Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Enerccio

Příspěvek#4711 » pát 2. zář 2016, 17:14

cmk: kalacha jo, pumpu jo. Ale jinak, reagoval sem spis na to ze Bckari malorazku protoze z ni budou strilet, pritom eckari take muzou tak nevidim rozdil.

kalfon

Příspěvek#4712 » pát 2. zář 2016, 17:35

Delal jsem b,e a bylo mi receno ze manipulace a strelba bude kk a tak to i bylo, ale jelikoz jsem chtel byt pripraven na vse domluvil js si manipulaci a strelbu malorazka,brokna a u zkousek jsem byl v klidu... Kdo je pripraven...

JardaB

Příspěvek#4713 » pát 2. zář 2016, 20:23

Me teda krome C, D a E neprijde vubec podstatne hodnotit, jestli zkouseny neco trefi, stacila by bezpecna manipulace, smerem k tercum snad dokaze vystrelit a vysledek zhodnoti rozhodci nebo on sam v pripade strelby pro zabavu... D a E asi ma smysl, tam se predpoklada pouziti pro obranu a C taky, i kdyz v terenu budou asi uplne jine podminky nez pri strelbe do statickeho terce a bude to chtit usilovnejsi trening. Ty zkousky jsou podle me takovej zastaralej slepenec a budme radi, ze to je aspon takhle celkem na pohodu.

mikymoto

Příspěvek#4714 » pát 2. zář 2016, 20:46

Hele já nevím, proč se furt řeší to, jak moc zkouška neodpovídá reálným situacím v životě. Prakticky ŽÁDNÁ zkouška nereflektuje plně realitu, která na zkoušeného čeká po absolvování. Prostě se smiřte s tím, že se jedná o cedník, kterej má eliminovat ty největší kopyta - nic víc, nic míň.

A ráčej se na mě nezlobit - když někdo netrefí pistolák na 10 m, tak je s dotyčným fakt něco v nepořádku. Malorážka na 25 m už úplná legrace néééni, ale po přípravě (myšleno vopravdická střelba a né čtení internetů a koukání návodů na tytrubko) to vylodění na omaze taky není. ;)

marinakus

Příspěvek#4715 » sob 3. zář 2016, 11:30

Když ono záleží na více faktorech. Tréma, osoba komisaře a jeho přístup, jak psal správně HV světelné podmínky na střelnici, použití brýlí a našly by se určitě i další. Kolikrát jsem se divil jací lidé nakonec nedali střelby a to i z té pistole na deset metrů na to víko od popelnice, což mezinárodní pistolový je. Přesto že se snažím připravit lidi co nejlépe a dokud nezasahují terč pravidelně, nepustím je ze střelnice, stane se to občas i někomu z nich. Většinou je to podceněním závěrečné části s pocitem, že zkoušku už mají v kapse.

mikky

Příspěvek#4716 » čtv 8. zář 2016, 12:45

HV píše:...já shazuji závěr jeho natažením, u zkoušky mi trémou/stresem ujela operace vyndání zásobníku. Došlo mi to hned jak jsem zabral za závěr, samozřejmě se neshodil ale mě komisař vyhodil :D ...

Tohle mě zaujalo. Chci se zeptat místních komisařů - vy byste ho za tohle okamžitě vyhodili a případně proč?

Pokud dodržel všechny ostatní bezpečnostní "protokoly" (zejména míření bezpečným směrem), tak by tohle přeci na okamžitý vyhazov být nemělo, ne? Dostřílim, kouknu do komory, ve stresu (nebo třeba kvůli osvětlení) si neuvědomim, že v šachtě je zásobník, zatáhnu za závěr, závěr nespadne, hned si uvědomim, co se děje, vyndam zásobník a pokračuju... tam přeci porušení bezpečnosti není, ne?

mikymoto

Příspěvek#4717 » čtv 8. zář 2016, 12:55

Ano, stát se to může a v praxi takto danou situaci správně "dořešíš". Tedy i přes tuto chybu, kterou vmžiku napravíš, neohrozíš sám sebe a zbraň odložíš bezpečnou.
U zkoušky by se Ti to ale stát nemělo - může se jednat o chvilku nepozornosti, ale taky o závažné (pravidelně se opakující) pochybení. To ale komisař v tu chvíli nemůže tušit a řekl bych, že diskvalifikace je v tu chvíli nemilé, ale očekávatelné zakončení zkoušky.

Rough boy

Příspěvek#4718 » čtv 8. zář 2016, 12:59

mikky:
Nejsem sice komisař, ale pokud se na vnitru komisaři zkouší z platného postupu řídícího střelby:
blablabla...
...IV. Řídící střelby: Vidím, v pořádku, … Uveďte zbraň do bezpečného stavu!
Žadatel koná:
- odloží prázdný zásobník na manipulační stolek,
- uvolní závěr, který se vrátí do přední polohy,
- provede ránu jistoty se zamířením do terče.

Pak je jasné, že postup budou chtít dodržovat stejně tak, jako to po nich chtěli na vnitru.
Zda dojde k ohrožení nebo ne je diskutabilní. Jak správně píšeš, může se to stát na střelnici, kde je málo světla a přehlédneš zásobník v šachtě. Jenže kdyby v něm byl náboj, máš ho v tu ránu v komoře. Tak možná proto...

HV

Příspěvek#4719 » čtv 8. zář 2016, 13:14

Jasně, proto jsem nakonec stížnost odvolal. Ono bys v konečném důsledku mohl říct, že stejně míříš do bezpečného prostoru...a měl bys pravdu, ale u ZOZ ne. Komu se ještě nestalo, že dal nechtěnou ránu? Mě tedy ano a rozhodně nejsem sám. Doma naštěstí nikoli. Ale při soutěžích i při ZOZ je větší stres a méně klidu.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#4720 » čtv 8. zář 2016, 15:37

Zatimco zbrane pro strelbu jsou (podle me) jasne definovane, zbrane pro manipulaci jsou definovane jako "maji odpovidat skupine ZP", tak postup ridiciho strelby ma uz jen ve svem vykladu napsano "napriklad". Postup ridiciho strelby tedy neni takove dogma jako vyber zbrani pro strelbu.

Ja osobne za zapomenuty zasobnik nevyhazuji v pripade, ze zadatel na to prijde sam pri prvnim naslednem kroku a spravne dovybije.

Rough boy

Příspěvek#4721 » čtv 8. zář 2016, 16:00

Tady bych řekl, že je to trochu složitější, ono tam to slovíčko například samozřejmě je, ale ve spojen s povely:
...v případě střelby z pistole ČZ mod. 75/85 bude žadateli dávat například tyto povely:
Nicméně dále je napsáno "Žadatel koná" a tam už je to v odrážkách pevně stanovené, co se provede a co po čem následuje.
Z toho chápu, že slovíčko "například" je tam proto, aby z toho nebylo dogma pro řídícího střelby, aby nemusel doslovně citovat povely, uvedené v postupu. Ale nechci se tu přít s komisařem, leda bych jím byl také :)

HV

Příspěvek#4722 » čtv 8. zář 2016, 17:27

Pro mne byla zasadni skutecnost, ze me vyhodit mohl, nikoli ze me vyhodit nemusel. Nema smysl se v tom patlat. Proste to byl prisnejsi komisar co me v tom mem stresu nechal vykoupat.

Odesláno z mého SM-G900F pomocí Tapatalk

marinakus

Příspěvek#4723 » čtv 8. zář 2016, 20:00

Proč sem znovu taháte vyhlášku č, 384, která už neplatí?

Rough boy

Příspěvek#4724 » pát 9. zář 2016, 07:25

Tohle je ale postup dle vyhl. 115/2014:
http://www.mvcr.cz/soubor/postup-pri-pr ... 26144.aspx

HV

Příspěvek#4725 » pát 9. zář 2016, 08:45

Nejdůležitější v tomto případě je:
§ 8
Vyhodnocení praktické části zkoušky
(3) Pokud žadatel při praktické části zkoušky vlastním zaviněním poruší zásady pro bezpečné zacházení se zbraněmi a střelivem, čímž ohrozí, nebo by v praxi ohrozil bezpečnost osob, zkušební komisař zkoušku neprodleně ukončí a v praktické části zkoušky ohodnotí žadatele stupněm „neprospěl“.

A nyní se můžeme bavit o tom, zda bych ohrozil či nikoli. I kdyby byl v zásobníku náboj, i kdybych závěr shodil a i kdybych spustil, tak bych nikoho neohrozil, protože následuje mířená rána jistoty bezpečným směrem. V tom případě by tedy za takové prkotiny neměli komisaři vyhazovat, že? :D A nyní vážně, něco jiného je to na střelnici a něco jiného je to doma. Kdyby ta rána vyšla doma, což by v tomto případě hrozit mohlo, byl by to průser a reálně bych tím mohl někoho ohrozit. Výkladů tedy může být přehršel.

Zpět na