Makarov
Pistole, které nepatří do žádné z ostatních kategorií
- Bohuliby
Příspěvek#271 » sob 14. led 2012, 22:31
Ano, je to možné, měl jsem ho v ruce poprvé, pravda, zkoušel jsem i dvoj střely. Ty náboje asi nejsou úplně staré / Beareka / ale je to taky možné, pokud bude tento zdroj, nebudu střílet nové, Wolf, Barnaul, a pod.. Jak poznám na SB rok výroby ???
Dnes jsem od kamaráda přivezl několik nábojů, pochopitelně z armády, staré kusy. Bohužel nejvíce jich měl vzor 82, lesklá stříbrná střela, krásný náboj, ale věřím foru a vzal jsem si akorát do sbírky ! Vzal jsem SB á 50 ks, CIP, na některé je FMJ, na některé ne, magnetujou střely všechny, nábojnice nemagnetuje žádná ! Potom tam bylo pár 38 čili ruské Makarov, magnetuje všechno. Mezi nimi byly i dva náboje G.F.L., s dutinkou, jsou trochu kratší, pochopitelně půjdou do sbírky, určitě je to zakázané střelivo, víte, co to je ?
Dnes jsem od kamaráda přivezl několik nábojů, pochopitelně z armády, staré kusy. Bohužel nejvíce jich měl vzor 82, lesklá stříbrná střela, krásný náboj, ale věřím foru a vzal jsem si akorát do sbírky ! Vzal jsem SB á 50 ks, CIP, na některé je FMJ, na některé ne, magnetujou střely všechny, nábojnice nemagnetuje žádná ! Potom tam bylo pár 38 čili ruské Makarov, magnetuje všechno. Mezi nimi byly i dva náboje G.F.L., s dutinkou, jsou trochu kratší, pochopitelně půjdou do sbírky, určitě je to zakázané střelivo, víte, co to je ?
- Vojta
Příspěvek#273 » ned 15. led 2012, 19:08
Tisíckrát sláva Makarovu!
Dnes jsem poprvé střílel ruské náboje značky Barnaul ze svého soudruha a byl jsem nemile překvapen množstvím produkovaných jisker. V klidu domova jsem delaboroval jeden náboj a následně jsem provedl řez střelou, plášť kladl větší odpor než jádro, celá střela šla ale poměrně snadno deformovat, usuzuji tedy, že se jedná o ocelový plášť. Podle množství jiskřiček pak soudím, že tyto náboje nebudou pro mého Makarova zrovna neškodné.
Chci se tedy zeptat na vaše názory ohledně používání těchto nábojů v Makarovu a případně, zda se na takovéto náboje vztahuje zákaz používání na některých střelnicích.
Dnes jsem poprvé střílel ruské náboje značky Barnaul ze svého soudruha a byl jsem nemile překvapen množstvím produkovaných jisker. V klidu domova jsem delaboroval jeden náboj a následně jsem provedl řez střelou, plášť kladl větší odpor než jádro, celá střela šla ale poměrně snadno deformovat, usuzuji tedy, že se jedná o ocelový plášť. Podle množství jiskřiček pak soudím, že tyto náboje nebudou pro mého Makarova zrovna neškodné.
Chci se tedy zeptat na vaše názory ohledně používání těchto nábojů v Makarovu a případně, zda se na takovéto náboje vztahuje zákaz používání na některých střelnicích.
- Bohuliby
- Vojta
Příspěvek#281 » ned 15. led 2012, 22:28
Děkuji mnohokrát za odpovědi k mému problému.
Srdce mi poskočilo hnedle jak jsem spatřil jiskřivý ocas letící z mé hlavně... tedy nebylo to tak strašné jako jiskry odletující od svářečky... i přesto jsem Barnauly po dnešku odsoudil a budu raději investovat do nábojů s měkkčím pláštěm, těší mně ale, že zbylé náboje mohu bez obtíží odstřílet legálně i na vnitřních střelnicích, i když ještě si raději zjistím, zda i střely s ocelovým pláštěm splňují bezpečnostní pravidla
Srdce mi poskočilo hnedle jak jsem spatřil jiskřivý ocas letící z mé hlavně... tedy nebylo to tak strašné jako jiskry odletující od svářečky... i přesto jsem Barnauly po dnešku odsoudil a budu raději investovat do nábojů s měkkčím pláštěm, těší mně ale, že zbylé náboje mohu bez obtíží odstřílet legálně i na vnitřních střelnicích, i když ještě si raději zjistím, zda i střely s ocelovým pláštěm splňují bezpečnostní pravidla

- Bruno
- kralik
- Georg
Příspěvek#285 » pon 16. led 2012, 21:48
kralik píše:no, to slysim porad ze 82 vadi a technicke vysvetleni znam a je nepochybne spravne.
Co jsem ale nikde nenasel je, po kolika vystrelech je to v praxi znat......
A to je udaj z hlediska "ekonomiky provozu" velice podstatny
Na to ti dá kromě mě ještě další majitelé pistolí PM stejnou odpověď: to nikdo přesně neví, protože se ještě nenašel takový blázen, který by to zkoušel. V podstatě se jedná o destruktivní zkoušku, při níž dochází k poškození jinak kvalitního (tedy tvrdochromového) vývrtu hlavně a kromě hoooodně bohatých lidí (nebo těch, kteří co nevědí co s penězi) a lidí, kteří nemají ke zbraním kladný vztah (respektive mají svou zbraň rádi) to nikdo jen tak nevyzkouší. Tím ovšem nechci tvrdit, že se někdo nenajde a tento test neprovede. Ale každý zdejší majitel této pistole (včetně mě) to určitě testovat nebude. Je to to samé, jako kdyby jsi chtěl vědět, kolik výstřelů nábojem 9 mm Luger tato zbraň vydrží, než se to na ní bude nějak projevovat. Prostě a jednoduše: náboj vz. 82 se střelou se spékaných železných pilin je konstruována do zbraně české produkce - Pi vz. 82 r. 9 mm Makarov s polygonním vývrtem. Tedy ne pro pistole s klasickým drážkovaným vývrtem. Ale o tom tě samozřejmě nemusím poučovat

Jinak z hlediska ekonomiky provozu se rozhodně vyplatí tyto náboje (vz. 82) v ruské pistoli Makarov rozhodně nepoužívat !
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí