Zkouška odborné způsobilosti - jen reálné zkušenosti

juraj1

Příspěvek#91 » čtv 20. dub 2017, 15:00

Datum: 20.4.2017
Misto: Karvina
Zkusebni komisar: Mgr. Michal Pitro

Prihlaseno: pravdepodobne 24(mozna byli zahrnuti opakujici)
Ucast: 9 nas bylo poprve (zbytek se omluvil nebo nedorazil)

Teorie: Teoreticka cast zkousky se odehravala na policejni stanici. Pan komisar vysvetlil co se ocekava od teoreticke zkousky a vysvetlil nam postup testu. 6 nas napsalo test 79 bodu, dva meli jednu chybu a jeden na 74 bodu. Po vyhodnoceni nas komisar poslal za dvere a jednotlive jsme chodili predvest bezpecnou manipulaci.

Prakticka:
Bezpecna manipulace:
Pred bezpecnou manipulaci nam bylo vse vysvetleno, a ze mame volbu mezi ranou jistoty nebo vypoustenim kohoutu. Dodal, ze preferuje ranu jistoty. Bezpecnou manipulaci jsme meli predvest na CZ82/83, malorazce a brokove kozlici.
Pan komisar zcela jasne a presne vydaval pokyny a jednoznacne urcil bezpecny prostor na stene.
CZ:
Nejdrive zvednuti a kontrola zbrane, posleze rozborka, dotazy na razi, hlavni casti zbrane a co na nich ma byt, sborka, kontrola funkcnosti zaveru, spouste a resetu. V zasobniku mel napaskovane dva naboje, se kterymi jsem simuloval strelbu. Na povel jsem nabil, na povel vystrelil. Pak byl povel prerusit strelbu. Zbran jsem stahnul, po chvilce premysleni a napovede jak na tomto historickem kousku funguje pojistka jsem ji zajistil. Nasledoval prikaz pokracujte ve strelbe, zbran jsem odjistil, vystrelil a mel jsem simulovat zavadu nabojnice ve vyhozim okenku. Tak jsem to nejdrive ustne vysvetlil a po prikazu provedte jsem vytahnul zasobnik nekolikrat pretahnul zaver a zde asi byl pripraveny spek: naboj v komore, ktery neletel vyhozim okenkem ale propadnul zasobnikovou sachtou. Pravdepodobne nas to melo rozhodit at chytame naboj a prestaneme mirit do bezpecneho smeru. Mam pocit, ze nikdo se nenechal rozhodit a po uvedeni zbrane do bezpecneho stavu jsem se presunul na malorazku.
Malorazka:
Opet jsem na povel uvedl zbran do bezpecneho stavu a cekal na dalsi povely. Nasledovala rosborka, odpoved na otazku ohledne hlavnich casti zbrane, sborka, simulovana strelba a zavady. Zde byla zavada slaba rana, dotaz proc se tak stalo a nasledna oprava zavady. Tak jsem uvedl zbran do bezpecneho stavu, provedl rozborku, zkontroloval hlaven a pan komisar se zeptal, zda mohu vystrelit zaseknutou strelu v hlavni jinou strelou. Odpovedel jsem, ze ne, protoze by mohlo dojit k vyduti hlavne, pripadne explozi. Zbran jsem na pokyn odlozil v bezpecnem stavu na stul.
Brokova kozlice:
Nejvetsi kus srotu z celeho arzenalu u zkousek. Kontrola zbrane zda neni v nabitem stavu, rozborka, popis hlavnich casti zbrane, nalezeni raze, co znamena treba 16/75 na hlavni apod. Nasledovala sborka, simulovana strelba a zavady. Nevysel vystrel, co udelam nejdrive ustne, pak jsem provedl. Nasledoval dotaz: Co budete kontrolovat? Zapalku na naboji. Proc? Protoze jestli je zapalka neporusena, tak je spatny udernik, jinak je spatny naboj, naboj odevzdam ridicimu strelby pripadne spravci strelnice. Zbran jsem zlomenou odlozil a komisar me poslal pryc s tim, ze se uvidime na strelnici.

Z 9 co sli na bezpecnou manipulaci nas 5 proslo. Pote, co jsme skoncili bezpecnou manipulaci, se pridalo 6 opakujicich, kteri opakovali praktickou cast. Celkem z prakticke vyhodil 6 lidi (jak z novych, tak z opakujicich) za hrube poruseni bezpecnosti: Zasobnik ve zbrani, prst na spousti, mireni mimo bezpecny smer, neprovedeni kontroly po zvednuti zbrane apod.

Strelnice:
Strilelo se U Bazantice. Bohuzel to je venkovni strelnice a dnes byly v Karvine 3 stupne a sileny vitr. Na strelnici nas bylo 9 a postupne si pan komisar bral zadatele na strelnici, zbytek se krcil v teple v chatce, kde sidlil spravce. Protoze jsem s jeste jednim uchazecem mel skupiny ZP ABCE tak jsme sli jako posledni. Z CZ82/83 v razi 9mm Makarov jsem nastrilel bez problemu, s brokovnici bez problemu, ale na malorazku jsem si radeji vzal nastrelnou serii a udelal jsem dobre, prvni tri rany sly totalne mimo takze vypovidajici hodnota temer zadna. Po opraveni mireni jsem se zmrzlyma rukama miril na spodni cast terce(pred tim jsem strilel s malorazkou zastrilenou na 50m). Tato ovsem byla zastrilena na 25m a tak jsem 4x trefil vnejsi caru jednicky a jedenkrat trojku. Pak nam pan komisar udelil osvedceni, policista zadost o ZP a papir pro doktora na zdravotni zpusobilost. Bylo nam pogratulovano, poprano hodne zdaru a sli jsme.

Komisar byl prijemny s profesionalnim vystupovanim a ferovy. Jsem rad, ze jsme dostali prave jeho.

cvrnda

Příspěvek#92 » čtv 20. dub 2017, 18:39

20.4. 2017
Střelnice Velvary
Komisař Zdeněk Kopal
Dorazilo 21 uchazečů,13 úspěšných.
Jedna slečna neudělala testy, šest neudělalo manipulaci také vč. jedné slečny a též jedna slečna nenastřílela.

Komisař před každou částí zkoušky vše vysvětlil, prej kdyby nám to řekl najednou na začátku tak
to stejně zapomenem :-) , a ochotně odpovídal na dotazy když nebylo něco jasné.
Předem nás upozornil, že nebude dělat naschválnosti typu papírek v hlavni atp.

Velké díky tvůrcům těchto stránek jakožto velkého pomocníka na přípravu ZP

Tom

rzepa

Příspěvek#93 » stř 26. dub 2017, 12:19

25.4. 2017
Střelnice Šindlovy Dvory
Komisař p. Švepeš

Dorazilo cca 13 z 22 lidí, dva bohužel hned na začátku vypadli na testech. Po vyhlášení se pokračovalo manipulací v průběhu které se scházeli i opakující (celkem cca 5). I když jsme nedostali žádný velký společný briefing, tak komisař v průběhu velmi jasně vysvětloval co a jak požaduje. Manipulace se skládala z jedné dlouhé a jedné krátké zbraně (někdo říkal, že obě dlouhé - netuším jestli kvůli skupinám). Já manipuloval s malorážkou (byly na výběr tři různé) a s CZ-75 (na výběr byl i Glock a ještě něco co jsem si v rychlosti nestihl ani prohlédnout). Vždy šlo o to zbraň bezpečně zkontrolovat, rozebrat, popsat a složit. Komisař při popisech a teorii trochu pomáhal a nesnažil se rozhodně nikoho deprimovat. Na závěr chtěl ještě s krátkou na sucho projít pokyny které budou při střelbách. Ty mne překvapily, protože byly asi nejpřímější co jsem kdy slyšel: příchod ke zbrani se staženým závěrem a vyndaným zásobníkem, vizuální kontrola, páskování zásobníku, nabití shozením závěru, střelba, kontrola zásobníku a zbraně se staženým závěrem, odložení, odchod. Ze všech zúčastněných nakonec na manipulaci vypadli jen dva, oba na nevyndaném zásobníku malorážky. Na střelbách už nevypadl nikdo.
Správce střelnice i komisař celou dobu trochu uvolňovali atmosféru a tak si opravdu není na co stěžovat. I když jsem zkoušku původně dělat jinde, jsem nakonec rád za střelnici i komisaře.

Díky zbranekvalitne.cz za vyraznou pomoc s pripravou

Spacak

Příspěvek#94 » stř 3. kvě 2017, 20:11

můj první příspěvek zde, takže přímo k věci...

Datum: 29.3.2017
Místo: Střelnice Dvory (okres Nymburk)
Zkušební komisař: Bc. Jiří Šimek
Popis: Dorazilo cca 15 lidí, původně mělo přijít snad kolem dvaceti. Tři lidi neprošli testy, k manipulaci pokračovalo 12, z nich neprošlo šest. Nejčastější chyby - prst na spoušti, kontrola zbraně se zapomenutým zásobníkem, dokonce jeden pán vyletěl, protože při rozborce pistole měl prst před ústím hlavně. Neobešlo se to bez diskuse, ale komisař si prosadil svůj názor. Nás zbývajících šest šlo na střelby, dva přede mnou to udělali, já jsem šel jako třetí a s pozitivním výsledkem. Pak jsem už odešel, ale čekám, že to nastříleli i zbývající tři, takže pravděpodobně uspělo šest lidí z 15 příchozích. Komisař chtěl ránu jistoty, jasně vysvětlil jak si představuje manipulaci, dával jasné pokyny.

Musím říct, že komisař byl hodný, trpělivý, nesnažil se někoho potopit nebo klást záludné otázky. Přítomní policisté byli pohodáři, co pro mě ale bylo novinkou, že průběh manipulace se natáčel. Pro tento postup postrádám oporu v příslušném nařízení...

Spyro

Příspěvek#95 » úte 16. kvě 2017, 22:44

Sorry za román, nějak jsem se rozepsal :D

Datum: 16.5.2017
Místo: Avim, Praha 3
Zkušební komisař: Jan Kolár
Popis:
Písemná 13 lidí, 2 nedali - 1x 73 bodů, 1x hazardér (komisař přesně nesdělil, ale podle jeho komentáře to bylo hodně špatné). Pak se přidalo myslím že 6 dalších na opravu. Celkem 3 ženy, které šly jako první a všechny prošly. Z dalších 7 mužů to dalo 6, takže všichni až na jednoho staršího pána, který měl zbroják a střílel už 20 let, ale šel prodloužit asi 1 měsíc 29 dní před 10ti lety platnosti a neuspěl (zákonná lhůta je 6-2 měsíce před). Takže musel projít celým vyřizovacím procesem znovu. Sranda je, že před 20ti lety, kdy ho dělal naposledy, byl zbroják skoro zadarmo (myšleno znalostně, finančně netuším, ale předpokládám že také). Nedal to a musí znova. Takže bacha na to, hlídejte si termíny :). O zbylých 9ti (pokud počítám dobře) nevím, nečekal jsem na finální skóre a šel radši dělat něco produktivního.

Konec ponaučení, pokračuje chvála komisaře. Pan Kolár byl boží. Po tom, co jsem všechno četl na tomto fóru, jsem byl snad na úplně všechny možné chytáky, které někteří komisaři zkouší a ukájí se tím, že zase někoho nachytali. Pan Kolár předvedl učebnicovou ukázku toho, jak by měla férová zkouška odborné způsobilosti vypadat. Na manipulaci byla pouze krátká a prý kdo nepřesvědčí (tj asi udělá drobnou chybu, ne že bude pomalý), dostane malorážku (brokovnici neřešil vůbec). Před manipulací bylo samozřejmě vysvětleno na briefingu, jaký přesně postup komisař vyžaduje a byl i prostor pro dotazy. Např. dilema rána jistoty nebo vypouštění přes kohout - obojí schvaluje a tak to má být. U malorážky říkal nedávat(protože to vyžadoval správce střelnice), ale kdo ji dá, nevadí a pro jednoduchost poradil odložit s klikou nahoře a otevřeným závěrem. Hovořil o závadách, a myslím že požadoval znalost slabé rány a selhače, s tím, že na slabou ránu požadoval vyhnout se ráně jistoty. Skvěle vysvětlil i postup na jiných zbraních (Glock, kde se musí zmáčknout spoušť před rozborkou) a obhájil, proč požaduje tento méně univerzální postup.

Po příchodu na praktickou, byl můj první úkol klasicky zajistit bezpečnost neznámé zbraně. Konkrétně to byla natažená CZ 75D s nábojem v zásobníku i v komoře. Zbraň, ale neležela na stole připravená v neznámém stavu, což jsem čekal podle zkušeností tady na fóru, ale komisař ji přede mnou nabil a všechno komental, abych věděl přesně v jakém je stavu. Poté následovala rozborka.

Dokonce ani neplatilo pravidlo, které jsem při studiu považoval za samozřejmost, že po každém zdvižení zbraně ze stolu ji musíte znovu zkontrolovat, i když jste ji položili před 10ti vteřinami a celou dobu ji kontrolovali (za porušení by jiní komisaři vyhazovali). Tohle pravidlo je podle mě natolik nelogické, že mi při studiu a tréninku znechucovalo celé zkoušky. Kvůli němu totiž jako amatér nemůžu vědět, zda i ostatní pravidla manipulace nejsou až přehnaně příliš bezpečná a to shazuje celý důvod ponaučení této zkoušky, protože přehnaně bezpečná pravidla totiž v praxi dělat nechci. Podle mě by se neměli lidi učit něco jenom pro zkoušku, o čem si poté řeknou že bylo zbytečný a vymyslí si pravidla vlastní. Proč je raději nenaučit ta bezpečná, ale přesto efektivní. O konkrétně téhle zkoušce můžu říct, že jsem komisaři věřil, že manipulace, kterou vyžaduje je 100% bezpečná, ale stále logická a neotravná. Po prvotní kontrole, položení a příkazu k rozborce prohlásil, že znovu kontrolovat nemusím a můžu se pustit do rozebírání, protože jsme ji kontrolovali před chvílí. Pecka.

Při rozborce zbraně jsem dostal dotazy na části zbraně a funkci některých z nich. Například jaká je funkce bicího ústrojí nebo co se stane po úderu na zápalku. Taky kde bych našel komoru, kde je ústí hlavně a kde je úderník, což jsem chybně ve zmatku označil na rámu. Komisař mě nechal opravit a ponaučil. Věřím, že i kdyby někdo vůbec nevěděl, tak ho nevyhodí. Ale na druhou stranu bych neměl nic proti tomu, kdyby podrobnější ústní technická část byla povinná (jako u řidičáku). Rád bych se naučil, jak přesně zbraň funguje už v rámci přípravy na zbrojní průkaz. Jenomže by k tomu musely být dobře dostupné oficiální materiály, ať už slovní nebo nějaké video (v dnešní době se dá vypracovat i kvalitní počítačová simulace docela levně), místo té hromady zákonů potřebných znát pro teoretickou. Určitě by to bylo asi stonásobně užitečnější, než asi 2/3 otázek v teoretické části, u kterých je odpověď "do 10 dnů", "příslušný útvar policie" nebo některé z dalších kouzelných slovíček a po jejich naučení zbytek textu ani nemusím číst a může mi unikat celá podstata.

Ukázka závady a střelba taky klasika. Během celé praktické jsem trochu bojoval se závěrem (tužší, než jsem byl zvyklý) a vždycky před natáhnutím závěru jsem musel amatérsky natáhnout kohout, protože to jinak bylo zaseklý (CZta na Avimu už toho má hodně za sebou a dokonce ani není funkční, takže nevím jestli to bylo vadné nebo jsem tak slabý). Ničemu to ale nevadilo, komisař ani nekomentoval.

Bohužel ale neporadím, za co vyhazoval. Byl jsem totiž po studiu extrémů z tohodle fóra i zkušeností známých a pana instruktora z Avimu (taky velký shoutout, byl vynikající, měl jsem nečekaný rychlokurz během dozoru střelby a za pouhou hodinu mě perfektně na všechno připravil a doučil mé nedostatky) připraven snad na všechno a až na celkovou nejistotu a stres předvedl podle mě bezchybný výkon.

Mrzí mě, že jsem po zkoušce nadšený, ale pořád vyklepaný, rychle odešel a ještě s komisařem neprohodil slovo a nepochválil ho osobně. Třeba ale čte tohle fórum :)

armoury.cz

Příspěvek#96 » stř 17. kvě 2017, 11:53

17. května 2017, střelnice Čestlice
komisař Jan Kubálek
20 účastníků, 1 na opravu praktické zkoušky (já)

Teoretickou část napsali všichni kromě jediného.

Komisař (dle mého pozorování) klidný, věcný, vzbuzující důvěru. Žádné podrazy, triky, naopak velmi uklidňující přístup. Policejní dozor dvě dámy, dle pražského obyčeje s kamerou.

Komisař před praktickou částí všem detailně vysvětlil postup praktické zkoušky, co bude chtít, v jakém pořadí, za co se vyhazuje, na co se nesmí zapomenout. Já jsem šel na zkoušku jako první. Zkouška i manipulace se zbraní na přímo na střeleckém stanovišti, ihned po předvedení manipulace ostrá střelba, vystavení Dokladu o osvědečení odborné způsobilosti. Byl j sem první, hotov v 11:15. Výsledky ostatních předpokládám doplní kolegové.

Postup zkoušky (manipulace se všemi zbraněmi v mém případě: pistole (ČZ5), malorážka brokovnice, kozlice:
Prohřešky k vyhození (jasně sdělené komisařem v detailním briefingu před zkouškou)
- zásobník první ze zbraně, poslední do zbraně.
- zbraň odložit vždy s vypuštěným bicím kohoutem
- při sborce prohlédnout hlaveň
- při selhači či slabé ráně vyčkat 30 sekund

Postup zkoušky:
- popis ležících zbraní (všechny palné, krátká/dlouhá, kulové/broková, samonabíjecí/opakovací/víceranná, pistole/malorážka/broková kozlice)
...potom u každé zbraně:
- prohlídka zbraně (zásobník ven, stáhnout závěr, prohlédnout komoru a šachtu zásobníku), závěr pustit, mířená rána jistoty
- rozborka (ne prsty před hlaveň)
- popis hlavních částí (rám/hlaveň s nábojovou komorou/závěr, hlaveň/závěr/pouzdro závěru, hlavňový svazek/lůžko závěru)
- sborka a prověření funkčnosti zbraně (prohlédnout hlaveň nejdříve!!)
... potom s pistolí
- řešení všech závad (selhač, slabá rána, zádržka). Zásadní počkat u selhače a slabé rány 30 sekund a u slabé rány prohlédnout hlaveň (=rozebrat zbraň)
- přerušení střelby (stáhnout zbraň, zajistit).
- prověření povelů na palebné čáře (zásobník nabít, zbraň nabít, na terč pálit, přerušení střelby, ukončení střelby, zásobník ven, kontrola zbraně (střelcem a velícím střelby)
- u brokovnice dát pozor a při manipulaci i u střelby se ohlédnout při otevírání

Manipulace šla v pořadí brokovnice, malorážka, pistole.

Střelba u mne bez problémů. Jako opora pro malorážku dobře poslužila židle postavená na pult střeleckého stanoviště.

Komisař každému zdůrazňoval nespěchat, každý krok si promyslet. Já doporučuji se nadechnout se, počítat do tří a potom jednat. I tak se mi podařilo opomenout podívat se do hlavně při sborce malorážky, za což jsem dostal "černý puntík" (kdybych za to vyletěl, nemohl bych si stěžovat).

Shrnutí: Komisař naprosto korektní, nezáludný, uklidňující. Velmi uklidňuje hlasité a výrazné "výborně" po správné odpovědi :). Kdyby komisař chtěl, může uchazeče vystresovat na ultimum - a dělal pravý opak.

Střelnice Čestlice si zaslouží kompliment rovněž. Byl jsem na školení manipulace. Následně jsem si dva dny před zkouškou půjčil ČZ a malorážku, abych si manipulaci zažil, dvě hodiny jsem si se zbraněmi "hrál", z toho půl hodiny se mi věnoval (velmi příjemný) instruktor 1:1 a když jsem chtěl na závěr platit, dozvěděl jsem se, že "jsem byl na školení a protože jsem nestřílel, neplatím nic". Bravo. Velmi sympatická metoda, která v důsledku způsobí, že přijdu znova a utratím mnohem více!

Tomáš Čech, 17.5.2017

habrenka

Příspěvek#97 » stř 17. kvě 2017, 13:51

Datum: 15.5.2017
Místo: Střelnice MAGNUM Praha Suchdol
Zkušební komisař: Mgr. Pavel Černý
skupiny ZP: ABCE
Popis: Komplet zkoušky se konaly na střelnici.
Cena: 1200,- střelnice 600,- komisař
Přesné počty mne minuli, dohadem zpětně třeba 14 lidí včetně tří opravkářů (ale třeba mne někdo opraví), ale v devět byli všichni víceméně ready v prostoru klubovny střelnice. Komisař přímý, co kde vyplnit a jak, nazdar, přísedící dvě dámy z PČR. Personál střelnice (dva instruktoři a správce).
Po testech docela dlouhé čekání, 2 odpadlíci, relativně těsně.
Krátký briefing o manipulaci, komisař přesně řekl, co bude vyžadovat a na co dát pozor. Nejdříve šli žadatelé o D/E, pak i ti co mají B/C.
Pořadí určoval komisař.
3-4 vypadli (2 na zásobníku, 1 rána jistoty od boku, 4tý si nejsem jistá, mám dojem že prst kolem spouště nebo nevrátil po rozborce čep)
Manipulace byla v "nové" učebně, přísedící policistky nahrávaly vše na gopro. na stole byly položeny ČZ75, dvojka a malorážka. Komisař přesně sdělil, co chce, "nemluvte, konejte". Žádné chytáky, když se mu něco nelíbilo ( např. u mne nedostatečná vizuální kontrola komory), upozornil jednou a důrazně.
Nejprve pistole - kontrola zbraně, rozborka sborka s popisem, dával pozor do kontroly hlavně a pak neřešil, pozor na mířenou ránu jistoty. Nabít vybít závada (dával zaseklou nábojnici nebo selhač/slabá rána, klasika...), jak vyřešit, ukázat, kontrola, odložit. Pistoli chtěl odkládat na stranu pojistky (někdo to prý chce naopak, prase aby se v tom vyznalo, hlavně správným směrem hlaveň ;-) )
U malorážky kontrola, rozborka, ukázat jak vypustit bez rány jistoty.
Brokovnice to samé.
Žádné otázky ke střelivu nebo zbraním...
Klepaly se mi ruce jak debilovi, ta číza se rozkládá prakticky sama, tak bacha, vyrazila jsem si čep závěru elegantním obloukem až na zem, tak hlavně u těhle srandiček nepanikařit a hlídat si zbraň, bezpečný prostor a v klidu dodělat, co je rozdělané a pak případně sbírat.
Před střelbou opět briefing, komisař přesně řekl co bude vyžadovat - jak odkládat zbraň a pod.
Pořadí bylo opět určováno, papíry se rozdávaly až na závěr, tedy kdo nevypadl, čekal na konec se všemi.
Pistole ČZ 75 SP-01 Shadow, automaticky připravené 3 náboje na nástřel, "zbraň je zkontrolovana, na povely napáskovat, nabít, pálit, kontrola, mrknout kam to šlo a pokračovat. Aniž bych se stihla kouknout na těch pět, rovnou mne šiboval vedle na malorážku, jen jsem slyšela "v poho"... malorážka zase tři nástřelné automaticky, dalekohledem ověřena poloha a pět ostrých, u toho dvě závady, rovnou si ode mne bral zbraň komisař - možná dobře mi tak, úplně mi to nesedlo, už bylo moc nervů a času a byla by škoda se nechat vyhodit na nějaký kravině v závěru. Ale nakonec všech osm ran na svém místě, čemuž jsem naprosto upřímně nevěřila...
Brokovnice s tím, jestli chci nástřel, že bych byla první... Dvě rány, přijel terč, vrazili mi ho do ruky s tím, že gratulujou a koho mám zavolat dalšího.
U střelby ale nezapomenout na kontroly, komisař předává zbraň s tím, že je zkontrolována a málem to pár lidí pak stálo zkoušku.
1 nenastřílel.
Na závěr papír o odborné způsobilosti a šlo se.

Upřímně jsme měli štěstí na komisaře, praktik a žádné obsedantní kraviny, upozornil, pokud se mu něco nezdálo, slyšet nic nechtěl, dokud se nezeptal. Bacha na vizuální kontrolu komor a hlavní, to hlídal, plus základy - prst v oblasti spouště, nevyndaný zásobník a pod. Preferuje ránu jistoty u krátké, u dlouhých vidí rád, že to někdo umí i jinak, pokud ne, nic se neděje.
Personál střelnice se snaží rozptýlit (občas až moc :D), je možnost za lidovku koupit limo/čaj/kafe/koláčky (i koblihy měli :D ).
Přípravě jsem věnovala volné chvilky ca 6t před zkouškami, jednou pročtená legislativa, pak průběžně otázky, příjemná praxe párkrát s instruktorem ;-), všeobecné info o zbraních a střelivu, jak to vyšlo, žádný dril ani drama, spíš tušit.
Přišlo mi, že aplikace nezobrazuje všechny otázky, doporučuji projít oblasti, kde si člověk není moc jistý (tady http://zbranekvalitne.cz/zbrojni-prukaz/testove-otazky je to rozdělitelné pěkně, za to díky ;-)! )

armoury.cz

Příspěvek#98 » stř 17. kvě 2017, 21:29

Jen opravu mého příspěvku 17.5.2017, Čestlice: zkušební komisař pan ing. Jiří Kubálek. Komisaři (pokud by to četl) i čtenářům se omlouvám za nepřesnost. TČ

Robertk

Příspěvek#99 » pát 19. kvě 2017, 08:59

Zdravim ve spolek,

Rad bych timto sepsal par strucnych rad a prispel tak vsem, ktery se chteji stat vlastniky ZP. Nize vypichnu jen nekolik zasadnich veci, ktere se udali a co tomu predchazelo, abych jako jeden z poloviny uspel na zkouzkach hned na poprve. Zaroven prosim respektujte, ze kazdy komisar ma sve postupy a zasady, tedy neni to uplne univerzalni pomocnik, ale verim ze eliminuje vetsinu figlu a vy se budete v den zkouzky citil celkem confident.

1. Priprava na testy je asi vice mene jasna, teorie je vstup pro dalsi postup pri zkouzkach a k tomu mi dopomohla aplikace od zbrane kvalitne do meho tel, v den testu jsem vyplnil a odevzdal test za 5 minut. Dokoce jsem nemusel ani plne docist otazku abych znal odpoved. Proste super pomocnik na kdykoli co mate cas. Appl zbrane kvalitne. Doporucuji si tim projit tak, aby vase uspesnost testu byla alespon 95% v aplikaci. Take vam dokaze rict jake casti a otazky jsou problematicke a na ty se zamerit. Za 40 kc super, usetri to penize a cas pokud tohle splnite.

2. Manipulace se zbrani. Asi strasak kazdeho zkouseneho. Predem rikam, ze teorie je krasna vec, ale z papiru se toho moc nenaucite a co vic, kazdy zkousejici ma sve figle a tim vas dokaze vykolejit kdykoli, pokud nepojede dle vasich isntrukci ktere mate nabiflovane. Tedy, doporucuji nabrat prakticke zkusenosti od zkousejiciho v oboru a to idealne tyden pred zkouskou a jeste jeden den pred zkouskou s opakovanim. Mel jsem to stesti ze na tuto pripravu jsem dostal kontakt na Jan Korecký (fb kontakt). Ten mi vysvetlil 'zakony', pres ktere nejede vlak. Tedy teorie a praxe manipulace. Dokoce jsem jako jediny dostal pochvalu za brilantni postup pri manipulaci primo od policejniho dohledu pana kapitana. Jelikoz manipulaci delate uz jako samozrejmost a jen plnite ukoly co vam zadali pri zkouzce, nemusite se venovat tomu, jak neudelat chybu, ale jen plnit ukoly. Tedy stane se pro vas samozrejmost v jakekoli chvili postup a reseni at uz delate cokoli.

3. Strelby, zde jsem nebyl uplne nej, ale ti co pospichali, odesli z 50% s neporizenou coz je po tom vsem urcite skoda. Jako prvni jsem si vybral moznost nastrelnych. Priznam, ze vetsina rekla ze je to dalsi moznost kdy pri manipulaci muzete udelat chybu, ale kdyz je to pro vas uz zelezna kosile, jen se tim uklidnite a pak zastrilite v pohode.

Vypichnout dulezite= nechodte prvni na manipulaci, nechcte si rict od predchoziho na co se pta a co chce.
Vemte si nastrelnou serii abyste se lepe soustredili na strileni na ostro. Ptejte se komisare kdykoli kdy vam nebude cokoli jasne. Kdykoli odlozite zbran i kdyby na jednu sekundu, vzdy pri dalsim prevzeti uplatnete pokyny z manipulace. Klidne mluvte o tom co delate a proc to delate, zlepsi se vam koncentrace.

Moje ukoly: prevzit zbran a mirila mimo bezpecny prostor, byla polozena obracene aby se nedala jednoduse uchopit. Rozborka, zadrzka a uvedeni zbrane pro rezim noseni. Takto to zni jednoduse, ale ma to sva pravidla.

Kdyby cokoli, ptejte se.

Zdravi Roberto

357

Příspěvek#100 » pát 19. kvě 2017, 18:01

Datum: 17.5.2017
Místo: Magnum-Praha 6
Zkušební komisař: Jakub Janoušek (odstřelovač :shock: :D)

Popis:
Začínalo se v 9hod. Nevím přesný počet lidí ale hodně :) kolem 20ti (z toho 3 ženy), asi polovina šla na opravný. 2 ženy nenapsaly testy. Komisař řekl, že protože tam byl i minule, tak kdo jde na opravný a má s ním problém :D bude mu přidělen jiný termín (má na to právo). Nikdo to ale nevyužil.

Dál už se šlo na manipulaci (vše se natáčí na kameru) -trvalo to do odpoledne. Co chtěl: nejdřív převzít zbraň (75ka CZ), rád nechává náboj v komoře (i u dlouhých), potřeba několikrát natáhnout závěr, protože obvykle nejde na první dobrou. Rozebrat, složit, co se musí po čištění-zkontrolovat znovu hlaveň jestli je průchozí. Přerušení střelby (zajistit a k sobě, neodkládat), závada žádná rána-kontrola zápalky a protože porušená, vada je u střeliva a odevzdáme řídícímu střelby (komisař). Vždy odkládat nenataženou (většinou po ráně jistoty), ale to je asi jasné:) Malorážka zase kontrola, rozebrat, složit (školní náboj v komoře není moc vidět). Brokovnice (dvojka hamerleska) kontrola, rozložení, složení, pak povel zajistit a zkontrolovat, zda zajištěná (pozor dává někdy už zajištěnou), stačí říct, že je zajištěná (pojistka zakrývá červené kolečko, blíže k sobě) -vidíme vizuálně. Odkládat otevřené (zlomené) Pár lidí neudělalo, přesný počet nevím (ale nebylo jich tolik jako minule, kdy panovaly teploty okolo nuly).

Na střelbu se šlo až někdy kolem 3-4 odpol., kdo má i dlouhé jde nakonec. Vedoucí říkali, že do brokovnice nemají dost nábojů, tak jestli nám nevadí na kameru jen škubnout s brokovnicí :D nakonec ale náboje byly.
Většina nastřílela, asi přispělo i hezké počasí :) Pro mě lepší jít rovnou "na ostro", ale kdo chtěl mohl využít nástřelné. Po sobě jdou pistole, malorážka (tam se často sekal náboj-jako na manupulaci nahlásit závadu a čekat na povel "odstranit"), brokovnice.

I když to trvalo dlouho, celý den byl v příjemné atmosféře, celkově střelnice moc dobrá i na přípravu (pokud není mráz;)-skvělí instruktoři :) Obzvlášť Petře patří velký dík.

Sysop

Příspěvek#101 » pát 26. kvě 2017, 13:06

Datum: 26.5.2017
Místo: Střelnice Ustalec
Zkušební komisař: Ing. Jaroslav Vlasak

V 9:00 nastup, prislo celkem cca 16 lidi, z toho asi sest byli opakovaci prakticke. Prisel policista a policistka z Klatovskeho oddeleni pro zbrane, majitel strelnice, zkusebni komisar a spravce strelnice. Uz pred zkouskou lezely na stole dvojka, kozlice ZH, malorazka a CZ85, pro osahani. CZ85 je dle meho odhadu vyroba '91/'92, nicmene strili presne, spoust jde lehce ztuha. Problem u ni je v koliku pro rozborku, protoze pry nejaka pani ten original zlomila (!), takze se sehnal jiny, ale ten ma o chlup vetsi prumer cepu a za zlate prase nejde opilovat, ani obrousit jen tak. Cili neni mozne kolik vytlacit prstem, ale je nutne ho presvedcit bud zasobnikem, nebo o hranu stolu. Behem tohoto manevru samozrejme muzeme "trefit" mimo bezpecny prostor, apod. Takze je rozhodne vhodne si toto vyzkouset jeste pred zkouskou.

Pred pisemkou majitel strelnice zkasiroval 1200 Kc, pulka komisari, pulka strelnice. Spravce strelnice velmi ochotny cokoli vysvetlit, ukazat, poradit.

Pisemnou nenapsali dva, udajne jen o bod. Polovina byla bez chyby, zbytek v toleranci.

Pak komisar jen v kostce vysvetlil dalsi organizaci zkousky, tedy postup zkouseni pri prakticke casti. Nicmene, ani slovo o tom, co chce, jak chce. Tohle se ukazalo byt osudnym jednomu uchazeci. Vyletel za to, ze pri prevzeti zbrane ze stolu (CZ85) a uvadeni do bezpecneho stavu stahl zaver dlani leve ruky (klasika, pokud chceme chytit naboj z komory a ne ho lovit po zemi) a udajne tim zakryl vyhozni okenko. Detaily nevim, nazor komisare jsem nezjistoval. Nicmene uchazec letel a takto to prezentoval. Nedal to uz podruhe, takze priste to ma s pisemkou. Rekl, ze poprve to byla jasne jeho chyba, ale tentokrat ze ne, protoze po stazeni zaveru a zachyceni naboje ukazoval prazdnou komoru. Je to tedy jen tento nazor, protistranu nevim.

Ja jsem delal jen C, takze byl mi oznacen bezpecny prostor (cela protejsi zed) a slo se na malorazku. Zjisteni stavu plus uvedeni do bezpecneho stavu. Takze zasobnik ven, zaver otevrit, prozkoumat, zasobnik dovnitr a odlozit s otevrenym zaverem. Nasledne prikaz rozborka, takze zasobnik ven, stisknout spoust, zaver ven, kuk do laufu, prohlaseni, ze je to rozebrane. Pak prikaz sborka, takze stisknout spoust, zasunout zaver, zavrit komoru a nakonec zasobnik. Zbran odlozit. Prikaz nabijet. Zasobnik ven, napaskovat jeden skolni naboj do zasobniku, zasunout zasobnik do malorazky, natahnout zaver a zasunout ho zpet. Prikaz palit. Zmacknu, hlasim "zavada". Nasledne jsem vyhodil zasobnik a hlasim "cekam pul minuty". Komisar mi rekl, ze ale mel jsem cekat i se zasobnikem ve zbrani. Na to jsem mu rekl, ze komora je stale zavrena, tudiz ten zasobnik na vec nema vliv. Dale jsme to neresili, nicmene jsem pochopil, ze zasobnik je klicova vec pro komisare. Takze pak popis, co mohlo vest k "zadna rana", dotazeni do konce, zasobnik do zbrane, zavrit zaver, rana jistoty, odlozit.

Nasledne dvojka. Zjistit stav, rozebrat, slozit. Dal uz to se mnou neresil. Z teto dvojky se nestrilelo, je pouze pro manipulaci. Srilelo se z kozlice, ktera se ale nezkousi na manipulaci (prece jen se hure rozebira).

Na prakticke celkem umreli dva, pokud se nepletu. Mam ten dojem, ze ten druhy nestastnik dal pri rozborce prst pred lauf. Na to bacha zvlaste u lidi, co maji male ruce, maji tendence je tam cpat. Ccko nedelalo kratkou (logicky), kdo nemel C, nedostal na prakticke broknu.

Pak byla strelba. Nejprve kratka na 10m, vyletel kluk, co uz opakoval, protoze minule nenastrilel. Dnes opet nenastrilel, pry nervy. Litalo mu to, ze by netrefil ani vrata. Pak vyletel dalsi, ktery mel tusim dve rany mimo terc, nicmene opakoval podruhe take. Dale se posunul stolek na 15 metru od terce a strileli Dckari z kratke. To dali vsichni.

Nakonec malorazka 25 metru, pricemz uz nevim, jestli z brokny pak strileli jen Cckari, nebo i Bckari, co nemeli C. Vim, ze na manipulaci ji od jinych, nez Cckaru nechtel, ale u toho strileni jsem to nesledoval, protoze jsme zvanili. Domnivam se ale, ze broknu strileli jen C. Kazdopadne to byla jedna rana ze ZH na ten terc od malorazky. Malorazka mi pri natazeni prvniho naboje ze zasobniku spatne zachytla naboj a zaver trosku zmacknul hylznu. Pritom vim zcela jiste, ze naboj byl v zasobniku dobre a svih na zaver mam letity stejny. No nic, zaver dozadu a znovu, pak uz ok a zmackanou nabojnici jsem neresil, malorazkova se v komore srovna. Vystrel v pohode. Malorazka je nastrelena na spodni konec cerneho pole, kratka je nastrelena na stred.

Nastrelne si lidi brali ruzne, nekdo chtel, nekdo ne. Na broknu to samozrejme nikdo neresil.

Policiste v pohode, spis lidem vysvetlovali papirovani pri podavani zadosti o ZP, volali lidi na praktickou a tak nejak v domacim duchu tam asistovali. Zkusebni komisar klidny, nebuzeroval, byl korektni, nekoho se ptal na hlavni casti zbrane, nekdo sel z prakticke ven za par minut, bohuzel klic na to nemam. Kdyz jsem po strelbe odkladal malorazku a ukazal komoru a zasobnik, tak chtel zavrit zaver a zasunout zpet zasobnik, pak teprve odlozit. Nikdy nejprve zasunout prazdny zasobnik a pak zavrit zaver. Kazdopadne zasobnik je jeho guru, je potreba na toto byt opatrny.

Odchazel jsem predposledni a byla presne jedna hodina. Nikde zadna kamera, zadne speky.

jenikw

Příspěvek#102 » pon 29. kvě 2017, 16:16

Datum: 29.5.2017
Místo: Střelnice Třebotov, Praha-západ
Čas: 9:00 až cca 12:30 hodin
Komisař: Ivan Seifert + 2 policistky s kamerou
Zúčastnilo se 13 osob, 4 nenapsali testy, 4 neprošli manipulací, zbylých 5 nastřílelo a obdrželo osvědčení.
Kdo příště bude mít u zkoušky štěstí na tohoto komisaře, může si gratulovat, pokud se poctivě připravil. Komisař vstřícný, férový, nelibuje si v žádných záludnostech, papírcích v hlavni a podobných nesmyslech. Zkoušel opravdu jen z bezpečnostních zásad a z postupů při manipulaci. Před každou částí zkoušky vysvětlil a před manipulací i ukázal co po nás bude chtít. Každý uvedl do bezpečného stavu a následně rozebral k čištění krátkou zbraň (CZ 75), následně řešil jednu ze závad (zádržka,slabá rána, žádná rána) a nakonec předvedl postup při přípravě ke střelbě, při přerušení střelby a následně při ukončení střelby nebo pokračování střelby. Zřejmě se mu můj výkon líbil, netrval tedy na manipulaci s dlouhou zbraní (ačkoliv na začátku slíbil, že každý s příslušnými skupinami dostane jednu krátkou a jednu dlouhou zbraň).
Vyhazuje jen za důležité věci, tj. prst na spoušti, 30 sekund, evidentní míření mimo bezpečný prostor, odkládání zbraně v jiném stavu než vybitém, neprovedení RJ nebo vypuštění kohoutu, nevyndání zásobníku, nezkontrolování pohledem do zbraně, složení bez kontroly hlavně po vyčištění atd.. Za drobnosti nevyhazuje, jen upozorní a nechá zkoušejícího se opravit. Ptá se na hlavní části zbraně, ptá se proč jsou hlavní části právě tyto, vyplatilo se mi u manipulace popisovat co dělám i slovně. Komisař nenervuje, je trpělivý, dává jasné pokyny a pokládá jasné otázky, vyžaduje kontrolu zbraně po každém odložení zbraně na stolek i když byla odložena jen okamžik, u střeleb netrvá na přesném dodržování povelů, zato pochopitelně opět trvá na kontrole zbraně po každém odložení z ruky.
Děkuji komisaři za příjemné dopoledne, děkuji tvůrcům těchto stránek za kvalitní materiály k přípravě, děkuji správci střelnice Třebotov p. Humlovi za trpělivou přípravu a děkuji CMK na cenné postřehy pro zkoušku i pro praxi.

filip730641538

Příspěvek#103 » úte 6. čer 2017, 21:36

Praktická část zkoušky: 5.6.2017 střelnice Magnum Praha 6, zkušební komisař Karel Adamec, velmi korektní. Celková úspěšnost u praktické části byla vyšší než 50 procent.

Před zkouškou:
Ránu jistoty u dlouhých zbraní odmítá.
Varoval, že vyhazuje (a taky, že jo) za:
1. Prst na spoušti
2. Nevypuštění zásobníku

Průběh zkoušky:
Pistole na stole nabitá, natažený kohout zajištěn pojistkou. Povel: převezměte zbraň a rozeberte.
Chyby jsem odstraňoval 2: selhač a zástrčku.
Na teorii se ptal pouze u pistole, chtěl ukázat hlavní části zbraně.

Při střelbě doporučuji využít práva nástřelné série – kdybych ji nevyužil, tak bych vyletěl.

Vybral jsem si přípravný kurz na zkoušku, který mi byl doporučený. Vedl ho zkušební komisař Jan Korecký http://www.kops.cz/ - mohu ho maximálně doporučit, vyniká klidem a trpělivostí. Zkoušku jsem jako jeden z mála zvládnul na první pokus..

OuvejAchich

Příspěvek#104 » pát 9. čer 2017, 03:06

Zkouška 8.6. 2017 střelnice Magnum club Jirkov (okres Chomutov).
Zkušební komisař Ing. Jiří Bečka.
Poplatek za zkoušku 2100,- včetně odměny komisaře.

Zkouška od 9:00, přítomno asi dvanáct uchazečů, z toho dva opakující. Několik dalších přihlášených buď s omluvou nebo bez nepřišlo.
Teoretickou částí neprošli dva. Komisař testy rovnou vyhodnocoval, po posledním hned hlásil výsledky.
Před praktickou nás komisař dle mého názoru podrobně seznámil s následující manipulací i střelbou. Tyto probíhaly přímo v boxech samotné střelnice, coz považuji za výhodu, neboť bezpečný prostor je hezky určen. Komisař na něj ostatně i sám upozornil. K manipulaci a následné střelbě byla v jednom boxu připravena krátká CZ 75, v druhem boxu malorážka a brokovnice. Manipulace a střelba z dlouhých pouze skupina C.
Komisař požadoval při manipulaci: převzetí zbraně, rozebrání a složení, přípravu ke střelbě s následnou střelbou, přerušení střelby, postup pri závadě, ukončení střelby. Vše chtěl předvést dle běžných postupů, žádné finty, otázky kladl pouze k probíhající činnosti. Pokyny dával jasné a srozumitelné. Vyhazoval za klasické chyby. Jednou z těchto chyb bylo opomenutí kontroly hlavně při skládání zbraně, to stálo zkoušku uchazeče přede mnou.
Po úspěšné manipulaci následovala rovnou střelba, po ní jsem hned dostal osvědčení.
Kolik uchazečů praktickou část udělalo bohuzel netuším. Šel jsem třetí na řadu, oba dva předchozí komisař vyhodil za manipulaci. Chvilku jsem ještě odpovídal na otázky ostatních čekajících a protože bylo teprve po půl jedenácté, tak hurá do práce.
Komisař se v průběhu celé zkoušky choval velice korektně, vlídně, uklidňoval uchazeče, chválil za dobré provedení manipulace a střelbu. Ovšem při hrubých chybách byl nekompromisní. Připravený uchazeč se ale nemá čeho bát. I dozorující policisté komentovali pristup komisaře jako velice vstřícný. Dozorujici policisté i ochotně odpovídali na dotazy a radili čekajícím.
Děkuji komisaři i policistům za klidný průběh zkoušky.

petar

Příspěvek#105 » stř 14. čer 2017, 14:47

Zkouska 12.6.2017 strelnice Kapslovna (Praha Zizkov)
Zkusebni komisar Bc. Pavel Rössl
Poplatek za zkousku 1800,- Kc (1200 strelnice, 600 komisar)
Zacatek v 9h, konec v 15:30.

Jestli jsem pocital dobre, tak prislo 13 uchazecu na test, z cehoz 4 vypadli na testu. Dalsi 4 se pridali na opakovani prakticke casti. 9 lidi neudelalo praktickou cast, 1 slecna vypadla na strelbe. Zkousku tedy uspesne slozili 3 (ze 17, tj. uspesnost cca 18%).

Seznameni s postupem pred praktickou casti strucne ale vystizne, manipulace se odehravala ve skolici mistnosti, kam se chodilo po jednom. K dispozici byla CZ75, standardni ceska malorazka a dvojka. Komisar pusobil pomerne stroze a odtazite, nektere otazky pri manipulaci byly zvlastni a necekane, coz mohlo prispet ke zvyseni nervozity a vyssimu vyskytu chyb pri manipulaci. Nicmene vyhazovalo se jen za poruseni bezpecne manipulace. Cas na jednoho byl pomerne dlouhy, odhadem az 20 minut. Celkova nalada byla dost pod bodem mrazu zvlaste jak vetsina lidi odchazela s negativnim vysledkem.

Vlastni strelba byla v suterenu po jednom, odlozeni kratke zbrane se zaverem vzadu, nebyla vyzadovana specialni kontrola zbrane pri prevzeti, komisar rekl, ze ji predava jiz zkontrolovanou. Nicmene to samozrejme nebranilo zabehlemu kontrolnimu pohledu do odkryte sachty a komory. Po ukonceni strelby a vytazeni zasobniku chtel ridici strelby ukazat zbran i zasobnik a teprve po jeho schvaleni (slovne a dotek na rameni) se pokracovalo odlozenim zbrane se zaverem v zadni poloze. Zde se strilejici shodli na pocitu trochu vetsi vstricnosti, byt kontrola komisare urcite byla dusledna a videl vsechno. V pripade zavady a nemoznosti vyndat zasobnik si komisar zbran prevzal a uvedl ji do funkcniho stavu sam. Cast lidi si vzala nastrelne, cast se jich vzdala. Slecna, ktera prosla az na strelby mela bohuzel pech a i presto, ze si vzala nastrelne, tak ve finale netrefila 2x terc. Zbytek nastrilel povetsinou vse do cerneho, jak kratke tak dlouhe zbrane.

Po celou dobu zkousky byl velmi napomocen spravce strelnice pan Vlosovsky, ktery vsem ochotne vysvetloval detaily manipulace, odpovidal na nejruznejsi teoreticke i prakticke otazky a celkove se snazil je povzbudit pred zkouskou.

Zpět na