CZ P-10C

Asghaad

Příspěvek#1141 » úte 13. bře 2018, 15:03

Sage je presne ten typek o kterym sem vyse psal, fakt se s vybavou kterou doporucuje nemazli a byt dostupnejsi u nas tak me zlomil na RMR, bohuzel nejsem ochotny cekat pul roku nez nekdo nekde importuje RMR RM06 2he generace :). jinak me pomohl i pri volbe svetla TLR -1HL - ktere pri recenzi hazel z cca 3 metru na beton ... :)

locki

Příspěvek#1142 » úte 13. bře 2018, 15:40

Srovnání P-10C a Glocku 17 gen 5. Osobní hodnocení. ;-)

Odskočil jsem si na Avim ujasnit další nákup. A předešlu, že jsem se vrátil spíše znejistěn. :-) Na předpokládanou otázku proč není ve srovnání G19 odpovím - protože velikostně je P10 někde mezi 17 a 19. Naživo ve srovnání mi přišla jen minimálně menší, než 17. Vyšší je o zásobník, který z G kouká, z CZ ne. Delší je zbraň nepatrně. Obě jsem nacpal do zapínací kapsy od Dasty, kde nosím znatelně menšího Siga. G17 jen trochu větší v tomhle identickém pouzdře. P-10 víc plochá.

P-10 jsem měl tu novější/méně střílenou, co na Avimu nabízí (přes 4500), druhá má 34 tisíc najeto a pořád ok. Tím bych považoval životnost zbraně za již prověřenou dostatečně. A teď trochu neurovnaně k věci...

P-10 je těžší. To je první dojem, když je vezmete bez zásobníků do ruky. Glock je šiřší jak v závěru, tak v pažbičce. P-10 je ještě z těch starých. Nemá návarek proti lezoucímu perku a rám má v tom místě nepatrnou vůli proti kovu. Ovšem nic, čím by to mohlo prolézt. "Zuby" konce závěru nemají zkosení.

Úchop - složitější otázka. Na P-10 byl small grip, což pro moji velkou ruku nakonec byl problém. I při nejsilnějším komfortním sevření to bylo natolik malé, že mi lehce při výstřelech plula v ruce a tím ji rašplovala, což je nejvýstižnější slovo k tomu zdrsnění - vzor rašple. Jestli jí koupím, jde na ní talon grip, nebo si to dobrousím. Možná to s větším gripem bude v poho. Při stisku samotné zdrsnění moje dlaň nevnímala jako nepříjemné, ale jak to začne plout v ruce, tak po 50 ranách jsem jí bral do ruky už s nechutí. Řešitelná věc ovšem. Glock v pohodě.

Pochválit proti Glocku musím na CZ jak intuitivně vedou zdrsnění na bocích ke správnému založení slabé ruky. V tom je P-10 opravdu dobře ergonomicky udělaná. Stejně tak zdrsnění pod ukazovákem střílející ruky je haptická pomůcka držení prstu ve správné poloze mimo spoušť. Takže fajn. Glock je v tomto smyslu holý, neopracovaný.

Spoušť - v porovnání těchto dvou kusů vede překvapivě Glock. Pátá generace má spoušť lepší, než předešlé a konkrétní kousek na Avimu musím pochválit. Kontinuální velmi mírné a zcela plynulé narůstání odporu a ke spuštění. To mi vyhovovalo. P-10 plynulá, ale těsně před spuštěním prudký nárůst odporu. Pro mě méně příjemné. Výstřel z téhle pistole nemůže "překvapit" a na plynulé spouštění je třeba víc soustředění, aneb naučit se ten "zub" ignorovat. Rušil. Uvidím na prodejně, jestli je to věc konkrétní zbraně, nebo vlastnost, čímž se taky jasně naznačí, jestli se to olítá, nebo ne...i když 4500+ ran už by mělo olítat všechno. :-)

Přesnost - velmi srovnatelná, celkově P-10 v mém podání velmi mírně lepší. Mířenka P-10 lepší. Pudovka Glock lepší. Double a rychlé opakované P-10 lepší. Tady mile překvapila CZ, jak výborně se vrací do záměrné. Když člověk chytne správný rytmus, lítá to do 10 metrů prakticky na flek.

Mířidla - P-10 lepší. Alespoň pro mně. Délka záměrné stejná? - možná to mnohé překvapí - tak o milimetr ve prospěch CZ. Vyfotil jsem si to schválně. Tady Zbrojovka naprosto plně využila délku závěru a velká pochvala za to. Jedna z těch věcí, které domysleli, dotáhli.

Vypouštění závěru P-10 - pokud se zatlačí dolu, jde to pořád lépe, než u mého Siga. Glock klasika, bez připomínek, kvalita, čitelnost toho jejich hmatníčku pro trpaslíčky. Ergonomickou výhodou Glocku je ta plastová ohrádka kolem, takže to dává vědět palci lépe kam nemá lézt, pokud nechce vyřadit střeleckou pohotovost apod. P-10C a její tvarování je zde méně zřetelné.

Vypouštění zásobníku P-10 velmi dobré, mohlo by být větší tlačítko. Olítané to má optimální odpor jak pro palec, tak ukazovák střílející ruky. Glock výborný, pro mě naprosto intuitivní také.

Zásobníky - mám raději pro Glocka, který má i šikovně rozšířenou šachtu. Co se ale týká zasunutí do zbraně, tak P-10 jde lehce a její zpětná vazba, že mám zásobník doražený pro mě osobně čitelnější.

Zpětný ráz - srovnatelný, kvůli té rašpli mi byl příjemnější u G, ale je to zkreslené.

Při pohledu dovnitř zbraně ve výborném stavu, ale to srovnání vratné pružiny CZ a systému pružin Glocku vypadá, jako by se Zbrojovka spletla a dala tam dětskou hračku. Důvěřuji však odborníkům. V tomhle ohledu působí Glock proti P-10 jako totálně předimenzované monstrum. Plastové vodítko evidentně není zdrojem žádných problémů u P-10, subjektivně to na mě působí trochu fórově, ale to jsou jen pocity. Plasty kralují světu.

Zásobníky Glocka se trochu líp plní, ale to je maličkost a o cviku.

Naivně jsem doufal, že mi jedna z uvedených pistolí významně lépe sedne, výrazně líp s ní nastřílím, nebo se jinak rozhodne. Nerozhodlo docela, P-10C má velmi mírné plus. Obojí má svoje. Obojí si dokážu představit nosit bez problémů- Pokud střelci výšky 170 na sobě schovají G19, musím se svými 190 stejně pohodlně schovat i tu G17, takže mírně větší není argument proti primární, univerzální pistoli.

Konec příběhu o tom, jak na střelnici utratit 1300 korun, aby měl člověk ještě méně jasno, než předtím. :-) Pozitivní je, že důvodem nejasností je vlastně vynikající úroveň obou zbraní.

ViralWinter

Příspěvek#1143 » úte 13. bře 2018, 16:46

@locki – soucítím s tebou, úplně přesně jsem na Avimu nechal podobné peníze v nejasném souboji P–10c vs G19 gen4 :D Naštěstí mám tlusté ruce a Glock má na mě moc velký grip...

lerion

Příspěvek#1144 » úte 13. bře 2018, 17:03

Super vycerpavajici srovnani. V celku musim souhlasit, ale doplnim par veci.

Take jsem vahal mezi G17, G19 a P-10C. Nejdriv jsem mel zapujceneho G19 5. generace a byl jsem z nej nestastny. Mam na nej velke ruce, vubec mi nesedel a se spousti jsem se nezzil. Zaroven jsem si pujcil i P10-C, ktera mi byla uz dobre znama a jak uchop, tak spoust mi velmi vyhovovala.

Tim jsem G19 zamitl a zkousel G17. Me ta zbran proste nesedi :-( Pres vsechny kvality Glocku jakozto skvele sluzebni zbrane, bezudrzbovosti, zpracovani a lety a obrovskym poctem lidi proverenym kverem jsem proste sel do P-10C.

Glocka koupim na podzim :D

Jinak ke gripu - mam tam Mko a plna spokojenost. Jen to byl bez kvalitnich nastroju docela porod vyndat...

bilou

Příspěvek#1145 » úte 13. bře 2018, 19:18

Já se zase rozmýšlím mezi CZUB P10 a Heckler & Koch HK SFP9. Je zajímavé, že hodně pisatelů zde srovnává P10 s Glockem 19 a jen velmi mále dává P10 do srovnání Heckler & Koch HK SFP9, přičemž Heckler & Koch HK SFP9 je za stejné peníze jako Glock 19 páté generace. Pročetl jsem všechny recenze, videa a pořád nevím… Heckler & Koch HK SFP9 mi přijde zbytečně sofistikovaný. Jsem ze Zlína a nevím, kde bych obě vyzkoušel. Zkusím se zeptat v Otrokovicích.

Hodo65

Příspěvek#1146 » úte 13. bře 2018, 22:18

Měl jsem při nákupu první zbraně v užším výběru zrovna tyhle dvě a opravdu jen kvůli pro mě lepšímu úchopu to vyhrál HK SFP9, jinak bych klidně do tý P10 šel. Nevím ale, co myslíš tím, že HK SFP9 je nějak zbytečně sofistikovaný?

radim78

Příspěvek#1147 » stř 14. bře 2018, 11:46

@asghaad - RMR je bez diskuze postavené jako tank :) Cena větší než cena P10C... :(

Na obyčejný sport vypadalo hodně hezky to druhé šidítko namontovane na P10C a kousek od Vortexu taky nebude k zahození.
Na stánku Německého výrobce (Značky Schmeisser a Falke) se dal otlapkat i pistolovy kolimator Falke - taky použitelné.

bilou

Příspěvek#1148 » stř 14. bře 2018, 17:12

Hodo65 píše:Měl jsem při nákupu první zbraně v užším výběru zrovna tyhle dvě a opravdu jen kvůli pro mě lepšímu úchopu to vyhrál HK SFP9, jinak bych klidně do tý P10 šel. Nevím ale, co myslíš tím, že HK SFP9 je nějak zbytečně sofistikovaný?

No, viděl jsem rozborku HK SFP9 a dle mého názoru má hodně různých pružinek, dílků, apod. Dle mého názoru čím méně hejbátek, tím menší pravděpodobnost závady. Myslím si, že P10 bude v tomto jednodušší.

Czgunova

Příspěvek#1149 » stř 14. bře 2018, 18:13

No prý Gaston šel s kvalitou trochu dolů... dnes odpověď Dle prodejce.HK zatím prý neřešil.
Asi vydrží Obě jmenování víc než P10. Ergonomie má cz ok.to ale i SFP9SK :-)

locki

Příspěvek#1150 » stř 14. bře 2018, 21:36

Tak, kolegové, už z tohoto oslovení plyne, jak to dopadlo. Koupil jsem P-10C. Hodnotit zatím není co, rozhodnutí přispěla milá věc, kterou jsem v ceně 16 tis. nečekal - tritiová mířidla. Měl jsem zatím u prodejců a na střelnici v ruce jen pistole s fluorescent standardem a musím říct, že tritia jsou na P-10 moc hezká a opravdu podstatně lepší, než ta normální. Nástřelák mám z 1.11.17, plíšek proti neposlušné pružině přítomen, zuby čela závěru zkosené. Zdá se, že vše podstatné implementováno. Vybral jsem si ze 4 kusů tu podle mého nejlepší, především s přihlédnutím ke spoušti. Nemohu se úplně přiklonit k těm běžným chvalozpěvům na spoušť P-10. Zatímco 3 G17 gen 5, které jsem v posledních dnech zkoušel měly spouště jedna jak druhá...a velmi dobré..., u P desítek značná nekonzistence. Mimochodem totéž je u vyhazovače. Já mám zcela rovný, jedna z těch 4 měla vyhnutý citelně nahoru, jak zde dříve někdo ukazoval, další ho měla zhruba stejnou měrou dolů. Na funkci to nebude mít vliv, takže bych to nedramatizoval. G gen 5 ovšem v tomhle srovnání detailů působí jako identické klony, což dělá dobrý dojem. Až budu mít nalítáno s P-10C pár tisíc ran, bude čas na objektivnější pohledy. Teď se mi tahle CZ především zatraceně líbí. ;-)

gunman

Příspěvek#1151 » čtv 15. bře 2018, 06:46

Nechal jsem to uzrát a včera taky jednu koupil.

To zdrsnění je špatně. Nevím, co tím chtěli docílit, ale dle mého neuměli vyrobit formu na plast. Boky jsou v pohodě, tak proč proboha vepředu a na výměnných hřbetech je taková hrůza? Struhadlo, rašple, prostě ty výstupky jsou ostrý. Žádná z pistolí, kterou jsem kdy měl, nebyla takhle blbě udělaná. Včera jsem si s ní hrál asi 3 hodiny a tak blbej pocit z úchopu jsem fakt nikdy neměl. Šel jsem si pro G19, abych si zpravil náladu.

Jasně, půjde to obrousit, ale proč napravovat něčí neumětelství?

Oboustranné vypouštění zásobníku je možná fajn pro leváky, ale mne tlačí do ukazováku, takže budu hledat, jestli mají místo toho nějakou záslepku.

kiv61

Příspěvek#1152 » čtv 15. bře 2018, 07:50

Protože požadavek byl na střelbu v rukavicích ...

Jinak mně nijak nevadí i bez rukavic ba naopak velmi vyhovuje. Možná je to i o tom jak má kdo "háklivý" ručičky .. 8-)

gunman

Příspěvek#1153 » čtv 15. bře 2018, 08:14

Čí požadavek? Zdrsnění má i 1911 z roku 1945 a tam to nevadí.

Ano, osobním útokem na háklivý ručičky snadno zakryjeme vadu výrobku :-)

lerion

Příspěvek#1154 » čtv 15. bře 2018, 08:20

Tak v první řadě je to služební zbraň pro ozbrojené složky.
Mně zdrsnění vyhovuje a poskytuje mi jistotu pevného úchopu i když mám pracky zpocené.

Asi by nebylo na škodu pro civilní využití nabídnout i méně drsnou verzi, ale já jsem spokojen. Tisíc rukou, tisíc názorů.

Oboustranné vypouštění je opět požadavek pro ozbrojené složky. Dneska se tak služební pistole prostě dělaj, protože každá zbraň musí být stejná. Já to ocenil pri nácviku střelby slabou rukou.

A že by výstupky byly způsobeny tím, že to neumí vyrobit pochybuju. Takové ostré hrany jsou na výrobu daleko náročnější.

notobi

Příspěvek#1155 » čtv 15. bře 2018, 08:24

to neni vada to je pouze rukama, se zdrsněním nemam nejmenší problém ( a to mam i PPQ NAVY která má úchop jak pro slečinky) a jak tu bylo už několikrát zmíněno jde o použití zbraně v rukavicích jako prioritu, to že to kupuje i civil je přidaná hodnota prim jsou policie a ozbrojený složky

Zpět na