05.05.2013 - Závod LOS: Echt obranka

Kdy a kam za střílením

Moderátor: LOS vedení

ianraider

Příspěvek#76 » úte 7. kvě 2013, 06:45

Honzo - mnohokrát jsem napsal a tvrdím,každý kdo ,,udělá,, závod a tak velký zvlášť má můj obdiv,prostě veká pochvala.Že tam něco možná nebude klapat je také předvídatelné,že se všem nezavděčí je téměř jisté... Pokud se mám vyjádřit k tomuto závodu jako celku nebyl jsem tam,jen viděl zde videa. Můj postoj dobře znáš a je neměnný - stavět neterče před a nebo za malé kovy je fakt mířenka a ne obranná střelba. Střílíš sám občas IPSC,vydíš tam takové těžké věci ??? Asi se i shodneme na tom,že byť jedna nepovedená situace celkově závod může znehodnotit.Ivo

Ptak

Příspěvek#77 » úte 7. kvě 2013, 07:29

Ahoj,
Původně jsem se již k hodnocení tohoto závodu vracet nechtěl, protože to byl úctyhodný organizátorský kousek a nechtěl jsem "otravovat" kritikou. Obecně platí, že lidí ochotných něco udělat je málo resp stále stejně málo a každá kritika motivaci moc nedodá. Ale když tady vidím tu dlouhou diskusi ...

To co teď píšu je můj osobní názor vycházející z mých preferencí, zkušeností, věku apod.
Koncepce dvojsituací není špatný nápad, ale pokud je střílí jeden střelec postupně hned, tak mi to velmi nevyhovuje. Dlouho se neděje nic a pak rychle bouchnout dvě situace, udržet v hlavě dvě procedury a zase dlouho čekat... Nemám toto pojetí rád. Preferuji nastavení, kdy střílí dva různí střelci. Jednak se člověk může soustředit na jednu situaci a střílí se častěji.
A teď ke stylu situací. Nevím, co to je Echt obranka. Nejsem ani bezpečnostní profesionál, ani jsem neměl naštěstí nutnost se bránit střelnou zbraní. Proto hodnocení, co je a co není obranka přenechám bezpečnostním expertům. Za sebe ale musím říct, že pojetí situací se mi moc nelíbilo. Občas to byla velká gymnastika a s 50 na dohled to někdy drhlo. Většina situací byla opět o hodně velkém míření navíc ztíženém téměř všudepřítomnými neterči. Ano asi se lépe oddělí zrno od plev, ale já z takového střílení moc radost nemám.

mocima

Příspěvek#78 » úte 7. kvě 2013, 07:54

Sice jsem tam nebyl, ale musím k tomu taky něco napsat. :lol:
Po prvních uvedených kritikách jsem nabyl dojmu, že se musel CMK a ostatní stavěči zbláznit, že to postavili tak blbě.
Pak jsem si ale pustil videa a musím se napsat jen jediné: moc mě mrzí, že mě pracovní povinnosti odvály jinam a nemohl jsem jet taky. Situace to byly pěkné, jestli to byla nebo nebylo obranka nedokážu posoudit. Ale určitě to byl mix všeho, což je asi to jediné, co může aspoň trochu na obranu připravit.
Takže pro příště poprosím účastníky o trochu víc vděčnosti pro organizátory (je dost demotivující číst kritiku typu Bylo to organizačně absolutně nezvládlé - může se stát, že se na to příště vy*****) a pokud má někdo dojem, že ví jak na to, tak sem s návrhy!

joerg.s
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#79 » úte 7. kvě 2013, 08:27

mocima píše:a pokud má někdo dojem, že ví jak na to, tak sem s návrhy!

Ještě lépe: místo "sem s návrhy" říkám "šup na střelnici, domluvit, napsat do kalendáře a zorganizovat vlastní pohárovku" :-)

EDIT: A jak říkám, tak i činím, na podzim se můžete těšit, že s Iliczem za pomoci Otrokovických na GC něco uspořádáme.

Joe

Příspěvek#80 » úte 7. kvě 2013, 08:48

Ptak: Jak "udržet v hlavě dvě procedury"? Obranná situace Tě zastihne především nepřipravenýho, a ne že si to nakoukáš, v duchu nebo v BZ nacvičíš, a pak to předvedeš jak gymnastickou sestavu. A když dostřílíš, máš být okamžitě připraven na další střelbu, protože grázli můžou mít za rohem kamarády (pravda, aby na úspěšného střelce naběhli, to by musela být opravdu mafiánská ochranka :lol: ).
Mě naopak vyhovuje, trochu si zastřílet, a vědět, že mám hodinku na svačinku a Birella a kafe - ale chápu, že každému může vyhovovat jiný rytmus závodu.

ianraider: Jelikož jsi tam nebyl, ani bych Ti neodpovídal. Jen k bábám kolem plechů: když bude střílet šílenec ve škole, nákupním centru nebo v kině, taky budeš prskat, že tam ty báby okolo nemají co dělat? Pokud chceš nosit zbraň a v případě nutnosti střílet mezi lidma, musíš přijmout odpovědnost i za ně.

ianraider

Příspěvek#81 » úte 7. kvě 2013, 09:06

Joe - nemám problém s neterčema,ale výseč malého kovu za neterčem...Tak s tímto rozhodně nesouhlasím ! Znovu opakuji - kam se poděla ta všemi omýlaná ,,lidovost,, ?!? A Tvůj příklad ze školy,nákupního centra,kina,... vůbec nekomentuji. Názor si udělá každý sám.Výborná prezentace závodů LOS a střelců :evil: Bravo,jen tak dál.....

ianraider

Příspěvek#82 » úte 7. kvě 2013, 09:16

Myslím,že některé střelecké situace,organizaci na stage přesně popsal Pták.

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#83 » úte 7. kvě 2013, 09:19

Za mě závod pěkný a jednoznačná pochvala organizátorům. Dvojsituace se mi jevily jako dobrý kompromis a "udržet proceduru" nebyl problém, protože byly jednoduché. "Echt obrana" a "hodně situací" si trochu odporují, takže se evidentně zjednodušovalo ve prospěch rychlého průběhu. Každý ví, co čekat příště, takže má na vybranou... rád přijedu zas.

Misery

Příspěvek#84 » úte 7. kvě 2013, 09:28

ianraider píše:A Tvůj příklad ze školy,nákupního centra,kina,... vůbec nekomentuji. Názor si udělá každý sám.Výborná prezentace závodů LOS a střelců :evil: Bravo,jen tak dál.....

Tohle jsem jako moc nepochopila, vždyť má pravdu. Když někdo začne střílet na nějakém místě, kde se vyskytuje spousta lidí, tak jako co budeš dělat? Střílet na něj skrz ostatní? Nebo raději nestřílet a doufat, že ten grázl netrefí tebe?

Já osobně jsem velice ráda tu rozmanitost, která na LOSu je. Někdy je to víc na rychlost, někdy trochu víc na míření. Nejsem proti, alespoň je vidět, kdo se umí trochu zkoncentrovat a ten malej terč dá. Mě například jde víc mířit a trefit gong napoprvý než vypálit do terče 5 ran během 1 sekundy a běžet dál, ale baví mě ta rozmanitost, kdyby to bylo všechno buď moc rychlý do 10ti metrů nebo jenom mířenka, tak by to prostě nebylo ono. Nechci se nikoho dotknout, ale přijde mi, že na to lidi nadávají proto, že jim zrovna tohle moc nejde a místo aby to přiznali, tak budou hulákat, že to není obranka. Ale já se ptám, jakto, že není? Onehdá na slovensku ten střelec s puškou na sídlišti. Kdo by si troufnul doběhnout k němu na 10 metrů? Já teda ne.

A ohledně zdržení... tak když vím, že jedu na závody, kde je 12 stagí a přihlášeno přes 100 lidí, tak si proboha na ten den už neplánuju návštěvu babičky a Národní divadlo. Pak pyskovat, že něco nestihnu, protože jsem myslela, že závod skončí o hodinu dřív a on místo toho skončil o hodinu pozdějc, to bych si snad nafackovala.

Churchill

Příspěvek#85 » úte 7. kvě 2013, 09:40

Amen ;)

ianraider

Příspěvek#86 » úte 7. kvě 2013, 09:43

Misery - nejen já považuji spojovat střelecký sport s jakýmkoliv použitím zbraně mezi lidmi, potažmo připomenout známé ,,masakry,, je slušně řečeno nešťastné,hloupé,...znám jiné slova,které to výstižněji pojmenuje. :| Nevím,jestli si pisatelé těchto úvah uvědomují,že toto forum je veřejné, čte jej mnoho lidí, i ne zrovna sympatizanti střeleckých disciplín.. :evil:
Naposledy upravil(a) ianraider dne úte 7. kvě 2013, 09:44, celkem upraveno 1 x.

matyka

Příspěvek#87 » úte 7. kvě 2013, 09:44

Zdravím. Chci každopádně poděkovat za pěkný závod.
Líbilo se mi to, možná proto, že jsem začátečník a neumím posoudit "nedostatky",
nebo možná proto, že každý má rád něco jiného.
Já osobně beru všechno jako výzvu a říkám: težce na cvičišti, lehce na bojišti...
Takže příště znova jedu...

Mimo jine: je na fóru vlákno, kam by mohli psát své nápady na situace například ti, keří tvrdí, že to bylo, nebo nebylo moc takové a ne makové?
Tím nechci rýpat :silent: , jako začátečník bych si to nedovolil, jen mne zajímá, zda tu ta možnost je? 8-)

ianraider

Příspěvek#88 » úte 7. kvě 2013, 10:05

Misery - shlédl jsem ještě jednou video se zmiňovanou situací ( kovy za neterči ).Zkus si aspoň představit, vžít se do toho co obhajujete a popisujete v příkladech ... Ty by jsi snad takhle jednala ??? Jestli ano,tak klobouk smekám a padám na kolena pod tíhou své nevědomosti a slabosti :lol: :lol:

mocima

Příspěvek#89 » úte 7. kvě 2013, 10:07

ianraider: a není náhodu LOS spojován s použitím zbraně mezi lidmi už názvem? Nebo máš pocit, že OBRANA se děje jen na střelnici a to zásadně do papírového útočníka?
A nikde jsem nezaznamenal, že by se mí předřečníci chtěli postavit do pozice toho magora, co střílí po obyčejných lidech. Vždy je chtěli před ním chránit.

matyka: taková vlákno je zatím založen jen k LOSům konaných v GC. Ale klidně jej použij. Řekl bych, že to čtou všichni organizátoři.

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#90 » úte 7. kvě 2013, 10:29

TO MISERY:
ehm, já jsem jeden z těch co měj nějaké ty výtky, a že bych nějak propadl to se mi nezdá ( byl jsem víc než 20 pozic nad tebou a je to můj třetí LOS a pistolovej závod vůbec v životě ) takže že hudrují ti co jim to nejde není moc pravda..
BTW. když jsem minule zdrbnul rozhodčího, který mě nic neudělal, ale viděl jsem jak držkoval na tebe tak to bylo ok :)
Jo a prosimtě, jsme národ (a nejen my) děsivě alergickej na slovní spojení : zbraně, pistole, ulice, spusta lidí :) to není dobrej nápad tu LOS přenášet do reality na veřejném foru. Vypadáme pak jako že trénujem na vyhlazení bezvěrců..
A nakonec nic z toho co tu píšu není cílené rýpání a každý má právo vyjádřit svůj subjektivní dojem či názory.

Zpět na