Parlamentní volby 2017

gogan

Příspěvek#451 » pát 29. zář 2017, 11:16

Netvrdím, že tak dopadnou volby. Jen že je zajímavé co lidé naklikali v anketě. Co se úvahy kolem Pirátů a IT týká, tak u Svobodných je jich taky hafo ... kdyby to stálo jen na cookies tak budiž, ale tohle ...
EDIT: k té novosti článku, novinky.cz mívají běžně přes mega návštěv http://www.kurzy.cz/netmonitor/idnes-cz ... novinky-cz
je kolem poledne, tedy proč ne.

Sedmej

Příspěvek#452 » pát 29. zář 2017, 11:42

gogan: mě na tom překvapuje, že Piráti mají u čtenářů novinek poměrně hodně. s celostátním průzkumem dle nějakých pravidel bych to ale vůbec nesrovnával.

Mac.42

Příspěvek#453 » pát 29. zář 2017, 12:45

no tak cisla v ankete se snad zneverohodnuji sama, ne? ze by si to jako rozdelili Okamura s Babisem? k volbam neslo 0,5% a komunisti vymreli? asi leda neci vlhky sen
(mimochodem za posledni 2h pribylo skoro 10000 hlasu, takze to ma byt asi opravdu od rana)

vemte v potaz, ze vysledky v ankete utvari to, kdo ma pristup na net, kdo tam cte zpravy, kdo je cte na novinkach, kdo tam cte politicke zpravy, kdo je ochoten kliknout na anketu, kdo je ochoten podstoupit overeni, atd ...jako chapu, ze sociologie bude pro mnohe paveda a sproste slovo, ale o reprezentativnim vzorku se dozvite na "prvni strane prirucky"

gogan

Příspěvek#454 » pát 29. zář 2017, 13:21

O reprezentativnim vzorku z "prvni strany prirucky", mám pochybnosti právě ze strany agenur. Na diametrální odlišnost upozorňuji právě v příspěvku s odkazem. Výběr respondentů dělá výsledek. Tady je ten vzorek snad jasně daný, stačí si na serveru přečíst vzorek diskuse, SPD mě vůbec nepřekvapuje a je tu i odpověď kde se berou voliči Babiše. Co se komárů týká, tak voliči kteří jsou ochotní kliknout na anketu a jsou schopni vyplnit kontrolu tak z velké části tipuji právě že to dávaj Babišovi (protože přece zatočil s těmi zlodějskými živnostníky) a Okamurovi, no a asi i těm Pirátům. V reálu si komunisti těch svých 9 - 12 procent odnesou, převážně na venkově je spousta voličů co by s jiným lístkem u urny dostali křivici a stejně ho tam nemohli hodit.

Sedmej: jasně, je to překvapivé, ale někde ty (zatím hypotetický) procenta nabrat musí, já právě těm celostátním měřítkům moc nevěřím, o tom vlastně od začátku píšu. Oproti Medianu bych tipnul o něco méně Babišovi o něco více Okamurovi, méně Topce, více Svobodným (ač je budu volit, obávám se že se zastaví někde kolem 4,5%) o fous méně komunistům ...

Sedmej

Příspěvek#455 » pát 29. zář 2017, 14:01

gogan: já neříkám, že věřím slepě každému průzkumu, ale není tu nic lepšího z čeho bych jako jedinec mohl odhadovat výsledky. u nějakých stran doufám, že to bude jinak než se jim předpovídá. Pirátům bych přál víc než dostávají v průzkumech a Okamurovi zase méně. Svobodným bych alespoň to jedno křeslo přál, ale taky si myslím, že se nedostanou. myslím si, že jim škodí až takové občas už přehánění ohledně EU co předvádí Mach.

gogan

Příspěvek#456 » pát 29. zář 2017, 14:22

Řek bych, že Machovi nejvíc škodí, že značná část voličů si ho spojuje s Klausem.

mihlit

Příspěvek#457 » pát 29. zář 2017, 15:26

Svobodným opozice proti EU určitě neškodí, když to samé dělá i Okamura (k čemu jinému je referendum o EU, než že se očekává "ne"). Zelení a Piráti nezbývá než doufat, že pět procent nepřekročí.

Mac.42

Příspěvek#458 » pát 29. zář 2017, 15:52

gogan píše:O reprezentativnim vzorku z "prvni strany prirucky", mám pochybnosti právě ze strany agenur...
...Výběr respondentů dělá výsledek.

Ano, o tom ja nepochybuji... agentury dozajista mnohdy pracuji na zakazku, aby verejne mineni ovlivnily.
Ale tvrdim, ze dokazovat to statistikou ankety u clanku na nejakem webu je prinejmensim dost troufale.

hauser

Příspěvek#459 » pát 29. zář 2017, 16:08

gogan

Příspěvek#460 » pát 29. zář 2017, 16:39

Mac.42 píše:
gogan píše:O reprezentativnim vzorku z "prvni strany prirucky", mám pochybnosti právě ze strany agenur...
...Výběr respondentů dělá výsledek.

Ano, o tom ja nepochybuji... agentury dozajista mnohdy pracuji na zakazku, aby verejne mineni ovlivnily.
Ale tvrdim, ze dokazovat to statistikou ankety u clanku na nejakem webu je prinejmensim dost troufale.

Ale proč? Já přece tu anketu přece nepředkládám jako relevantnější (to bude i přes "nepřesnosti" zřejmě ten Median), jen jí zmiňuji jako demonstraci, jak se výsledek liší dle výběru dotazovaných. Na to mě, ne snadno naheckovatelná, anketa s více než 30k hlasů poslouží docela dobře.

Sedmej

Příspěvek#461 » pát 29. zář 2017, 17:03

mihlit: škodí jim ten způsob jakým to Mach občas dělá. viz třeba dotace na tu rekonstrukci školy. to, že téměř o ničem jiném nedokáže mluvit. a ohledně pirátů doufám, že budeš zklamaný a překročí daleo větší číslo než 5%.

wigum

Příspěvek#462 » pát 29. zář 2017, 17:04

Sedmej píše:gogan: já neříkám, že věřím slepě každému průzkumu, ale není tu nic lepšího z čeho bych jako jedinec mohl odhadovat výsledky. u nějakých stran doufám, že to bude jinak než se jim předpovídá. Pirátům bych přál víc než dostávají v průzkumech a Okamurovi zase méně. Svobodným bych alespoň to jedno křeslo přál, ale taky si myslím, že se nedostanou. myslím si, že jim škodí až takové občas už přehánění ohledně EU co předvádí Mach.

Jak už tu bylo řečeno: Jediný průskum, kterému se dá věřit, je ten, který si člověk sám zfalšuje. W.Ch.
Jinak já osobně si myslím, že Okamura nakonec dostane víc % než se obecně odhaduje. V čem vidím problém, je povolební uspořádání sněmovny a je sice hezké že ANO vyhraje, ale netuším s kým půjdou do koalice nebo kdo jem nakonec dá hlas při hlasování o důvěře.
Jinak bych si dovolil ještě jeden citát: Demokracie začíná oblečením saka a odchodem k volbám a končí vhozením lístku do urny.

Připadá mi docela vhodný.

JardaB

Příspěvek#463 » pát 29. zář 2017, 17:23

Svobodni jsou ale asi hodne pod limitem ne? V pruzkumech ktere jsem nahodou videl se ani neobjevuji...

gogan

Příspěvek#464 » pát 29. zář 2017, 17:35

No Svobodní mají asi tak velké preference jak před volbami do EP :)

mihlit

Příspěvek#465 » pát 29. zář 2017, 17:41

Vím o dost lidech, včetně mě, co jim to plánujeme hodit ať již průzkum říká cokoliv. Tady budu tentokrát optimista

Zpět na