GP K100

Glock a spol.
Petr007

Příspěvek#601 » pát 26. kvě 2017, 22:28

Mám už 5000ks vystříleno a zatím OK.
Dnes při sušení (normálně používám sušilky) jsem spouštěl naprázdno (zkouška resetu spouště) a zůstal mi vyset zápalník ve vystrčené poloze. Nejde zpět.
Pokud jsem dobře pochopil, tak je třeba vyměnit (možná stačí pootočit) pružný kolík který je z boku závěru a je opraveno.
Je to tak? Má to nějaká úskalí? Vyskákají z toho pérka a nejde to složit? :-) Mám si na něco dát pozor?

Zítra ráno jdu do prodejny spojovacího materiálu a kolík koupím: Podle qins.cz by to měl být ND Grand Power Kolík zápalníku 3x24 mm.

Díky.

PosmrkanyKapesnik

Příspěvek#602 » sob 27. kvě 2017, 10:23

Tohle je dalsi slabinou tehle zbrane. Na muj vkus, je to konstrukcne nedoresene. Ja jsem na ten kolik kouknul asi pri 1000 ran a nejakeho toho suseni, susim taky se susilkama, u vsem zbrani pro jistotu. Ovsem tady jsem mel kolik uz z jedne casti rozjebany. Kolik jsem tehda jen pootocil, ale moc duvery to u me nevzbuzuje.
Hold spatne vyresene konstrukcne. Clovek musi nakoupit do zasoby vic koliku a raz za cas je proste pretuknout a snad bude v klidu ;)

Jinak co te tad resily ty uzamykaci ozuby, tak dost patrne to je prave na casti zaveru, kde to ojebava ony hrany a pak to neni uplne ono. Takze sledovat spises zaver, nez ozuby na halvni.

Petzold

Příspěvek#603 » sob 27. kvě 2017, 19:15

Tohle řešení je běžně používané nejen u K 100 a má jej celá řada moderních zbraní.

cortes.79

Příspěvek#604 » sob 27. kvě 2017, 21:54

Které zbrane? A jaké jsou u těch zbraní konstrukcí chyby? Co čtu toto fórum tak se to pohybuje jen kolem K100 ( kdo nemaze tak nestřílí a když maze tak má jiný problém, hlaveň nebo nějaké kolíky)

tomas fuk

Příspěvek#605 » ned 28. kvě 2017, 07:28

Zajisteni zapalniku pomoci pruzneho koliku pouziva spousta jinych vyrobcu. Jen namatkou. CZ a Sig Sauer. Je jich vic, hledat Ti je nebudu. Tady je jasny dukaz toho, ze kdyz dva delaji totez, tak to nemusi byt stejne kvalitni. V GP tuhle svoji konstrukcni chybu, kdy neco udali jinak, nez ostatni, obhajuji tim, ze je to zpusobeno susenim bez susilky. Jenze ono se to deje jak pri suseni se susilkou, (muj pripad, kdy po dohromady 2000 ranach a nejakem suseni se susilkou se to stalo), tak i kdyz se vubec nesusi a jen strili.
Nekdo muze namitat, ze kazda pistole se muze pokazit atd. Ale tahle zavada je nepredvidatelna a okamzite ucini pistoli nefunkcni. Pak uz ji muzes po utocnikovi jen hodit. Nekomu se to stane do 2000, nekomu do 5000, nekomu az treba po 10000 ranach. A pokud bych tuhle pistol mel nosit na obranu a spolehat se na to, ze az budu v nebezpeci, tak se to nestane, dekuji nechci. Sluzebni pistole ma cloveku slouzit. Ne aby clovek slouzil pistoli. To by clovek po kazde navsteve strelnice musel onen pruzny kolik vyklepnout, zkontrolovat, pripadne vymenit. Takovou peci nevyzaduji ani super sportovni specialy, co vyzaduje obycejny sluzebni plastak od GP. Oni soudruzi na slovaci vedeli, proc neprezbrojili na GP.

Elado

Příspěvek#606 » ned 28. kvě 2017, 11:03

ale tak to zase gp krivdíš, dôvody neprezbrojenia na gp boli úplne iné;-)
inak ale s tvojím názorom na pištol súhlasím, sám mám s ňou viac nie dobrých skúseností a život by som jej nezveril.

WMartin

Příspěvek#607 » ned 28. kvě 2017, 22:47

Taky by mě zajímalo jak stará je zbraň a jak se o ní staráte?
Podle mě i kolo, i auto i zbraň.... Potřebují jakous takous údržbu a péči ne?
A pokud se na ni chceme spolehnout, nebudu se řídit nějakým info, že někdo nečistí hned, někdo po 500 a jiný po 1000 ranách.
Když chci od věci aby fungovala jak má, musím ji taky něco věnovat.
Počítám, že v záruční době ji plně prověřím.
A uvidím.

tomas fuk

Příspěvek#608 » pon 29. kvě 2017, 06:56

Tady nejde o cisteni. Jen pro Tvou informaci ja jsem jsem svou GP cistil vzdycky, i kdyz jsem vystrelil treba jen 10 naboju. Ano 10 naboju, vic si ta pistol nezaslouzila a radeji jsem strilel z pistole, ktere jsem veril a kterou jsem se nebal nosit.
Jen tak pro zajimavost. Pises, ze si vystrilel 1000 naboju za tyden. Ty si uz ten pruzny kolik vyklepl a kontroloval, ze poukazujes na nespravnou udrzbu?
Klidne si to vyzkousej. Jak prijdes ze strelnice, tak pri cisteni vyklepni ten pruzny kolik uplne cely ven, zkontroluj, jestli na sobe nema vydrenou drazku od zapalniku a pak ho naklepni zpatky.

mihlit

Příspěvek#609 » pon 29. kvě 2017, 08:09

Sice se mi to nikdy nestalo a ani nevíme o nikom z okolí, komu by se to stalo, ale stejně vidím řešení snadné. Ten díl stojí 10 Kč. Tak si jich koupím deset kusů. Nejhorší zdroj tvrdí problém po 2 tisíce ranách. Tak prostě zhruba po 1.5 tisíce ranách kolík v rámci čištění vyměním a jede se dál. 10 Kč, to je cena jednoho terče a v přepočtu na ránu to nedělá ani jeden halíř.

Petzold

Příspěvek#610 » pon 29. kvě 2017, 08:24

Než tady zase nějaký rozumbrada začne v dramaticko-hysterickém tónu vykřikovat něco o závažných konstrukčních chybách, jeden odkaz a pár vševypovídajících fotografií :

Sig P 226
https://www.google.cz/search?q=sig+saue ... NbfaFZktjM:

Sprinfield XD
XD roll pin.jpg

CZ P 07
P 07 roll pin.jpg

CZ P 09
P 09 roll pin.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

j.kuntos

Příspěvek#611 » pon 29. kvě 2017, 08:48

Ano, toto mohu z rodiny potvrdit ze siga, prasklo před pár týdny na střelnici ale asi po 35000 ranách bez závady, toť k tomu moje zkušenost ;-)

lebi

Příspěvek#612 » pon 29. kvě 2017, 08:55

Ja bych celkem souhlasil s WMartinem. Jedna vec je jak se kdo o jakou vec stara (ted nemluve pouze a jen o zbranich), ale myslim, ze by celkem nebyla od veci take informace, jak ta ktera zbran byla stara. Jakozto novacek nemam valny prehled o modelech a kdy se zacaly vyrabet, nicmene fakt ze prvni prispevek zde je z roku 2009 a v roce 2010 nekdo psal, ze ji ma jiz 3 roky, tak bych predpokladal, ze ten vyvoj jde tak nejak dopredu a stare zavady uz dnes nemusi byt aktualni ... pravda mohou se objevit zavady nove. WMartin ma K100 defacto novou a ja jsem nedavno koupil P1 taky novou i pres precteni vsech prispevku s negativnim hodnocenim a s myslenkou, ze treba dnes muze byt spousta veci jinak.

tomas fuk

Příspěvek#613 » pon 29. kvě 2017, 08:58

A daji se k u tech fotografii zjisti i pocty vystrelu? Myslim, ze 2000 u me GP vs. 35000 u Sig je rozdil. Vic zatim nevime.

Petzold

Příspěvek#614 » pon 29. kvě 2017, 09:58

Asi by se to zjistit dalo, ale nevím jestli to je podstatné. Děje se to téměř u všech "moderních" konstrukcí, kde se zápalník "opírá" o kolík, zejména při sušení. A v kombinaci s nenamazanými střevy, měkkým materiálem je to na světě hned.
Třeba jako výraznou konstrukční chybu, kdy si asi konstruktér zřejmě není schopen změřit poloměry a hrana zápalníku kolík dříve nebo později rozbije, bych třeba viděl tohleto:
P 09 firing pin.jpg

I u takového "fenoménu" jako je XDM, se zlomený nebo poškozený "roll pin" na diskusních forech udává už po 3000 - 3500 ranách. (kolik je toho navíc při sušení většinou nikdo není schopen doložit) a kolíky z lepšího materiálu se prodávají po "hrstech". :)
Zde je fakt na místě sejmout klobouk před Gastonem, který to, ať cíleně nebo náhodou, vyřešil geniálně.

Prevencí u zbraní s kohoutem je sušit s "gumou" , u strikerů s cvičným nábojem a hlavně kolíky koupit do zásoby a po cca 5000 ranách zkontrolovat, nebo rovnou vyměnit, stojí to pár halířů.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

HV

Příspěvek#615 » pon 29. kvě 2017, 10:47

WMartin píše:Taky by mě zajímalo jak stará je zbraň a jak se o ní staráte? ...

Pokud K100 nosíš, tak ji čistit musíš. Ono by stačilo ji jen mazat ale pak bys byl jak čuně. Mám 10 let starou série E. Kdybych s ní měl vyrazit na závody, pořádně ji vyčistím a namažu, v opačném případě bych jí nevěřil, že dá 200 ran bez zádržky (CZ75TS občas nečistím pár tisíc ran), suchý karbon je pro K100 smrt.

Zpět na