Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

kolombo

Příspěvek#4726 » pát 9. zář 2016, 08:52

A co je tak problematického na postupu, že první se vždy starám o vybití, tedy zásobník ven ??

To snad je pokaždé stejné a jde jen o to si to nadrilovat.

Blacky

Příspěvek#4727 » pát 9. zář 2016, 08:59

HV píše:Nejdůležitější v tomto případě je:
§ 8
Vyhodnocení praktické části zkoušky
(3) Pokud žadatel při praktické části zkoušky vlastním zaviněním poruší zásady pro bezpečné zacházení se zbraněmi a střelivem, čímž ohrozí, nebo by v praxi ohrozil bezpečnost osob, zkušební komisař zkoušku neprodleně ukončí a v praktické části zkoušky ohodnotí žadatele stupněm „neprospěl“.

A nyní se můžeme bavit o tom, zda bych ohrozil či nikoli. I kdyby byl v zásobníku náboj, i kdybych závěr shodil a i kdybych spustil, tak bych nikoho neohrozil, protože následuje mířená rána jistoty bezpečným směrem. V tom případě by tedy za takové prkotiny neměli komisaři vyhazovat, že? :D A nyní vážně, něco jiného je to na střelnici a něco jiného je to doma. Kdyby ta rána vyšla doma, což by v tomto případě hrozit mohlo, byl by to průser a reálně bych tím mohl někoho ohrozit. Výkladů tedy může být přehršel.

No právě. To že to děláš na střelnici je jen záležitost zkoušky. Obecně manipuluješ kdekoli. Třeba doma. Tedy bys mohl ohrozit někoho v okolí. Takže nevyhověl.

Rough boy

Příspěvek#4728 » pát 9. zář 2016, 09:04

HV: Podle mě na ten vyhazov právo měl, ale vyhodit za toto nemusel. Porušení třeba konkrétně postupu tam bylo (ve smyslu toho, že jsi se neměl pokoušet tahat za závěr, když jsi měl ještě magacín v kvéru), zda to může ohrozit nebo ne, záleží na situaci a těch jsme tu popsali několik. Koneckonců Ty jsi ten závěr nakonec neshodil, Takže ač jsi jeden krok (vyjmutí zásobníku) opomenul, ve finále jsi ho nepřeskočil. Přeskočil bys ho poté, co by jsi shodil závěr např. shozením ze záchytu závěru. To jsi ale neudělal, poněvadž jsis to uvědomil. Bylo to holt čistě na jeho libovůli.

HV

Příspěvek#4729 » pát 9. zář 2016, 09:11

Rough boy: Je to přesně jak říkáš. Já nahlédl oknem do šachty ale byla tam tma, pokud by tam byl náboj tak ho nejspíš nepřehlédnu. Ale byl jsem fakt vyklepanej a komisař byl připraven mě vyrazit na první špatnou. Byla to pro mě velká zkušenost a na ZOZ jsem po této zkušenosti začal nahlížet úplně jinýma očima.

Marcurba

Příspěvek#4730 » pát 9. zář 2016, 09:27

U me frajer vystrelil, lauf se vratil do predni pozice, stahnul zaver, vyletel ostry naboj a chystal se na dalsi ranu. Vyhazov okamzite. Nikoho neohrozil, nicmene neovlada zakladni postupy manipulace se zbrani. To same je se zasobnikem v sachte. Vsude je tu uz aspon tisickrat napsano,ze prvni vec je prst ze spouste a druha zasobnik ven. Pres to vlak nejede. Pokud nekdo neni schopen zvladnout tyhle zakladni ukony,tak to potes koste. Pokud se z toho pouci a bude si to do konce smrti pamatovat,pak je ten vyhazov nejen zaslouzeny,ale i sakra poucny...

mikymoto

Příspěvek#4731 » pát 9. zář 2016, 09:53

Marcurba píše:... lauf se vratil do predni pozice, stahnul zaver ...

To s tím laufem sem nějak nepochopil - šlo by to nějak lépe popsat?
A chápu správně že Ti někdo u zkoušky doopravdy vystřelil? To jako prošel bezpečnou manipulací a pak tu samou - už aplikovanou manipulaci nezvládl u ostrých střeleb??? :shock:

HV

Příspěvek#4732 » pát 9. zář 2016, 09:57

Marcurba: Jasně, ty na to pohlížíš jako komisař a většinou se shledáváš se začátečníky. Já dělal ZP před 10 lety a IPSC střílím aktivně přes 4-5 let (mám BZ jsem člen APSČR). U mě za vše mohl výhradně stres. Klepaly se mi pastelky a jak to komisař viděl, nic dalšího ho moc nezajímalo. Nedejbože abych se o IPSC zmínil, to na něj působilo jako červený praporek na bejka.
Na druhou stranu, vše je na kameře a pokud by si to na oddělení pouštěli mohli pojebat komisaře, že nekonal. ...nechme to už být ;)

Marcurba

Příspěvek#4733 » pát 9. zář 2016, 10:11

Mikymoto proste vystrelil, do komory se nabil novy naboj....a on si ocividne myslel,ze to neni poloautomat,tak ze to musi nabit rucne,takze stahnul zaver,aby nabil...a tim mu ten poloautomaticky nabity naboj vyletel z komory a lauf mu tam podal dalsi ze zasobniku...btw nejsem komisar,rikal nam to spravce strelnice s komisarem hned potom,co uchazec odesel...tohle pry jeste nevideli :)))

Rough boy

Příspěvek#4734 » pát 9. zář 2016, 10:17

Sáhněme si každý do svého svědomí. Mě se při zkoušce klepaly ruce u kroků při manipulaci, které jsem předtím i po zkoušce dělal a dělám běžně, dá se říct automaticky. HV už to popsal myslím dostatečně a docela smysluplně, tak už to nechme být ;)

HV

Příspěvek#4735 » pát 9. zář 2016, 11:05

Marcurba píše:...btw nejsem komisar,rikal nam to spravce strelnice s komisarem hned potom,co uchazec odesel...tohle pry jeste nevideli :)))

Aha, tak proto ten neobratný a kritický popis situace :)

mikymoto

Příspěvek#4736 » pát 9. zář 2016, 11:23

Jo tak teď už jsem v obraze. Já původně myslel, že se jednalo o výstřel v průběhu kontroly zbraně, že není nabitá. No i takhle - v průběhu střelby - je to hooodně nezvyklá technika.:D

HV

Příspěvek#4737 » pát 9. zář 2016, 11:28

pokud měl selhač tak je to při soutěži standardní technika. U ZOZ bohužel musí čekat a hlásit. Jinak si myslím, že to nebylo ohrožení bezpečnosti a vyletět za to nemusel. Jen by vybil, dopáskoval a pokračoval. Brát to jako hrubou chybu mi přijde drsný. Prostě stres a chyba...nikterak fatální.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#4738 » pát 9. zář 2016, 12:21

Marcurba píše:Vsude je tu uz aspon tisickrat napsano,ze prvni vec je prst ze spouste a druha zasobnik ven. Pres to vlak nejede. Pokud nekdo neni schopen zvladnout tyhle zakladni ukony,tak to potes koste. Pokud se z toho pouci a bude si to do konce smrti pamatovat,pak je ten vyhazov nejen zaslouzeny,ale i sakra poucny...

Ano, lze na to koukat takto...
Lze na to ale koukat taky tak, ze KAZDEJ strelec uz nekdy nechal ve zbrani zasobnik... PROTO je kontrola nasobna a ja jsem radsi, kdyz mi strelec sice zapomene zasobnik, ale v dalsim kroku (vizualni kontrola sachty) na to prijde a bezpecne se opravi, nez kdyz strojove vynda zasobnik, strojove koukne jen do komory, spusti zaver a da ranu jistoty.
Protoze ten, kdo je naucenej poradne zbran prohlidnout si spis nebouchne nahodnej vystrel nez ten, kterej to sice u zkousek vyndal, ale do sachty pri vybijeni nekouka.

marinakus

Příspěvek#4739 » pát 9. zář 2016, 16:20

Souhlas s CMK. Chci vidět, že uchazeč má představu o tom, co se děje ve zbrani a ne že dělá vše jako mechanická opička, aniž by tušil oč kráčí. Je pak víc než lehké, navést ho do situace, kterou nezná a je v koncích.

SC1

Příspěvek#4740 » pát 9. zář 2016, 22:09

To je všechno tím, že "dobrý den, zásobník ven" se blbě rýmuje :-).

Ale vážně, abych nebyl OT. Já chápu, že komisař chce vidět, že uchazeč jedná se zbraní racionálně a uvážlivě. Jenže ve stresu jde většinou vědomá stránka stranou a rozhoduje to, co je nadrilované a podvědomé. Takže rozhoduje výcvik a "básnička", ať to zní sebevíc blbě.

Zpět na