Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Enerccio

Příspěvek#4501 » čtv 18. srp 2016, 18:46

imho nejlepsi je rict "zbran uz miri do nebezpecneneho prostoru a tudiz s ni nemuzu manipulovat. Prosim, posunte zbran tak, aby sem mohl s ni manipulovat bez toho abych kdykoli musel mirit mimo bezp. prostor"

marinakus

Příspěvek#4502 » čtv 18. srp 2016, 18:49

O.K. Takže když ti někdo na střelnici náhodou otočí tvoji zbraň, tak na ni nesáhneš a necháš ji tam ležet, dokud ti ji zas někdo neotočí správně.

JardaB

Příspěvek#4503 » čtv 18. srp 2016, 18:49

Zkouska je zkouska ale v praxi bych z toho nedelal kovbojku, proste odklonit zbran jinam a treba odlozit, sklonit dolu venku atd. Ono to samo nevystreli, pri vytahovani natazene zbrane z pouzdra taky nelze mirit stale do bezp. prostoru a clovek si muze ustrelit treba nadobicko...

Enerccio

Příspěvek#4504 » čtv 18. srp 2016, 18:50

marinakus: vim, ze tady lidi tim moc nenadchnu, ale v realu bych ji otocil normalne a neresil to vubec. Plus tedy v reale mi na zbrane nik bez meho svoleni nesaha a kdyz se svolenim tak je ukladaji smerem k tercum. Pokud hlaven nemiri na nikoho ziveho nebo na nic moc cenneho, tak to neresim :mrgreen: a pokud jo, tak budu cekat nez ten zivy cil vypadne nez se ji chytnu (a nezivi cenny cil ma proste smulu a bude to muset pretrpet, to mozne ohrozeni :mrgreen: )

marinakus

Příspěvek#4505 » čtv 18. srp 2016, 19:00

Základní průšvih je v tom, že nejen uchazeči ale i někteří komisaři oddělují ZOZ od reálného života na střelnici. Ona ta bezpečnostní pravidla jsou neustále stejná a nemá cenu ani vymýšlet zbytečné krávoviny při zkoušce ale už vůbec ne si myslet, že zkoušku mám za sebou a teď už je všechno jinak. Rozdíl je jen v tom, že u ZOZ odpovídá za bezpečnost řídící střelby = komisař a po získání ZP už každý sám za sebe. A sám si taky svoje případné průsery vyžere. Vyhození ze střelnice správcem je ještě to nejmenší. Přeji mnoho hezkých dnů na střelnicích.

SansLogique

Příspěvek#4506 » čtv 18. srp 2016, 19:35

"Ta pistole leží na stole, hlavní k tobě a má nataženej kohout" - základní otázka zní - kterej idiot by tu pistoli takhle odložil? Nataženou a ještě hlavní k sobě? Takovej přece nemá mít ZP!

Espezetka

Příspěvek#4507 » čtv 18. srp 2016, 19:39

Medicinbal píše:Na strelnici magnum mi dali toto pri pripravnem kurzu a asi az na po 5 jsem to otocil pry spravne. A to na stole hlavni smerem dolu otocit na bezpecny prostor a pote teprve zvednout...

Já se se s tímhle na zkoušce naštěstí nesetkala, ale když tohle čtu, zase se mi vybaví, jak moc se můžou zkoušky lišit, a jak záleží na konkrétním zkoušejícím...

Nám při přípravném kurzu říkali, že pokud by náhodou byla zbraň položená hlavní k nám, že máme převzetí zbraně zahájit tak, že ji otočíme celou dobu LEŽÍCÍ tak, aby hlaveň v žádném okamžiku nesměřovala na nás.
ALE :lol: že tam taky měli zkoušejícího, který přesně za tohle někoho vyhodil, a požadoval, aby se zbraň otáčela hlavní směrem NAHORU, tedy aby se překlopila přes svojí zadní část.

Takže už tu máme zkušenosti s požadavkem na otáčení dolů, nahoru, bokem...

A pak se v tom vyznejte :lol:

marinakus

Příspěvek#4508 » čtv 18. srp 2016, 19:43

A to jsou přesně ty krávoviny, o kterých hovořím.

kk

Příspěvek#4509 » čtv 18. srp 2016, 19:59

Podle me takove kraviny na zkousce nemaji co delat. Pokud ta zbran nemiri k tercum, tedy do bezpecneho prostoru tak uz to je cele spatne.
Hlavne pak v praxi si tu zbran takto polozi jen idiot co nema mit ZP (jak uz tu nekdo psal).

notobi

Příspěvek#4510 » čtv 18. srp 2016, 20:06

Mě by přišlo nejrozumnější jednim prstem jí otočit tak jak leží na stole a až bude směřovat hlavní do bezp. prostoru jí teprve vzít do ruky.

JardaB

Příspěvek#4511 » čtv 18. srp 2016, 20:08

Ale nejlepsi by bylo lehnout na zem a zavolat pyrotechniky ;-)

marinakus

Příspěvek#4512 » čtv 18. srp 2016, 20:08

kk : Ono není ani tak špatně, že ta zbraň míří jiným směrem než bezpečným ale že nikdo vlastně neví ani nemá nikde žádnou oporu pro to, jakým přesným způsobem ji do toho bezpečného směru dostat. Takže pokud ji uchazeč otočí v podstatě jakkoliv aniž by sáhl na spoušť a lezl před ústí hlavně, mělo by to být podle mě správně. A samozřejmě zajistí aby nemířila na nikoho dalšího. Ale třeba se tu dozvím něco jiného. Já osobně jsem proti jakémukoliv míření do země nebo do vzduchu, protože bych měl mít vždy kontrolu nad tím, kde střela eventuálně skončí a to v těchto dvou případech nemám.

scorpions.cz

Příspěvek#4513 » čtv 18. srp 2016, 20:11

Já toto neberu jako podlost, ale jako stav kterej může nastat. Pokud uchazeč stojí proti té zbrani a já mu dám povel aby zkontroloval zda není nabitá nebo jí rozebral, očekávám toto:
uchazeč poodstoupí do prava nebo do leva tak aby nestál proti laufu a zbraň otočí(opačným směrem) třeba jedním prstem naplacato na stole.
Zbytek už je jasnej. Pokud zde uchazeč mírně zaváhá ,nevyhazuju za to. Něco jinýho je pokud tu zbraň vezme do ruky z vedá ji proti sobě ,tak že si míří od břicha až po hlavu.
Ten nataženej kohout nechávám právě proto ,aby to toho dotyčnýho praštilo do očí a on si uvědomil co má dělat.

Tím toto neberte jako 100% správnej postup. Jinak v září jdu sám ke zkoušce ,protože ptřebuju Déčko, kvůli licenci. No a pokud bych měl toto řešit, tak to udělám výše popsaným způsobem.

marinakus

Příspěvek#4514 » čtv 18. srp 2016, 20:16

scorpion : S tímto postupem bych neměl problém. Samozřejmě pokud někdo zvedne zbraň hlavní proti sobě, není celkem co řešit. A tento stav skutečně nastat může. Zvlášť s tím, co poslední dobou potkávám na střelnicích.

scorpions.cz

Příspěvek#4515 » čtv 18. srp 2016, 20:28

Ono u stolku se zbraněma na manipulaci je to ještě OK. Dokonce pokud jsou zkoušky přímo u nás tak zbraně mají vyndaný zápalníky.
Asi před 3 měsícema jsem měl na zkoušce jednoho uchazeče , kterej u manipulačního stolku všechno předpisově naučený, nadrilovaný OK.
Šlo se na palpost a dostal zbraň náboje, znervozněl ,že nenastřílí a nenastřílel protože jsem ho střílet nenechal. Úplně nesmysně se otočil s ostře nabitou zbraní.A to už není prd.l.

Zpět na