Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Petzold

Příspěvek#4171 » pon 6. čer 2016, 09:52

Napadlo tady někdy někoho, že někteří komisaři můžou nechávat střílet třeba na B+E, krátkou i dlouhou záměrně, aby uchazeči např. pomohli, když z něčeho brutální nervozitou nenastřílí ? A do vyhodnocení napíšou to, co "se povedlo". ;)

HV

Příspěvek#4172 » pon 6. čer 2016, 10:10

Nenapadlo, protože pokud nastřílí z dlouhé je to uchazeči o E/D prd platné neb na E/D potřebuje nastřílet krátkou. A pokud je kombinace skupin A, B, E či B, E nebo A, E, vždy se musí nastřílet krátkou. Dlouhá z toho průseru uchazeče nevytáhne.

Mates Picco

Příspěvek#4173 » pon 6. čer 2016, 10:18

Tak to tam ale napsané není. Je tam napsáno, že uchazeč nastřílí krátkou kulovou, NEBO dlouhou kulovou.

Sedmej

Příspěvek#4174 » pon 6. čer 2016, 10:29

Mates Picco: to "nebo" je u skupiny B. u E je pouze krátká. proto si také myslím, že u zmíněné kombinace B+E je nastřílení z dlouhé úplně k ničemu, protože nutnost je nastřílet z krátké k vůli skupině E.
CMK to tu někde přesně a jasně vypsal z čeho se má při jakých kombinací střílet.

marinakus

Příspěvek#4175 » pon 6. čer 2016, 10:33

Presne. Moznost volby je pouze u skupin A, B nebo jejich kombinace, ovsem bez skupin dalsich.

Mates Picco

Příspěvek#4176 » pon 6. čer 2016, 10:38

Souhlas s oběma, pánové.

Jistr

Příspěvek#4177 » pon 6. čer 2016, 12:27

Zdravím,

podávám zprávu o ZOZ z 2.6. na Rajské Zahradě (Střelecký servis), zkušební komisař Jan Kolár.

Zkoušku dělalo 14 nováčků a 3 opraváři. Písemnou část neudělal jeden pán o 1 (!) bod, měl B a E, takže samotné B by měl.
Manipulovalo se s pistolí (CZ 75), pouze ti s C manipulovali i malorážku a brokovnici.
Na manipulaci vypadli 2 lidé, jedna slečna nevyndala zásobník z malorážky, pán vyhozen za ránu jistoty při slabé ráně - komisař dopředu upozornil, že při slabé ráně vyžaduje vypuštění přes palec.
Střílelo se z pistole, pouze céčkaři ze všeho, tj. i malorážka a brokovnice. Na střelbě z pistole vyhořel jeden, který evidentně strhával. Po nástřelných měl dva zásahy dole na terči mimo okruží, třetí mimo. Komisař mu vysvětlil chybu, přesto i ostré nasypal pod terč. Neměl ani jeden zásah do kruhů! Opraváři dali všichni (včetně mne).
Jinak komisař je pohodář, kliďas, který vyhazuje skutečně jen za vážné porušení bezpečnosti. Trochu mne jako opraváře zarazil požadavek na vypuštění kohoutu přes palec, protože na první zkoušce se jiný komisař vyjádřil v tom smyslu, že vypuštění přes palec se dělalo před 20 lety a dnes platí rána jistoty vždy, i při slabé ráně. Přítomný policista (na první zkoušce) k tomu tehdy podotkl, že pokud má zbraň vypouštěč kohoutu (decocker), pak je vypuštění přes palec hrubé porušení bezpečnosti a za něj následuje vyhazov!
Je nutno tedy poslouchat komisaře, co chce, a dělat to podle toho.

Ale asi by bylo dobré, aby se komisaři v postupech při manipulaci nějak sjednotili, zkouška je v současné podobě hrozně moc závislá od osoby komisaře a uchazeč musí být připraven na více variant, které upraví podle toho, co komisař aktuálně požaduje.

SansLogique

Příspěvek#4178 » pon 6. čer 2016, 12:43

Tak snad buďme rádi, že už nejsou komisaři, zvyklí řešit slabou ránu ještě z předovek...
a cmk si zase dá mokrej hadr na hlavu.
A ten názor s decockerem je teda taky povedenej.

cipis

Příspěvek#4179 » pon 6. čer 2016, 12:44

Víš detail té slečny (nemyslím tlf. číslo) a vyhození za zásobník? Trochu si to protiřečí s tím "vážné" porušení. Už se to tu rozebíralo stokrát, pokud to člověku ihned dojde a opraví se, tak to vážné není, to až když to udělá podruhé třeba.

Jistr

Příspěvek#4180 » pon 6. čer 2016, 13:05

Detaily nevím, u její zkoušky jsem nebyl, tak nám to stručně řekla ona a pak odešla. Samozřejmě toho mohlo být víc.
Já z první zkoušky vyletěl v podstatě až po jejím skončení - test na 79, manipulace ok, tři nástřelné do černého ok; při pěti ostrých jsem před zahájením střelby nadzdvihl pistoli cca 45 - 60 °nahoru, pak zamířil a nastřílel do černého. Zpětně se mi zdá, že jsem něco podobného viděl u střelců z malorážkové pistole. Komisař po skončení řekl - nastřílel jste, ale hlaveň byla mimo bezpečný prostor, tj. nebezpečná manipulace, takže končíte. Takže pocit, jako když vás někdo sejme metr před cílem.
Nicméně řeknu vám, že to byla taková lekce, že na to už nikdy nezapomenu. I vyhazov může mít pozitivní dopad.

marinakus

Příspěvek#4181 » pon 6. čer 2016, 14:14

Sanslogique : Tak policista si muze myslet co chce, o zkousce nerozhoduje. U P-09 jako v podstate prvni krok jsem decocker vymenil za pojistku. Asi jsem tim teda hrube porusil bezpecnost zbrane.

SansLogique

Příspěvek#4182 » pon 6. čer 2016, 14:23

marinakus - seš nezodpovědný individum, jak můžeš dělat komisaře? :D
Zajímalo by mě, jestli ten polda měl ten osvícenej názor z vlastní kebule, nebo jestli to náhodou nepochytil od nějakýho komisaře.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#4183 » pon 6. čer 2016, 18:44

Ja uz fakt snad radsi mlcim, vsechno uz jsem napsal 3x :-)

Mates Picco

Příspěvek#4184 » úte 7. čer 2016, 15:39

Krásný den všem,

dnes jsem úspěšně absolvoval zkoušku v Hradci Králové.
Přihlášených 16 ks, přišlo 11 ks. 6 chlapů a 5 žen. Jeden neudělal testy a to o hodně moc :-). Čtyři vyletěli na manipulaci a jedna paní nedala střelbu. Té mi teda bylo líto, protože to měla fakt vše najeté a dojela na nervozitu.
Komisař Ing. Soukup, naprosto pohodový týpek, který dbal na bezpečnost, ale nevymýšlel špeky, kromě náboje v komoře, který měli všichni. Pokud se člověk hned opravil a netýkalo se to prstu na spoušti, nebo bezpečného prostoru, tak to nehrotil. Za sebe můžu říct, že je opravdu férový.
Děkuji všem za diskuze, které jsem tu pročítal a tomuto webu za super teoretickou přípravu.

jamesek

Příspěvek#4185 » úte 7. čer 2016, 22:31

čest všem, nebudu tu trousit moudra, ale třeba to některým čekatelům pomůže. Mně to teda vyhovovalo. Dělal jsem ZP s kamarádem a ani jeden z nás neměl chuť to pokonit. Jsme dost soutěživí. Po nějakých 4 kurzech bezpečné manipulace a střelby na několika střelnicích jsme si párkrát udělali čas a holt jeden dělal komisaře a druhý zkoušeného. Asi to zní debilně, ale je dost zajímavé, jak ten drill vnímá ten, který zadá situaci a ten, který jí řeší. Když jsem byl "komisař" já, bylo mi naprosto jasný, co se "má" dělat, jakmile jsme se prohodili, u stejné situace mi to šrotovalo jako blázen. Jinak je to čistě o cviku. Plus mi vyhovovalo si vždy postup předříkávat. Člověk se tím uklidní, komisař vidí i slyší, co děláte i proč. A mimochodem u našich zkoušek komisař zcela jasně řekl jak se staví k vypouštění, jak chce odkládat atd. Pokud vám to neřekne, nebojte se zeptat. Je to určitě lepší, než odložit zbraň a koukat.

Zpět na