Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- marinakus
- wigum
Příspěvek#4412 » čtv 11. srp 2016, 21:02
Vyhodit za tohle je blbost a komisař zralej na podání stížnosti. Jestli to bylo opravdu jen za tohle.
marinakus: já to taky takhle neumím a nemám důvod se to učit. Když jsem vypouštěl, tak jen jedním palcem. Komisař se jen ptal jestli takhle vypouštím pořád a nebo i jinak. A když se zeptal jestli umím dát kohout na ozub, tak jsem vypustil přes palec a na ozub nátáhl.
marinakus: já to taky takhle neumím a nemám důvod se to učit. Když jsem vypouštěl, tak jen jedním palcem. Komisař se jen ptal jestli takhle vypouštím pořád a nebo i jinak. A když se zeptal jestli umím dát kohout na ozub, tak jsem vypustil přes palec a na ozub nátáhl.
- marinakus
Příspěvek#4413 » pát 12. srp 2016, 08:48
Wigum : Pokud znáš konstrukci zbraně, nemůže být problém vypustit na ozub rovnou. Jak, je podle mého tvoje věc ale umět bys to měl. Jinak souhlasím, že je skutečně otázkou, jestli důvodem k vyhození bylo jen toto. Oni si to vyhození adepti často přebírají hodně po svém. Pro mě by to důvod rozhodně nebyl. Pokud tedy kohout natvrdo nedopadl na zápalník, což by samozřejmě způsobilo nechtěný výstřel při náboji v komoře. Proto je lépe na ozub. Žádný jiný důvod tam nevidím.
- Sedmej
- mikymoto
- cmk
- Sedmej
Příspěvek#4419 » pát 12. srp 2016, 13:07
Enerccio: nic nebezpečného na tom není. palcem silné ruky chytíš kohout, palec slabé ruky dáš mezi kohout a úderník, spouští uvolníš kohout. a pak postupně "odvaluješ" palec slabé ruky z mezery a palcem pravé ruky kontroluješ pohyb kohoutu.
cmk: nijak to nerozporuju, jenom spíš dotaz. nepovažuje se za riziko, že při vypouštění jedním palcem (silné ruky) to neudržím nebo mě to vyklouzne a kohout rovnou spadne?
cmk: nijak to nerozporuju, jenom spíš dotaz. nepovažuje se za riziko, že při vypouštění jedním palcem (silné ruky) to neudržím nebo mě to vyklouzne a kohout rovnou spadne?
- mikymoto
Příspěvek#4424 » pát 12. srp 2016, 14:08
Enerccio píše:aha, ja sem myslel ze to je ze to drzis dvema palcemi. No nic, pchat prsty pred kohout neminim, ty pruziny nejsou nejslabsi
No jenže v tom je právě ten vtip - raději riskovat skříplej prst pod kohoutem ve chvíli, kdy Ti to z druhýho prstu sklouzne, než neplánovaně odpálit. Navíc ve chvíli, kdy máš ten prst pravděpodobně stále ještě za závěrem - co Ti udělá závěr letící vzad s prstem co tam zrovna překáží si dokážeš jistě představit sám.
Pokud by to byl prst druhé (nestřílející) ruky, tak ještě možná dobrý - ale být to palec střílející ruky, tak bys měl ho asi měl v hodně nepříjemném úhlu

- marinakus
Příspěvek#4425 » pát 12. srp 2016, 14:20
Pánové, jde to i jedním palcem (slabé ruky) mezi kohoutem a závěrem. Pokud ho tam fakt nacpete nafest bokem, nehtem ke kohoutu, nekoná se žádné zachycení kůže ani žádné klepnutí kohoutu na palec. Není to možná úplně příjemné ale určitě ne bolestivé a skutečně bezpečné. Pokud si ještě pomohu palcem silné ruky podržením kohoutu zhora, není už vůbec co řešit. To je právě to omílané vypouštění přes dva palce. Na čelo závěru se ovšem takto kohout vypouští dost blbě a je lepší to dělat klasicky palcem slabé ruky podržením kohoutu zhora.
Serž : Palcem ruky držící zbraň to samozřejmě technicky jde ale zvlášť pro nezkušeného nováčka je to nejlepší cesta k vyklouznutí kohoutu a jeho úderu na zápalník. Navíc je držení zbraně v tomto případě dost nepřirozené.
Serž : Palcem ruky držící zbraň to samozřejmě technicky jde ale zvlášť pro nezkušeného nováčka je to nejlepší cesta k vyklouznutí kohoutu a jeho úderu na zápalník. Navíc je držení zbraně v tomto případě dost nepřirozené.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí