x vystřelené nábojnice SB-po kalibraci délka 32,4-32,5 mm a střely Frontier 158Grs CMJ FP(poměděné,škrtící drážka),zaškrceno do drážky.Výsledná délka nábojů přesahuje
max. délku 40,39 mm a náboje jsou pak na hraně či dokonce nepatrně vyčnívají z válce,který pak nelze protočit.Vzhledem k délce nábojnice předpokládám, že na vině je umístění drážky na střele.Jako řešení mě napadá zkrátit nábojnici za cenu zmenšení jejího spalovacího prostoru.Zkracovač Lee Case Trimer nemám a nevím,na jakou délku nábojnice (.357 Mag)je kalibrován? Předpokládám,že délku nelze pro danou ráži nastavit?Předem děkuji za rady a podněty.

sided
moderátor

Příspěvek#33 » úte 8. lis 2011, 18:42

Netrap se tím a prostě zalisuj střelu hloub a škrť mimo drážku. Jen je lepší škrtit žehličkou protože ta už jenom škrtí nábojnici a nezasouvá při tom střelu. U revolverových patron není délka nábojnice tak důležitá (pokud se vejde do komory) protože drží za okraj. Max OAL náboje je rozměr platný pro seriové náboje které musí fungovat ve všech zbraních. Když stavíš náboj na konkrétní zbraň, nemusí Tě moc trápit.

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#34 » stř 9. lis 2011, 07:59

Ahoj Romane,

opravdu nábojnici nezkracuj - je zbytečné ji takto "ničit".
Každopádně jak tu už bylo řečeno lisuj hlouběji. Ta drážka na Frontieru může být pro zaškrcení po obvodu nábojnice. Já se řpiznám vždy jsem je viděl pouze Frontiery hladké. Doporučuju program Quickload, který počítá vnitřní balistiku, a dle rozměrových hodnot ti ukáže jaké změny nastanou co se tlaků a rychlostí týče.
Každopádně zkracovač nábojnic není nastavitelný, ale je určený k eliminaci prodlužování nábojnic na jejich původní a správnou délku.
Každopádně nevěs hlavu - taky jsem v podstatě v začátcích:)

Roman_2

Příspěvek#35 » stř 9. lis 2011, 17:54

Díky za rady.Stejně by mě ale zajímalo,na jakou délku nábojnice .357Magnum je
uvedený zkracovač Lee kalibrovaný.Nemůžeze někdo změřit délku nábojnice po úpravě zkracovačem?

Dancek

Příspěvek#36 » stř 9. lis 2011, 21:43

Jak jsem psal v posledním příspěvku na první straně, tyčinku jsem si nakonec nechal vyrobit, takže nevím na jakou délku seřezává ta originální. S vyrobenou zkracuju na 32,6 mm, někde jsem četl, že minimum je 32,51 mm, například Vhitavuori uvádí ve svých tabulkách 32,6 mm, tak se toho držím. http://www.lapua.com/en/products/reload ... odata/6/27

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#37 » stř 9. lis 2011, 23:32

Ahoj,
teď jsem to přeměřil šuplerou a Lee zkracovač na .357 Magnum je přesně 32,6 mm.

Dancek

Příspěvek#38 » čtv 10. lis 2011, 16:42

Ještě k délkám nábojnic, stalo se mi, že po návratu ze střelnice jsem všechny nábojnice odzápalkoval a vypral, střílel jsem sice i 6 ran náboji 38 Special, ale těch kratších nábojnic jsem tam měl nějak víc. V digitální šupleře mi odešla baterka, druhou jsem zrovna neměl, měřil jsem tedy obyčejnou mechanickou, už hodně starou a opotřebovanou a naměřil jsem tyto délky nábojnic 357 Magnum:
S&B - 32,8 mm,
MFS - 32,8 mm,
Magtech - 32,7 mm,
Hornady - 31,8 mm!
Jednalo se o nábojnice nábojů Hornady Leverevolution se střelou FTX 140 grs a jak jsem zjistil později, mají to uvedené i v prospektu, 1,25" je 31,75 mm.

Roman_2

Příspěvek#39 » čtv 10. lis 2011, 18:48

Domníval jsem se,že střely pro .38Spec a .357Mag jsou stejné.Pokud zmíněné frontiery použiju pro .38Spec s nábojnicí SB a škrtím do drážky, pak mi vychází délka náboje s rezervou pod OAL Max (37,5mm),při stejném postupu u .357Mag jsem nad OAL Max.
Když radíte zalisovat střelu hloub a nerespektovat drážku,pak mě napadá,jak se s tím vyrovnají matrice,které jsou konstuované na zaškrcení Roll Crimp?
(mám čtyřdílné Lee).Jestli se ptám hloupě, pak se omlouvám, ale dosud jsem přebíjel pistolové střelivo,a s těmito problémy se nesetkal.Díky

sided
moderátor

Příspěvek#40 » čtv 10. lis 2011, 20:04

Dancek: Hornady má kratší nábojnice i pro 45/70 ale matrice Hornady fungují skvěle i se standartní dýlkou nábonic v 45/70 i 38 a 357. Vyzkoušeno.

Roman-2: střely pro obě ráže jsou stejné, umístění škrticí drážky je nepodstatné zvlášt u Frontierů, je to jen poměděné olovo a matrice si s ním poradí úplně v pohodě. s max.OAL si nelámej hlavu, jde jen o to aby Ti šly náboje do zbraně. Přebíjím olověnýma Aresama 158gn a usazuju je co nejhlouběj to jde, abych dostl krátký náboj (rychlejší přebití) škrtím žehličkou LEE mimo drážku a "co to dá" fotky jsou mizerný z telefonu :oops:
DSC00028.JPG
DSC00030.JPG

Dancek

Příspěvek#41 » čtv 10. lis 2011, 20:05

Ty střely jsou stejné průměrem a bývají stejné i délkou a váhou, někdy je rozdíl v tom, že všechny střely určené pro 38 Special nemusí mít škrticí drážku. To proto, že 38 Special bývá plněný rychleji hořícími prachy a nepotřebuje tak silné škrcení.
Rozdíl je ale v rozměrech nábojů:
- Nábojnice 38 Special má 29,34 mm a pro 357 Magnum 32,77 mm – rozdíl je 3,43 mm
- OAL 38 Special je 39,37 mm a pro 357 Magnum 40,39 mm – rozdíl je 1,02 mm
Z uvedeného vyplývá, že v nábojnici 357 Magnum je střela usazena hlouběji než v 38 Special.
Pokud máš čtyřdílné matrice od LEE, poslední je žehlička, která zkalibruje průměr nábojnice už hotového náboje a zaškrtí ji. Je-li střela olověná nebo potažená tenkou vrstvou mědi či plastem, žehlička do ní ústím nábojnice vytlačí novou škrticí drážku. Je-li střela plášťovaná, dojde k zaškrcení pouze přitisknutím nábojnice ke střele, což může být při navážkách blízkých maximu (větší zpětný ráz) slabé a už vůbec bych si nedovolil nabít takto zaškrceným nábojem zbraň s trubicovým zásobníkem.

staM

Příspěvek#42 » čtv 10. lis 2011, 20:31

Pokud se ti tu začnou scházet rozměry nbc.po zkrácení,je možné že budou různé.
Dovolím si volněji odcitovat:
XYZ píše:Pro přebíječe,kteří nechtějí investovat do poměrně drahého soustruhu se vyrábí podstatně jednodušší a levnější nástroje.Jejich použití.Jejich použití je jednoduché a rychlé,má však samozřejmě i svoje nevýhody.Slabinou těchto přípravků bývá fixace ne jiný rozměr než je pro nás důležitý.Například XXX XXXX XXXXXX využívá jako opěrného bodu vzdálenost od zátravky.V tomto místě,kde je dno nbc.slabší,je možné jeho prohnutí do prostoru zápalkové dutiny.Seříznuté nbc.pak mohou být výrazně kratší.Pokud pracujete s těmito nástroji nezbývá než nbc.pečlivě zkontrolovat a nevyhovující vyřadit.

A pak tu jsou ještě výrobní tolerance nástroje....

Já používám pro občasné zkrácení nebo srovnání délek u nových nbc.home made nástroj na principu
Lee Case Trimer.Délka zkrácení je však stavitelná.Je tak trochu rozdíl pokud zku.... nbc.za korunu,za dvacku nebo i za víc.

Dancek

Příspěvek#43 » čtv 10. lis 2011, 21:13

staM: Tyto věty jsou z Leitnera, str. 41 a 42. Jedná se o zkracovače LEE a je to jeden z omylů, uvedených v této knize.
Přípravek upínaný za šestihran do akumulátorové vrtačky má směrem k držáku nábojnice rovnou plochu, na něj se šroubuje držák nábojnice, dotažením přípravku do držáku nábojnic je nábojnice upevněna a na její dno je přitisknutá rovná plocha přípravku. Tyčka je zašroubovaná závitem do frézy, tenkým koncem prochází zátravkou, lůžkem zápalky a opírá se až o rovnou plochu čela přípravku. Délku celé zkracované nábojnice tedy určuje délka tyčky od jejího zúženého konce po břity frézy. Tyčka sice zátravkou prochází, ale nikde se o ni neopírá a neodměřuje od ní délku nábojnice. Na straně 2 tohoto vlákna jsou obrázky tohoto zkracovače.

staM

Příspěvek#44 » čtv 10. lis 2011, 22:50

Pokud je to omyl,je to omyl té knihy kterou všichni,nebo minimálně drtivá většina považuje za (dosaďtě sami).V každém připadě je jen dobře že omyl byl uveden na pravou míru.
Tak jako tak používání vercajku který je navíc v pevném nijak nestavitelném rozměru od firmy která je známá svými výrobními "tolerancemi" asi nemá smysl komentovat.Dostali bychom se mimo rámec tohoto vlákna.

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#45 » pát 11. lis 2011, 00:42

Musím souhlasit s Dancekem. A co se LEE Case Trimmer Cutter & Lock Stud týče, tak konstrukce toho jednoduchého zkracovače prostě technicky neumožňuje rozdíly v délkách.Leda by mosaz z hilzen ubírala zuby frézky nebo jehla udělala důlek v shellholderu :lol: Nechápu tedy tvou jízlivou větičku o pochybných firmách a tolerancích a hlavně mi taková rýpavost přijde prostě dětinská. A názory typu "všecko co je od ..... je špatný či naopak" nemají žádnou vypovídající hodnotu ani v tomhle vláknu, ani v jakékoliv diskuzi. Smyslem fora je pomáhat a radit si a konkrétně tady o přebíjení .357 Mag.

Zpět na