Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Petzold

Příspěvek#5641 » úte 18. črc 2017, 12:42

Harry HaD píše:
Teda tohle je ale vyloženě špatně... A nebezpečný... I u slabý rány je třeba chvíli počkat, jestli nedojde k nějaké další a opožděné reakci. Když byla slabá, zřejmě neshořelo všechno co mělo a nějaký zbytek by tam ještě mohl zůstat (v nábojnici, hlavni...). A i ten zbytek se může aktivovat se zpožděním :!:
To "vyčkání" v tomto odstavci nějak vypadlo omylem?

Kolikrát jsi to ve střeleckém životě potkal ?

Harry HaD

Příspěvek#5642 » úte 18. črc 2017, 13:37

No,stalo se mi... 9mm Luger, tovární. A jistě nejsem jedinej, kdo to zažil. Tvrdit, že se to stát nemůže, je trochu krátkozraký. Například papíráky to občas udělaly, aneb jak říkali mazáci: "když to jenom zasyčí, nech to dojít..."

Ano, pokud je zkontrolováno, rána jistoty OK. Nicméně "pokud to konstrukce zbraně umožňuje, je přeci jen lepší vypustit kohout manuálně (přes palec)"... Ale vyhazovat za to byla blbost.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5643 » úte 18. črc 2017, 14:15

Teda, rekl bych, ze znam pomerne dost strelcu a zvlaste prebijecu, kde k tomu psouku dojde casteji, nez u tovarnich... A jeste nikdy jsem neslysel o tom, ze by to po psouku jeste "dostrelilo" (pokud nepocitam kresadlovky, kde je to vlastnost :-) ).
Naposledy upravil(a) cmk dne úte 18. črc 2017, 14:16, celkem upraveno 1 x.

mikymoto

Příspěvek#5644 » úte 18. črc 2017, 14:16

Harry HaD píše:No,stalo se mi... 9mm Luger, tovární.

Moment, to jako že pistole slabě štěkla a po nějaký chvíli ještě vystřelila??? Nebo jak to mám chápat? :o

marinakus

Příspěvek#5645 » úte 18. črc 2017, 15:22

Já to teda zažil u starých nábojů, že prachová náplň prostě hořela hodně pomalu. Pokud mě nic nehoní, chvilka čekání mě nezabije. U zkoušky jsem za to ovšem nikdy nikoho nevyhodil, stejně jako za ránu jistoty po kontrole komory.

Petzold

Příspěvek#5646 » úte 18. črc 2017, 17:43

Jako že to pšouklo, střela vyletěla a pak tak nějak pomalu dohořel zbytek prachu v hlavni, co nám tady tvrdí kolega výše ? 8-)

marinakus

Příspěvek#5647 » úte 18. črc 2017, 19:34

Petzold : Já tu střelu zrovna nějak nesledoval. Ono to nečekáš. Ale v hlavni nezůstala a byl to fakt pšouk. Jestli by bylo vhodné otevřít závěr okamžitě nevím. Byla to dlouhá kulová. A dost kouře kolem. Byly to fakt hodně starý náboje a pod CIP by se určitě nevešly. Taky je to hodně dlouho. Dnes by se na to každý vykašlal.

petero

Příspěvek#5648 » stř 19. črc 2017, 19:32

Může někdo definovat velice často citovaný výraz"slabá rána"? Chápu, že člověk, kterej už má nějakej ten vagón nábojů za sebou to pozná hlavně podle chováni zbraně v ruce. Po zvukový stránce to, obzvlášť při používání elektronických sluchátek, nemusí někdo méně zkušený vůbec poznat. Takže téměř každý žadatel o zp u zoz ví, jak slabou ránu teoreticky řešit, ale dokáže v praxi rozeznat, kdy se vlastně o slabou ránu jedná? Pokud někdo děláte kurzy na zoz, jak jim vysvětlujete, jak tu slabou ránu poznat? Pistole nepřebije (samozřejmě přebít může), nebo je necháte pro srovnaní párkrát vystřelit z 9-vítky, pak z malorážkový pistole a řeknete, když se 9-vítka chová v ruce jak malorajda, je něco špatně ? Po x letech střílení si myslím, že slabou ránu poznám, ale přiznám se, že u zoz nebo po ní, než jsem si tzv. odstřílel svý, asi ani náhodou.

Slezman

Příspěvek#5649 » stř 19. črc 2017, 19:35

:) Já to zažil už při svém snad 50-tém výstřelu, a sice na střelnici s vypůjčenou zbraní Manurhin PP 7.65 a továrním S&B, měl jsem pasivní červené Peltory a poznal jsem to, byla to dutá slabší rána, citoslovce mě napadá "POM!", závěr zůstal vzadu s nedokončeným zásuvem nového náboje, a střela čuměla z konce hlavně, tak jsem si hned poskládal zneškodněný náboj na památku. Druhá část zápalu neproběhla.

marinakus

Příspěvek#5650 » stř 19. črc 2017, 19:42

petero : Hlavně zapomeň na to, že zbraň nepřebije. S dynamickým závěrem i na zápalku. Osobně zažito s Makarovem. Stačilo znovu zmáčknout spoušť a bylo po zbrani. Střela přesně v půlce hlavně. Naštěstí mi okamžitě dobliklo a hlavně sprškou nespáleného prachu v obličeji. Jestli šla skutečně jen zápalka nebo i část prachové náplně se nikdy nedovím. Úplně slabá ranka to nebyla.

petero

Příspěvek#5651 » stř 19. črc 2017, 20:53

Spíš mi šlo o to, jak nováčkům vysvětlit, jak slabou ránu bez nějakých zkušeností rozpoznat od normálního výstřelu. Je mi samozřejmě jasný, že to asi není úplně jednoduchá věc.

marinakus

Příspěvek#5652 » stř 19. črc 2017, 20:58

petero : U ZOZ je to celkem jednoduché. Tam ti to komisař prostě oznámí. V životě si musíš poradit sám. V autě taky musíš poznat, že ti dochází olej. Bohužel moderní systémy skutečně odnaučují člověka samostatně uvažovat ale učí mít na všechno příručku a pravidlo.

jhora

Příspěvek#5653 » čtv 20. črc 2017, 07:09

Mě to při instruktáži předvedli tak, že instruktor delaboroval náboj, vysypal prach a pak naládoval hilznu se zápalkou do ČZ 75 a odpálil ji, aby nám ukázal jak to asi přes sluchátka zní a jak to vypadá "zvenku".

majlont

Příspěvek#5654 » čtv 20. črc 2017, 10:39

Z praxe: Slabá rána je rozeznatelná předeším podle výrazně slabšího zpětného rázu. Zvukový vjem (pokud máte sluchátka) nemusí být zvlášť markantní.

Každopádně, pokud je rána "nějaká divná" (pocitově slabší nebo silnější, kouřivá, hlučná, ...), je žádoucí vždy pár vteřin počkat a pak zkontrolovat, co se stalo či nestalo a střelbu obnovit až je 100%-ně jasno, co se stalo. Typů chyb, které mohou nastat (zvláště při domácím přebíjení) je mnoho (chybná navážka, záměna prachu, ...).

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5655 » pát 21. črc 2017, 09:54

Nova vyhlaska MVCR, kde se resi prubeh zkousky na ZP. Je to doplneni toho, co resi ta novelizovana 315/2011.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Zpět na