Držení zbraně při zvláštních příležitostech
- KITTbx
- Bydliště: Ostrava ______________________ člen sdružení LEX www.gunlex.cz
- Carloss
Příspěvek#17 » ned 18. bře 2012, 15:32
No nevím... Co když tam mám zrovna s někým schůzku? Je to jedno z nejběžnějších míst ke scházení se (ne jen tom hromadném). A za další... nehodlám se omezovat na svém právu svobodně se pohybovat po veřejných prostranstvích.
Aby mě někdo z něčeho zase nenařkl.. jde jen o teoretické možnosti chování. Já preferuji se jakékoli potenciálně konfliktní situaci vyhnout. Prostě z teoretické stránky mě to zajímá...
Aby mě někdo z něčeho zase nenařkl.. jde jen o teoretické možnosti chování. Já preferuji se jakékoli potenciálně konfliktní situaci vyhnout. Prostě z teoretické stránky mě to zajímá...
- maja
Příspěvek#18 » ned 18. bře 2012, 19:20
Nevím, proč takovou situaci pořád řešíte. Za prvé, musím nosit skrytě. Za druhé, pokud nosím skrytě, neměli by lidé pokud možno poznat, že mám zbraň. Za třetí, když narazím na Májový průvod, tvářím se, že se nic neděje, a nehrnu se do problémů, kde hrozí střet se zákonem.
- AEndy
Příspěvek#19 » pon 19. bře 2012, 08:42
Vylejzej z metra na Můstku, budeš mít dost času se případnýmu "shromáždění" bezpečně vyhnout a ještě si zpříjemníš den krátkou procházkou
když už nutně potřebuješ za bílýho dne v centru Prahy mít nabitou zbraň za pasem. Tam je plno lidí přes den prakticky pořád a jestli tam budeš střílet, odsereš (pardon) to pobytově za mřížema mnohem víc než útočník.
Tahejte sebou přes den mezi lidma raději teleskop...
Tahejte sebou přes den mezi lidma raději teleskop...
- JiGSSaW
- mobil-man
Příspěvek#21 » pon 19. bře 2012, 13:04
Souhlasim s predchozim nazorem, vzdyt to rika zakon, ktery jsem vam odcitoval. Podle vykladu, ze v tom miste staci pouze byt a stavate se ucastnikem shromazdeni by se tak prestupku nedopoustel pouze drzitel palne zbrane, ale take jakehokoliv noze,teleskopu nebo clovek, co jde s baseballkou a to podle § 7 odst. 3 ( Účastníci shromáždění nesmějí mít u sebe střelné zbraně nebo výbušniny. Rovněž nesmějí mít u sebe jiné předměty, jimiž lze ublížit na zdraví, lze-li z okolností nebo z chování účastníků usuzovat, že mají být užity k násilí nebo pohrůžce násilím.)
Problem by mely tez nektere muslimske zeny podle odst. 4 (Účastníci shromáždění nesmějí mít obličej zakrytý způsobem ztěžujícím nebo znemožňujícím jejich identifikaci.)
Ad absurdum to ze vylezete z metra a okolo vas bude zrovna shromazdeni pratel KSCM neznamena preci, ze jste ucastnikem tohoto shromazdeni.
Problem by mely tez nektere muslimske zeny podle odst. 4 (Účastníci shromáždění nesmějí mít obličej zakrytý způsobem ztěžujícím nebo znemožňujícím jejich identifikaci.)
Ad absurdum to ze vylezete z metra a okolo vas bude zrovna shromazdeni pratel KSCM neznamena preci, ze jste ucastnikem tohoto shromazdeni.
- jamira
Příspěvek#24 » stř 3. pro 2014, 18:44
Já si myslím, že se zde zase řeší něco, co je zákonem jasně dané, ale zároveň k tomu od zákonodárce chybí hlubší výklad a hlavně zdůvodnění, PROČ to v zákoně takto definoval. Ty důvody, které ho k tomu vedly.
Hlavní důvod je jasný - krotit potenciální "chtivost" držitele zbraně ji použít ve vypjatých situacích v davu (ať organizovaném či neorganizovaném). Sami to jistě znáte-v okamžiku, kdy nosíte, tak, byť jste duševně vyrovnaní jedinci, v tu dobu máte takový lehký pocit síly, nadřazenosti... Prostě máte nějaké privilegium vůči ostatním. V tom davu stačí, aby se na vás někdo křivě podíval, neomaleně do vás vrazil či bezdůvodně nadával či se jinak agresivně choval a slabší jedinec se v tu chvíli může cítit ohrožen na zdraví nebo životě a tasí. A nedejbože i vystřelí! V davu to může odnést více nezúčastněných nevinných lidí. Mít právo, privilegium "nosit" zbraň k "ochraně života, zdraví nebo majetku" znamená též konflikty nevyhledávat, přemýšlet dopředu, promýšlet situace a jejich vývoj.
Druhý důvod je možná ten, že v davu nebo skrumáži lidí hrozí větší možnost násilného zcizení zbraně a její použití nepovolanou osobou.
Jinak já pokud jdu občas na koncert či do divadla ve večerní Praze, tak naopak nosím! A při vědomí toho, že ji mám, se taky podle toho chovám - nenápadně, decentně, klidně. Zbraň je až ta poslední pojistka, když selžou veškeré jiné způsoby (taktické, psychologické, behavoriální a jiné), jak vybřednout ze situace, kdy vám jde o život!
A malá poznámka na konec - z některých příspěvků výše mám dojem (nic proti nikomu), že je píší nevybouření mlaďoši s čerstvým zbrojákem...
Hlavní důvod je jasný - krotit potenciální "chtivost" držitele zbraně ji použít ve vypjatých situacích v davu (ať organizovaném či neorganizovaném). Sami to jistě znáte-v okamžiku, kdy nosíte, tak, byť jste duševně vyrovnaní jedinci, v tu dobu máte takový lehký pocit síly, nadřazenosti... Prostě máte nějaké privilegium vůči ostatním. V tom davu stačí, aby se na vás někdo křivě podíval, neomaleně do vás vrazil či bezdůvodně nadával či se jinak agresivně choval a slabší jedinec se v tu chvíli může cítit ohrožen na zdraví nebo životě a tasí. A nedejbože i vystřelí! V davu to může odnést více nezúčastněných nevinných lidí. Mít právo, privilegium "nosit" zbraň k "ochraně života, zdraví nebo majetku" znamená též konflikty nevyhledávat, přemýšlet dopředu, promýšlet situace a jejich vývoj.
Druhý důvod je možná ten, že v davu nebo skrumáži lidí hrozí větší možnost násilného zcizení zbraně a její použití nepovolanou osobou.
Jinak já pokud jdu občas na koncert či do divadla ve večerní Praze, tak naopak nosím! A při vědomí toho, že ji mám, se taky podle toho chovám - nenápadně, decentně, klidně. Zbraň je až ta poslední pojistka, když selžou veškeré jiné způsoby (taktické, psychologické, behavoriální a jiné), jak vybřednout ze situace, kdy vám jde o život!
A malá poznámka na konec - z některých příspěvků výše mám dojem (nic proti nikomu), že je píší nevybouření mlaďoši s čerstvým zbrojákem...
- Ravkar
Příspěvek#25 » stř 3. pro 2014, 20:03
Jamiro, najdi si důvodovou zprávu k zákonu, případně komentář (existuje-li, což si ale skromně myslím, že ne). Tam zjistíš, co zákonodárce vedlo k myšlenkám, které vyjádřil v právním předpisu. Kde jinde bys chtěl "vysvětlení" hledat? Důvodové zprávy nalezneš na www.psp.cz.
- mobil-man
Příspěvek#26 » čtv 4. pro 2014, 00:28
Důvodová zpráva k nynějšímu zákonu pouze odkazuje do důvodové zprávy k zák. č. 288/95 s tím, že přebírá jeho úpravu a k němu důvodovka v této části stručně říká:
"Ustanovení § 77 sleduje cíl preventivně působit proti případnému zneužití legálně držených střelných zbraní na shromážděních občanů masového charakteru i lidových zábavách. V praxi nelze vyloučit možnost, že osoba odborně uznaná za zdravotně způsobilou k nošení zbraně, se dostane za výše zmíněných okolností do konfliktních a jiných situací (např. vlivem alkoholu, psychického napětí, sportovního vzrušení apod.), ve kterých může dojít k ohrožení bezpečnosti jiných osob včetně majetku."
tehdejší § 76 (změna čísla patrně vypuštěním jiného)
§ 76
Držení a nošení zbraní při zvláštních příležitostech
(1) Osoby, které se účastní veřejných shromáždění, slavností, sportovních podniků nebo lidových zábav, nesmějí na těchto akcích držet a nosit zbraně.
(2) Zákaz držet a nosit zbraně podle odstavce 1 se nevztahuje na osoby, které
a) drží zbraně k provozování zábavné střelby v pouťových a obdobných střelnicích,
b) se podílejí se souhlasem pořadatele na zabezpečení akce, jejíž součástí je střelba, zejména střelci, trenéři, instruktoři a zbrojíři závodníků.
(3) Výjimku ze zákazu držet a nosit zbraně podle odstavce 1 může povolit okresní ředitelství policie příslušné podle místa konání akce.
"Ustanovení § 77 sleduje cíl preventivně působit proti případnému zneužití legálně držených střelných zbraní na shromážděních občanů masového charakteru i lidových zábavách. V praxi nelze vyloučit možnost, že osoba odborně uznaná za zdravotně způsobilou k nošení zbraně, se dostane za výše zmíněných okolností do konfliktních a jiných situací (např. vlivem alkoholu, psychického napětí, sportovního vzrušení apod.), ve kterých může dojít k ohrožení bezpečnosti jiných osob včetně majetku."
tehdejší § 76 (změna čísla patrně vypuštěním jiného)
§ 76
Držení a nošení zbraní při zvláštních příležitostech
(1) Osoby, které se účastní veřejných shromáždění, slavností, sportovních podniků nebo lidových zábav, nesmějí na těchto akcích držet a nosit zbraně.
(2) Zákaz držet a nosit zbraně podle odstavce 1 se nevztahuje na osoby, které
a) drží zbraně k provozování zábavné střelby v pouťových a obdobných střelnicích,
b) se podílejí se souhlasem pořadatele na zabezpečení akce, jejíž součástí je střelba, zejména střelci, trenéři, instruktoři a zbrojíři závodníků.
(3) Výjimku ze zákazu držet a nosit zbraně podle odstavce 1 může povolit okresní ředitelství policie příslušné podle místa konání akce.
- HonzaLBC
Příspěvek#28 » čtv 4. pro 2014, 19:48
Máš recht, jasně z toho plyne nenosit, ale držet 
A třeba já bych měl naopak klidnější hlavu, když bych měl zbraň u sebe na cestu z country domů v noci přes celé město. A nemyslím si, že účast na country ze mě udělá jen tak nějakýho střílejícího šílence.
Když porovnám starý a nový zákon, tak je tam dost výrazná změna, starý zakazuje držet i nosit, ale nový zakazuje jen nosit.
A třeba já bych měl naopak klidnější hlavu, když bych měl zbraň u sebe na cestu z country domů v noci přes celé město. A nemyslím si, že účast na country ze mě udělá jen tak nějakýho střílejícího šílence.
Když porovnám starý a nový zákon, tak je tam dost výrazná změna, starý zakazuje držet i nosit, ale nový zakazuje jen nosit.
- HonzaLBC
Příspěvek#30 » čtv 4. pro 2014, 20:29
Tak jasně, logicky:
Zákaz zastavení => logicky tam platí i zákaz stání.
Zákaz držení (méně nebezpečné - nenabitá zbraň v obalu) => logicky tam platí i zákaz nošení (nebezpečnější - nabitá zbraň připravená k okamžitému použití)
A naopak:
Zákaz stání => neznamená, že je tam i automaticky zakázáno zastavení.
Zákaz nošení => neznamená, že je tam i automaticky zakázáno méně nebezpečné držení.
Zákaz zastavení => logicky tam platí i zákaz stání.
Zákaz držení (méně nebezpečné - nenabitá zbraň v obalu) => logicky tam platí i zákaz nošení (nebezpečnější - nabitá zbraň připravená k okamžitému použití)
A naopak:
Zákaz stání => neznamená, že je tam i automaticky zakázáno zastavení.
Zákaz nošení => neznamená, že je tam i automaticky zakázáno méně nebezpečné držení.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí