21.04.2013 - Závod LOS: Pohárový závod

Kdy a kam za střílením

Moderátor: LOS vedení

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#16 » ned 21. dub 2013, 14:50

Zavod super, jen do propozic laskave na net piste omezeni vystroje - je tost naprd az na miste slyset ze pouzdra s pojistkou na ukazovak jen s prazdnou komorou. A pane rozhodci na stagi 1 - trochu mene frajereni na holky a o dost vic ochoty pomoct a netvarit se otravene!

Ptak

Příspěvek#17 » ned 21. dub 2013, 16:02

Zavod byl zajimavy a pomerne hodne narocny na mireni. Pocasi bylo luxusni, ceny take a kantyna velmi dobra. Jenom se chlapi uz konecne vykaslete na ty pulene fototerce. Nemam problem s anatomickymi zasahovkami, ale ta umela a nesmyslna vodorovna delici cara me krka. Nema zadne opodstatneni krom umeleho "vyrobeni" charlie. Chapu, ze jich asi mate zasoby, ale to puleni alfa zony je fakt pakarna.

Self-Def-Enthusiast

Příspěvek#18 » ned 21. dub 2013, 16:24

Do Žalan jezdím celkem rád, zejména proto, že je tam vždycky hodně situací a tak má člověk dobrej vejlet na celý den.

Bohužel mě dosti pálí, že někdy to působí, jako by si pořadatelé nechtěli dát tu práci a dotáhnout všechno do konce.

Nesmyslné zónování fototerčů bylo již nadneseno.

Mně ale spíš vadila situace č. 3, kde se jednalo o cokoliv jen ne o obrannou střelbu. Působilo to na mě tak, že pořadatelé už neměli nápady, tak prostě rozestavěli 6 terčů na 25m a kdo to dá nejrychleji, vyhrál stage. Legenda byla také legrační - běží na mě na střelnici 3 útočníci s chladnými zbraněmi z 25m? Já bych chtěl vidět ten soud, kterej by uznal sundání 3 útočníků s palicema na 25m. Střílet na takovouhle nesmyslnou vzdálenost a k tomu ještě bez čehokoliv jiného, co je tradiční součástí obranné střelby (např. krytí), není LOS.

O poznání menší ryba ale přece jen blbost byla stage 4, kde se střílel pes na dobrých 11 metrů, který měl neterčem zakrytou charlie a delta zónu. Ta hlava toho psa byla bratru 13x13cm. Já teda nevím jak vy, ale já bych ze strachu o svého psa raději popošel blíž, abych měl jistotu, že ho nesundám. Ta relativně velká vzdálenost byla obhajována tím, že neterč byl železnej - mohl bejt ale i papírovej a situace by získala mnohem víc realističnosti...

Tyto výtky však zásadně prosím nevnímat jako prskání. Závod byl pěkný, výše zmíněné bylo myšleno jako pokud možno konstruktivní kritika... :)

Ptak

Příspěvek#19 » ned 21. dub 2013, 18:36

No když jsi to takto otevřel, tak se přidám. Taky se mi některé situace zdály nedotažené. Tebou zmíněna 3 byla opravdu úplně mimo LOS. Každý kdo je ochoten udělat závod, si zaslouží pochvalu. Je ale vidět různý přístup. Někdo si dá velkou práci s návrhem i stavbou situaci. Jako příklad hodný následování bych asi zmínil třeba poslední LOS v Čelákovicich, který byl perfektní. Bylo vidět, ze i na malém prostoru se da udělat skvělý závod a to i pro PDW. Aby mě nikdo nepodezíral z podjatosti, na tomto závodě jsem se organizačně nepodílel a ani se mi na něm moc nezadarilo. Ten dnešní moc promyšlený bohužel nebyl. LOS se zkrátka vyvíjí a co stačilo dříve, dnes již neobstojí. Možná hraje roli i to, ze Zalansti se moc nezúčastňují jiných závodu a nemají tudíž srovnání.

Misery

Příspěvek#20 » ned 21. dub 2013, 18:58

To neuvedení výstroje do propozic mě pěkně štve. Myslela jsem, že se po posledním LOSu na to omezení vykašlali a říkala jsem si, že teda snad konečně normální LOS podle pravidel a zase ne. Přitom naposledy slibovali, že to do propozic daj. Dohadovat se tam nemá cenu, ale prostě je to věc, která mne dost otravuje, protože si myslím, že to zas taková práce napsat tam tu větu není, vzhledem k tomu, že info o týmech se v propozicích objevilo téměř hned (a ano, vím kdy byl podáván dotaz).

Ohledně rozhodčího na stage 1... myslím, že rozhodčí by měli dělat lidi, které to baví a kteří, když chtějí poradit, tak to dělají stylem "možná, že bys měl/a zkusit dělat to tak a tak, protože tímhle způsobem se může stát tohle a tohle" a nikoliv stylem "jak to děláš, kdo tě tohle učí, takhle se to dělat nemá, vypadá to jak blablabla" a přitom kloudná rada žádná. Honit si ego na ženskejch mi příjde dost trapný, na chlapa by si to nejspíš nedovolil.

Jinak stage se mi líbily, ta s pejskama byla fajn a střílet na dálku mířenku taky bylo ok, ale teda toho půlení alfy jsem si na tu dálku nevšimla a tak jsem některý měla moc dole. Když jsem si terče prohlížela u laviček, tak mi nedošlo, že ta nakreslená červená čára je půlení. Nebo možná, že jsem si jí ani nevšimla.
Trochu mne zarazilo sci-fi u stage s nožem, že se obracelo k tomu škrtiči a zahazoval se nůž a tasila se bouchačka. Myslím, že v reálu by mi útočník kvér tasit nenechal a přišlo mi trochu nelogický zahazovat nůž, protože normálně bych se mu ho spíš snažila píchnout do břicha/hrudi. Teda když neberu v úvahu to, že by mne nejspíš stejně uškrtil :-)

Pak se mi teda líbilo, že bylo konečně hezký počasí, takže děkuji místnímu počasí, že se tak pěkně vydařilo 8-)
A taky díky pořadatelům za pěkné stage a hezké závody ;)

kuba

Příspěvek#21 » ned 21. dub 2013, 19:20

Když jsem byl na závodech tak mě ty delší stage taky štvali. ale cestou zpátky už jsem střízlivější, všechno nemusí bejt 100% hrozně obranný, je to hlavně o střílení v různorodejch situacích, jednou je to o pohybu o kalení blízkých terčů, pak o střílení dalekejch terčů, naopak to že se to prostřídá je na jednu stranu dobře alespoň to ukáže jak je kdo všestranej.

k propozicím, je škoda že nebyli zveřejněny s předstihem, to že bude i soutěž teamu bylo spíš jenom v mém komentáři jestli se nepletu? zas na druhou stranu alespoň si lidi uvědomí co je správné pouzdro a co ne :)

ke kritice rozhodčích nebyl jsem nemůžu úplně posoudit, ale jedná se o pohárový závod a rozhodčí je tu od toho aby rozhodčoval, né někoho učil, samozřejmě na dotaz jestli je to takhle vpořádku a takhle ne je vhodné závodníkovy říct. Ale není to jeho primární účel.
Možná je to i k zamyšlení zda ten systém který je teď je správný, to znamená samý pohárový závod a žádné klubovky kde by se tento problém měl řešit (ano jsou tu losíky ale moc lidí se tam nedostane) jestli by nechtělo třeba omezit počet pohárových závodů a zkvalitnit pohár, něco jako je v IPSC lvl.1 kam může každej a na vyšší lvl ne. Ano není to asi prvotní "poslání" ale zas by bylo víc času se věnovat lidem z řad začátečníků.

ps: ty fototerče jsem zapomněl ty jsou hrozný, ostatně jako všechny fototerče, klidně bych je zakázal, jedny se lesknou, další maj nesmyslný zóny,...

Misery

Příspěvek#22 » ned 21. dub 2013, 20:43

Kuba: Chtěla jsem tim říct, že pokud má rozhodčí touhu vyjadřovat se ke stylu závodníka (ačkoliv ten se na nic neptal), má to udělat slušně. Dá se to udělat slušně, jsou rozhodčí, kteří to umí a nad jejich radami se v každém případě minimálně zamyslím, ve většině případů pak proberu ještě s dalšími střelci.
Krom toho pokud mi něco poradí člověk, o kterém vím, že je dobrej a že už se o něco zasloužil, tak je trochu úsměvné, pokud mi někdo, koho vůbec neznám, začne tvrdit, že to tak je špatně a že ten dotyčný to tedy dělá špatně :roll: Holt střílení je i o tom naučit se filtrovat informace :mrgreen:

Ohledně fototerčů nesouhlasím se zakazováním, v Otrokovicích maj super barevný fototerče, na který je radost střílet. Problém u černobílejch fototerčů jsem zaznamenala takovej, že pokud je tam už moc přelepek, je z fototerče vidět kulový. Třeba když jsem střílela na pejska, tak jsem vlastně už nestřílela na pejska, ale na shluk několika desítek přelepek.

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#23 » ned 21. dub 2013, 20:49

Příba

Příspěvek#24 » ned 21. dub 2013, 20:50

Závod se mi moc líbil, a rád bych tímto organizátorům poděkoval. Byl to opravdu krásně strávený den. A ta plechovka od piva - to také nemělo chybu.

kuba

Příspěvek#25 » ned 21. dub 2013, 21:04

Ano tak pokud se vyjadruje ke stylu zavodnika byt atkoliv spatnej nevybirave nebo urazlive je to napovazenou, pokud zavodnik porusuje bezpecnost je vyhozen a teoreticky zase se vracim k tomu co jsem rikal, rozhodci je tam od toho aby hlavně rozhodcoval :)

a ucit se a filtrovat informace je dulezity. :) a nebat se prijimat kritiku taky ne :)

MichalAdam

Příspěvek#26 » ned 21. dub 2013, 21:39

Kubo,vim kam miris s omezenim poctu poharovych zavodu..mas rovnou napsat,
ze se ti jedna opet o GC :lol:
Za sebe muzu napsat,ze to byl zavod extra mirenka,ale i to patri k vecem co strelec ma zkouset.Terce byly predvedeny,bylo to pro vsechny stejny,tak co resite.Z pohledu organizatoru vim,ze se nikdy vsem poradatel nezavdeci.A je jen na strelcich zda zase navstivi takovy zavod.Ja myslim,ze ale prijede vetsina strelcu co tam byla i dnes.S nazorem o nedotazeni situaci nesouhlasim.K rozhodcim.jsou to taky lidi.nekdo hodnejsi,nekdo linejsi a treba nekdo kdo poradi.Neni pravidlo,ze rozhodci je studnice moudrosti co ti vsechno vykeca :) je to o pristupu...

ianraider

Příspěvek#27 » ned 21. dub 2013, 21:52

Myslím si a nejen já, ale Pohárový závod by měl být propracovaný a dotažené situace k dokonalosti. Souhlasím naprosto s Ivošem, nesmyslně rozdělené fototerče ( aby měli za každou cenu 3 zony ), mířenka na 25 metrů,atd.....Určitě nikomu nebude vadit 1 - 2 terče na větší vzdálenost,viz poslední Čelákovice. Taková situace je střelecky zajímavá a pestrá. Ale dát 6 terčů na 25 metrů, střílet je z místa max sebrání s desky,nabití a nucené přebití !!!! Velmi náročné a těžké na vymyslení :o Bavíme-li se o tedy jakési myšlence obranné střelby,dovolím si tuto situaci přirovnat jako srovnání Trabanta s Ferrari. :lol: Ovšem legenda - tak tam se opět vyřádili.....Škoda že se někteří pořadatelé, nejen v Žalanech nesnaží dát stejné či více úsilí do vymýšlení a stavby situací než do psaní nesmyslů :evil: A pokud jde o vysvobození ze škrcení pomocí nože.... Měl jsem možnost sledovat některé střelce a docela se o ně obával. Podle mne nesmyslné riskování zranění.Soutěž družstev je výborný nápad velké zpestření závodu. Za toto velká pochvala. Je myslím jedno,jestli je team složený jen z jedné divize a nebo ze tří. Je to vlastně jen vložený závod pro zábavu zúčastněných a nemá vliv na nic. Na závěr - některé situace tento závod bohužel devalvovali z Pohárového na pěknou a náročnou klubovku. A to nejen stavbou a pojetím situací,ale i výběrem terčů. :twisted:

MichalAdam

Příspěvek#28 » ned 21. dub 2013, 22:02

Ivo W.,ja to taky podelal,ale nemyslim si,ze by se mel muj hnev hnat na organizatory.Proste jednou byla zmena.Jestli to bylo dobre,nebo ne ukaze cas.Taky nejsem oblibencem foto tercu a divnych zon,ale pravidla to umoznujou,tak proc ne.Kdyby byla mozna vyjimka treba na A a D misto brisni C :D ,tak by to bylo lepsi,ale pamatuji si na posledni sraz rady ohledne pravidel a podminky,ze terc musi mit 3 zony.A ty zde jsou..
Z pohledu clena rady zavod byl podle pravidel.Z pohledu strelce uz nejsem tak odvazanej,ale respektuju to.

ianraider

Příspěvek#29 » ned 21. dub 2013, 22:13

Michale,aspoň u mne nejde o žádný hněv vůči pořadateli,a nejde mi vůbec už o to,že jsem něco z hnojil. Pokud chci střílet na 25 metrů, pojedu na parkur a nebo Police Open :lol: Mám za to,že obranka není o popisovaném. A není to jen můj názor.

Ptak

Příspěvek#30 » pon 22. dub 2013, 09:01

Tak já to vezmu po jednotl situacích, ať nemluvíme jen obecně.
Situace 1: pěkná situace, krátká ale díky kyvce i náročná. Jediná výhrada směřuje k ocelovým futrům. To není úplně bezpečné.
Situace 2: střelba silnou rukou byla ok ale použité terče vzadu (rukojmí) už byly hodně obtížné. Nešly tam hodnotit zásahy. Možná bylo lepší dozadu dát jen kovy. Takto to na mě dělalo dojem, že je snaha lidi "nachytat" na etrémně těžkých terčích.
Situace 3: díky kyvce a řadě kovů celkem zajímavé, ale situaci by určitě prospělo postavit ji tak, aby se muselo střílet z obou stran krytu. Takto to bylo poměrně fádní a navíc zde byl problém s krytím u střelců, kteří se snažili před kyvkou postřílet kovy. Jaké vykývnutí kyvky už bylo nekrytí? Jako rozhodčí bych to posuzovat opravdu nechtěl. Kdo to střílel "obranně" měl špatný čas, protože čekal na kyvku. Chytřejším postavením situace toto šlo snadno eliminovat.
Situace 4: šest papírů na 25 metrů ve stoje..... Více se k této situaci nebudu vyjařovat, protože ji už probrali ostatní. Co na tom bylo obranného opravdu nevím.
Situace 5: zajímavá a konečně i trošku běhací situace. Jen ten úvodní pes s beranem byl podle mne opět mířenkářský úlet. Opět to na mě dělá dojem snahy "nachytat" střelce. Přitom stačilo dát tam třeba jen toho berana s povinností jít dál až po jeho shození a byla by to moc pěkná situace.
Situace 6: klasická kontaktní kropírna, kde 1 sekunda ztráty znamenala 10% ztráty !!! Souhlasim s Ivošem, že manipulace s nožem v dané oblasti nebyla zcela bezpečná.

A na závěr si neodpustím opět komentář k terčům. Ať se na mě nikdo nezlobí, ty terče jsou špatné a používat je jenom proto, že jich mám plný sklad, je devalvace pohárového závodu. Nelze na nich dobře rozeznat "hrozbu", nelze najít zásahové zóny a rozpůlením alfy vodorovnou čarou vznikne totální paskvil.
Takže příště použít "normální terče", ubrat záludné mířeky a bude to super :D

Zpět na