19.01.2013 - Závod LOS: Pohárový závod

Kdy a kam za střílením

Moderátor: LOS vedení

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#46 » ned 20. led 2013, 21:43

PaF píše:Je fakt, ze Mark ma s nami trpelivost, kdybychom byli na strelectvi, mame vsichni davno plnou hubu bananu :)

Nevidím důvod proč. Sice si nejsem jist, jestli zdejší debata k něčemu užitečnému spěje, ale stále je to jakž takž k tématu :) Ale trocha více konstruktivnosti by té debatě určitě neuškodila :mrgreen:

Prof

Příspěvek#47 » pon 21. led 2013, 11:23

Vážení střelci, dobrý den
Přečetl jsem si zdejší vlákno a reaguji tak na jednu z výzev.
Dne 19.1.13 jsem se poprvé přihlásil na nějaký střelecký závod.Vybral jsem si, pro jeho praktičtější zaměření, LOS. Místo bylo také nasnadě, do GC, kam to mám pár kilomerů a kde jsem se o LOSu vůbec dozvěděl.
Byl jsem velmi příznivě potěšen komorní a přátelskou atmosférou, přítomností několika "šílenců" v military stylu i tří hezkých žen, účastnic.
Po pokorném přiznání rozhodčím, že jsem na závodě úplný zelenáč, nenásledovalo žádné mé zesměšnění, ani úšklebek. Dostal jsem dokonce nabídku, že si mohu vše předem projít (mělo jít o "tajný závod"), a nebo si to mohu zkusit rovnou. Mé plány, že se podívám, jak to dělají ostatní a na konci si „něco možná střelím“ tak vzaly za své. Prostě mě postavili na začátek, odvykládali „legendu“ a zmáčkli „Timer“...

Následuje spoiler o tajných situacích, kdo nechce, nebo nemůže číst, přeskočte k následující části
---
„Nejmenovaný pán v naší republice udělil amestii a proto zde není právě bezpečno, o čemž ses přesvědčils, když jsi vstoupil do dveří podzemního parkoviště... U tvé obrněné limuzíny typu TRaBanT, stojí muž s evidentně nepřátelskými úmysly a za svým autem tušíš dva další. Vytahuješ pistoli a řešíš situaci zde a pak střelbou pod limuzínou“
„Timer“

O nepřátelský úmysl mladíka naproti jsem skutečně neměl pochyb. Na mě namířená bazuka mluvila za vše. Vytáhl jsem tedy pistoli, natáhl a dvakrát vystřelil. (vůbec mě nenapadlo, že nebude čas mířit, respektive neuvědomuji si, že jsem to dělal) oběhl jsem stůl a skočil pod auto. S pistolí nezvykle na plocho jsme uviděl cíle... Bohužel nebyly dva, ale tři. Dokonce jsem tam zahlédl dvojče toho s bazukou, nicméně těsně před jeho odstraněním jsem si všiml, že má prázdné ruce a tak jsem vyřešil jen ty ozbrojené. Přítomní rozhodčí mě upozornili na ne úplně vhodné držení zbraně při přebíhání mezi pozicemi a pustili dál...

„nasedl jsi do své limuzíny a chceš odjet z garáží, nicméně tušíš, že kanonáda může přilákat další živly a proto si pistoli položíš na sedadlo spolujezdce. Nemýlil jsi se. Jakmile vyjedeš, je uvnitř náhle zhasnuto a situaci osvětluje pouze dvojitá síla tvých halogenů na limuzíně. Sřílej skrz levé přední okýnko.“
„Timer“

S protočením zadních pneumatik jsem vylétl ze stání a smykem najel do uličky. K mému zděšení mi cestu blokovalo šest parchantů. Zastavil jsem a pokusil se spustit palbu, však nenatáhnul jsem závěr a tak byli rychlejší protivníci... Se štěstím jsem ve své obrněné limuzíně palbě odolal a mohl svou chybu napravit. Moje zuřivá střelba se s protivníkem úspěšně míjela též, ale s jedním hlubokým nádechem na sklidnění jsem je zbytkem zásobníku dorazil. Skore šest trefených na 10 ran je sice tristní, ale žiji, tedy myslím. (nebo je to naopak?)

„Tvé zaváhání při střelbě Tě stálo zjištění, že tvá obrněná limuzína není až tak obrněná. Respektive kde že to udělali soudruzi z NDR chybu ?... Jistě, neměl jsi neprůstřelné pneumatiky a tak musíš po svých. Jsi pochopitelně rozladěn a zkracuješ si domů cestu temným parkem, když ti někdo poklepe na rameno. Na povel se otočíš, podíváš se na situaci, pak ti někdy sepne „Timer“ a řešíš to dle pravidel.“

Postavil jsem se zády ke stagi, vžil jsem se do situace, nadechl se a na povel otočil. Metr a půl přede mnou chlap s nožem ! Za ním jsem zahlídl ještě pár cílů mezi neozbrojenými ale pohled se pořád vracel na nejbližšího útočníka. Než jsem stačil něco naplánovat zazněl Timer a já sem po bezchybném natáhnutí narval do hrudi dvě střely nejbližšímu cíli a jal se řešit ostatní a nějaká „pravidla“ jsem skutečně na mysli neměl. Bohužel pan Murphy zaúřadoval a já si před akcí neprozřetelně nedobil zásobník. Takže mi probírku cílů velmi rychle zarazil nevrácený závěr. Jal jsem se tedy zásobník vyměňovat... poučení pro příště, zadní kapsa kalhot NENÍ ten nejlepší způsob uložení náhradního.. Vystresovaný spustím závěr a podívám se na situaci.... A zaboha nevím, koho jsem už „vyřešil“ a koho ne. I zasažení protivníci stále stojí...(zlaté popry) Tak jsem to nějak pojistil střelbou a ukončil svoje trápení... Jenže jsem při počítání terčů zjistil, že jsem dva minul úplně (nebo jsem na ně vůbec nestřílel)

„Opravdu unavený, po náročném dni, zajdeš do baru na skleničku zdravé Kolalokovi limonády. Dneska opravdu máš „svůj“ den. Dosedneš, napiješ se a začneš přemýšlet o jeho průběhu. Náhle zjistíš, že další z již „bezúhonných“ občanů dostali podobný nápad s barem. Jen šli na něco ostřejšího a nehodlají platit. A pěknou číšnici berou jako třešničku ke kořisti. Vypadají opravdu velmi nesmlouvavě...Tohle prostě neukecáš. Zpoza chodby se zrovna ozývalo pár výstřelů... Zbraň máš „jak nosíš“ a poraď si sokolíku“

Posadil jsem se na židli, a nechápavě zíral na pohár a tyčku s provazem... „až budeš připraven, prostě za provaz zatáhni“. Tak jsem nepřemýšlel a ruče do toho... Zpoza baru se objevil chlap, s rukou na zbrani a druhou na číšnici. Druhý, o kousek vedle, se hodlal také kontaktovat a tak jsem oba cíle spojil olovem. Pak se vrhl do křivolatého komplexu šíleného architekta, či spíše neinformovaného stavbaře amatéra... Tolik diletanství ve stavění uliček, průchodů a okýnek, zvláště v zázemí baru II cenové, jsem už opravdu dlouho neviděl. Nějak jsem se prostřílel nakonec, a to mě málem dostal dědek ležící za oknem. Naštěstí jsem ho zahlédl a když už si ustlal, tak tam lehnul.

-----
Konec spoileru, omluvte prosím jistou „uměleckou“ invenci.

Jsem spokojený... Tohle je skutečně něco jiného než střílet na kryté a vyhřívané střelnici na papírové terče a honit si triko desítkama... Vlastně si neuvědomuji, že bych vůbec normálně mířil...

Viděl jsem pár videí z minulých LOS na jiných střelnicích, a některé mi přišli spíše jako sportovní zápas. Možná, kdybych věděl co mě čeká, a sledoval ostatní účastníky v akci, dopadl bych lépe v umístění. O to mi ale v podctatě nejde. Já jsem se přišel poučit v co nejvíce „reálných“ situacích o sobě a své zbrani. Realizovat načtené a „zaručené“ postupy „řešení“. A zatím za sebe musím říci, že není nad vlastní prožitek. Prostě teorie nepřežila kontakt s praxí. Sledoval jsem diskusi o cílech z lepenky jasně označených, o kusu jako kusu. Přikláním se k použití fotografií... Já nejdu jenom sportovat. Já jsem nyní zbraň simulovaně použil na člověka a měl bych si být toho vědom. Musím se rozhodnout, zda je to cíl, nebo ne, zda je mě nebezpečný... Nadchlo mě to natolik, že se pokusím na další závod dotáhnout některé známé a rozšířím tak řady účastníků. Nemám ambice na první příčky, ani na objíždění všech LOSů v republice. Mám však ambice na bezpečné a rutinní ovládání své zbraně, na přijmutí odpovědnosti za své chování a na ochranu sebe a svých blízkých.

Závod LOS v Gun centrum v Otrokovicích mi v tom může pomoci. Aspoň to tak Já cítím a chtěl jsem Vám to říci.

S úctou Prof

Patrik
moderátor

Příspěvek#48 » pon 21. led 2013, 12:17

Za uměleckou invenci 1*, jinak viděno stejnýma očima, nějak mně nelákají situace ala IPSC. A těm co jsou na ně zvyklí se ani nedivím, že jim po přečtení tvého popisu situací budou vstávat hrůzou vlasy.

KarlosP

Příspěvek#49 » pon 21. led 2013, 12:43

2 coffee: V sobotu tam zase někdo z Prahy byl, ale nevíme kdo. A to bylo jejich jediný štěstí, protože Pražáky my tady chytáme a zavíráme do sklípků! Jo a zabíjáčku máme každý týden a do města chodíme v kroji! :-)

2 MichalAdam: Chápu snahu LEXu ohlídat si své dítko, jen si myslím, že postup a prezentace výsledků "kontroly" ve zmiňovaném případě organizátorům příliš nepomohla. Ta poznámka tam ale byla spíše k odlehčení, proto ten smajlík, takže se neboj a klidně taky na kontrolu přijeď. :-)

K závodu: Mě tento druh situací baví (tajné, pestré, s překvapením), takže spokojenost maximální. Odsejpalo to tentokrát velmi, dokonce tak, že jsem si nestihnul dát guláš :-(
Hlasuji pro situaci 4, tedy bar "U Vašuta".

gastly

Příspěvek#50 » pon 21. led 2013, 12:46

Pepa (šílený architetkt,samouk) Timto,panu Profesorovi děkuje.
Dovolím si malý odkaz http://los.zbranekvalitne.cz/o-losu
A neodpustím si konstatování,že nás VŠECKY vyklepnul Koleno (Ushanka Kid) na svém historicky prvním vystoupení v LOSu.Přečetl si pravidla,poslechl si brífing a dostalo se mu rady, Zapomeň na western(jeho oblíbená disciplína) a běž tak abys v reálu přežil. Pak ty ošklivý eliminoval a hodný nechal na pokoji tak nechutným fofrem.že to vyhrál. (víckrát ho nepozvem :twisted: ) Pepa.

kuba

Příspěvek#51 » pon 21. led 2013, 14:43

tak me jenom napada, jezdej lidi z otrokovic krom (pafa a jardy) se podivat i nekam na jine zavody, treba ty co stavi aby videli jak se to dela treba jinde ? :)

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#52 » pon 21. led 2013, 15:16

kuba: to si přece dohledáš dle výsledků... tři z téměř stabilních rozhodčích určitě. Navíc i k nám do vidlákova už dorazil internet, tak máme možnost leccos shlédnout na trubce mmj i díky videím klubu růžových kluků ;-) Ale ne vše lze "zkopírovat" z vnějších střelnic díky velmi omezeným střeleckým úhlům.

Samuraj

Příspěvek#53 » pon 21. led 2013, 17:05

Tak prvne velka pochvala za posledni zavod v GC!
Stages jako vzdy "vymazleny", i kdyz netercu v zakrytu ci tesneji vedle tercu by mohlo byt klidne vic.
Velka pochvala rovnez za zmenu organizace, zacinali jsme po druhe a lehce po pate jsme uz ficeli domu. Parada!

2Kuba: treba ja krom GC jezdim vsude, co dam casove a financne (Svitavy, Cekanice, Oparany, Celakovice).

2GC-kritici: pravidla (poharovosti zavodu) jsou, jaka jsou. Bud zustanou a nebo se zmeni. Mne je to jedno, budu jezdit tam, kde:
- me to bavi
- na co budu mit cas
- kolik penez budu ochoten vrazit do dopravy
a bude mi sumak, jestli je zavod poharovy nebo ne. Jezdim na LOS pro sebezdokonaleni a zabavu, ne pro honeni ega na procentech. Kdyz uz nejakou tu placku utrzim, stejne skonci doma deckam na hrani ;)

gastly

Příspěvek#54 » pon 21. led 2013, 17:26

Existuje skupina střelců (někteří až z Prahy(aj za Prahó)) co jezdí jen (nebo převážně) k nám, s vysvětlením,že oblečený ipsc si může střelit ledaskde.Jo já vím, terče už se neoblíkaj,zdržuje to závodníky.Pro regulérnost LOSu,se neterče nastříkají na červeno........ To tady sednu do trabanta s dotazem, ....a terče jsou postavený jak???????? Odpověď , na brífingu jsi byl, papíry od doktora na flintu máš? Máš!!! Plyn je v pravo a zatáčka je taky do prava, nemusíš se bát,přepadnou tě včas. píp.

No a pak už je to jenom na mě,jako střelci,co dokážu.Co mi hlava pobere.

Za realizační tým,si dovolím upozornit,že stage,do níž trabant VJEDE a po dostřílení VYCOUVÁ do výchozího stanoviště,je časově náročnejší,než deset střelců ve frontě, kdy ten první předstírá střelbu z auta. Děkuji Bohu za ty střelce,kteří jsou schopni ocenit, třeba tu možnost,VJET autem do zatáčky (potmě na světla auta) vyhodnotit situaci a řešit. Kdo si zastavil rovno,dobře svítil,ale blbě se mu střílelo. Ten co si stočil auto napříč,zjistil,že by se mu střílelo pohodlně, KDYBY BÝVAL NĚCO VIDĚL. V sobotu si 31 střelců skusilo že to není tak jednoduchý jak to má Simír ve scénáři.

Dovoluju si předem poděkovat všem,kteří přispějí svými NÁMĚTY na pěkný a rychlý stage do závodu Lidové Obranné Střelby. Realizovanému ve sklepě. Dekuji Pepa.

kuba

Příspěvek#55 » pon 21. led 2013, 17:45

takovej blazen abych neco dohledaval podle vysledku fakt nejsem :-D jenom me to zajimalo :)

coffee
Vedení LOS

Příspěvek#56 » pon 21. led 2013, 18:57

Asi jsem se nepřesně vyjádřil, ne terče, ale terčová zařízení. Až v GC jsem zažil vyskakovací terč. Některé problémy v minulosti možná dělal i příliš "laxní" přístup. To co jde na klubovce by se nemělo stát na poháru. Proto prskám i já při vodění střelců do veřejné situace, proto nemám rád poučování, tady uděláte toto, tady to bude střílet tudy. Pokud to nemá souvislost s bezpečností, tak má být volba postupu na střelci. Proto zejména u tajných musí situace procházet někdo další mimo stavitele, protože ten je již ovlivněn svým záměrem a nemusí odhadnout, co tam udělá někdo další (bohužel i můj případ v GC). Je potřeba odlišovat zápal pro věc a zkušenosti. Obojí je potřeba, ale současně zkombinovat.

Kompletní přehled tam je, ale černobílý, malé obrázky a příšerné rozlišení / přesvícení. I to vedlo k rozporům při pochopení situací. Ale to je již historie. Předvedení terčů by mělo být standardem na všech závodech.

Závod v GC před 2 nebo 3 lety jsem chválil, přestože jsem se nijak zvlášť neumístil. Bohužel moje poslední návštěva mi připoměla Baru před lety a jejich příšerné pojetí LOSu.

Neříkám, že musí všichni s mým názorem souhlasit, nevnucuji je, ale zběsilé obhajování jediného správného pojetí mi prostě zvedá tlak. Není jediná správná cesta. Vždy je lepší kombinovat, aby byl ten život pestrý.
Jestli se GC podaří vylepšit organizací i délku trvání závodu, tak se uvidíme...

PaF píše:O.K., mne se tajne libi a tolik mne nezajima zavodeni.
V GC visi jako na jedine strelnici kompletni prehled tercu, navic byly terce predvedeny pred zacatkem pri breefingu.

Tvoje nazory, mne Pavle zajimaji, protoze to v GC znas. Rad si je prectu, i kdyz je treba nesdilim.

ian se ovsem k zavodum v GC stale vyjadruje, aniz by vedel, o cem mluvi, toz tak. Sejri mne, ze az klukum v GC dojde trpelivost, prijdeme o nejlepsi krytou v republice. A proti ten 2-3 rejpalum odjizdi z kazdych zavodu 30 spokojenych. Nespokojeni kritici, kteri se zucastnili, jsou O.K. Casto pomohli svym nazorem, i kdyz nebyl oslavovan. Pruda tech, co tam nejezdi, je proste jen pruda. Nejde o zadny cenny nazor, ale o prudu. To je treba rict na rovinu.

Je fakt, ze Mark ma s nami trpelivost, kdybychom byli na strelectvi, mame vsichni davno plnou hubu bananu :). Takze koncim...

PaF

Příspěvek#57 » pon 21. led 2013, 19:02

Pavle, my rozhodne nerazime jedine obranne pojeti. Nasi ambici je, aby obranne pojeti nebylo zahubeno ciste sportovnim :) .
A s Barou nesrovnavej, ja tam leta jezdil, a takove srovnani by nebylo fer :!: Na Bare to byvalo i o zdravi ci zivot, blbe postavene, ze se to ani strelit nedalo apod. Nic takoveho se v GC na LOSu nikdy nedelo :evil: .

2kuba
Jen z brnenskeho ObS Lex nas jezdi po republice cca 1O, co jezdime i do GC. Pravda, zridkakdy jezdime za Prahu, vetsinou jen Celakovice, Cekanice, Svitavy.
Za Prahu nejezdime ze stejneho duvodu, jako zaprazaci nejezdi do GC. Je to daleko a drahe. I kdyz Zalany i Slany byvaji svatek, pokud tam vyrazim... (1x rocne).

coffee
Vedení LOS

Příspěvek#58 » pon 21. led 2013, 19:16

No vidíš, to je právě ten rozdíl ve správném postavení a pojetí závodu. Podle pravidel nebo reality. Čímž jsem zase zpět u vášnívé debaty, co je a co není reálné. LOS je závod, je to sport. Sport,který má vychovávat ve správném = život zachraňujícím postupu. Neterče v zákrytu jsou hovadina. Jestli si chceš v případě osoby ohrožující Tě střelbou debatovat s babičkou, aby uhnula kousek vedle, tak nic dalšího nestihneš. Nehledě na fakt, že pokud ji neuvidíš celou, tak nevíš zda není ozbrojená a nedělá záda tomu parchatovi před ní.

Pohárem se označují závody pro rozlišení obtížnosti a přístupu ke střelcům. Na poháru (pokud nejsi začátečník) by se ti mělo dostat pouze poučení o bezpečnosti. Na klubovce si můžeš projít situaci, dostane se ti vysvětlení co, jak a proč a pak si to vyzkoušíš. Nejde kdo je lepší, ale jak je to lepší. Pohárový závod má nastavit spravedlivé podmínky, protože se soutěží a soutěžit mají všichni za stejných podmínek. Klubovky nikdo neřeší. Na všech závodech se najdou lidé, kteří vysvětlí, odpoví za dotazy co a jak. Stejně tak tokoví, co Ti neporadí. Je to o lidech.

Já se také jezdím na LOS bavit, na závody mám IPSC. Kromě toho mám zakázáno vozit domů poháry. :lol:

Samuraj píše:Tak prvne velka pochvala za posledni zavod v GC!
Stages jako vzdy "vymazleny", i kdyz netercu v zakrytu ci tesneji vedle tercu by mohlo byt klidne vic.
Velka pochvala rovnez za zmenu organizace, zacinali jsme po druhe a lehce po pate jsme uz ficeli domu. Parada!

2Kuba: treba ja krom GC jezdim vsude, co dam casove a financne (Svitavy, Cekanice, Oparany, Celakovice).

2GC-kritici: pravidla (poharovosti zavodu) jsou, jaka jsou. Bud zustanou a nebo se zmeni. Mne je to jedno, budu jezdit tam, kde:
- me to bavi
- na co budu mit cas
- kolik penez budu ochoten vrazit do dopravy
a bude mi sumak, jestli je zavod poharovy nebo ne. Jezdim na LOS pro sebezdokonaleni a zabavu, ne pro honeni ega na procentech. Kdyz uz nejakou tu placku utrzim, stejne skonci doma deckam na hrani ;)

coffee
Vedení LOS

Příspěvek#59 » pon 21. led 2013, 19:23

:P Pafe, proto jsem napsal připomnělo ne bylo :P . Právě proto, že bych nerad, aby to nabralo tento směr. Jak jsem uvedl, je to o zkombinování. Popisy od Profa zněly zajímavě, pokud takto vypadala legenda a pojetí, tak to muselo být úžasné. Nesdílím však názor je prohledávání prostoru je obranné pojetí. Cílené vyhledávání útočníka je také útok. Výstižné pojetí obrany se teď objevuje na streamu, odrazit a utéci. ;)

PaF píše:Pavle, my rozhodne nerazime jedine obranne pojeti. Nasi ambici je, aby obranne pojeti nebylo zahubeno ciste sportovnim :) .
A s Barou nesrovnavej, ja tam leta jezdil, a takove srovnani by nebylo fer :!: Na Bare to byvalo i o zdravi ci zivot, blbe postavene, ze se to ani strelit nedalo apod. Nic takoveho se v GC na LOSu nikdy nedelo :evil: .

2kuba
Jen z brnenskeho ObS Lex nas jezdi po republice cca 1O, co jezdime i do GC. Pravda, zridkakdy jezdime za Prahu, vetsinou jen Celakovice, Cekanice, Svitavy.
Za Prahu nejezdime ze stejneho duvodu, jako zaprazaci nejezdi do GC. Je to daleko a drahe. I kdyz Zalany i Slany byvaji svatek, pokud tam vyrazim... (1x rocne).

spawnik

Příspěvek#60 » pon 21. led 2013, 20:15

Nemáte někdo natočenou stage s Trabim? Byla super :)

Zpět na