Makarov
Pistole, které nepatří do žádné z ostatních kategorií
- xuebao
Příspěvek#181 » pát 16. pro 2011, 20:06
Bruno (a treba i jini), prave jsem zjistil, ze ty naboje s ocelovou nabojnici a oceli ve strele zrejme nejsou SB. Mam 9mmMak od SB nove, ktere vubec nemagnetuji, a starsi, kterym magnetuje strela. Ve stejne krabice s temi starsimi byly naboje cele docervena s lakovanim po obvodu strely a po obvodu zapalky. Ted jsem kde na netu dohledal, ze to jsou naboje dodavane kdysi Rusy pro nase ozbrojene slozky a ze plast je bimetalicky se zelezem vespod. Otazka zni, jestli jsou OK pro PM. Ty stare SB maji snad zelezo v plasti, jinak by je asi na civilni pouziti nezcipovali. Co ty druhe, ruske? Ja uz jsem s tim teda dneska strilel v dobre vire, ze je to neskodny SB, a doufam, ze to neublizilo ani Maku ani lapaci zone strelnice. Prikladam obrazky tech 9mmMak naboju, zleva doprava je to novy SB, stary SB a rusky. Snad mi hlavu nikdo neutrhne za to, ze to davam do vlakna o PM a ne nekam do naboju, ale prislo mi to dostatecne relevantni.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- anton
Příspěvek#186 » pát 16. pro 2011, 21:49
Moje vypadají úplně stejně a mají čísla 38 a 87. Ale zamotaly se mi mezi ně 2 co nemají takovou tu červenou čárku pod kulkou a ty mají čísla 21 a 81.
Jestli jsou ze spékaných pilin tak je uložím někam venku, aby měla policie co vyšetřovat ...
http://www.policie.cz/clanek/nalez-naboje-2296.aspx
Jestli jsou ze spékaných pilin tak je uložím někam venku, aby měla policie co vyšetřovat ...
http://www.policie.cz/clanek/nalez-naboje-2296.aspx

- Bruno
Příspěvek#187 » pát 16. pro 2011, 22:10
Už jsem o tom psal.Ta červená "čárka" je těsnící přípravek proti vlhkosti.Ještě jednou.Ty ruské mají zespodu číslo 38.Originál vojenské do Makarova.Číslo 21 měly náboje z bývalé NDR (východní německo ).Údajně to jsou také spékané piliny.Nevím,to jsem se dočetl,nikdy jsem je neměl.Ty z číslem 87 by měly mít ještě nějakou jinou značku.Jsou to spékané piliny.S těmi ruskými si jsou velice podobné - vzhledově.
Naposledy upravil(a) Bruno dne pát 16. pro 2011, 22:20, celkem upraveno 2 x.
- xuebao
Příspěvek#188 » pát 16. pro 2011, 22:14
Spekane piliny to nejsou. Zato tam nejaka 38cka je. Vyguglil jsem i horni vicko s popisem, zdroj by mnel jit dohledat podle nazvu obrazku. Otazka je, jak moc se ten vnejsi potah odre ve vyvrtu. Odhaduju, ze to rusti soudruzi zamysleli pro sluzebni zbrane nasich ozbrojenych slozek, kterezto asi byly CZ82 a u kterych se nikdo ze zrejmych duvodu nad poskozenim drazek nezamyslel. Anebo zeby to same pouzivali i u nich doma do Makarovu? Subjektivne mi prisly silnejsi nez nove SB, ktere jsem doted z Maka strilel.
Edit: Aha, Bruno, dik za info. Tak to teda podle cisla pilinaky nebudou. Ted jsem si jeste uvedomil, ze na tom vicku je napsano "bimetalicka nabojnice" a ne strela. Takze spoleham na to cislo, ze je strela OK.
Edit: Aha, Bruno, dik za info. Tak to teda podle cisla pilinaky nebudou. Ted jsem si jeste uvedomil, ze na tom vicku je napsano "bimetalicka nabojnice" a ne strela. Takze spoleham na to cislo, ze je strela OK.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Bruno
Příspěvek#190 » pát 16. pro 2011, 22:34
Ano ten obrázek poznávám.Tyhle jsem měl.Jsou velice dobré.Hned to vysvětlím.Tyhle náboje mají zápalku Berdan.To znamená,že zápalka je rtuťová.U nás v Evropě to není tak důležité -tedy jak kde.
Rtuť začíná tuhnout při mínus 39 stupňů.V ruských mrazech veliká výhoda.Už za války se stávalo že Němcům v rusku jejichž náboje měli jinou zápalku, v zimě selhávali zbraně,protože se náboj neodpálil.Rusům ano.To jsem teď ale hodně odbočil od tématu.
Rtuť začíná tuhnout při mínus 39 stupňů.V ruských mrazech veliká výhoda.Už za války se stávalo že Němcům v rusku jejichž náboje měli jinou zápalku, v zimě selhávali zbraně,protože se náboj neodpálil.Rusům ano.To jsem teď ale hodně odbočil od tématu.
- Artifex
- Bruno
Příspěvek#192 » sob 17. pro 2011, 11:47
No měl jsem náboje ze spékaných pilin.Nevím z kterého roku byly,a ty měly střely poměděné.Někde v devadesátém roce jsem je dal příteli.který má čízu 82.Mimochodem tu pistoli má dodnes,a má kontakt na někoho,kdo má velkou zásobu zmíněných nábojů.A všechny mají střelu poměděnou.Ty stříbrné budou asi pozdější výroba.
- Bruno
- Georg
Příspěvek#194 » sob 17. pro 2011, 15:47
krákorák píše:Zdravím, neodolal jsem a tak mám jeden exemplář také doma. Bohužel teď není čas vyzkoušet ho, tak se s ním aspoň občas pomazlím
. Naprosto bezchybný kus, uloženka, r.v. 1973, sčíslované i zásobníky. Za ty peníze je to povinnost ho mít doma
Tak to jsme na tom úplně, ale úplně stejně

- Zoufalec
Příspěvek#195 » ned 18. pro 2011, 05:53
Nenapadlo vás, že ty magnetizující střely mají ocelové jádro?
7,65 Br v šedých krabičkách po 25 kusech ho mají taky. Není to kvůli výkonu nebo ''průbojnosti'' ale jednoduše kvůli ceně střely. Zbrani to absolutně nevadí. Kdo nevěří, ať si delaboruje náboj a střelu rozřízne.
Náboje vz.82 mají střelu z ocelových pilin za teploty a tlaku nasycenou nějakou pryskyřicí. To poznáš velice rychle, když začneš střelu brousit na brusce. Lítají z toho drobné, bílé, velice jasné jiskry a pryskyřice smrdí. U náboje vz. 82 šlo primárně o zvýšení výkonu. Snížením hmotnosti střely ze 6,1g na 4,5g se může rychlost zvýšit z 310 m/s až někam ke 400m/s a výkon vzroste z 293J na 360j.
7,65 Br v šedých krabičkách po 25 kusech ho mají taky. Není to kvůli výkonu nebo ''průbojnosti'' ale jednoduše kvůli ceně střely. Zbrani to absolutně nevadí. Kdo nevěří, ať si delaboruje náboj a střelu rozřízne.
Náboje vz.82 mají střelu z ocelových pilin za teploty a tlaku nasycenou nějakou pryskyřicí. To poznáš velice rychle, když začneš střelu brousit na brusce. Lítají z toho drobné, bílé, velice jasné jiskry a pryskyřice smrdí. U náboje vz. 82 šlo primárně o zvýšení výkonu. Snížením hmotnosti střely ze 6,1g na 4,5g se může rychlost zvýšit z 310 m/s až někam ke 400m/s a výkon vzroste z 293J na 360j.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí