Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5746 » stř 30. srp 2017, 13:23

Souhlas s tim, ze ta zkouska neni tupe o "presnem dodrzeni psaneho". Pak bych skoro mohl vyhodit kazdeho i podle noveho zkusebniho radu. Fakt vetsina lidi se pohybuje na hranici. Proto je netezsi ulohou komisare rozpoznat nervozitu ze vznikle situace od neschopnosti bezpecne manipulovat.
Mimochodem - kdo z zadatelu se tesi, az se bude natacet vsude a vsechno, ten asi bude zklaman.

Ale nejaky hruby test rozpoznavani streliva? Na to, cim je dana raze, jsou otazky v testech. Ted pribyly i obrazkove otazky na typy streliva. Ale souhlasim - zadatel by mel vedet, co do zbrane patri. Ac to sam nezkousim, umim si predstavit nejakou formu toho, ze se tohle v prakticke casti otestuje... Jenze kdyz se tohle povoli obecne, tak nekdo nenapadne mezi 3 skolni lugery zamicha 1 skolni makarov s nejakou ogivalnejsi strelou a zase bychom mezi sebou meli zbytecneho vyhazovace... Umim si predstavit (to neznamena, ze bych to sam delal nebo prosazoval), ze takhle lezi CZ75 s napisem 9mm Luger a vedle ni 3-4 naboje (9x17, 9x18 a 9x19, mozna klidne 9x21) a komisar vyda pokyn "nabijte zbran tim nabojem, ktery do teto zbrane patri". Ale nejaka skryta forma zamichaneho naboje bez upozorneni - to se mi moc nezda... Stejnak pak zadatel poujde, koupi si zbran a k ni tovarni strelivo a stejnak mu ty rozdily dojdou az casem... Nikdo uceny z nebe nespadl.

Ucelem prakticke casti je otestovat zadatele, jestli dokaze manipulovat se zbrani, odstranit zavady a pri tom vsem dodrzet nejaky bezpecny postup.

marinakus

Příspěvek#5747 » stř 30. srp 2017, 16:24

CMK : O těch obrázkových otázkách prosím tě radši nemluv. To je ostuda toho, kdo je dělal. Ogiválnějšího Makarova jsem ještě neviděl ale to neznamená, že bych si to představoval takto. Pokud mi žadatel řekne, že ráži najde na zbrani (případně v PZ) a na dně nábojnice civilního náboje (nebo na boku u brokových), bohatě mi to stačí. Nemusí se učit tvary nábojnic ani siluety nábojů z testů. To neznamená, že bych za neznalost někdy někoho vyhodil ale obrázek o uchazeči to nějaký dává. Včera jsem se na nic takového ani neptal. Proč taky. Věc je dnes zkrátka černobílá.

scorpions.cz

Příspěvek#5748 » stř 30. srp 2017, 17:25

Asi před půl rokem ,jsem měl na zkoušce člověka , který po povelu nabít zbraň , tak začal zkoušet postupně ( z mé sady školních nábojů) jeden po druhém ,který mu bude držet v zásobníku. Zkoušku jsem mu tehdy ukončil. Snažil jsem se z něj dostat v jaké ráži je zbraň a kde to najde, ale nic. Dnes bych měl počkat až všechny náboje zkusí a pokud náhodou vybere správně tak mu poblahopřát a zkoušku ukončit až když se mu to nepovede :roll:

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5749 » stř 30. srp 2017, 17:28

Marinakus - Jenze to je prave to... Nedo se jen zeptal, nekdo na tom vyhazoval, nekdo se ptal na veci, ktere davaji smysl, nekdo na veci, ktere smysl nedavaji... Bohuzel, nebejt par procent pitomcu mezi nama, zadna novela nemusela byt.

Scorpions - neverim, ze takovy clovek udrzi prst mimo spust a zbran v uhlu a provede vsechny kroky, jak ma...

marinakus

Příspěvek#5750 » stř 30. srp 2017, 18:45

CMK : Těch úletů bylo poměrně mizivé množství. Určitě dost mizivé na to aby se zkoušky takto zmrzačily. A nehaj v tomto případě vrchnost. Oni zvolili tuto formu. Oni rozhodli a nikdo jiný. Těch řešení situace mohla být spousta jiných. Toto bylo ale asi pro ně zkrátka nejjednodušší. Ale správně říkáš, že pokud se uvažuje o likvidaci komisařů a jakémsi akreditovaném školení uchazečů bez závěrečné zkoušky, je toto ještě zlatý výsledek. Jsem zvědav, jestli budou také nějaké závěry z přístupu komisařů ke zkouškám a jestli z toho budou plynout nějaké další výsledky. Nebo máme zkrátka vyřešeno.

wigum

Příspěvek#5751 » stř 30. srp 2017, 19:16

Jen takový dotaz. Já myslel, že tyhle požadavky na změny vzešli od komisařů. Tak na čí popud se to teda předělávalo?

marinakus

Příspěvek#5752 » stř 30. srp 2017, 19:24

wigum : Myslíš, že zákonné předpisy přepisují komisaři? Možná byly zakomponovány nějaké připomínky ale ani tím si nejsem zrovna jist. Můžeme být rádi, že alespoň musí uchazeč svoji činnost stále skutečně předvést a není přípustné ji jen popsat slovně, jak bylo také navrhováno. To už bych považoval skutečně za tragédii.

JardaB

Příspěvek#5753 » stř 30. srp 2017, 20:32

Koukam, ze plati stare osvedcene pravidlo, ze kazda zmena je akorat k horsimu... Vsechno regulovat, nalinkovat ale vysledkem je akorat mensi ucinnost a vic buzerace. Zas na druhou stranu, I v dobach, kdy byly zkousky uplna formalita, se prusvihy nejak moc nedely ale dost prusvihu pri manipulaci bylo u policie, kde je skoleni snad dukladne.
Chci tim jen rict, ze jakakoli zkouska stejne asi ucinne neodfiltruje prusvihy pri manipulaci, spis to je o cloveku jako takovem a to asi muze posoudit a zohlednit jen rozumny komisar.

wigum

Příspěvek#5754 » stř 30. srp 2017, 21:45

marinakus píše:wigum : Myslíš, že zákonné předpisy přepisují komisaři? Možná byly zakomponovány nějaké připomínky ale ani tím si nejsem zrovna jist. Můžeme být rádi, že alespoň musí uchazeč svoji činnost stále skutečně předvést a není přípustné ji jen popsat slovně, jak bylo také navrhováno. To už bych považoval skutečně za tragédii.

Ne , to mi nerozumíš. Jsem nepsal, že to psali komisaři. Že tam měli být nějaké požadavky co komisaři vyžadovali. Jako aby se nestávalo, že někdo požaduje neco co chtít nemá a vyhazuje za něco, co u jiného projde. Prostě sjednocený postup.

wigum

Příspěvek#5755 » stř 30. srp 2017, 21:55

Protože je to tu taky primárně debata o zkoušce, tak by tahle zkouška docela zajímala.
příspěvek zde
viewtopic.php?f=57&t=7410&start=105#p146055
V 10 se začalo chodit na střeliště kdy komisař jednotlivě volal podle svého uvážení jména. Dělal jsem ABCE a šel jsem předposlední, takže už jsem byl dost nervózní. Na Každém postu ležela jedna zbraň malorážka ZKM 451, brokna dvojka IŽ a CZ 83 7,65. Vždy postupně zkontrolovat, rozebrat, popsat hlavní části a jednu závadu, na malorážce jsem dostal slabou ránu na brokovnici selhač a na pistoli zádržku. Komisař byl mírný, o čemž svědčí i to že praktickou část udělali všichni. Sám jsem si vědom toho že rozborce k čištění nezkontroloval průchodnost hlavně u malorážky, za to tam byl jeden na opravu. A u Čz 83 jsem prý zamířil trochu mimo bezpečný prostor, jak mi nešel nasadit závěr ale jen upozornil. Říkal že je radši když je vždy rána jistoty, ale když zůstane otevřený závěr tak že vyhazovat nebude. Střelbu už pak řídil p. Hajna a další šel mezitím na manipulaci aby to odsejpalo. Střílel jsem jen z krátké, asi to stačilo. Při střelbě jsem měl zádržku, prý málo sklepané náboje, ale stalo se to tam víc lidem, prý to CZ83 dělá. Policisté byli milí venku se s námi bavili a na závěr jsme dostali potřebné formuláře.

Zde mé dotazy:
1,Po kontrole se už na bezpečném prostoru nebazíruje, ne?
2,A jak s C může sřílet jen z krátkou?
3,Jak je to teda s ranou jistoty?

Misak.kadlec

Příspěvek#5756 » čtv 31. srp 2017, 04:23

Ahoj, správně bych měl střílet určitě všechny tři, ale pak ke konci už se dost pospichalo a měli to tak pokud vím ke konci vsichni, malorazka ani brokovnice už pak slyšet nebyla.

Petzold

Příspěvek#5757 » čtv 31. srp 2017, 06:59

No, prostě selanka a to se mi ani nechce vypisovat ten hlavní problém, který vidím...hlavně je důležité se svěřit na veřejném foru i se jmény, časovými a místními údaji. Tohle opravdu všem prospěje. :roll:

gogan

Příspěvek#5758 » čtv 31. srp 2017, 07:50

No jo, ale v tom vlákně je to zvykem, kromě toho je to i podle mustru v úvodním příspěvku.

Knop

Příspěvek#5759 » čtv 31. srp 2017, 07:50

Jestli se u zkoušky staly takové chyby, že lidi nestříleli ze zbraní, ze kterých podle skupiny ZP střílet museli, a komisař potom musel na protokolu uvádět falešné údaje o průběhu střelby, a dokonce ani sám nezkoušel, přestože byl k tomu určený, a nechal zkoušet souběžně s ním někoho jiného (je jedno, jestli to je taky komisař nebo ne, když nebyl určený na zkoušku), jsou tak zásadní porušení předpisů, že dohlížející policisté určitě konali nebo budou konat podle jejich povinností. A jestli nebudou, tak je to zase námět k prověření jejich činnosti.

To, že se tenhle případ zveřejnil, je jedině dobře.

Petzold

Příspěvek#5760 » čtv 31. srp 2017, 08:09

V případě, že to tak skutečně bylo. V opačném případě také může provozovatel tohohle fora očekávat malou žalobičku. Ostatně minimálně ve dvou případech už v daném vlákně došlo ze strany přispěvatelů (žadatelů o ZP), mírně řečeno, ke zkreslení popisu situace, které by za jistých okolností mohlo poškodit jak komisaře, tak dozorující policisty. Pouze to dotyční nechali být, ve stylu, "čím víc se s lejnem maže.... 8-)

Zpět na