Pistole/revolver pro začátečníka – co si koupit?

Co jinam nepatří...
peggy
moderátor

Příspěvek#1231 » úte 23. srp 2016, 09:00

Paulus píše:.....
Rozhodně bych se vyhnul všem možným
Walterům PP/PPK a podobným starším zbraním, kolikrát je to hezká krochna a pak se dotoho sypou peníze ...

S tímto tvrzením rozhodně nemohu souhlasit, zkušenosti mé a z mého okolí jsou přesně opačné.

Paulus

Příspěvek#1232 » úte 23. srp 2016, 09:09

1 v současné době narazit na zachovalého Walthera docela problém, už bejvaj všude spíš jetiny'
2 Začátečník se v tom asi moc nevyzná

SansLogique

Příspěvek#1233 » úte 23. srp 2016, 09:11

tak hlavně doufám, že po proběhlé diskuzi už v tom má Maczin jasno :D

maciz

Příspěvek#1234 » úte 23. srp 2016, 09:25

Pokud člověk není zrovna bohatý podnikatel, tak hlavně nebrat žádnou jinou ráži než 9 mm Luger. V tom jsem měl hned jasno i když jsem si myslel, že nevystřílím víc než 1000 ran ročně. Už je mám vystřílené a zbraň mám asi 3 měsíce, takže to bylo pro mojí peněženku dobré rozhodnutí. Dále jsem nechtěl experimentovat s levnými značkami, ale na druhou stranu nedat za zbraň zbytečně velkou částku. Tím se výběr zůžil na CZ a Glock. V poměru ceny, kvality a dostupnosti případného servisu je to asi to nejlepší co se dá u nás koupit. Chtěl jsem zbraň hlavně na střílení, ale aby se v případě potřeby dala i pohodlně nosit, takže finální rozhodování bylo Glock 19 a CZ P 07. U mě vyhrál Glock, ale to už záleží na tom co komu líp sedne.

beda

Příspěvek#1235 » úte 23. srp 2016, 09:35

k cz a glocku bych přidal ještě alfu a grand power

Blacky

Příspěvek#1236 » úte 23. srp 2016, 09:37

A Walthera a Colt, a SW ????????? bedo......... :)

maciz

Příspěvek#1237 » úte 23. srp 2016, 09:50

Alfa a Grand Power jsou právě ty levnější značky s kterýma jsem jako začátečník nechtěl experimentovat. Možná nejsou špatné, ale jsou na ně rozporuplné reakce a než riskovat, tak si radši trochu připlatit a koupit zbraň od výrobce který funguje na trhu desítky let a dokáže se prosadit i v tak konkurenčním prostředí jako je USA.

jirka87

Příspěvek#1238 » úte 23. srp 2016, 10:14

Maciz : Jak to myslíš "levnější" značky ? Mě teda GP nepřijde nějak podezřele levná...Srovnej si jejich ceny s ČZ a vyjde ti jako výsledek akorát to, že mezitím co v Brodě těm svým výrobkům asi toliko nevěří a má to podstatně kratší záruku, tak u modelů, které by se nějak daly srovnat je ČZ jen o trochu dražší (ale zato hor** :-D ). Jako určitě bych to nestavěl na hranu tím, že Grand Power vyrábí na Slovensku nějací cvičení opičáci a protože je o něco levnější než ČZ a navíc horší.

ČZ jsem při výběru z osobních důvodů rovnou vyřadil a Glock mi nevyhovoval. Pak mi taky došlo, že u zbraňového panice, jakým jsem bych rád věděl v jakém stavu mám zbraň a proto jsem chtěl první pistoli s SA/DA.

Koneckonců i Alfu jsem chtěl. Nakonec mi ale názory Kuraciny z GP přišly natolik fajn a pistole mi sedla, že jsem skloubil 2 v 1. Podpořil jsem (byť jen jedinou zakoupenou pistolí) člověka, který podle mě uvažuje správně a ještě jsem si odnesl pistoli, co mi vyhovuje a zatím po 700 vystřílených ranách jsem spokojen. Až jich bude 7000 budu ještě spokojenější. A pokazit se může vše. Servis a přístup prodejce/výrobce je tím pádem také důležitý

beda

Příspěvek#1239 » úte 23. srp 2016, 10:15

jestli alfa a gp mají rozporuplné reference, tak potom nevím proč máte ve výběru cz

4mike

Příspěvek#1240 » úte 23. srp 2016, 11:16

Maczin píše:Díky, ...... Ctěl bych '9' buď českou, německou nebo americkou,....

takže jeden ze zákl. bodů máme odškrtlej- plasťák
ted další jak moc plnotučnou čili fullsize , compact, subcompact
na 2m 130kg chlapovi se fullsize kreje snadno
z druhý strany zase se subcompactem není až taková zábava něco trefit
dost lidí proto volí kompromis, obvykle bud G19 nebo něco srovnatelnýho

ráže není až tak podstatná pokud nemáš zábrany přebíjet
pod cenu lugra se dá nakrmit kdeco
jen ty nevhodně vybraný devítkový kvéry se pak v komisi líp prodávají
čímž se dostáváme k dalšímu bodu a to je cena:
pod či lze nad 20k ?
popř "chudej student"

Pablo.gs

Příspěvek#1241 » úte 23. srp 2016, 12:02

jirka87 píše:Srovnej si jejich ceny s ČZ a vyjde ti jako výsledek akorát to, že mezitím co v Brodě těm svým výrobkům asi toliko nevěří a má to podstatně kratší záruku.....

GP dává sice záruku 5 let oproti 4 rokům u CZ, ale tvrzení, že je to podstatně kratší záruka, navíc proto, že výrobce asi svým produktům tolik nevěří, mě připadá trochu přitažený za vlasy.
Touto logikou by byly nejkvalitnější auta Kia, Hyundé, Renault, potom dlouho nic, a až za dlouho Toyota, Lexus, MB ....

jirka87

Příspěvek#1242 » úte 23. srp 2016, 13:08

Pablo - jsem rád za tvůj příspěvek, protože je neúplný a zavádějící.

GP nabízí totiž záruku 5 let nebo 50 000 výstřelů. A ČZ možná nabízí 4 roky, ale asi až po nějaké registraci nebo tak něco. Běžně vidíš všude 24 měsíců a garantovaná životnost bývá okolo 15 000 výstřelů (hlaveň).

Tudíž si myslím, že v tomto ohledu je na tom zákazník, který zvolí Glock nebo GP podstatně lépe, nemluvě o přístupu k reklamacím.

Výše napsané je matematické hledisko věci. Nikoliv poměřování pindíků mezi mnou a tebou. Je to chladná řeč čísel. ČZ nemám a nikdy jsem neměl, ale běžné ČZ 75 bych se nebránil. Dělal jsem s tím zkoušky a nastřílím s tím lépe, než se svou GP. Nosit bych to ale nechtěl, nevyhovuje mi to. Nějakou bazarovku po záruce za 9-10tis bych si ale na střelnici klidně koupil. Navíc nejsem ten, co se honí za "desítkama". Stačí mi, že bych na 25m trefil terč velikosti chlapa a to trefím, takže v pohodě :mrgreen:

Pablo.gs

Příspěvek#1243 » úte 23. srp 2016, 14:37

Jirka87: CZ dává 3 roky rovnou do záručáku, těch 24 měsíců je na povrchovku. Prodloužení ze 3r na 4r zvládne za minutu i dyslektik, zadává se jen typ a č.pistole a adresa.
50tis výstřelů zní hezky, ale ruku na srdce kolik vlastníků to s tou pistolí dá? 0,5%, 1% ? Navíc to nezaručuje skutečnou výdrž (netvrdím že nevydrží), ale dává nějaký pocit, že kdyby se mi do na 40tis rozpadlo, tak se k tomu výrobce nějak postaví. Ale toť otázka, jednak ta pistole nemá počítadlo a potom se všude uvádí "garantovaný počet výstřelů". Chtělo by to vidět jak je napsaný záručák, auta taky mají záruku 3roky a 100tis km, ale vždy tam je dovětek "záleží co nastane dříve", takže když najedeš 10tis ročně....
Zrovna tak u CZ nic neurčuje, že garantovaných 15tis je životnost a endešlus.
Jinak abysme si rozuměli, proti GP vůbec nic nemám, pistole dělají hezký a určitě kvalitní, před měsícem jsem kupoval záložní na nošení a GP P1 byla v nejužším výběru. Nakonec mi lépe sedla CZ P-07, ale to je subjektivní.

DJ Die

Příspěvek#1244 » úte 23. srp 2016, 16:26

Maczin píše:Díky, to už je konkretnější a dík za varování co nekupovat...chci koupit pistoli na denodenní nošení s větší kapacitou zásobníku s občasnou střelbou a rád bych si přebíjel. Ctěl bych '9' buď českou, německou nebo americkou, moc se mi nechce do turecké, čénské nebo korejské zbraně.

Jaký je rozdíl mezi ocelí a plastem kromě váhy? Děkuji...

Spíš si uvědom jakou velikost pistole chceš koupit. Píšeš, že ji chceš nosit takže jeden z nejdůležitějších faktorů je také spolehlivost. Vyhni se taky závodním speciálům, protože většinou nemají pádovou pojistku pro hladší chod spouště. Stejně tak starší CZ mají prý dost velké problémy s pádovou jistotou.

Obecně jsou 3 velikosti pistolí (záložní vynechám):

Full-size služební pistole jsou většinou určené pro ozbrojené složky a tím pádem méně vhodné pro skryté nošení (i když já full-size nosím). Mají delší hlaveň kolem 4,5-5" a velkou kapacitu, která ale vyžaduje dlouhou a často širokou pažbičku, která ne každému padne do ruky a hlavně to je při skrytém nošení vetší problém schovat, než dlouhá hlaveň. Navíc se s nimi lépe střílí kvůli vetší hmotnosti, těžišti víc vepředu a delší záměrné. Jsou ale celkem těžké na nošení. Moje NC226 má nabitá 16 továrníma S&B 1068 g, G17 kolem 930 g (rozdíl prázdné váhy 890 vs 710 g). Zkus si na opasek dát kilo něčeho a chvíli to tak nosit. Do této kategorie spadá kromě zmíněných třeba ještě CZ75, HK USP nebo 1911.

Compacty jsou pistole určené spíše pro skryté nošení, ale stále ještě solidně střílí. Velikost je uzpůsobená použití, takže jsou lehčí, menší, ale mají menší kapacitu a kratší hlaveň (3,5-4,25"). Přesnost je, ale pořád na běžné střílení dostatečná, i když je trochu těžší je ukočírovat při střelbě kvůli váze, těžišti a někdy horšímu úchopu). Zástupci: CZ75 Compact, HK USP Compact, XDM Compact, G19 atp.

Sub-compacty jsou už hodně malé, často s jednořadým zásobníkem. Super na skryté nošení a velice lehké, ale střelba z nich není zrovna příjemná. Tyhle zbraně nejsou podle mě vhodné pro začátečníka a na nějakou pohodlnější střelbu to taky není. Např. CZ RAMI, G26 a 43, různé super malé 1911 atd.

Ideálně si běž na střelnici vyzkoušet aspoň 2 typy velkých a compactních pistolí a představ si, že je s sebou taháš celý den. Pak už je to o tom vybrat třeba SA/DA, pojistku atd. To ti pak poradí líp a zúží ti ten výběr jen na pár typů, které si můžeš osahat.

Taky nemusíš kupovat novou a ušetřené peníze prostřílet. Nezapomeň taky na vedlejší náklady např. na čistění, pokud není u zbraně, pouzdro na nošení atp.

A jinak nevybírej podle země, ale podle výrobce. I v USA vyrábí spoustu šmejdů. Můj norek taky šlape jak má a je to v Německu dodělávaná Čína..... i když samozřejmě ho nemám tak dlouho.

Maczin

Příspěvek#1245 » úte 23. srp 2016, 21:05

Díky DJ za rady, to jsou skutečně už konkrétní věci které mě zajímají...mám jasno v tom, že bych rád vytipoval ve velikosti Full-size v odlehčené verzi. Dám vědět jak jsem pokročil po návštěvách obchodu a střelnice...
Ptal jsem se někde v diskuzi a již nenašel můj odkaz, možná se nezdařil z tel.odeslat, máte někdo zkušenost nebo informaci, jestli se dá oficiálně poslat pistole z USA nebo je to nereálné?

Zpět na