Rozborky po Xte
- Jezevec
Příspěvek#17 » čtv 18. srp 2016, 08:24
https://www.czub.cz/media/attachment/fi ... -75_cs.pdf
5. Prostrčte palec levé ruky lučíkem, zbývajícími prsty uchopte shora přední část závěru (obr. 8). Závěr posuňte kousek dozadu, až se rysky v zadní části rámu a závěru vyrovnají.
P.V. Pokud budu držet zbraň silnou rukou pod kohoutem a jsem pravák tak se pak blbě vyndá záchyt závěru pomocí zásobníku.
5. Prostrčte palec levé ruky lučíkem, zbývajícími prsty uchopte shora přední část závěru (obr. 8). Závěr posuňte kousek dozadu, až se rysky v zadní části rámu a závěru vyrovnají.
P.V. Pokud budu držet zbraň silnou rukou pod kohoutem a jsem pravák tak se pak blbě vyndá záchyt závěru pomocí zásobníku.
- mikymoto
Příspěvek#18 » čtv 18. srp 2016, 08:26
Jestli tím "ho" myslíš čep, tak podle toho, jak ztuha půjde. Mě stačí zatlačit bříškem prstu. Někdo tvrdil, že používají dno zásobníku - sám sem se z takto tuhým čepem nesetkal.
Jediné co musíš tlakem překonat je odpor malé pružinky v pravé části rámu (tam kde právě tlačíš na čep) - klade odpor na dráze sotva 1mm - pak už to jde samo.
Jediné co musíš tlakem překonat je odpor malé pružinky v pravé části rámu (tam kde právě tlačíš na čep) - klade odpor na dráze sotva 1mm - pak už to jde samo.
- davidoff
Příspěvek#19 » čtv 18. srp 2016, 08:26
No prsty v luciku jsou vzdycky osemetne u zkousky (navod nenavod). Nicmene vyhodit by za to nemel po argumentaci s navodem. Maximalne muze rict, ze takhle to nechce. Ale postup kohout na ozub, dlani zaver, palec za bobri ocas, potahnout a pravou rukou zkusit vystrcit cep. To je jistota a takhle to delam i doma a to mam novou CZ75 kde ten cep jde sakra blbe tam i zpet.
Ale co clovek to nazor, takze asi co bude vic vyhovovat tobe.
Ale co clovek to nazor, takze asi co bude vic vyhovovat tobe.
- Serz
Příspěvek#20 » čtv 18. srp 2016, 08:38
Pro zacatek je dobre mit kohout na ozubu, to ti presne vymezi volny pohyb zaveru na rysky.
Palec pod bobri ocas jde taky, ale to je pohodlnejsi prehodit zbran do leve ruky a mas pravou volnou na vytlaceni cepu, pak prehodit do prave a dokoncit vytazeni.
Kazdopadne podle navodu je to jednodussi a staci se komisare pred zk zeptat, jestli takovy postup bude brat.
Palec pod bobri ocas jde taky, ale to je pohodlnejsi prehodit zbran do leve ruky a mas pravou volnou na vytlaceni cepu, pak prehodit do prave a dokoncit vytazeni.
Kazdopadne podle navodu je to jednodussi a staci se komisare pred zk zeptat, jestli takovy postup bude brat.
- P.V.
- Jezevec
Příspěvek#23 » čtv 18. srp 2016, 10:03
P.V. : Jo ten postup znám a umím, ale používám ten s palcem v lučíku. Mám pocit, že mám zbraň víc pod kontrolou a pokud by bylo nutné vyrazit záchyt zásobníkem tak při tom úchopu na fotce to nejde moc elegantně.
Serz: Na střelnici kde jsem se chystal na zkoušky měli dvě 75. Z jedný šel ten záchyt naprosto v pohodě a u druhý si bez zásobníku neporadil skoro nikdo. U mojí P-07 jde naprosto v pohodě.
Serz: Na střelnici kde jsem se chystal na zkoušky měli dvě 75. Z jedný šel ten záchyt naprosto v pohodě a u druhý si bez zásobníku neporadil skoro nikdo. U mojí P-07 jde naprosto v pohodě.
- jirka87
Příspěvek#24 » čtv 18. srp 2016, 10:03
Rozborka CZ 75.jpg
AnCZ píše:Právě nevím jestli je ok mít palec v luciku. Porad se jedná o bezpečnou manipulaci?
1) Mířit do bezpečného prostoru
2) Nedávat prsty před hlaveň
+ samozřejmě vše tomu předcházející = kontrola komory, šachty, vytažený zásobník = vybitá zbraň odsouhlaseno komisařem
Já jsem si to s předpokladem hádky vyfotil do mobilu a měl jsem to na zkoušce raději s sebou, protože na pos*aného i hajzl spadne

Zdroj : https://www.czub.cz/media/attachment/fi ... -75_cs.pdf
Dnem zásobníku se čep vyrážel naprosto běžně. Ačkoliv byla ČZ rozebírána asi miliardkrát a byla řádně vyčvachtaná, ten čep ne a ne ven tlakem prstu. A než se tam kroutit jak ožralá 17-ka na parketu a nedejbože zamířit mimo BP, tak raději jeden mini úder dnem zásobníku.
Hodně štěstí u zkoušky
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Blacky
Příspěvek#26 » čtv 18. srp 2016, 10:43
A hlavně. Mluvit! Prostě říkej co hodláš dělat. Po pokynu k rozebrání mluv "nejprve se přesvědším, že zbran není nabitá, nebo bezpečná tj... mířím do bezpečneho prostoru, NIKDY nedávám prst na spoušť, vyndám zásobník, stáhnu záver, prekontorluji ........ Tím jsem zkontrolovala, že mohu přistoupit k rozebraní. K otmu je potřeba vyndat čep na levé straně rámu ( klidně na něj ukaž prstem). Sem holka, tak mi to jde huř, ale uchopím závěr, tak ,abych nedala prsty pred hlaven, porad mirim do bezpecneho prostoru, posunu ho aby sedely rysky na konci, pak vytlacim cep. Protoze jde ztuha, tak si pomuzu dnem zasobniku. Dam pozor, abych pri vytlacovani neuhnula mimo bezpečný prostor ......................."
Tak komisař uvidí, že víš co máš dělat a jak, a k kdyby ti to šlo blbě, tak tě nebude prudit.
Tak komisař uvidí, že víš co máš dělat a jak, a k kdyby ti to šlo blbě, tak tě nebude prudit.
- marinakus
Příspěvek#28 » čtv 18. srp 2016, 12:30
Učím čep svoje lidi vytlačovat zásobníkem. Pouhým tlakem bez jakéhokoliv úderu. Problém s tímto může nastat jen u pistolí s plastovým nebo hliníkovým tělem, kde je čep zapuštěn a je třeba použít nástroj. U většiny pistolí kolem modelu CZ75, které jsem měl v ruce, by člověk při vytlačování čepu pouhým prstem dost trpěl, pokud by to vůbec dokázal.
- mikymoto
Příspěvek#29 » čtv 18. srp 2016, 12:48
Hele, nechcu tu teď machrovat a vypadat jak superman, ale co je tak těžkého na vytlačení čepu? Vždyť jediný co tam klade odpor je ta drobná pružinka, která funguje jen a jen jako aretace pozice čepu. Jakmile ji přetlačím a ona vyskočí z vybrání na konci čepu, tak už tam nic dalšího neklade odpor - nebo ano?
Napadá mě jedině, že tam máte nějak blbě udělaná ty vybrání na čepu, která nemají náběhy a pružinka se tam natvrdo kousne. V ruce jsem měl pravda jen asi 5 ks čezet (které jsem rozebíral), ale s problémem vytlačení čepu sem se fakt nesetkal (zatím). Nechci aby to vyznělo jak machrování - fakt by mě zajímalo, kde je tam zakopaný pes.
Napadá mě jedině, že tam máte nějak blbě udělaná ty vybrání na čepu, která nemají náběhy a pružinka se tam natvrdo kousne. V ruce jsem měl pravda jen asi 5 ks čezet (které jsem rozebíral), ale s problémem vytlačení čepu sem se fakt nesetkal (zatím). Nechci aby to vyznělo jak machrování - fakt by mě zajímalo, kde je tam zakopaný pes.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí