Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

ren

Příspěvek#4156 » čtv 2. čer 2016, 09:57

Ano, bylo to přesně podle popisu. Komisař (nechci ho jmenovat, protože je to dobrý komisař a ten zásobník jsem správně vyndat měl) mi potichu řekl, kdyby tady nebyli policajti s kamerou, nechal bych vás projít. Když jsem šel domů, policajty jsem potkal na chodbě a řekli mi, to je škoda, že vás vyhodil, bylo vidět, že jste se tomu věnoval a jste naučený. Ale to jsou stesky minulosti, teď mám ZP, rád chodím střílet a dbám na bezpečnost svoji a ostatních podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

kolombo

Příspěvek#4157 » čtv 2. čer 2016, 10:10

cmk: Už několikrát tu zaznělo, že u ZOZ se zkouší a driluje něco, co se v praxi nedá použít. A taky tu zaznělo, že si každý komisař zkouší co chce a jak chce. Takže do toho zaneste ještě progresivní trendy ve zkoušení. To fakt bude nejlepší.

A stejně to za nás vyřeší EU ...

HV

Příspěvek#4158 » čtv 2. čer 2016, 10:17

kolombo: Uchazeč musí být připraven i na komisaře typu cmk ;) Zkus se na to dívat čistě pragmaticky. ...a neházej předčasně flintu do obilí.

marinakus

Příspěvek#4159 » čtv 2. čer 2016, 10:34

Hv : Sám jsi napsal, že při zachycené nábojnici ve výhozném okénku může již být další náboj v komoře a situaci nevyndáním zásobníku a pokusem o přebití jen zhoršíš.
CMK : Když ty bereš vše osobně na sebe a tak jsem to určitě nemyslel. Samozřejmě, že upozorňuji svoje adepty např. na to, že při použití zbraně v nutné obraně a selhané ráně nebudou pokračovat postupem : "Sorry, vole, čekáme 30 sekund." ale ani je nehodlám učit pouze to a už vůbec ne, že si selhaný náboj za všech okolností nechám okamžitě proletět v blízkosti obličeje a budu věřit, že ke zpožděnému výstřelu nedojde, protože se to stává zřídka. Ale hlavně ho nebudu brát do ruky. To, co máš odstříleno, ti nikdo nebere. Znám lidi, kteří mají odstříleno taky spoustu a prostě vedle nich na post nelezu. Tím nechci říct, že je to u tebe stejné, LOS nebo IPSC je hodně o bezpečnosti. Jen to, že střelecké zkušenosti nejsou vždy úplně správný argument.

HV

Příspěvek#4160 » čtv 2. čer 2016, 11:03

marinakus: Ano, napsal. Stále si myslím, že pro účel mířenky a ZOZ je to lepší. Postupuješ pořád stejně, máš větší jistotu, že něco nepoděláš. Přesto je pravdou, že bezpečnost neporušíš, pokud pouze přetáhneš bez vyndaného zásobníku. Pokud se však něco zašprne, je na řadě zásobník a opakování akce. Na závodech se při skřípnuté hilzně snažím potáhnout závěrem pouze trochu aby nedošlo k nabrání dalšího náboje, ne vždy se to v tom fofru podaří a tak následuje zásobník na zem, vyklepat a šup tam s dalším zásobníkem. Jak bys přetažení se zásobníkem hodnotil ty?

Tardis

Příspěvek#4161 » čtv 2. čer 2016, 13:28

Ahoj, sice se zpožděním, ale dodávám info ze zkoušek a nyní i opravek 
SSK Třebeš Hradec Králové, zkoušky i opravky pan Hora

7.duben 2016 - zkouška
Nových bylo 9ks + opravek 5ks (7ks nedošlo), testy jsme napsali 4 z 9 (já plnej). Neudělal jsem manipulaci za víc věcí, pak už toho bylo tolik, že bych si to nedal ani sám sobě. Nejdřív mi nešel vyndat náboj, to ještě dobrý, pak nespuštěnej kohout - už na hraně a pak nesebranej náboj z malorajdy a bylo to. Když jsem odcházel, tak to bylo 3:3, pak už nevím, opravky 2. Června.

2.červen 2016 – opravné
Nových bylo 7ks + my opravkáři 3ks (kolik nedošlo nevím, ale prý na kurzy bylo mnohem víc, ale byl termín i úterek). 2ks nenapsali testy, takže zbylo 5ks+3ks. Z 8ks nedalo manipulaci 3ks, střelby pak všichni v pohodě.

Měl jsem B+E, manipulace všechny, na broknu jsem nemusel sahat, jen ukázat značky a povídat. Vyloženě boty jsem nedělal, ale od ostrých sem se na to ani nepodíval, a bylo to možná dobře. Střelba jen pistole ČZ83 a malorážka, všechno v terči. Bylo to od 8h, já od 9h, a v 12,30 bylo hotovo.

Pan Hora – slušnej, přímej člověk, jistotu nebo palec dle nás, bazíroval hlavně na základech, bezpečnej prostor, prst, ale i náboje nenechat válet, apod., prázdnej zásobník. Ti 3ks, co to neudělali vím, že jeden mířil na policajta a ten druhej nezadělal lučík po sborce, ten třetí nevím, ale prej tam toho měl víc (asi jako já prvně) – jinak žádný nachytávky, podle policajta jeden z nejlepších komisařů, ten jeden opravkář povídal, že posledně něco (jinýmu) komisaři řek, že je jinak a už se po něm vozil až ho udolal :)
Díky ZbraněKvalitně a všem lidem, co mi poskytli informace a inspiraci

scorpions.cz

Příspěvek#4162 » čtv 2. čer 2016, 13:38

Pan Hora – slušnej, přímej člověk

Akorád porušuje právní výklad MV o praktické části zkoušky. Se divím .že policajti nezasáhnou. Já bych si na zkoušce nedovolil nechat střílet uchazeče z čeho nemá. Na sk.B,E je jasně jen krátká kulová.Toto mi přijde od komisaře jako hrubé porušení zkoušky.

P.V.

Příspěvek#4163 » čtv 2. čer 2016, 13:47

Jen krátká kulová? Na B je možná i dlouhá kulová na 25m, ne?

scorpions.cz

Příspěvek#4164 » čtv 2. čer 2016, 13:52

Už je to zde tolikrát,že to sem znova dávat nebudu. Když budecš chtít tak to najdeš. Na B je krátká nebo dlouhá. No a na E jenom krátká a tím jsem splnil podmínku pro B. Věř ,že je to tak jak píšu :lol: Zrovna dnes jsem byl u zkoušek ( a né jako uchazeč) :lol: :lol:

Tardis

Příspěvek#4165 » čtv 2. čer 2016, 14:42

Vím, že to tak není, ale na radu jednoho z vás jsem měl postupovat tak, že kdybych nenastřílel, tak si pak stěžovat. Ono těžko si budete dělat zle u komisaře, protože pak vás může koupat v čem bude chtít. Předminule ve Smiřicích (datum nevím, ale byl tam jeden opravkář) prý na éčko, jen na éčko stříleli ze všeho. Popravdě jsem byl rád, že jsem vypad, natož se s někým dohadovat... Ale chápu tvůj postoj. :mrgreen:

scorpions.cz

Příspěvek#4166 » čtv 2. čer 2016, 14:53

Ale stěžovat sis měl i když si nastřílel. A pokud bys tu stížnost vznesl až po podpisu seznámení s výsledkem zkoušky ,tak by tě v ničem nemohl koupat. Ale chápu udělals a vše odpuštěno :roll:

marinakus

Příspěvek#4167 » čtv 2. čer 2016, 15:07

HV : Přece poznáš, jestlise chce někdo podívat jestli je náboj v komoře a pak jedná podle toho nebo prostě škubne závěrem a nic ho nezajímá. Na ZOZ je na to dost času, takže tam se to nedá omlouvat časem omezeným pro položku. Ale pokud by vše dopadlo dobře a uchazeč si poradil s příppadnou další závadou, základní porušení bezpečnosti, aby musel být vyhozen od zkoušky v tom osobně nevidím. Záleží tady skutečně víc na okolnostech a způsobu provedení než na něčem jiném. Právě při tomto si totiž může udělat komisař obrázek o tom, jak je manipulace se zbraní skutečně zvládnuta.

slavekskeeve : Je k neuvěření, že po roce a půl platnosti vyhlášky 115/2014 a víc než roce vydání právního názoru OBP MVČR k určení zbraní k praktické zkoušce si pořád někteří komisaři takto upravují průběh zkoušek a je jim to navíc trpěno, především ze strany dohledu PČR, který má kontrolovat především zákonnost průběhu ZOZ. Svědčí to jen o jejich neznalosti problematiky a tím i o jejich přístupu k celé věci. Když už to nezná komisař, což je smutné, policajt by to měl vědět určitě.

Sedmej

Příspěvek#4168 » čtv 2. čer 2016, 15:20

docela bych dotyčného komisaře chtěl vidět, jak by rozhodl, kdyby člověk na B+E krátkou nastřílel a pak dlouhou ne. to by ho jako vyhodil? :-)

marinakus

Příspěvek#4169 » čtv 2. čer 2016, 15:44

Sedmej : Zřejmě se to i děje a nikomu to nevadí, dokonce ani těm vyhozeným. :roll: :shock:

Standa_Ov

Příspěvek#4170 » ned 5. čer 2016, 13:26

Kdyby člověk B+E krátkou nastřílel a dlouhou ne ? Osobně si myslím, že mimo "C"čkaře se ze dvou zbraní nestřílí. A "C"ečkař musí nastřílet z obou jinak letí.

Zpět na