Použití střeliva Hollow Point

Lynx

Příspěvek#286 » ned 7. srp 2016, 18:45

1) s B nebo C můžu nakupovat i do zbraně, kterou nevlastním.
2) s B nebo C můžu nakupovat i do zbraně, kterou nevlastním.
3) mám jej v krátké? Ne. Zbytek jsou tvé spekulace a jako takové absolutně irelevantní.

Koupil jsem náboje v souladu se zákonem. Mám je v nějakém zásobníku. Co přesně tím porušuju? Budeš schopný dokázat, že na celém světě neexistuje dlouhá zbraň, do které ten zásobník pasuje? Navíc, znovu - příprava není trestná (jak naznačuješ). Chceš snad někoho odsoudit pro něco, co není trestné?

SansLogique

Příspěvek#287 » ned 7. srp 2016, 19:10

četli jste někdo Speciál Střelecký revue o sebeobraně? Každej soud si soudí, jak se zrovna vyspí a je schopen v pohodě ignorovat důkazy, svědky a taky nálezy nadřízených soudů včetně ústavního.
Tak si pěkně podiskutujte, co by kdyby.

JardaB

Příspěvek#288 » ned 7. srp 2016, 19:15

Asi tak, ja doufam, ze jestli nekdy budu muset strilet na lidi, ze uz tyhle veci budou uplne jedno a kdo po cinu utece, ten vyhraje. V soucasnem obdobi klidu a bezpeci to mam jen pro zabavu a pripravu na pripadne horsi casy...
Navic bych vzal v uvahu, ze poskytnutim ZP a s tim spojenymi moznostmi nam dal stat velkou duveru o ktere si smerem na zapad muzou nechat lidi jen zdat, tak bych to nepokousel a nevymyslel blbosti.

Lynx

Příspěvek#289 » ned 7. srp 2016, 19:23

Četl a děsilo mě to. Ale posouzení NO/KN je dost subjektivní (ve smyslu vnímání obránce). Na tom, co se tu teď řeší, nic subjektivního není.

Chip

Příspěvek#290 » ned 7. srp 2016, 20:15

Jak jsem pochopil z tvrzení některých zdejsích diskutujících, mají mazaný plán nosit zbraň nabitou zakázanou municí a v případě střelby v NO tvrdit, že si rychle přebili aby bylo případné použití kryto NO. Osobně si myslím že je to blbost a navíc pro ně nebezpečná, pro samotné posouzení NO. Ponechme stranou zda samotné naplnění zásobníků do zbraně určené k ochraně života a zdraví je přestupkem nebo ne. Osobně si myslím že ano, ale nechci to řešit. Berete ale v úvahu, že samotné toto vaše nepravdive tvrzení může otřást celou vaší obhajobou? V případě NO musí útok trvat, nebo přímo hrozit. Pokud tedy už útok trval, kde jste vzali čas vyhodit původní zásobník a nahradit ho druhým? V jaké jste byli pozici? Kde ten zásobník leží? Co svědectví případného poraněného pachatele a možných dalších svědků, možná i nepřátelský zaujatých proti vám? Počítejte s tím, že se zajistí a nafotí vše na místě činu a bude zde probíhat pečlivá rekonstrukce. Jestli si někdo myslí, že po případném použití zbraně v NO v klidu něco pozmění na místě činu aby potvrdil svoji i jen z části lživou výpověď, tak je s odpuštěním blázen. Budete v šoku, rozklepaní, patrně poranění, možná tam budou lidi co na vás budou řvát že jste někoho zastřelili, nebo zhroucená manželka kterou budete ošetřovat. Fakt věříte tomu, že vás napadne něco měnit? Pak si vás vezme do prádla kriminálka a zahrnou vás otázkami, co jak kde atd. Zrovna tak i svědky a možná pachatele. A pokud budete tvrdit něco co není pravda, tak se to zjistí a bude to špatně pro vás.... Omlouvám se za dlouhý příspěvek, ale dělám u PČR už 16 let a někteří zdejší přispěvatelé si to představují, omlouvám se, jako malí Jardové...:-(

marinakus

Příspěvek#291 » ned 7. srp 2016, 20:20

Chip : :clap: Konečně někdo, kdo ví, o čem mluví. Je to přesně ten rozdíl mezi teorií a praxí.

Chip

Příspěvek#292 » ned 7. srp 2016, 20:20

Jinak abych předešel případným obviněním, že prosazují střelivo s řízeným účinkem jen pro policisty, tak říkám rovnou že jsem všemi deseti za jeho uvolnění pro všechny majitele ZP. Zrovna tak jako všichni policisté které znám a kteří se o tuto problematiku zajímají. Jen říkám, že tvrdit v tak ošemetné věci jako je NO něco co není pravda je blbost...

Enerccio

Příspěvek#293 » ned 7. srp 2016, 20:25

Chip: a co pouziti nelegalni zbrane v NO?

marinakus

Příspěvek#294 » ned 7. srp 2016, 20:31

Enerccio : Jsi mimo téma a proto je to i jiná a nesrovnatelná situce, která stejně vždy skončí alespoň nějakým průserem pro střelce.

Lynx

Příspěvek#295 » ned 7. srp 2016, 20:38

Tohle téma ujíždí od problému, na který jsem reagoval, takže dokud se tu neobjeví informace, proč je zakázané mít HP v zásobníku, stahuji se z debaty.

pedro!

Příspěvek#296 » ned 7. srp 2016, 21:21

Lynx: zakázané to pravděpodobně není. Vyjdu-li z toho, co je "použití zbraně", je tím myšlena střelba. Z toho bych si s určitou mírou nejistoty mohl dovodit, že použití tohoto střeliva = vystřelit ho. Dostaneme se tak k tomu, že střílet s HP na střelnici je přestupek, kdežto střílet s HP v rámci NO/KN je v pořádku.

Že je to hazardováním se svobodou, viz příspěvek Chipa, je snad jasné. Je tedy dost dobře možné, že za střílení s HP v případě KN/NO za to nebudeš potrestán. Zato si snížíš pravděpodobnost, že tvé jednání soud vyhodnotí jako jednání v KN či NO. A pokud to soud nevyhodnotí jako jednání v KN či NO, přišijou ti i to střílení zakázaným střelivem :), protože mimo KN a NO s tím střílet nesmíš.

Chip

Příspěvek#297 » ned 7. srp 2016, 21:36

Není to sice tématem, ale jestli správce dovolí.... odpověď je jednoduchá a nalezneme ji v teorii práva. Jedná se o dva na sobě nezávislé skutky. Jedním je samotné použití nelegálně držené zbraně v NO. Tato obrana je zcela legální, protože Trestní zákoník neřeší zda se bráníme legální či nelegální zbraní, nebo třeba holou rukou. Druhým skutkem je vlastní držení nelegální zbraně a tím tedy patrně obvinění z nedovoleného ozbrojování. Protože tento trestný čin vůbec nesouvisí s NO, nemůže jí být kryt. Samozřejmě pokud tedy odhlédneme od nějakých fantastických teorii o náhlém nalezení zbraně a jejím použití v NO.(Pokud by byl držitelem nelegálně držené zbraně majitel ZP, mohlo by se jednat jen o přestupek na úseku zbraní, protože jsem četl judikát, že držení jedné nelegální zbraně majitelem ZP nedosahuje dostatečné společenske nebezpečnosti pro společnost aby se jednalo o tč. (Jednalo se o starou právní úpravu z. č. 140/1961. ) Nyní by se to dle mě sfouklo nějakým odklonem od trestného činu k přestupku. Nový Trestní zákoník je toho plný. Nechci ale rozšiřovat další debatu!
Naposledy upravil(a) Chip dne ned 7. srp 2016, 21:56, celkem upraveno 1 x.

Lynx

Příspěvek#298 » ned 7. srp 2016, 21:37

Příspěvek Chipa v žádném případě nerozporuju, je to jeden z těch rozumných v tomto vláknu :) Ale na NO je tu vlákno jiné. A nechci spekulovat, proč se kdo na co ptá, beztak tu bylo určitě vše o důsledcích napsáno na předchozích stránkách.

Serz

Příspěvek#299 » ned 7. srp 2016, 22:08

Lynx, mne nemusis vubec nic prokazovat a dokazovat. je mi uprimne jedno, jake naboje si kam nabijes a jak te soud odsoudi. ja ti jen sdelil svuj pohled na pravo
Chip, marikanus, zrovna tady u nas v Bechyni nastala (nejsem presvedcen, ze by) nutna obrana nelegalni zbrani. da se to dohlehledat v judikatech, ale ty uz dale nezminuji, jestli byl borec stihan za nedovolene ozbrojovani

SansLogique

Příspěvek#300 » ned 7. srp 2016, 22:26

pedro - jo, to přesně tvůrce zákona nejvíc trápilo - aby někdo nestřílel HP na střelnici do papíru...

Zpět na