Pár hloupých dotazů od začátečníka
- jachymko
Příspěvek#16 » ned 9. srp 2009, 16:27
Ja nechci nijak prudit, ale pokud nechces pravidelne trenovat, a chces mit neco na obranu, tak si radsi porid peprak. Schopnost na strelnici trefit mirenou ranou statickej pulmetrovej terc Ti bude v jakykoliv realny situaci naprosto k nicemu.
Ja bych Ti doporucil absolvovat nejaky kurz obranne strelby (napr. http://www.libovicky.cz) a cas od casu zavody LOS (http://www.gunlex.cz), a alespon jednou mesicne trenovat, jinak to opravdu nenos.
Ja bych Ti doporucil absolvovat nejaky kurz obranne strelby (napr. http://www.libovicky.cz) a cas od casu zavody LOS (http://www.gunlex.cz), a alespon jednou mesicne trenovat, jinak to opravdu nenos.
- Adam
Příspěvek#17 » ned 9. srp 2009, 17:45
A kolik držitelů ZP podle tebe pravidelně trénuje? Navíc "pravidelně" je relativní pojem, někdo si pod tím může přestavit jednou za týden, někdo jednou za měsíc a někdo jednou za půl roku. Teďka jsem na začátku a uvažuji o tom, že si udělám ZP (oficiálně ještě ani nemám podanou přihlášku, zatím jsem byl jen jednou na střelnici zjistit co a jak). Třeba je možné, že mě to chytne a budu chodit střílet častěji než jednou za měsíc, třeba je taky možné, že ten ZP vůbec neudělám (ale tak snad nejsem takový lempl a když se ovládat zbraň aby dostali hodnocení "prospěl" den před zkouškou naučili i holky, tak to snad musím dát i já
).

- Zoufalec
Příspěvek#18 » ned 9. srp 2009, 17:53
Jednou měsíčně na střelnici je o ničem. Chce to častěji. Tím, že tucetkrát za rok vystřílíš pár desítek nábojů do terče, nedostaneš zbraň do ruky ani náhodou. To je už lepší ju zamknout do trezoru a zapomenout na to že ji máš. Střílení budeš muset obětovat víc. Jsem správce střelnice a upřímě řečeno z těch co se příjdou na střelnici jednou za rok spíše pochlubit kamarádům mám opravdu děsnej strach. Viděl jsem "profesionála" (zaváží peníze do bankomatů) co předváděl se zbraní a popravdě jsem se málem po*** a bez řečí jsem ho vyhodil. Takovej člověk je nebezpečnej všem v okruhu 2 kilometrů. Manipulaci se zbraní, střelbu a vše co tomu předchází musíš dostat "do krve". Je špatný když musíš přemýšlet co máš dělat. Pokud se něco semele, nestíháš nic promýšlet.
- Adam
Příspěvek#19 » ned 9. srp 2009, 17:58
Když jsi správce střelnice, tak zřejmě připravuješ zájemce o ZP v přípravných kurzech, mám pravdu? Mohl bys mi tedy odpovědět na dotaz, na který jsem se zde již ptal ostatních, tedy jestli se průměrný žadatel stihne všechno naučit den před zkouškou během dvouhodinového kurzu (praktická část zkoušky) na takové úrovni, aby od komisaře dostal "prospěl"?
- Missak
Příspěvek#20 » ned 9. srp 2009, 18:22
záleží na úrovni komisaře, adepta na ZP i toho kurzu. ale v podstatě se to dá. je hodně takových co to takto dělá a většina z nich ZP má nebo vyhořelo na testech.
ale bylo by lepší, začít se o to zajímat dříve a udělat si "nádskok". než hledat cestu, jak to udělat co nejjednodušeji (neříkám oje..t), tak hledat cestu, jak to udělat co nejkvalitněji. věnovat tomu víc času (a možná méně peněz) a naučit se to s předstihem a v klidu a lépe. možná by jsi potom nemusel jít ani na ten přípravný kurz (a tím ušetřil), jen pokud tam u vás nemají dohodu mezi střelnicí a komisařem, že kdo si u nich udělá kurz, má jistý i ZP (nechci je z toho obviňovat, ale v této republice je možné vše).
jinak nosit a nestřílet - jistá cesta do průseru. já jsem začal nosit až asi po roce od koupení zbraně. první jsem si udělal kurz u aegisu, vyzkoušel si LOS, chodil alespoň dvakrát za měsíc na střelnici. na tom kurzu a hlavně na LOSu uvidíš, jaké je to střílet pod psychickým tlakem. ve zkutečnosti je to asi ještě horší (alespoň si to myslím), protože tam střílíš "do živého". a když zjistíš, že netrefíš na 5 metrů papír, (protože chceš být rychlý, klepou se ti ruce) nebo trefíš neterč za "útočníkem", tak začneš jinak přemýšlet o nošení a hlavně použití zbraně v reálné situaci (a to se nebavíme o právních důsledcích). i proto hodně lidí řekne, že i když máš zbraň, je nejlepší obranou útěk (pokud to jde).
ale bylo by lepší, začít se o to zajímat dříve a udělat si "nádskok". než hledat cestu, jak to udělat co nejjednodušeji (neříkám oje..t), tak hledat cestu, jak to udělat co nejkvalitněji. věnovat tomu víc času (a možná méně peněz) a naučit se to s předstihem a v klidu a lépe. možná by jsi potom nemusel jít ani na ten přípravný kurz (a tím ušetřil), jen pokud tam u vás nemají dohodu mezi střelnicí a komisařem, že kdo si u nich udělá kurz, má jistý i ZP (nechci je z toho obviňovat, ale v této republice je možné vše).
jinak nosit a nestřílet - jistá cesta do průseru. já jsem začal nosit až asi po roce od koupení zbraně. první jsem si udělal kurz u aegisu, vyzkoušel si LOS, chodil alespoň dvakrát za měsíc na střelnici. na tom kurzu a hlavně na LOSu uvidíš, jaké je to střílet pod psychickým tlakem. ve zkutečnosti je to asi ještě horší (alespoň si to myslím), protože tam střílíš "do živého". a když zjistíš, že netrefíš na 5 metrů papír, (protože chceš být rychlý, klepou se ti ruce) nebo trefíš neterč za "útočníkem", tak začneš jinak přemýšlet o nošení a hlavně použití zbraně v reálné situaci (a to se nebavíme o právních důsledcích). i proto hodně lidí řekne, že i když máš zbraň, je nejlepší obranou útěk (pokud to jde).
- Zoufalec
Příspěvek#21 » ned 9. srp 2009, 18:26
Pokud o střílení máš zájem, tak za dvouhodinovku to stihneš v pohodě. I když určitý náskok není k zahození. Nenaučím tě žádný dril (to se musíš naučit časem), ale základní bezpečnou manipulaci se zbraní, rozborku, zborku, střelbu na terč a následné vyhodnocení s poukázáním na chyby v držení a spouštění. Ovšem, během přípravy se neustále bavíme o všem možném, nejen o zbraních. Mým cílem je totiž provést přípravu zábavnou formou, protože tím se adepti na ZP naučí nejvíce. Na učňáku jsem měl perfektní profesorku, která razila zásadu: co čteš, zapamatuješ si 20%, co slyšíš, zapamatuješ si 30%, co ti někdo vysvětlí, zapamatuješ si 50%, co vidíš v reálu, zapamatuješ si toho 80%, co pochopíš, pamatuješ si všecko a nafurt. Pokud např. udělá chybu při nabíjení, vysvětlím co udělal, proč to udělal, jak to funguje a pokud existuje, tak přidám nějakou zábavnou historku z této oblasti. Divil by ses jak to uvolní komunikaci. Není problém toto naučit strojního inženýra, ale je obrovská fuška naučit to např. mladou účetní která o zbraních ví jen to, že dělají bum. Zásadně dělám přípravu individuálně, protože někdo se chce před holkou vytáhnout a některá se zase stydí. Z toho plynou pro mě problémy.
- Adam
Příspěvek#22 » ned 9. srp 2009, 18:51
Takže jste mi potvrdili to co mi říkal správce střelnice, tudíž jsem se trošku uklidnil. Ačkoliv jsem nikdy nestřílel z pistole, tak od malička jsem střílel ze vzduchovky a párkrát jsem vyhrál i soutěže na letních táborech takže si myslím, že i tohle je trošku výhoda (sice je rozdíl pistole a vzduchovka, ale aspoň vím co je muška a hledí). Jinak k tomu kurzu: na té střelnici je ten kurz v ceně zkoušky. Za zkoušku se platí 1.200,- Kč (ZP skupina D+E), 1.200,- Kč (ZP skupina A+B) a 1.000,- Kč (ZP skupina C). Kombinace pak stojí 1.500,- Kč (když si chci např. udělat všechny skupiny). Takže já budu platit 1.200,-Kč (chci skupinu E a uvažuji i o D). V této ceně je započítáno zapůjčení zbraně, spotřeba steliva, zapůjčení chráničů zraku, sluchu, střelecké stanoviště, terč atd. A také je v této ceně zahrnut dvouhodinový praktický kurz který je den před zkouškou. Na ten můžu jít a zároveň nemusím. Ale 1.200,- Kč musí zaplatit každý, takže je výhodné na ten kurz zajít...
- Adam
- Ares
- jomekabi
- Bydliště: Tabor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
Příspěvek#27 » ned 9. srp 2009, 20:45
Nezlob se na me, ale asi opravdu nechapes, o cem mluvime. Tobe jde o to projit zkouskou, aniz by ses musel obtezovat zdlouhavou pripravou. Odpoved je, ze ano, je to mozne. Ovsem my mluvime o tom, jestli to je rozumne.
O aute jsme zde jiz mluvili. Predstav si, ze prumerne inteligentni clovek projde par lekcemi v autoskole, den po posledni lekci udela zkousky, a bude spokojen. Jelikoz do prace to ma kousek, auto nepotrebuje, to vytahne z garaze jen o dovolene. Pak cely rok nic, opet o dovolene, atd. Budes takoveho cloveka povazovat za dobreho (a hlavne bezpecneho) ridice? Ja urcite ne. To same plati o zbranich. Pokud to nechapes ted, snad (aspon doufam) to pochopis casem.
O aute jsme zde jiz mluvili. Predstav si, ze prumerne inteligentni clovek projde par lekcemi v autoskole, den po posledni lekci udela zkousky, a bude spokojen. Jelikoz do prace to ma kousek, auto nepotrebuje, to vytahne z garaze jen o dovolene. Pak cely rok nic, opet o dovolene, atd. Budes takoveho cloveka povazovat za dobreho (a hlavne bezpecneho) ridice? Ja urcite ne. To same plati o zbranich. Pokud to nechapes ted, snad (aspon doufam) to pochopis casem.
- admix
Příspěvek#28 » pon 10. srp 2009, 07:57
To s treninkem muzu potvrdit na vlastni kuzi - uz jsem pres 2 mesice nebyl s kratkou (ted pres leto mam nejake pacifisticke dny, nenosim + cekam na nove pouzdro) a uz po 14ti dnech netrenovani (i to blby suseni doma je poznat) zacina bejt poznat, zes to "dlouho nedelal"
Osobne povazuju 1x mesicne na strelnici jako naprosty minimum, a pokud chces nosit, tak trenovat i neco vic nez mirenku. Samozrejme nejaky obranny kurz je silne doporucen, lec sam jsem se zatim na zadny nedostal

Osobne povazuju 1x mesicne na strelnici jako naprosty minimum, a pokud chces nosit, tak trenovat i neco vic nez mirenku. Samozrejme nejaky obranny kurz je silne doporucen, lec sam jsem se zatim na zadny nedostal

- Ares
Příspěvek#29 » pon 10. srp 2009, 10:10
Adam píše:U mě je ale rozdíl v tom, že já ten přípravný kurz potřebuju.
To je věcí názoru. Já neříkám, že jej nepotřebuješ, ale vypláznout za vysvětlení rozborky, bezpečné manipulace a pár výstřelů 1200 mi přijde opravdu jako zhovadilost, zvlášť když vás tam bude víc. Tyhle věci ti spolehlivě vysvětlí libovolný střelec, který se svému koníčku opravdu věnuje a bude se věnovat JEN TOBĚ a nebo zaplacený instruktor za nepoměrně menší peníz a opět se bude věnovat JEN TOBĚ. 1200 za "kurz" který trvá 2 hodiny a bude na něm XY lidí mi přijde jako normální zlatokopectví. Já jsem si taky den před zkouškami udělal session s jedním starým praktikem tady ze střelnice (budiž mu země lehká), abych si ještě vystřelil a ujasnil nějaké věci, které potřebovaly dovysvětlit. Byli jsme tam dva (naprostá náhoda), ale vždycky se ptal jen jednoho a když nevěděl, tak mu to velmi podrobně vysvětlil tak, že to musel pochopit i úplný debil. Nevím už jak dlouho jsme tam byli (už je to přeci jen 5 let), ale typoval bych určitě víc než hodinu a oba dohromady jsme nezaplatili to co by jsi měl zaplatit ty sám
- Adam
Příspěvek#30 » pon 10. srp 2009, 10:56
Ahoj, špatně jsi mne pochopil a nebo jsem to možná špatně formuloval. 1.200,- Kč je poplatek za vykonání zkoušky na střelnici. V této ceně je započítáno zapůjčení zbraně, střeliva, chráničů sluchu, zraku, terč, střelecké stanoviště a MIMO JINÉ kdo chce, tak se může den předem zúčastnit dvouhodinového školení, to je takový bonus. Na www.zbranekvalitne.cz se píše, že poplatek za vykonání zkoušky se pohybuje od 500,- Kč až po 2.000,- Kč. Takže kdyby tam to dvouhodinové školení nebylo, tak i tak by těch 1.200,- Kč bylo relativně standartním poplatkem, řekl bych. Kdo se zbraněmi nemá zkušenosti tak mu nezbývá než na to školení jít a kdo to umí, tak tam prostě nejde...
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí