Makarov

Pistole, které nepatří do žádné z ostatních kategorií

Kublajchán

Příspěvek#106 » úte 29. lis 2011, 11:23

Jaký je rozdíl mezi vojenskou a nevojenskou verzí ?
pojistka - odjistit lze snadno, k zajištění je třeba vetší síly nebo změnu úchopu.

allegro

Příspěvek#107 » úte 29. lis 2011, 11:43

Hezky se nám ta diskuze rozrůstá, je vidět, že Makarov PM si to zaslouží :-).

Záchyt zásobníku mě prvně taky nemile překvapil nemile, nicméně jde o zvyk, není to pistole na LOS ani na IPSC, to dá rozum, a na sebeobranu 8 nábojů jistě stačí, takže rychlá výměna zásobníku není třeba.

Mimochodem mám ještě kompakta Sig Sauer P 232 SL, je to poměrně nová zbraň oproti Makarovu a ten má záchyt také podobně řešený (i když lépe a moderněji), lze si na to lehce zvyknout.

Ta tužší pojistka je pro mne také super.

Co se týká hmotnosti zbraně, dá se unosit a nepronáší se. Sig Sauer je na tom podobně. Z kompaktů pro nošení bez použití plastů (takové zbraně mě nelákají), můžu srovnat ještě svou Berettu 70, je daleko lehčí díky odlehčenému rámu z kovu, ale zase nemá pro mne dostatečnou ráži, je v 22 l.r., takže nosím buď Siga nebo Maka. ČZ 75 je těžší, tu nenosím, má ji jen pro radost a z nostalgie.

S názorem na mířidla souhlasím, jsou hodně jemná, mohla by být robustnější, nicméně při pudové střelbě je stejně moc nevyužiješ a pravda je, že nehrozí zachycení o oděv.

Jednoduchost technického řešení PM je úchvatná, srovnám-li s jinými zbraněmi, s nimiž mám zkušenosti - bezkonkurenční.

Bruno

Příspěvek#108 » úte 29. lis 2011, 11:49

Plně souhlasím.

Bruno

Příspěvek#109 » úte 29. lis 2011, 12:16

29112011021.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Bruno

Příspěvek#110 » úte 29. lis 2011, 12:21

29112011020.jpg

Myslím že na to je vidět

Bruno

Příspěvek#111 » úte 29. lis 2011, 12:25

29112011019.jpg

Umělé osvětleni.Zhoršené světelné podmínky.Myslím že jestli to někomu nestačí,tak by musel mít místo mušky žárovku. :lol: :D

allegro

Příspěvek#112 » úte 29. lis 2011, 14:50

to: Kublajchán

civilní verze Makarova je Baikal 442, já se s ní nesetkal, do ČR se vozí vojenské nebo policejní uloženky,
wikipedie říká toto:

Varianty PM Makarov

Ze základní verze vznikla řada kopií v různých komunistických zemích celého světa.
Za samostatnou variantu lze považovat Sovětskou zbraň vybavenou zabudovaným tlumičem hluku výstřelu.
Čína - typ 59 = pouze kopie
Německá demokratická republika - Pistole M = pouze kopie
Rusko - PMM = modernizovaná variabta s dvouřadým zásobníkem na 12 nábojů
Polsko - P-64 = pouze kopie
Rusko - Baikal 442 = civilní verze, dle některých zdrojů méně kvalitní než originální vojenská
Použití takto výkonného náboje je pro bojovou pistoli dosti neobvyklé, pro poměrně nízkou výkonnost

Kublajchán

Příspěvek#113 » úte 29. lis 2011, 16:10

Dík za vysvětlení. Ten Makarov s integrovaným tlumičem se jmenuje PB http://www.militaria.wz.cz/pistole/pb.htm . Licenčně se ještě vyráběl v Bulharsku, KLDR, Libyi a v bývalé Jugoslávii jako M67.

allegro

Příspěvek#114 » úte 29. lis 2011, 16:30

Jo, vypadá, že se vyráběl pro agenty státních bezpečností :-).

Georg

Příspěvek#115 » úte 29. lis 2011, 19:05

Tady je pár foteček, které se mi podařilo stáhnout po internetu. Vše jsou ilustrační:

xuebao

Příspěvek#116 » sob 3. pro 2011, 20:44

Zdar chlapi,

Bruno, ta cervena muska je suprova, to si musim taky poridit. Jak koukam, tak jsi rovnez posouval hledi az nekam dopryc. Mam pocit, ze muj Mak v puvodnim nastavenim nese doprava nahoru, ale nez se odvazim posouvat hledi sam, asi to strcim do ruky nekomu zkusenemu, co ma nastrileno, abych mnel porovnani, jestli to zanaseni neni mnou.

Co se ale chci zeptat vsech: Jake mate vule zaveru? Moje "zrejmeulozenka" z BVS mnela krasny vyvrt i povrchovku, v kramu jsem temer nebyl schopny stahnout zaver pri rozborce, jak byla tuha, a vubec, vybiral jsem nakonec podle cisla... Nicmene ted, kdyz uz par stovek strel hlavni proslo, se mi zda, ze se nejak vikla zaver. V kramu pri vyberu tehdy zaver nemnel zadnou vuli, ovsem ted to pripisuju hlavne konzervacni vazeline nez zbrani samotne. Takze kolik je normalni? U takoveto ulozenky-prakticky nove zbrani?

jindrich

Příspěvek#117 » sob 3. pro 2011, 23:15

IMHO je vůle závěru přeceňovaný "problém", každá zbraň nějakou vůli musí mít a obzvlášť pokud je to typ s hlavní pevně na rámu, pochybuju, že by tam mohl být tak velký vakl, aby něčemu vadil...

Bruno

Příspěvek#118 » ned 4. pro 2011, 11:20

Ano hledí jsem musel dost posunout.Šlo mi to doleva.Sedl jsem si na střelnici na židli.Pod zápěstími jsem měl hadrový válec,který na střelnici je,aspoň tam kde jsem byl,na nastřelování.Natažené a položené paže, a začal jsem střílet.Pěkně v klidu.Hlavně opravdu pomalu mačkat spoušť.Většinou na střelnicích mají nářadí.V mém případě jsem potřeboval malé kladívko a mosaznou tyčku.(Může být z tvrdého dřeva).Pokaždé jsem vystřelil 2x,a provedl korekci.Až mi to začalo chodit tam kam má.
K té vůli závěru chci dodat.Když jsem Maka kupoval,vůle nebyla absolutně žádná.Ve vodících drážkách byl brynýr.Je jasné že střelbou brynýr z drážek zmizel, a tak se to trochu uvolnilo.Také to dělá mazání.Když porovnám vůli na moji CZ 75 B a Makarova tak to je Nebe a Dudy.Makarov má o mnohem menší vůli.No a moje číza střílí bezchybně.Natož Makarov.Pružina je opravdu hodně tvrdá.Je to z toho důvodu,že náboj 9mm Makarov je výkonem na hranici únosnosti pro pistoli s dynamickým závěrem.Ani po velkém počtu vystřelených nábojů moc nezměkne.Aspoň ne znatelně.
U nového Maka,na náboj +P++,který má mít větší výkon než 9mm Luger,to rusové vyřešili tak,že v nábojové komoře jsou brzdící drážky.Po výstřelu se nábojnice roztáhne a drážky nábojnici zbrzdí. :o

anton

Příspěvek#119 » ned 4. pro 2011, 21:35

No, já ,jak už jsem dříve psal, mám asi nějak výjimečně měkší pružinu, natahuje se mi to docela lehce. Zpětné rázy při střelbě jsou přitom úplně v pohodě. S tou vůlí závěru, těžko říct, přecejenom je to ocel na ocel. Něco tam musí být. Těžko to měřit, u mě je to asi desetina milimetru.

xuebao

Příspěvek#120 » pon 5. pro 2011, 09:27

Jj, story s neuzamcenym zaverem a naboje 9mm Mak znam. Natahovani Maku za silovy vykon nepovazuju. Pruzina mi tuha prisla jenom na zacatku, kdy jsem se spis bal za to zatahnout, abych necemu na zbrani neuskodil :-).

Ohledne toho viklani mne skratka prekvapilo, ze po mesici od nakupu ulozenky bez vuli ten zaver najednou klekta. Tak jsem byl zvedav, jestli je to u nove zbrane normalni vlastnost, a kam az je to normalni. Klektajici zavery jsem videl na strelnicich u echt pouzivanych zbrani, kde mi to prislo normalni vzhledem k odslouzene dobe. Brynyr z drazek na mem Maku sedreny je, nejakou tu desetinu mm to na vuli zrejme takto nabylo. Nicmene znervozim pri kazdem uchopeni, kdyz tu vuli zaveru citim ukazovakem polozenym mimo spoust.

Zpět na