Tasení a výstřel při sebeobraně

Co jinam nepatří...

Flightmaster

Příspěvek#1 » pát 6. led 2012, 12:26

Mám zřejmě dost blbý dotaz, ale odpověď jsem na něj v "teorii zbraní" zatím nenašel. Jistě mi někdo z vás, který již pistoli vlastní, rád odpoví. Svou pistoli si budu teprve kupovat.

Jedná se mi o následující situaci, kdy budu chtít pistoli (CZ-75B) nosit kvůli případné sebeobraně. Tato pistole má dle popisu dvojčinnou spoušť (SA/DA), takže bicí mechanismus se buďto musí nejprve natáhnout (pohybem závěru dozadu) a pak je odpor spouště při výstřelu menší a její dráha kratší (režim SA), a nebo musím bicí mechanismus natáhnout větší silou a po delší dráze promáčknutím spouště (režim DA).
A tady je můj dotaz: Když do pistole vložím napáskovaný zásobník a neprovedu nabití komory, tj. natažení bicího mechanismu pohybem závěru vzad, ale jen přes větší odpor zmáčknu spoušť, dojde k výstřelu nebo ne?
Jinak řečeno: Dostane se ze zásobníku náboj do komory i bez natažení závěru, jen oním promáčknutím spouště?

Na výše uvedené se ptám proto, že pokud si budu brát pistoli s sebou, tj. budu ji vkládat do opaskového pouzdra, tak sice budu mít náboje v zásobníku, ale kohout natažený (náboj v komoře) asi mít nebudu, neboť jednak by i přes zajištěnou pojistku (CZ-75B ji má na těle) mohlo dojít k výstřelu a pak popruh pouzdra vede určitě přes kohout, což vylučuje jeho natažení před vložením pistole do pouzdra. Je moje úvaha správná?

Pokud ano, tak potom při tasení (při sebeobraně) zbraně neprovádím před výstřelem natažení závěru dozadu, nýbrž přímo promáčknutím spouště hned střílím?

Děkuji předem za poučení od každého, kdo je v této věci znalý (má zkušenost s CZ-75B).

sided
moderátor

Příspěvek#2 » pát 6. led 2012, 12:42

Flightmaster píše:Jinak řečeno: Dostane se ze zásobníku náboj do komory i bez natažení závěru, jen oním promáčknutím spouště?

A ty máš zbroják ? :roll: Náboj se bez natažení závěru do komory samozřejmě nedostane. CZ75 lze nosit bud bez náboje v komoře a po vytažení z pouzdra natáhnout a nebo s nábojem v komoře a vypuštěným kohoutem. Ten natáhneš po vytažení právě DA funkcí spouště. Oba způsoby je nutné natrénovat.

Georg

Příspěvek#3 » pát 6. led 2012, 12:43

Omlouvám se Flightmaster, jestli tě nějak urazím, ale ty s CZ 75 B zkušenosti nemáš. Dle mého nemáš zkušenosti s žádnou samonabíjecí pistolí.
V první žadě ti doporučím shlédnout na YouTube nějaká videa, nebo ještě lépe ti doporučuji někoho ve tvém okolí, kdo je majitelem ZP (zbrojního průkazu) a zbraně, nejlépe samonabíjecí pistole, aby ti funkci samonabíjecí pistole vysvětlil osobně s praktickou ukázkou.
Samonabíjecí pistole - a je jedno, zda se jedná o CZ 75 B, Makarova, Colt 1911, Walther .... či jinou samonabíjecí pistoli - je v podstatě "mechanické udělátko".
Odpovím ti ještě jinak: proto, abys mohl vystřelit z jakékoliv běžně dostupné (myšleno po absolvování administrativního kolečka) továrně vyráběné samonabíjecí pistole, je vždy nutné "napáskovat" zásobník (není podmínkou, že musí být vždy do plna, záleží, kolik ran hodláš vystřelit), pak ten (zásobník) vložit do zbraně. Nicméně podstatnou podmínkou pro výstřel je vždy náboj v komoře. Jiným způsobem, než natažením závěru náboj do komory nedostaneš (záměrně vynechávám jiné způsoby, které nejsou až tak běžné). Pak, pokud je pistol odjištěna, dojde při zmáčknutí spouště k výstřelu. Samotné zasunutí zásobníku a následné mačkání spouště ti k výstřelu nestačí !

Joe

Příspěvek#4 » pát 6. led 2012, 12:44

Ne, promáčknutím spouště nedojde k podání náboje ze zásobníku do komory. Nikdy u žádné pistole. Náboj podá vždy závěr při pohybu vpřed, přičemž vzad se musel dostat buď rukou nebo energií uvolněnou při výstřelu (to je samonabíjecí funkce).

Pro úplnost, lze nosit:
1) náboj v komoře, nataženo, zajištěno (tak se nosí SA zbraně, a ty jsou uzpůsobené rychlému a snadnému odjištění, např. klony 1911).
2) náboj v komoře, spuštěný kohout, pak je samozřejmě nesmysl mít zajištěno (tak se typicky nosí ČZ-75)
3) náboj mimo komoru, pak musíš před střelbou natáhnout závěr (viz google a střelecká fóra, jsou megabajty diskusí na téma "náboj v komoře či nikoliv")

Patrik
moderátor

Příspěvek#5 » pát 6. led 2012, 13:52

Špatná to vizitka pana Žurovce :(

Flightmaster

Příspěvek#6 » pát 6. led 2012, 14:20

Zbroják nemám. Chystám se na něj teď na jaře a sbírám dopředu informace i o vhodné pistoli. Na CZ-75B se píšou dobré recenze, tak proto se ptám na její mechanismus. S tím závěrem a nábojem v komoře jsem to tušil, jen jsem si to potřeboval ověřit. Svůj dotaz jsem asi dost hloupě sformuloval.

Carloss

Příspěvek#7 » pát 6. led 2012, 14:42

Jestli nevíš nic o mechanismech na zbraních, doporučil bych vlastní pořizování ZP ještě kapku odsunout. Nejprve to chce poznat jak co funguje, ono je to i součástí zkoušek, pak získat nějakou praxi víceméně s čímkoli. Není třeba moc, ale jde o to se toho nebát a vědět, jak to v praxi funguje. Pak snad ZP. Na to teprve chodit po střelnicích, popůjčovat si zbraně (mívají celkem nejrůznější výběr) pak podle toho, co sedne do ruky, s čím jsem schopen se dobře sžít vybírat zbraň a další věci. Co vyhovuje jednomu, nemusí zdaleka vyhovovat druhému. V důsledku to pak má vliv na přesnost, akčnost, ale i na bezpečnost při zacházení se zbraní.

jack-3d

Příspěvek#8 » pát 6. led 2012, 14:43

Taky jsem ještě donedávna nevěděl jak to přesně všechno funguje (jak nosit bezpečně, jak nabíjet, jak vybíjet, mechanismy, principy, detaily, ...), studoval jsem obrázky, videa, ale to nebylo ono, měl jsem ve spoustě věcech "mišmaš".

Nakonec namísto studování všemožných diskuzí bylo lepší najít si mentora pro praktickou zkoušku (zde) a nebo také zajít na komerční střelnici. Na komerčních střelnicích instruktor rád vše ukáže, vysvětlí a navíc je zde možnost zkusit různé druhy zbraní. Tím získáš již před ZP určitou malou zkušenost a i třeba pohled na to, jakou zbraň do budoucna pořídit - může se stát, že ti nakonec místo CZ75B padle lépe Glock ;o) Takže si myslím, že spíš praktickou výukou získáš své odpovědi ;o)

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#9 » pát 6. led 2012, 14:45

Neber si to nějak zle. Důležité je, že máš chuť se učit! ;)

Pistole náboj do komory jen za pomoci spoušťového ústrojí nedostane, je třeba použít pohyb závěru (alespoň u naprosté většiny dnešních kontrukcí).
Trochu jinak je to u revolveru (což je opakovací zbraň), kde je možné manipulací se spoušťovým (DA) či bicím (SA) mechanismem posunout komoru s dalším nábojem do polohy pro střelbu (tj. na osu mezi hlaveň a bicí mechanismus).

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#10 » pát 6. led 2012, 14:51

Vše je jasné z popisu a animací zde: http://zbranekvalitne.cz/zbrojni-prukaz ... o-zbranich

tip pro MarKa: nezasloužila by si nauka o zbraních samostatnou volbu volbu v horním menu?

edit: omlouvám, v úvodu píšeš, že jsi teorii našel a nenašel odpověď :-)
Naposledy upravil(a) ladaj dne pát 6. led 2012, 15:03, celkem upraveno 1 x.

Joe

Příspěvek#11 » pát 6. led 2012, 14:53

Tak zbraň je celkem jednoduchá mechanická hračka. Neboj se toho, pár večerů na střelnici, a základní věci máš v malíčku. Ten seznámek dobrovolníků v odkazu jacka je dobrý tip, to jsou lidi, co mají se zbraněma nějaké zkušenosti a rádi pomohou začátečníkovi, vůbec neváhej je oslovit, přesně proto tam informace o sobě zveřejnili.

KITTbx

Příspěvek#12 » pát 6. led 2012, 15:15

Patrik píše:Špatná to vizitka pana Žurovce :(

Nechci dělat advokáta, ale jak jsi k něčemu takovému přišel?
Zvláště když uživatel nemá ani ZP?

Vsw

Příspěvek#13 » pát 6. led 2012, 15:27

Flightmaster píše:Zbroják nemám..

Ve svem prvnim prispevku zde jsi psal, ze vyukovy kurs i zkouska samotna probehla ok. Mel jsi pak nejaky problem s vystavenim ZP, ze ho nemas?

Patrik
moderátor

Příspěvek#14 » pát 6. led 2012, 15:39

Viz jeden z jeho prvních příspěvků.
viewtopic.php?p=17828#p17828

Jinak Marcela znám ;) , zřejmě Flightmaster zcela nepochopil funkci pistole a nezeptal se v přípravě.

KITTbx

Příspěvek#15 » pát 6. led 2012, 19:09

Aha, díky za odkaz a omlouvám se za "drobný atak", nějak mi to k Marcelovi nesedělo.
(že by někoho takového pustil dál, i když každého věc zda je či není připraven)
Flightmaster, nejspíše opomenul co napsal dříve nebo nás tu tahá za fusekli.
V každém případě na jeho "obhajobu" ono to bude asi tak, že má pocit, že všechno funguje jako "colťáky" a pistole či zbraně ve filmu, asi sledoval moc Tv.

Zpět na