Parlamentní volby 2017

gogan

Příspěvek#481 » pon 2. říj 2017, 10:52

Sedmej: hlavně pokud něco takového absolvuješ /schůzku, mejlování, .../ dej vědět o výsledku, kdo se dá případně doporučit a kdo ne. V tom kterou stranu volit se samozřejmě ani jako střelci neshodneme nikdy, nic méně model Pavla
"... ale když už potkám přesvědčeného voliče ČSSD, tak aspoň pochválím pana Váňu, že by si zasloužil kroužek ..."
se mě zdá přínosný a může jen prospět.

jhora

Příspěvek#482 » pon 2. říj 2017, 12:25

Rozhovor s Bartošem, mimo jiné se hodně věnuje tématu uprchlíků a srovnání názoru Pirátů a SPD, zbraním i volbě prezidenta:

http://zpravy.idnes.cz/rozhovor-s-preds ... domaci_kop

Pro ty kterým se to nechce číst celé:
Uprchlíci:
Redaktor: Abych uzavřel tohle téma, Česká republika má být otevřenější nebo uzavřenější?
IB: Myslím, že je úplně adekvátní, jak je to teď.

Zbraně:
Redaktor: Měl by mít právo každý držet a nosit zbraň?
IB: To právo má dnes každý, kdo udělá zkoušky na nošení zbraně. Já osobně jsem pacifista, ale bavil jsem se o tom s lidmi, kteří mají zbrojní pas, těch je v České republice 300 tisíc a současná legislativa je odpovídající. Ten ústavní návrh je nesmysl.
Redaktor: A co se týče evropské snahy omezit určité zbraně?
IB: Tam je určitý výčet zbraní a nábojů. Tady je hlavní problém, že se to týká těch lidí, kteří už ty zbraně mají. Ale ta kauza je nafouklá.

pavelg

Příspěvek#483 » pon 2. říj 2017, 12:48

Škoda, že se nedají odpovědi srovnat s obdobím přelomu 2015/16.

Na mě ty odpovědi působí tak, že byl vítač, ale vidí, že většina je proti, tak se vyjadřovat nebude. Mimochodem.... "tak, jak je to teď " znamená přesně co v jeho podání? Že jsme povinni přijmout podle platných kvot? Nebo že souhlasí se Zemanem "Kdo si je pozval, ať si je krmí"? Jak je to TEĎ? Situace je přece nevyřešená, nestabilní. Jsme povinni poslechnout diktát z EK, ale neděláme to. Chce přimout diktát kvot nebo se chce vzepřít ditkátu EK, Německa a neziskovek?
Jestli on to nebude druhý Sobotka - v ČR nevidí možnost přijmout kvoty, ale v Rakousku přijímá až se mu pleš horlivostí celá rosí, ale je potřeba to dělat chytře, aby Češi neměli pocit, že jsou k tomu přinuceni zvenčí. Přijmu co řeknete, ale nesmíte říkat, že jste mi to poručili. Dobrovolně přijmu i víc ...

Jak si představuje, že zároveň zachová současnou legislativu, ale také akceptuje tu směrnici včetně toho bodu o doplňování?

Já chápu, že je pacifista a beru to tak, že by nejradši, kdyby žádné zbraně ve společnosti nebyly (tím mu nevkládám do úst, že je chce zakazovat).
Ale tak trochu mě uráží, když mele jedno přes druhé a navzájem si to odporuje. Buď je pitomec on sám, nebo má za hňupa mě.

Na druhou stranu, asi počítá s tím, že si v tom každý najde to, co chce sám slyšet.

jhora

Příspěvek#484 » pon 2. říj 2017, 12:50

Chce to přečíst celé, jako celek je jeho vyjadřování konzistentní a samozřejmě je to úplnější. Ty výňatky jsem se dal spíš jako shrnutí - proto, že ne každý má přes den čas číst dlouhý rozhovor.

jhora

Příspěvek#485 » pon 2. říj 2017, 12:55

Videorozhovor s Bartošem na konci článku:

http://zpravy.idnes.cz/bartos-pirati-vo ... -2017_vitm

Některá témata jsou stejná, ale pokrývá i jiná témata, které v tom odkazu předtím nejsou.

gogan

Příspěvek#486 » pon 2. říj 2017, 13:06

Ještě před dvěma měsíci byli Piráti podstatně pod 5%, najednou poměrně dost prostoru v médiích a jdou v průzkumech rapidně nahoru.
Jen na babišmedia dva články a jedna videodebata ve třech dnech?
http://zpravy.idnes.cz/bartos-pirati-vo ... -2017_vitm
http://zpravy.idnes.cz/rozhovor-s-preds ... domaci_kop
https://video.idnes.cz/webtv.aspx?idvid ... avodaj_krr
Je to normální, nebo jsem paranoidní?

jhora

Příspěvek#487 » pon 2. říj 2017, 13:23

Je to normální v tom smyslu, že jakmile Česká Televize oznámí, koho bude zvát do debat, tak se novináři na všechny ty strany zaměří a ty nové jsou pro ně nejzajímavější. Minule to třeba bylo stehně s Úsvitem, předtím s VV a předtím se Zelenými. Jakmile zlomili "magickou hranici" v důležitých průzkumech, tak pak byli vidět všude. Navíc nové tváře jsou zajímavé a ještě nemají vůči novinářům žádnou nechuť, nemají ani co ztratit, takže přijímají rádi pozvání do debat a rozhovorů. Je to normální.

pavelg

Příspěvek#488 » pon 2. říj 2017, 13:28

Náhoda to nebude, ale může to být i osobními sympatiemi redaktorů tam, kde mají volnou ruku. Nemusí to být (a podle mě určitě není) tak, že by se Babiš s Bartošem dohodli. Spíš kopírování ksichtů z TV.
Určitě mají prakticky všechna mainstreamová media nějaké notičky, podle který upřednostňují, nebo potlačují názory nebo jejich nositele. Někdy na to stačí jen vhodně vybrat lidi a oni to provádějí aktivně sami bez psaných notiček - což je samozřejmě pro majitele optimální stav. On jen vybírá vhodné lidi a oni mají papírově naprostou svobodu.

Piráti byli super v minulých volbách, jak si třeba přinesli do té fejkovní debaty v TV svůj vlastní mikrofon. Tehdy jsem je docela sledoval a z té doby mám z nich ten dojem tmavě Zelených. Myslím, že by v parlamentu byli platní minimálně co se týče autorských práv. Tato oblast bohužel patří do pravomoci EU (jedna ze softwarových směrnic se přijímala v komisi pro rybolov), ale i tak by mohli pomoct správně implementovat, asi jako LEX pomáhá správně implementovat směrnice zbraňové.
Kdyby se všichni voliči ANO rozhodli volit Piráty, vůbec bych si nestěžoval. Musíme se ale spíš nachystat na to, že bude tendence volit extrémy - Babiše, antibabiše, Okamuru. Svoje jisté mají komunisti a asi i lidovci. O zbytek se serve docela dost stran a kdo ví, jak velký ten zbytek bude a jak se lidi rozhodují.
Hlavně to rozhodování - je to poučné sledovat i tady na foru.

Je ale taky zajímavé (a podle mě zajímavější) sledovat, kdo se do mainstreamu nedostane. Nebo kdo se tam tu a tam objevil, ale už tam má stopku.

gogan

Příspěvek#489 » pon 2. říj 2017, 13:33

Jhora: Tohle bych pochopil, jenže zrovna Piráti, mám ten pocit, napřed média, poté překročení hranice. S Úsvitem, VV a konec konců i ANO to bylo jiné, ti se do médií procpali a "průlom" realizovali přes známé osobnosti, bežně se v tisku a na obrazovkách vyskytující.

gogan

Příspěvek#490 » pon 2. říj 2017, 13:41

pavelg:
Jj, ACTA těsně před vánoci, výbor pro zemědělství a rybolov, vyloženě ICT odborníci. Studii o "pirátsví" kterou si EK zadala a nedopadla dle jejích představ, nedávno jsem ji tu linkoval, ututlali.

pavelg

Příspěvek#491 » pon 2. říj 2017, 13:51

To je hodno bližšího srovnání.
Např. TOP09 vznikla a hned byla presentována jako strana málem favorit. Dodnes je Kalousek se svým maskotem miláčkem ČT. Jednou se tam poblil v přímém přenosu a bylo to přijato s pochopením.
VV si asi pražská media nakoupily, byl to původně vysloveně pražský projekt.
ANO má vlastní mediální zázemí a v době vzniku nebyl v TV problém, Babiš předtím pásl prakticky 3/4 parlamentu a papaláši z velkých stran s ním v pohodě kšeftovali.
S Okamurou nevím jak to bylo .. já ani nevím, jak se aktuálně jmenuje ta jeho strana. Ale on v TV býval jako zástupce cestovek a trochu exot - Čechojaponec. V době zvolení byl pro ČT přijatelný. Troufnu si tvrdit, že kdyby nebyl poslancem a neměl příznivé výsledky průzkumů, že by na něj byla stopka.

Na druhé straně, třeba Robejška ČT občas zvala jako odborníka, když potřebovali nějaký opoziční názor. Od doby, kdy založil Realisty, má v ČT stopku a u prezidentského kandidáta Hynka je to ještě viditelnější. Nesmí on osobně presentovat to, co dělal v průběhu několika posledních let jako president asociace obranného průmyslu.

Sládek je na tom pořád stejně, ten se do televize dostane jen když už není zbytí.

Co ostatní?

jhora

Příspěvek#492 » pon 2. říj 2017, 13:57

gogan: Právě že ne, ten klíčový průzkum pro ČT už je starý asi měsíc, tj. právě potom začali Piráti dostávat prostor. Ten průzkum sám o sobě prošel médii okrajově, protože měřil volební potenciál a to je hůře uchopitelné téma, než volební preference. Ale na jeho základě začali redaktoři Piráty hodně zvát a navíc na ně nejsou tak tvrdí (tady bych nehledal žádné spiknutí, prostě to budou osobní sympatie redaktorů k novým tvářím). Okamura má pozornost médií průběžně, stejně tak třeba zelení a KDU takže osobně si myslím, že hraje roli i dojem novosti.

SansLogique

Příspěvek#493 » pon 2. říj 2017, 14:06

Robejšek sám říkal, že má v NašíVaší TV stopku už dávno, ostatně jako spousta dalších, páč z tý obrazovky nehlásá ty správný Evropský homohodnoty jako uznávaní odborníci Janda, Lukeš, Votápek, Šonka, Romancov a několik dalších, co maj IQ 140. Všichni dohromady.

P.V.

Příspěvek#494 » pon 2. říj 2017, 14:07

ČT podle svým internách směrnic zve na debaty jen ty, kteří mají šanci na 5% a víc... Ostatní ne.

jhora

Příspěvek#495 » pon 2. říj 2017, 14:10

Letos jeli podle volebního potenciálu, což trochu snížilo laťku (kdyby to bylo podle preferencí, tak by ten limit byl někde kolem 4.5%). Ale není to až takový rozdíl.

Zpět na