střelba - kde a jak je povolená?

jomekabi

Příspěvek#16 » stř 3. bře 2010, 17:34

Ale jo, je to realisticky vyhled do budoucnosti. Prijde doba, ze kdo nebude mit zbran, neprezije. Doufam, ze se ji nedoziju. ;)

bobr
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#17 » stř 3. bře 2010, 17:39

co se vrátit k názvu audi ?

TREW

Příspěvek#18 » ned 7. srp 2011, 22:39

Když už jste několikrát zmínili vzduchovku, jak je to konkrétně s tou střelbou v "lomu" ze vzduchovky do 16J? Ví někdo konkrétně, jak to zákon řeší? Slyšel jsem něco o povolení majitele pozemku a o tom, že střely nesmí dopadat mimo "bezpečný prostor".

TREW

Příspěvek#19 » ned 7. srp 2011, 22:40

A ještě mne napadá co třeba luk nebo kuše, je to stejné?

Joe

Příspěvek#20 » pon 8. srp 2011, 11:39

http://zbranekvalitne.cz/legislativa/119-2002#p7
http://zbranekvalitne.cz/legislativa/119-2002#p15
http://zbranekvalitne.cz/legislativa/119-2002#p76a
Stručně řečeno:
Na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném (v lese, v lomu) se dopustíš přestupku, jakmile zbraň vytáhneš z uzavřeného obalu, neb v tom okamžiku přejdeš do režimu nošení, a to viditelného. Viditelné držení je, když tě u toho někdo uvidí ;)
Bez problému si zastřílíš v budově nebo na ohraničeném pozemku (oplocená zahrada) se souhlasem majitele nebo nájemce (tam jsi v režimu držení, a to může být viditelné, a to i skrz plot), za předpokladu, že nepoškozuješ a neohrožuješ cizí majetek, zdraví, život. To platí pro všechny zbraně kat. "D" mimo palných zbraní (perkusáky), tj. vzduchovka, luk, kuše, prak...

Missak

Příspěvek#21 » pon 8. srp 2011, 11:57

no, řekl bych, že si to trochu protiřečí - dle par.15, písm.3:
"(3) Střelba ze zbraně uvedené v § 7 písm. c) až g) nebo ze zbraně uvedené v § 7 písm. k) je zakázána na místě, kde by mohl být ohrožen život nebo zdraví osoby nebo způsobena škoda na majetku."
ti nezakazuje s tím střílet třeba v tom lomu nebo někde, kde máš zajištěno, že nikoho a nic neohrozíš (třeba proti svahu a podobně).
ale to písmeno 5a to v podstatě znemožňuje díky tomu, že tam může někdo přijít.
jak by to bylo, kdyby jsi ten prostor ohraničil?
navíc podle této definice a výkladu zákona by byli v háji asi i téměř všichni airsofťáci a pantbalisti, kteří střílí jen tak v lese. většinou pochybuji, že mají souhlas majitele a ohraničený pozemek :(
takže babo raď :?:

Steiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#22 » pon 8. srp 2011, 12:12

Missak píše:... výkladu zákona by byli v háji asi i téměř všichni airsofťáci a pantbalisti, kteří střílí jen tak v lese. většinou pochybuji, že mají souhlas majitele a ohraničený pozemek :(
Ano, máš naprostou pravdu. Těm co běhají a jen tak střílí v lese nebo v lomu hrozí pokuta až 15.000,-. Nošení znamená "mít zbraň u sebe s výjimkou případů, kdy se jedná o držení". Vzduchovky, paintball, airsoft - skutečně pokud si nezajistí souhlas majitele pozemku, tak by mohli být rázem o pár tisíc lehčí.
§15
(5) Držitel zbraně kategorie D nesmí
a) zbraň nosit viditelně na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném

§ 76a
(1) Držitel zbraně kategorie D se dopustí přestupku tím, že
c) nosí zbraň viditelně na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném,
(15) Za přestupek lze uložit pokutu do
d) 15 000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. c) nebo odstavce 6 písm. b) nebo c).

A těm kterým ještě nebylo ani 18 let (a že jich je!) navíc hrozí, že jim budou zabaveny jejich hračky (propadnutí věci).

To že na to zatím PČR kašle může být jen dočasné ... v podstatě po prvním větším průseru se budeme divit i ušima ...

JiGSSaW

Příspěvek#23 » úte 16. srp 2011, 12:54

Jsou nějaké rozdíly ohledně toho střílení mimo střelnici u perkusních zbraní (dělají se přece reenacting bitev a podobně).

Joe

Příspěvek#24 » úte 16. srp 2011, 13:00

Steiner píše:
Missak píše:... výkladu zákona by byli v háji asi i téměř všichni airsofťáci a pantbalisti, kteří střílí jen tak v lese. většinou pochybuji, že mají souhlas majitele a ohraničený pozemek :(
Ano, máš naprostou pravdu. Těm co běhají a jen tak střílí v lese nebo v lomu hrozí pokuta až 15.000,-. Nošení znamená "mít zbraň u sebe s výjimkou případů, kdy se jedná o držení". Vzduchovky, paintball, airsoft - skutečně pokud si nezajistí souhlas majitele pozemku, tak by mohli být rázem o pár tisíc lehčí....

Je to ještě drsnější. Pozemek musí být zřetelně ohraničen.
Pokud nemáš kolem lesa plot, jsi ve stejné situaci i ve svém vlastním lese.
:roll:

kralik

Příspěvek#25 » stř 17. srp 2011, 11:56

a jak je to se strelbou ve vlastni budove treba ve sklepe?
ja vim - nikdo nic nevidi ani neslysi..... ale jde to "uredne"?

Steiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#26 » stř 17. srp 2011, 12:32

kralik

Příspěvek#27 » stř 17. srp 2011, 20:53

dik
toho jsem se obaval...

freja

Příspěvek#28 » ned 7. zář 2014, 20:44

MarK píše:Nejde.
Pokud chceš střílet v lomu, pořiď si vzduchovku ;)

Ahoj,no to jsem si taky myslel...dneska jsem střílel na kraji lesa proti kopci (myslím,že riziko někoho trefit zde nebylo,rozhodně bych se bál víc střílet v hlubokým lese) se VZDUCHOVKOU a jel kolem předseda místního spolku a ptal se mě,jestli mám na to povolení.Že volal klukům od myslivců a nikdo nic neví.Tak jsem mmu řekl,že to je vzduchovka a divil jsem se,že na to musím mít povolení.Řekl mi,že ani na terče si nemůžu střílet,kde chci,že když pojedou kolem policajti,dostanu flastr.
Jak to tedy je?
Mám dojem,jestli si ze mě nedělal prdel...

mobil-man

Příspěvek#29 » ned 7. zář 2014, 21:00

Nedělal si prdel, jednalo se o nevědomost.
Zákon říká pouze to, kde je střelba zakázána:
(3) Střelba ze zbraně uvedené v § 7 písm. c) až g) nebo ze zbraně uvedené v § 7 písm. k) je zakázána na místě, kde by střelbou mohl být ohrožen život nebo zdraví osoby nebo způsobena škoda na majetku, není-li na takovém místě určen pro střelbu bezpečný prostor, zajištěn dohled odpovědné osoby nebo není-li takové místo viditelně označeno jako místo, kde probíhá střelba a na kterém je střelba umožněna pouze s vhodnými ochrannými pomůckami.
Mám z doslechu kamaráda, který takto střílel také na kraji lesa na plechovky, že přijela Pčr s tím, kdy někdo nahlásil domnělého pytláka a jestli se mohou podívat, co to má za zbraň. Zjistili, že jde o vzduchovku a odjeli bez problému.

freja

Příspěvek#30 » ned 7. zář 2014, 21:27

Ještě dodám,že jsem voják bez zbrojního průkazu a jelikož v práci takovou ,,formalitu" ke střílení z ostrých zbraní nepotřebuju,tak řekněme,že dokážu odhadnout,kde je bezpečno střílet ze vzduchovky.Je pro mě výhodou,když se při střelbě ze vzduchovky budu ,,chlubit" služebákem nebo si tím naseru do bot ještě víc?Co to tak procházím a pročítám : je mi jasno,že pokud mě nidko neuvidí,je to v pohodě (selskej rozum),ale oficiálně prostě potřebuju povolení majitele pozemku i na vzduchovku.To je asi pasé,protože na to mi pan předseda místního spolku nebyl schopen odpovědět (jsem se ho ptal,jestli stačí v případě střelby v lese zavolat místnímu spolku a nahlásit se stejně jako hasičům) a zakončil náš rozhovor se slovy,že i na terčovou střelbu si mám se vzduchovkou zajít na střelnici,že ani na zahradě to není tak jednoduchý.Bylo mi blbý v tu chvíli se pochlubit,že su školená osoba,co se týče zacházením se zbraní,abych si neutrh ostudu,že střílím ve volné přírodě,i když dle mýho názoru na bezpečným místě (navíc diabolky s plochou špicí),proto se ptám,jestli by mi vytažení služebáku nepřineslo spíš problémy než výhody?

Zpět na