Povinnost hlásit použití zbraně v NO/KN

tuton

Příspěvek#1 » čtv 22. zář 2016, 18:51

Prohledal jsem forum (netvrdim, ze dokonale) a nenasel jsem odpoved, tak si dovolim zalozit tema. Snad nepujde o duplikat.

Zacnu ponekud zesiroka.

Na ruznych mistech internetu se setkavam s nazorem, ze policii je treba hlasit pouze takova pouziti zbrane v ramci NO/KN, kdy fakticky dojde ke strelbe. Ovsem ZoZ k tomu v §29 odst. 1 pism. m pomerne stroze rika:

Držitel zbrojního průkazu skupiny A až E je povinen neprodleně ohlásit útvaru policie použití zbraně z důvodu krajní nouze nebo nutné obrany.

Pro spravny vyklad prislusneho ustanoveni je tedy stezejni definovat, co presne znamena termin "použití zbraně". ZoZ k tomuto bohuzel zadne upresneni neuvadi. Podivame-li se do jinych zakonu, tak v zakone o policii je pouziti zbrane rozpracovano podrobneji, ale nemyslim si, ze je tento pojem prenositelny do oblasti upravene ZoZ.

K cemu tedy smeruji. Mam za to, ze ze ZoZ vyplyva, ze policii je drzitel zbrojniho prukazu povinnen hlasit jakekoliv pouziti zbrane vc. hrozby strelnou zbrani (coz je napr. v zakone o policii donucovaci prostredek) a skutecnost, jestli doslo ci nedoslo ke strelbe v tomto neni urcujici. Mam tedy dojem, ze se na internetu objevuji informace, např. zde: http://www.sorudo.cz/odzbrojeni-spolecnosti/, ktere mohou byt zavadejici.

Jak to tedy je?

P.S.: Dotaz je spise akademicky nez prakticky, nechci tu resit veci typu "Kdyz jenom vytahnes bouchacku, nestrilis a nikdo to nevidi a neslysi, tak to prece nebudes hlasit. A zlodej/nasilnik/vrah se sam urcite neuda, jenom proto, aby te naprasil."

pedro!

Příspěvek#2 » čtv 22. zář 2016, 18:57

Hlásit je nutné až střílení, alespoň podle názoru MVČR, http://www.mvcr.cz/soubor/oznamovaci-po ... e-pdf.aspx . Ovšem v ČR není názor ministerstva právně závazný.

zedik

Příspěvek#3 » čtv 22. zář 2016, 19:01

přesně tahle situace se mimo jiné probírala na semináři KN/NO od gunlexu .bylo nám řečeno právníkem,že raději hlásit,jsou totž případy kdy si dotyčný útočník/zloděj/násilník opravdu po útěku drze stěžoval na policii ,že ho na procházce ohrožoval kolemjdoucí střelnou zbraní a lidé dohledaní díky kamerovému systému,svědkům atd. měli pak Velké Velké Problémy aby se situace vyřešila a nebyli stíhaní oni

PS:tu přednášku gunlexu doporučuji,je moc zajímavá a může někdy zachránit když ne život tak budoucnost

peggy
moderátor

Příspěvek#4 » čtv 22. zář 2016, 19:02

Upraven název tématu, aby bylo zřejmé, o co jde. Peggy

tuton

Příspěvek#5 » čtv 22. zář 2016, 19:03

pedro!:

Dekuji. Docela salamounsky napsane. Teoreticky (s ohledem na pravni zavaznost stanoviska) tedy ohlasovaci povinnost pri pouziti hrozby strelnou zbrani ze ZoZ nevznika. Muze ovsem do hry vstoupit zakon jiny (napr. trestni zakon), ktery uklada povinnost hlasit protipravni jednani - napr. tedy trestny cin.

tuton

Příspěvek#6 » čtv 22. zář 2016, 19:06

zedik:

Zemepisne mi prednaska Lexu nebyla prilis vzdalena, nicmene povinnosti k rodine me v tu dobu odvelely jinam. Kazdopadne diky za informaci.

wigum

Příspěvek#7 » čtv 22. zář 2016, 19:15

zedik píše:přesně tahle situace se mimo jiné probírala na semináři KN/NO od gunlexu .bylo nám řečeno právníkem,že raději hlásit,jsou totž případy kdy si dotyčný útočník/zloděj/násilník opravdu po útěku drze stěžoval na policii ,že ho na procházce ohrožoval kolemjdoucí střelnou zbraní a lidé dohledaní díky kamerovému systému,svědkům atd. měli pak Velké Velké Problémy aby se situace vyřešila a nebyli stíhaní oni

PS:tu přednášku gunlexu doporučuji,je moc zajímavá a může někdy zachránit když ne život tak budoucnost
Něco takového jsme tu probírali asi 6 měsíců zpátky. Když tě někdo bude ohrožovat třeba nožem za účelem přepadení, tak když po hrozbě střelnou zbraní uteče, pořád máš povinnost to hlásit.
Jinak se hlásí až střelba, ne hrozba.

Serz

Příspěvek#8 » čtv 22. zář 2016, 19:42

Taky mame takovou vec, jako neoznameni trestneho cinu. I z logiky veci, kdyz na me nekdo vytahne nuz, po hrozbe zbrani utece, porad to byl pokus o loupezne prepadeni. Jen at ho hledaji...

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#9 » pát 23. zář 2016, 08:45

Z pravniho hlediska - pouziti zbrane se ze zakona o zbranich hlasi po strelbe, ale v podstate v jinou chvili, nez pri trestnem cinu ji clovek netaha, aby pouzil "hrozbu" - takze kazde vytazeni na lidi hlasit

Z taktickeho hlediska - furt bude lepsi, kdyz se na PCR sejdou 2 verze
- napadl me fetak nozem, tak jsem vytahl pistoli a on utekl
- letim si takhle na svem koberci kolem nejakyho divnyho typka a on na me vytahl pistoli, tak jsem uletel
Nez kdyz tam bude jen jedna a to ta druha...

janek21

Příspěvek#10 » pát 23. zář 2016, 09:07

Pokud někdo použije "hrozbu střelnou zbraní" ohlásil bych to už jenom kvůli kolemjdoucím nebo svědkům aby se pak nesešli dvě výpovědi typu viz výše + "nj šel sem kolem a nějakej borec tam na tohohle pána mával kvérem .... jóóó to je von "

Luky22

Příspěvek#11 » pát 23. zář 2016, 09:56

cmk: Jasně, každé vytažení na lidi hlásit. To má svou logiku. Ale co takhle vytažení na divočáka? A výstražný výstřel? Jdu si takhle po lese, a najednou na mě vystartuje kňour. Tasím kvér, první ránu nepustím do něj, ale někam do země ve snaze zaplašit jej hlukem výstřelu. Povede se, kanec se lekne a zmizí v lese. Přiznám se, že tuhle výstražnou střelbu by se mi ani hlásit nechtělo. Jednak není proč, a nač na sebe zbytečně přivolávat problémy. Třeba se mě nějaký horlivý idiot bude snažit obvinit z pytláctví a já ztratím hafo energie vysvětlováním. Nebo třeba nechtěný výstřel. Ne, že by se mi to stalo, zaplaťbůh ne a doufám, že nikdy nestane, ale nikdy neříkej nikdy. Už vidím někoho, jak se k takové věci přiznává. Jak hlásí na policii, že je idiot a že mu to vystřelilo, když to nečekal. :D

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#12 » pát 23. zář 2016, 12:13

Tak to uz je strelba v krajni nouzi, ale STRELBA - tedy pouziti zbrane - zcela jednoznacne duvod hlasit to... Bez ohledu na to, co chces a bez ohledu na dalsi vyrcene teorie :-)

jirka87

Příspěvek#13 » pát 23. zář 2016, 13:18

Za mě takto...

Pokud jdu po ulici a proti mě dva o kterých už na dálku vím, že se zdravit nebudem (stalo se mi několikrát...fotbaloví fanoušci, ožralci, kluk co se hádá s holkou, procházím, on do mě v opilosti silně se kymácejíce vrazí ramenem, svede to na mě, že jsem na něj zaútočil apod...) a míjet bez potíží taky ne....tak protože mám postavu mukla z uranových dolů, který 3 týdny nejedl, tak říkám jednoznačně - i vytasení na zastrašení ( prosím vás...v případě, kdy jsem ohrožen na životě a ne kdy mi chtějí vzít peněženku - a ohrožen na životě jsem já osobně vždy, když vypadám, jak vypadám a navíc, když by se do mě pustili dva - tam pak mám jedinou možnost obrany a to právě ten bublifuk) hlásit.

Proč ? Protože výše popsané. Nebudu čekat, až to udělají oni. Jsem slušnej, nekonfliktní člověk, nemám se čeho bát. Pracuju, nikdy jsem nebyl na pracáku či sociálce, nemám záznam v rejstříku, jsem prověřený občan a slnil jsem vše pro získání ZP. Městské policii po mnoha zkušenostech nevolám, nic s nima neřeším. Naopak u státních / kriminálky mám důvěru. Hned z místa po ukončení incidentu (který by pravděpodobně skončil pouze rozchodem účastníků jinými směry) bych okamžitě volal 158 a poté i přesto, že by mi třeba řekli, že nemusím, bych došel na nejbližší služebnu a trval na sepsání. Vím, jak se věci můžou otočit.

Oproti jiným institucím, věřím, že slušnej člověk má u kriminálky zastání a ruku na srdce - ano, je to stále jen o lidech. A to i u soudu.

Spoléhat na to, že jsem to vytáhnul, nikdo nic neviděl a borci, co mě prvně chtěli pro srandu zbít nic nikde neřeknou je nesmysl. Vždycky, VŽDYCKY se najde někdo, kdo to viděl z okna, není v obraze, neví o co jde, vidí chlapa mířit na 2 lidi pistolí, ti utíkají a je problém. Nepodceňujte lidi, co přišli z odpolední / noční směny, důchodce a nespavce.

Kdo se nemá čeho bát, nebude vůbec přemýšlet, jestli volá Policii.

Luky22

Příspěvek#14 » pát 23. zář 2016, 13:52

jirka87: Nikdy netas jen tak na zastrašení. To je tak na průser. Snaž se zdekovat, a pokud to nejde, pak nech situaci klidně eskalovat, počkej, až na tebe vytáhne kudlu... a pak ho odpráskni.

Luky22

Příspěvek#15 » pát 23. zář 2016, 13:54

cmk: Chápu, že nic jiného si mi ani odpovědět nemohl. :)

Zpět na