Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
-
stepinside - Příspěvky: 7
- stepinside
Příspěvek#3946 » pon 9. kvě 2016, 18:06
Ahoj, předně díky moc za toto fórum, specielně pak za výživný thread k průběhu zkoušky, který jsem v rámci přípravy pročetl celý 
Dnes jsem úspešně složil zkoušku v Čestlicích, komisař ing. Alexander Sedláček.
Z cca 15ti lidí na testech vypadli 3, manipulace tuším taky 3 (dva nezvládli rozborku, třetí nevím) a jeden, co to chtěl mít už za sebou, o ránu nenastřílel. Pan komisař byl naprosto nezáludný, žádné extrašpeky.
Při manipulaci chtěl kontrolu pistole (v komoře byl připraven náboj) pak simulace selhače a rozborka/sborka. Veškeré úkony jsem komentoval, občas mě poopravil, ale bylo vidět, že mu jde skutečně primárně o bezpečnou manipulaci. Pak už jen střelba z pistole (ABE). Nervozita dělá opravdu hodně. Kdo měl i C, střílel ze všeho.
Doporučuji na příslušné střelnici absolvovat kurs a zbraně, které pak budou u zkoušek si ošahat, vyzkoušet rozebírání a na vše se zeptat.
V Čestlicích jsem kurs absolvoval týden před zkouškou, 55O Kč za 4 hodiny nalejvárny se vyplatí.
Přeji mnoho zdaru dalším žadatelům!
SI.

Dnes jsem úspešně složil zkoušku v Čestlicích, komisař ing. Alexander Sedláček.
Z cca 15ti lidí na testech vypadli 3, manipulace tuším taky 3 (dva nezvládli rozborku, třetí nevím) a jeden, co to chtěl mít už za sebou, o ránu nenastřílel. Pan komisař byl naprosto nezáludný, žádné extrašpeky.
Při manipulaci chtěl kontrolu pistole (v komoře byl připraven náboj) pak simulace selhače a rozborka/sborka. Veškeré úkony jsem komentoval, občas mě poopravil, ale bylo vidět, že mu jde skutečně primárně o bezpečnou manipulaci. Pak už jen střelba z pistole (ABE). Nervozita dělá opravdu hodně. Kdo měl i C, střílel ze všeho.
Doporučuji na příslušné střelnici absolvovat kurs a zbraně, které pak budou u zkoušek si ošahat, vyzkoušet rozebírání a na vše se zeptat.
V Čestlicích jsem kurs absolvoval týden před zkouškou, 55O Kč za 4 hodiny nalejvárny se vyplatí.
Přeji mnoho zdaru dalším žadatelům!
SI.
- HV
Příspěvek#3949 » úte 10. kvě 2016, 06:34
Teď si ještě pročítám Zkoušky odborné způsobilosti konkrétně postup řídícího střelby. Je třeba se zamyslet nad tím, že nic není ponecháno na samostatném jednání uchazeče. To co je při soutěži naprosto normální se u ZOZ nepromíjí. Nelogické leč nutné se naučit. Takové ukázání prázdného zásobníku řídícímu střelby, to mě fakt rozesmálo
Tohle naposledy použiji právě u ZOZ. Když si ovšem uvědomím, že pokud zásobník odložím bez prověření mohu na to vyletět...

- cmk
Příspěvek#3950 » úte 10. kvě 2016, 16:31
Ber to jako ochranu lidi kolem...
Ja za neukazani zasobniku nevyhazuju... Ale predstav si, ze ti strili 4 lidi najednou a ty je mas jako komisar obejit, pricemz vubec netusis, jak na tom jsou, jakych blbosti jsou v ramci nervozity schopny...
Proto si nechas ukazat prazdnou zbran a i prazdny zasobniky a dokoncit vybiti a odlozit... I kdyby nedejboze meli ten debilni zvyk vracet zpatky prazdny zasobniky do zbrane (coz je pro me nepochopitelny, ale nekde se to tak uci), tak prave v tuhle chvili hrozi, ze ti tam da nekdo plnej...
Jinak to, ze prazdny zasobnik clovek neukaze - tim NEOHROZI ani by v realu neohrozil kohokoli...
Tudiz neukazani zasobniku je jen o tom, ze mu komisar rekne "ukazte jeste zasobnik", ale rozhodne to neni duvod k vyhozeni od zkousky.
Ja za neukazani zasobniku nevyhazuju... Ale predstav si, ze ti strili 4 lidi najednou a ty je mas jako komisar obejit, pricemz vubec netusis, jak na tom jsou, jakych blbosti jsou v ramci nervozity schopny...
Proto si nechas ukazat prazdnou zbran a i prazdny zasobniky a dokoncit vybiti a odlozit... I kdyby nedejboze meli ten debilni zvyk vracet zpatky prazdny zasobniky do zbrane (coz je pro me nepochopitelny, ale nekde se to tak uci), tak prave v tuhle chvili hrozi, ze ti tam da nekdo plnej...
Jinak to, ze prazdny zasobnik clovek neukaze - tim NEOHROZI ani by v realu neohrozil kohokoli...
Tudiz neukazani zasobniku je jen o tom, ze mu komisar rekne "ukazte jeste zasobnik", ale rozhodne to neni duvod k vyhozeni od zkousky.
- Octopuss
- HV
Příspěvek#3952 » úte 10. kvě 2016, 18:56
cmk: To rád slyším a všechny argumenty beru. Já kdybych řídil střelbu, lidi bych naváděl krok po kroku. Ale pro komisaře je jasně daný postup, měli by jej tedy znát i uchazeči. Na vojně to bylo s příkazy na střelnici podobné, taky se zvedala ruka a poslouchaly se příkazy. Jen v BVP jsem střílel trochu jinak
pozn. Je např. jasný, že než sáhneš na cizí zbraň, tak ji zkontroluješ, kdybys to ale bral do detailu, měl bys ji rozebrat a zkontrolovat průchodnost hlavně, tedy je to jen tak na půl.
Octopuss: co by ne, manipulaci již mají úspěšně za sebou a hrubé chyby uvidíš - nezkontrolování zbraně před nabíjením, výstřel před povelem, neohlášení ukončení střelby...proto jsou dané úseky, při kterých uchazeč zastavuje a hlásí

pozn. Je např. jasný, že než sáhneš na cizí zbraň, tak ji zkontroluješ, kdybys to ale bral do detailu, měl bys ji rozebrat a zkontrolovat průchodnost hlavně, tedy je to jen tak na půl.
Octopuss: co by ne, manipulaci již mají úspěšně za sebou a hrubé chyby uvidíš - nezkontrolování zbraně před nabíjením, výstřel před povelem, neohlášení ukončení střelby...proto jsou dané úseky, při kterých uchazeč zastavuje a hlásí
- cmk
Příspěvek#3953 » úte 10. kvě 2016, 19:45
Octopuss píše:Počkej, to nějak jde, kontrolovat u zkoušky víc než jednoho člověka najednou? Já tak nějak předpokládal, že člověk střílí, a upřeně ho při všech úkonech pozoruje komisař, oba policajti, někdo ze střelnice, a pár "čumilů"
Postupne velis nabijeni, najednou se strili, lidi pak na 1 povel vyndaj všichni zásobníky, po jednom kontrola a dokonceni vybiti, najednou se hodnoti...
Tedy ano, jde...
- marinakus
Příspěvek#3954 » úte 10. kvě 2016, 19:57
Někde je dokonce prý i manipulace nejen pro jednoho uuchazeče ale pro více najednou. Třeba já to považují minimálně za nepříliš šťastné včetně střelby. Měla by být pořád kontrolovaná i bezpečnost a jestli to někdo stihne u čtyř lidí najednou, má skutečně můj obdiv. To totiž určitě nejde.
- JardaB
Příspěvek#3955 » úte 10. kvě 2016, 20:25
U moji zkousky to bylo po jednom, manipulace v jednom boxu a hned potom strelba v druhem boxu, asi je to jak kde. Furt mi vrta hlavou, ze jsem nezkontroloval zbran pred ostrou strelbou, ale poslouchal jsem proste pokyny komisare - taky pred testama nerikal, ze by to chtel, ale ze mame delat vse podle jeho pokynu a nenatahovat po zasunuti zasobniku ale az pred strelbou atd... Tak jsem to delal podle jeho pokynu a nic navic.
- HV
Příspěvek#3956 » stř 11. kvě 2016, 06:20
JardaB: To natažení až po povelu je asi také pouze pro zmatení nepřítele. To se můžeš jako magor učit ze všech materiálů co jsou dostupné a on ti pak do toho komisař hodí nějakou tu haluz. Ta kontrola zbraně je něco, za co tě určitě nikdo nemůže vyhodit. Komisař by měl postupovat dle pokynů MV, problém bude v tom slůvku "například", což opět poukazuje na nejednotnost postupů.
Postup při prokazování znalostí z postupu řídícího střelby, podle § 13 vyhlášky Ministerstva vnitra č. 115/2014 Sb., při konání praktické části zkoušky žadatele o jmenování zkušebním komisařem
v případě střelby z pistole ČZ mod. 75/85 bude žadateli dávat například tyto povely:
I. Řídící střelby: Stanovený počet (3 nástřelné, nebo 5) nábojů …NABÍJET!
Žadatel koná:
- zkontroluje, zda není zbraň nabitá a zda je zásobník prázdný,
- vloží do zásobníku stanovený počet nábojů,
- zásobník zasune do zbraně, závěr stáhne vzad a jeho vypuštěním nabije první náboj do nábojové komory, hlaveň přitom směřuje do terče, ukazováček mimo spoušť,
- nabitou zbraň drží v ruce, s hlavní směrem k terči, ukazováček mimo spoušť a hlásí: Ke střelbě připraven.
Postup při prokazování znalostí z postupu řídícího střelby, podle § 13 vyhlášky Ministerstva vnitra č. 115/2014 Sb., při konání praktické části zkoušky žadatele o jmenování zkušebním komisařem
v případě střelby z pistole ČZ mod. 75/85 bude žadateli dávat například tyto povely:
I. Řídící střelby: Stanovený počet (3 nástřelné, nebo 5) nábojů …NABÍJET!
Žadatel koná:
- zkontroluje, zda není zbraň nabitá a zda je zásobník prázdný,
- vloží do zásobníku stanovený počet nábojů,
- zásobník zasune do zbraně, závěr stáhne vzad a jeho vypuštěním nabije první náboj do nábojové komory, hlaveň přitom směřuje do terče, ukazováček mimo spoušť,
- nabitou zbraň drží v ruce, s hlavní směrem k terči, ukazováček mimo spoušť a hlásí: Ke střelbě připraven.
- cmk
Příspěvek#3957 » stř 11. kvě 2016, 14:01
Tohle neni ani tak o predpisu, ale proste o tom, aby komisar rekl, co po lidech chce.
Ja lidem proste vysvetlim postup a povely a je klid...
Pochybeni, ktere neni o (ne)bezpecnosti neresim - proste to jen lidem pripomenu, ze to maji udelat (kdyz mi nekdo zapomene ukazat zasobnik, kdyz ho naopak vynda ze zbrane bez povelu "zbran ke kontrole", kdyz zapomene natahnout na povel "zbran nabijet", apod...).
Ja lidem proste vysvetlim postup a povely a je klid...
Pochybeni, ktere neni o (ne)bezpecnosti neresim - proste to jen lidem pripomenu, ze to maji udelat (kdyz mi nekdo zapomene ukazat zasobnik, kdyz ho naopak vynda ze zbrane bez povelu "zbran ke kontrole", kdyz zapomene natahnout na povel "zbran nabijet", apod...).
- marinakus
- Octopuss
Příspěvek#3959 » čtv 12. kvě 2016, 11:57
12.5. Byšice
Přišlo cca 15 lidí, kolik bylo přihlášených netuším.
Testy napsali úplně všichni, což viditelně překvapilo komisaře, policistky i lidi ze střelnice.
Komisař Zdeněk Kopal - férovej celkem přátelskej chlap. Manipulace naprosto jednoduchá, základní věci bez chytáků. Tři lidi přesto neudělali.
Na střelbách vypadnul jeden (napočtvrtý prošel manipulací, a pak nenastřílel z malorážky. jesti z toho bude myslivec, ať se všichni v jeho bydlišti modlí). Nejlepší komisařova hláška byla "Nebudeme vám tady dělat žádný sviňárny"
Test jsem napsal za plnej počet, šest z osmi nastřílel do černýho, komisař mě pochválil za výkon, policistky mě vybavily formulářema, sednul jsem na kolo a odjel. Celkový čas něco pod čtyři hodiny.
P.S. Část ostatních žadatelů mi pěkně lezla na nervy (jsem starej sociopat), připadal jsem si jak po prvním zkoušení z chemie na gymplu, kdy člověk vyleze ze dveří, a banda lidí se na něj sesype a vyslýchá ho. Obzvlášť mi lezla na nervy nějaká vyhublá holka, která tu hubu nezavřela celý tři hodiny, a dokolečka opakovala nějaký věci z manipulace, jak se vyndavá zásobník, jak se hýbe závěrem, poučovala lidi ohledně otázek v testu, a pak asi půl hodiny rozebírala svojí střelbu. Na prvního člověka co nastřílel se vrhla, začla si s ním plácat "high five" a křičet "joooo!!! guut!!!". Asi dělá personalistku nebo co.
Přišlo cca 15 lidí, kolik bylo přihlášených netuším.
Testy napsali úplně všichni, což viditelně překvapilo komisaře, policistky i lidi ze střelnice.
Komisař Zdeněk Kopal - férovej celkem přátelskej chlap. Manipulace naprosto jednoduchá, základní věci bez chytáků. Tři lidi přesto neudělali.
Na střelbách vypadnul jeden (napočtvrtý prošel manipulací, a pak nenastřílel z malorážky. jesti z toho bude myslivec, ať se všichni v jeho bydlišti modlí). Nejlepší komisařova hláška byla "Nebudeme vám tady dělat žádný sviňárny"

Test jsem napsal za plnej počet, šest z osmi nastřílel do černýho, komisař mě pochválil za výkon, policistky mě vybavily formulářema, sednul jsem na kolo a odjel. Celkový čas něco pod čtyři hodiny.
P.S. Část ostatních žadatelů mi pěkně lezla na nervy (jsem starej sociopat), připadal jsem si jak po prvním zkoušení z chemie na gymplu, kdy člověk vyleze ze dveří, a banda lidí se na něj sesype a vyslýchá ho. Obzvlášť mi lezla na nervy nějaká vyhublá holka, která tu hubu nezavřela celý tři hodiny, a dokolečka opakovala nějaký věci z manipulace, jak se vyndavá zásobník, jak se hýbe závěrem, poučovala lidi ohledně otázek v testu, a pak asi půl hodiny rozebírala svojí střelbu. Na prvního člověka co nastřílel se vrhla, začla si s ním plácat "high five" a křičet "joooo!!! guut!!!". Asi dělá personalistku nebo co.
- RomanB74
Příspěvek#3960 » čtv 12. kvě 2016, 13:07
> Octopuss: Gratulace! Psal jsi, že šest z osmi šly do černýho, co ty zbylý dvě? Podle toho co jsi psal bych počítal, že šly "do tý hubený holky".
Bohužel je pravda, že se hustota exotů ve společnosti tak nějak globálně zvyšuje.
Ještě jednou gratulace! Jen houšť a více normálních držitelů ZP a zbraní.

Bohužel je pravda, že se hustota exotů ve společnosti tak nějak globálně zvyšuje.
Ještě jednou gratulace! Jen houšť a více normálních držitelů ZP a zbraní.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí