Čištění zbraní
Co jinam nepatří...
- ValdaM
- honzek86
- mikymoto
Příspěvek#740 » pát 16. zář 2016, 14:14
Dle starších a zkušenějších se dlouhá malorážka čistí podle toho jak střílí. Čerstvě po čištění jde pár ran mimo, po nějakém počtu výstřelů se soustřel usadí a po nějakou delší dobu (u každé zbraně individuál) zůstává +- stejný (za předpokladu používání stejného střeliva). No a po této fázi nastává poslední, kdy se soustřel opět začíná zhoršovat = nejvyšší čas začít s čištěním.
Údajně je tedy třeba, aby se hlaveň "zajela" na konkrétním střelivu a podávala nejlepší výkon. Ta doba kdy je soustřel nejlepší je ale silně individuální záležitost zbraň od zbraně - někde to trvá pár stovek ran, někde jednotky tisíc, navíc v kombinaci s konkrétním střelivem. Takže je nutné hodně dobře znát svoji zbraň a dlouho testovat.
Vše výše uvedené je ale mnou pouze načtená moudra z jiných webů, kde jsem hledal informace do začátku střílení s dlouhé malorážky. Jsou i jedinci, kteří Ti budou tvrdit, že je to blbost a že vrcholově střílející čistí poctivě po každé návštěvě střelnice. Vrcholově nestřílím (zatím
) a co mojí pušce chutná teprve hledám, takže výše uvedenou teorii nemohu potvrdit, ale ani vyvrátit (a čistit pokaždé, když na ní šáhnu se mi nechce).
Údajně je tedy třeba, aby se hlaveň "zajela" na konkrétním střelivu a podávala nejlepší výkon. Ta doba kdy je soustřel nejlepší je ale silně individuální záležitost zbraň od zbraně - někde to trvá pár stovek ran, někde jednotky tisíc, navíc v kombinaci s konkrétním střelivem. Takže je nutné hodně dobře znát svoji zbraň a dlouho testovat.
Vše výše uvedené je ale mnou pouze načtená moudra z jiných webů, kde jsem hledal informace do začátku střílení s dlouhé malorážky. Jsou i jedinci, kteří Ti budou tvrdit, že je to blbost a že vrcholově střílející čistí poctivě po každé návštěvě střelnice. Vrcholově nestřílím (zatím

- tomblaha
- JakubCh
Příspěvek#743 » sob 17. zář 2016, 18:28
Hele a jak velký je dle Tvých zkušeností ten rozdíl mezi vyčištěnou a zajetou hlavní? A na jaké zbrani? Mám CZ-455 Supermatch. Na blbnutí, shazování malých kovových terčů, krabiček atd. jsou ideální SB Standard, ovšem na "vážnější" střelbu na papír mi vychází nejlépe RWS Target Rifle. No a plánuji střílet jedny nebo druhé náboje podle toho, na co se chystám. Před přechodem na RWS vyčistit vždycky hlaveň a snad za 50 ran by to mělo být už zase zhruba zajeté, ne?
- mikymoto
Příspěvek#744 » pon 19. zář 2016, 08:52
Řekl bych, že krabka by měla ve většině případů k zajetí stačit. Je to čištění při přechodu bude nutností a to by mě nebavilo
Zatím střílím delší dobu jedno střelivo a soustřel mi to drží stabilní už cca 500 ran. Na prvních cca 30 ranách jsem šteloval dioptr a od té doby to drží nástřel pěkně - první rána jde dycky do háje, ale ty další se už hezky tulí pohromadě (když to nezmrším). Když se daří tak schovám 5 ran pod pistolovou záslepku (na 50 m). Od koupě pušky jsem zatím ještě nečistil a změnu v soustřelu nepozoruju.

Zatím střílím delší dobu jedno střelivo a soustřel mi to drží stabilní už cca 500 ran. Na prvních cca 30 ranách jsem šteloval dioptr a od té doby to drží nástřel pěkně - první rána jde dycky do háje, ale ty další se už hezky tulí pohromadě (když to nezmrším). Když se daří tak schovám 5 ran pod pistolovou záslepku (na 50 m). Od koupě pušky jsem zatím ještě nečistil a změnu v soustřelu nepozoruju.
- tomblaha
Příspěvek#746 » pon 19. zář 2016, 21:01
Já čistím malorážku Konkorem, vždy to stačilo..... Píšou že má ideální dekarbonizační vlastnosti pro čištění zbraní. A samosebou kombinace bronzový kartáček a had... Jo a k nábojům: RWS výrazně méně špiní v porovnání se SB standard. A i přesnost je úplně někde jinde... Jsou to také RWS Target Rifle... Takže lepší střelivo = méně čištění... v průměru po 4-6 stech výstřelech..
- JakubCh
- tomblaha
- JakubCh
Příspěvek#749 » úte 20. zář 2016, 21:48
Tak Konkor mám ale daleko lépe čistí olovo ten Shooter's Choice. Když jsem zkoušel střílet olovo z pistole a nedopadlo to, ničím jiným jsem hlaveň nedokázal vyčistit. A i tak to byla pěkná fuška. Stejně tak mám lepší čištění na pistoli + přímo výrobce Konkoru nedoporučuje použít ho na alkalicky černěné kovy...
- johnnyjak
Příspěvek#750 » stř 21. zář 2016, 11:06
Tomblaha: nejsem tribolog, ale nemáš to naopak? Vždyť Konkor je určený primárně na konzervaci s tím, že zvládne i mazání. Čímž nechci tvdit, že s ním nelze i čistit...
Jinak před časem jsem se sháněl po zkušenostech s tímto čističem hlavně: http://cs.strobl.cz/cistic-hlavne-sprej ... chletek-1/ . Nakonec jsem výrobek koupil na slepo a poslední dva měsíce používal.
Můžu prohlásit, že splnil to, co jsem očekával. Schletek používám jen při větším zašpinění, nebo když se mi zdá, že Gunshield CLP nestačí. Po delší střelbě poplastovanými střelami je sice pořád potřeba chvíli drhnout mosazným kartáčkem, ale hlaveň dokonale vyčistím podstatně snáz (jindy mi na stěnách zůstávaly matné šmouhy). Příjemně mě překvapilo, že nestéká jako např. Robla Solo a na stěně hlavně vytvoří film. Navíc nesmrdí, což beru jako další malé plus.
PS: přibalený aplikátor je na pistole k ničemu (zkoušel jsem jej i zkrátit na vhodnou délku ale prostě mi nevyhovuje, takže onu hadičku vůbec nepoužívám). Dovedu si představit, že pro nanesení do hlavně pušky to může fungovat podstatně lépe.
Jinak před časem jsem se sháněl po zkušenostech s tímto čističem hlavně: http://cs.strobl.cz/cistic-hlavne-sprej ... chletek-1/ . Nakonec jsem výrobek koupil na slepo a poslední dva měsíce používal.
Můžu prohlásit, že splnil to, co jsem očekával. Schletek používám jen při větším zašpinění, nebo když se mi zdá, že Gunshield CLP nestačí. Po delší střelbě poplastovanými střelami je sice pořád potřeba chvíli drhnout mosazným kartáčkem, ale hlaveň dokonale vyčistím podstatně snáz (jindy mi na stěnách zůstávaly matné šmouhy). Příjemně mě překvapilo, že nestéká jako např. Robla Solo a na stěně hlavně vytvoří film. Navíc nesmrdí, což beru jako další malé plus.
PS: přibalený aplikátor je na pistole k ničemu (zkoušel jsem jej i zkrátit na vhodnou délku ale prostě mi nevyhovuje, takže onu hadičku vůbec nepoužívám). Dovedu si představit, že pro nanesení do hlavně pušky to může fungovat podstatně lépe.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí