Novela evropske smernice o zbranich

Poli

Příspěvek#1051 » čtv 15. pro 2016, 17:07

Nějak se tady zapomnělo na jeden dost podstatný fakt, a to, že nošení zbraně k ochraně se vůbec nepředpokládá.

Pablo.gs

Příspěvek#1052 » čtv 15. pro 2016, 17:15

Poli: Kde jsi to vyčetl?

DJ Die

Příspěvek#1053 » čtv 15. pro 2016, 17:16

Samozřejmě že je...ale o to taky nejde... Jak píšeš, skoro žádná evropská země nepřipouští právo bránit se střelnou zbraní a pokud ano tak je to většinou jen pokud člověk prokáže dobrý důvod....
Já taky nevidím důvod proč bych měl být členem nějaké sportovní organizace... Zbraně jsou pro mě hlavně koníček u kterého se chci uklidnit a nevidím důvod se hnát za výsledky. Samozřejmě se chci zlepšovat, ale ne kvůli tomu, abych nastřílel pistolí samé desítky na 25m a vyhrál soutěž...

Pablo: Má pravdu. Většina zemí to nepřipouští tak to EK neřeší.

kolemjdoucí

Příspěvek#1054 » čtv 15. pro 2016, 17:33

Imdrunk píše:Zásobníky se budou kontrolovat dost špatně. Kde se dá koupit 10ran do SAčka?

Pokud jsem správně pochopil tak co máme, to nám zůstane, ale předělané se přesouvají do Áčka. Takže dostaneme vyjímku, nebo ty co máme ještě můžeme mít a na nové musí být Áčko?

Necháš si upravit stávající zásobník. To asi nebude problém, otázka je jen, jak moc to budou chtít upravit nevratně.

Tipuju si, že to bude jako se zbraněmi do roku 1890. Co je před počátkem platnosti, bude B, co je po, bude A.

Pablo.gs

Příspěvek#1055 » čtv 15. pro 2016, 17:36

DJ Die píše:Pablo: Má pravdu. Většina zemí to nepřipouští tak to EK neřeší.

Že to EK neřeší, je spíš dobře ne? Protože kdyby to řešit začala, tak to skončí zákazem. Pokud to není na pořadu debaty, tak se domnívám že to nadále bude v pravomoci národních států.
Proto jsem chtěl vědět kde Poli tu věc vyčetl, bo výrok "nošení zbraně k ochraně se vůbec nepředpokládá" mě vyznívá jako synonymum "k zákazu nošení".
Třeba to chápu špatně, proto se ptám.

Poli

Příspěvek#1056 » čtv 15. pro 2016, 17:42

Protože uvedli důvody držení zbraní, jsou myslím tři - lov, sběratelství a sport. Žádná ochrana, takže lze předpokládat, že to přestane existovat.

Pablo.gs

Příspěvek#1057 » čtv 15. pro 2016, 17:55

Čeho se týkala ta formulace a kategorizace lov, sport...? Všech zbraní, nebo jen zbraní a zásobníků kterých se bude týkat omezení ??? Znamená to, že např. Rakušáci odevzdají brokovnice, které si dnes koupí na občanku na ochranu majetku, protože to nespadá do kategorie sběratelství, lov, sport?
Prosím konkretizuj, nebo lépe dej přímo hodnověrný odkaz. Tu problematiku docela sleduju a nikde jsem na to nenarazil, taky se mi nezdá, že by na takto zásadní věc nikdo neupozornil.
Jsem toho názoru, že pokud by tomu tak bylo, tak by to byl jinej rachot a minimálně LEX to vypíchne jako největší restrikci směrnice.
Naposledy upravil(a) Pablo.gs dne čtv 15. pro 2016, 17:58, celkem upraveno 1 x.

MM

Příspěvek#1058 » čtv 15. pro 2016, 17:57

Hned na zaciatku (X mesiacov dozadu) bolo spominane ze direktiva sa tohto nedotkne - ze to zostava v kompetencii legislativy jednotlivych statov. Takze nepanikarte. Miminalne teraz sa to neriesi.

Poli

Příspěvek#1059 » čtv 15. pro 2016, 18:00

Bohužel v té změti informací ohledně směrnice to fakt nedohledám. Ale tohle byla jedna z věcí, které mi utkvěly v paměti, ty tři kategorie. Takže jsem podle toho pochopil, že obrana končí. Jestli to tak není, nehádám se.

JardaB

Příspěvek#1060 » čtv 15. pro 2016, 18:08

doufejme ze ne (zatim). Mozna je to tim, ze europolitikum je celkem burt, kolik se u nas postrili civilu pistolkama, hlavne aby nebylo cim se ucinne branit zavadeni dobra z EU cntraly. :-(
Jinak zasobniky pro sa58 na 10 jsem videl za par stovek, stavajici se zakopou a nechaji na horsi casy...

CZelednikov

Příspěvek#1061 » čtv 15. pro 2016, 18:26

Omlouvám se za OT odkaz ale:
https://www.novinky.cz/domaci/423808-ce ... -lihu.html

Zjevně ČR má páteř jít proti směrnicím EU, které byly přijaty "v rozporu s platným postupem". Třeba je nějaká šance, že to vláda odmítne...

JardaB

Příspěvek#1062 » čtv 15. pro 2016, 18:30

A je tam neco o D-ckovych zbranich? Ze by se mi chtelo prihlasovat vzduchovku, plynovku a kulickovku (a platit poplatky urcite) to teda jako ne...

CZelednikov

Příspěvek#1063 » čtv 15. pro 2016, 18:32

Myslím si, že ne. Vzduchovky bude EU řešit později, až zjistí že její směrnice nefunguje a bude utahovat ještě víc. Pravpoděpodobně pak příjdou s "údaji", že vzduchovka je nejčastější volba teroristů a že ročně zemřou kvůli vzduchovkám v EU desetitisíce lidí.

pelanj

Příspěvek#1064 » čtv 15. pro 2016, 19:14

Platí princip, že co není zakázáno, je povoleno. Takže nošení ohroženo nebude, dokud se o tom v Bruseli nedozví. Jinak je to fakt hnus, co orgány EU posledních pár let provádí...

kapopista77

Příspěvek#1065 » čtv 15. pro 2016, 19:26

Vie sa kedy a ako sa určí dátum po ktorom sa už nebude dať kúpiť "zakázané zbrane"?

Zpět na