Koupě zbraně osobou mladší 18ti let

Lukajs

Příspěvek#1 » pát 12. lis 2010, 19:17

Dobrý den , mohl by jste mi někdo prosím pomoci s rozluštěním tohoto odstavce ze zákonu ?

Osoba mladší 18 let smí zbraň nebo střelivo pro sportovní nebo lovecké účely nabývat do vlastnictví, s výjimkou koupě, a držet pouze se souhlasem zákonného zástupce; tuto zbraň nebo střelivo smí používat pouze za přítomnosti osoby starší 21 let, která je držitelem zbrojního průkazu skupiny B nebo C nejméně 3 roky a která zajistí bezpečnou manipulaci se zbraní nebo střelivem.

Mohl by mi prosím někdo vysvětlit co maji namysli ,,výjimkou koupě,, .. ? To znamená , že na koupi zbraně nepotřebuju souhlas zákonného zástupce a následně ho potřebuji až pak k registraci zbraně ? Nebo si to mam vyložit že zbran' mi neprodaj ani na zbrojní průkaz i když ji mohu vlastnit ? ?

Prosím o radu , dekuji.Lukajs

bacil.357

Příspěvek#2 » pát 12. lis 2010, 19:54

je to tak jak píšeš na konci..pokud ti je méně než 18, nemůžeš si zbraň koupit...
k vlastnictví zbraně můžeš dospět např. darem nebo děděním.

Lukajs

Příspěvek#3 » pát 12. lis 2010, 20:06

To znamená , že když ji koupí otec a nasledný den mi jí daruje je všechno v pořádku ? Nebo ji musí předtím zaregistrovat a až poté darovat mně ?

jakde

Příspěvek#4 » pát 12. lis 2010, 21:00

Vzhledem k tomu, že každý, kdo nabude vlastnictví ke zbrani to musí do 10 dnů oznámit a zároveň zbraň předložit, s darováním druhý den to nebude tak jednoduché. ;)

bacil.357

Příspěvek#5 » pát 12. lis 2010, 21:05

s darováním zbraně ještě před registrací nevidím problém... problém by mohl nastat potom s papírováním.
pokud otec při registraci předloží i darovací smlouvu na syna, tak by neměl být problém vydat průkaz zbraně rovnou na syna. nebo??

jakde

Příspěvek#6 » pát 12. lis 2010, 21:30

Ale ta povinnost předložení zbraně se týká každého jednoho nabyvatele zbraně. IMHO v té 10 denní lhůtě jí převést na někoho jiného vůbec nemůžeš - neměl bys jak splnit to, co zákon ukládá.

Ale v praxi jsem to nikdy neřešil, možná má někdo s přístupem PČR jiné zkušenosti.

Lukajs

Příspěvek#7 » pát 12. lis 2010, 22:21

Ale kazdopadne to prevest pujde ...=)

jomekabi

Příspěvek#8 » sob 13. lis 2010, 03:16

Zaregistrovat ji na sebe muze treba hned v den koupeni. Dalsi den ji daruje Tobe a Ty ji zaregistrujes na sebe. Ale pokud se tyka pouzivani, ... ;)

Lukajs

Příspěvek#9 » sob 13. lis 2010, 08:10

Pokud se tyka pouzivani mohu ji prechovavat , prepravovat atd já , ale pouzivat coz znamena manipulovat s nabitou flintou pouze pod dohledem osoby starsi 21 let ktera drzi minimalne 3 roky zbrojni prukaz C. ;-)

jakde

Příspěvek#10 » sob 13. lis 2010, 08:59

jomekabi: No jasně, bez registrace to nepůjde, a na to se lukasj ptal. ;)

Lukajs

Příspěvek#11 » sob 13. lis 2010, 09:04

Takze abych to shrnul jesli sem to pochopil spravne ... Kdyz otec koupí kulobrok a hned ho pujde zaregistrovat tak hned dalsi den mi ho mzue darovat ... a hned jak mi ho daruje ho musim zaregistrovat ja a je vse jak ma byt ? :)

sided
moderátor

Příspěvek#12 » sob 13. lis 2010, 15:50

No přestože se na to neptáš tak mi to přijde jako zbytečně složitá konstrukce. Asi by bylo jednodušší kdyby si tatík nechal flintu psanou na sebe a napíšete si mezi sebou "smlouvu" o zápůjčce zbraně. Vzhledem k tomu že jde o zbran kat "C" tak se to ani nikam neoznamuje. Střílet a nosit (pokud máš lovecký lístek ze školy) můžeš stejně jen pod dozorem.

Lukajs

Příspěvek#13 » sob 13. lis 2010, 15:58

Ano , a jak by to bylo napriklad kdyby se nejednalo o otce ?

sided
moderátor

Příspěvek#14 » sob 13. lis 2010, 16:35

Z pohledu zákona je to jedno.

Lukajs

Příspěvek#15 » sob 13. lis 2010, 16:44

Takze z pohledu zakona si ji zaregistruje dotycny na sebe a da mi Prukaz zbrane ... a jakou smlouvu jsi mel na mysli o zapujceni zbrane ? ?

Zpět na