Novela evropske smernice o zbranich
- jirkab
Příspěvek#3707 » čtv 4. čer 2020, 07:02
A je to tady. Co EU chtěla, to má. Kat. A1. Tady si myslím, že zkušebna přehodnotí všechny předělávky, ať už vz. 58, či AK apod. a kategorizuje je jako A1 bez ohledu na to, co měly v registru, když do něj vstupovaly. Protože přesně o to EU šlo.
Sběratelská činnost je nově vágně definovaná a příliš nechápu, kdo bude garantem toho výkladu. Požadavek na nutnost byt členem sportovně střelecké organizace, je ryzí buzerace. Ve finále si myslím, že nově získat zbraň typu cz858 bude problém.
"Paragraf 11a
(4) Zásobník pro použití ve zbrani kategorie A nebo A-I je oprávněna nabývat do vlastnictví a držet pouze osoba oprávněná držet takovou zbraň."
Tímto chápu, že se nově kriminalizuje pouhé držení zlého zásobníku bez toho, že bych měl povolenu nějakou A či A-1 zbraň.
Viz i dále:" § 13a
(1) Příslušný útvar policie odejme povolení vydané podle § 12 (zbraň B pozn. autora) pro nabytí vlastnictví, držení a nošení zbraně kategorie B pro střelivo se středovým zápalem, pokud
držitel takové zbraně má neoprávněně v držení příslušný zásobník nebo sestavu nábojové schránky pro zbraň uvedenou v § 4a písm. b) nebo c)."
JJ, půjde se po zlých zásobnicích s tvrdými důsledky pro jejich majitele...
Zlé zásobníky mají vůbec zvláštní statut. Nejsou vZoZ vyjmenovány v hlavních částech zbraní, ani jinak explicitně. Přesto je jejich držení trestáno. V přestupcích jsem to nenašel, ale minimálně tedy odejmutím povolení na zbraň B. Jak to tedy chápat? Př. Mám dvě pistole a k tomu zásobníky na 30 ran do sa58. V případě, že vůbec prokáži, že zásobník je můj
,. tak o zbraně nepřijdu, protože zásobník není "příslušný", ano? Jiný příklad je, že bych měl cz858 a k tomu v držení, ne ve zbrani, zásobník na 30 ran do sa58. Pak o zbraň přijdu, ano?
Kategorie C-1 je pak naprostá komedie... Kus ocele a tolik šaškáren kolem...
Pak je zajímavá pozice max. dvouranných perkusek, které patrně zůstávají stále v D. Čili bez registrace. Plynovky rovněž. Tam je zpřísnění ryze česká záležitost (přesun do PO dle nového ZoZ) cyhstaného na rok 2022, čili tam pokuty z EU nepadnou, proto to v mininovele ještě nezohlednili. Byť jsem mírně zmaten z aktualizovaného znění, co je kat. D, resp. "historická zbraň", kde nově max. dvouranné perkusky jsou. Případně mě opravte.
A ucinnost mininovely? 14. 9. 2018, jak je uvwdeno ve snemovnim tisku, asi ne, ze?
Sběratelská činnost je nově vágně definovaná a příliš nechápu, kdo bude garantem toho výkladu. Požadavek na nutnost byt členem sportovně střelecké organizace, je ryzí buzerace. Ve finále si myslím, že nově získat zbraň typu cz858 bude problém.
"Paragraf 11a
(4) Zásobník pro použití ve zbrani kategorie A nebo A-I je oprávněna nabývat do vlastnictví a držet pouze osoba oprávněná držet takovou zbraň."
Tímto chápu, že se nově kriminalizuje pouhé držení zlého zásobníku bez toho, že bych měl povolenu nějakou A či A-1 zbraň.
Viz i dále:" § 13a
(1) Příslušný útvar policie odejme povolení vydané podle § 12 (zbraň B pozn. autora) pro nabytí vlastnictví, držení a nošení zbraně kategorie B pro střelivo se středovým zápalem, pokud
držitel takové zbraně má neoprávněně v držení příslušný zásobník nebo sestavu nábojové schránky pro zbraň uvedenou v § 4a písm. b) nebo c)."
JJ, půjde se po zlých zásobnicích s tvrdými důsledky pro jejich majitele...
Zlé zásobníky mají vůbec zvláštní statut. Nejsou vZoZ vyjmenovány v hlavních částech zbraní, ani jinak explicitně. Přesto je jejich držení trestáno. V přestupcích jsem to nenašel, ale minimálně tedy odejmutím povolení na zbraň B. Jak to tedy chápat? Př. Mám dvě pistole a k tomu zásobníky na 30 ran do sa58. V případě, že vůbec prokáži, že zásobník je můj
Kategorie C-1 je pak naprostá komedie... Kus ocele a tolik šaškáren kolem...
Pak je zajímavá pozice max. dvouranných perkusek, které patrně zůstávají stále v D. Čili bez registrace. Plynovky rovněž. Tam je zpřísnění ryze česká záležitost (přesun do PO dle nového ZoZ) cyhstaného na rok 2022, čili tam pokuty z EU nepadnou, proto to v mininovele ještě nezohlednili. Byť jsem mírně zmaten z aktualizovaného znění, co je kat. D, resp. "historická zbraň", kde nově max. dvouranné perkusky jsou. Případně mě opravte.
A ucinnost mininovely? 14. 9. 2018, jak je uvwdeno ve snemovnim tisku, asi ne, ze?
- pavelg
Příspěvek#3708 » čtv 4. čer 2020, 07:05
Ale nebýt eurobolševiků, vůbec by se otázka takhle debilních změn nedostala k jednání. Když už by někdo něco tak hloupého přinesl, tak by ho s tím vyhnali (no, piráti asi ne, ale zbytek jo).
Tohle přišlo jako "povinnost" z totalitního eurosojuzu, tak to radši odmávnou, aby nemuseli řešit následky - prostě protektorátní myšlení, což mě jako občana hluboce uráží a je mi na blití, co tam máme v parlamentu za bandu.
Tohle přišlo jako "povinnost" z totalitního eurosojuzu, tak to radši odmávnou, aby nemuseli řešit následky - prostě protektorátní myšlení, což mě jako občana hluboce uráží a je mi na blití, co tam máme v parlamentu za bandu.
-
rumburak18 - Příspěvky: 1651
- rumburak18
Příspěvek#3709 » čtv 4. čer 2020, 07:28
@jirkab: pěkný výčet. Mně osobně přijde absurdní, že volení zástupci schvalují zákon, aniž by bylo známo, mj., kterých reálných českých výrobků a jejich majitelů se to dotkne (kauza 858 vs. předelávky).
Pokud dojde k překategorizaci čehokoli používajícího konstrukci vz.58 na A / A-I, nebo dokonce to samé u AR-15, AK (odstavec o zásobnících to skoro naznačuje), tak to bude parádní podraz od poslanců.
Pokud dojde k překategorizaci čehokoli používajícího konstrukci vz.58 na A / A-I, nebo dokonce to samé u AR-15, AK (odstavec o zásobnících to skoro naznačuje), tak to bude parádní podraz od poslanců.
-
blacknocturno - Příspěvky: 557
- blacknocturno
Příspěvek#3710 » čtv 4. čer 2020, 07:39
A teď... mám Ar15 tedy B ale jakmile vejde tento zákon v platnost bude v ní zasunut zásobník na 30 tím pádem se z ní stává A-1 a jelikož jsem ji měl ještě před směrnicí tak se na mě vztahuje grandfathering takže automaticky dostanu povolení na A-1 a budu v ní i nadále moci používat zlé zásobníky. Když tam zásobník nebude v době kdy zákon vejde v platnost tak zůstává B. A co potom když bude vedena jako A-1 a já z ní ten zásobník vyndám? Zaniknou důvody pro A-1 a já budu mít rázem B na které "nemám" povolení.
- Letec 12
Příspěvek#3712 » čtv 4. čer 2020, 07:54
Zálohy státu.
Mě do buduoucna zajímají nově definované zálohy státu a dobrovolné kurzy střelecké přípravy. Jejich specifikace a výcvik se tu zatím nijak neřeší. V návrhu zákon ase píše: "Do záloh státu by vedle účastníků programu střelecké přípravy patřily zbraně, s nimiž cvičili.". Předpokládám že tohle by řešilo naše zbraně kategorie A-1, takže by vše zůstalo při sterém i pro nové majitele.
Jenže zatím to vypadá, že "dobrovolné kurzy střelecké přípravy" i ty zálohy jsou jaksi v nedohlednu, kdežto změna zákona bude do podzimu. Snad je stihnou definovat ještě před zmenou ZOZ.
Mě do buduoucna zajímají nově definované zálohy státu a dobrovolné kurzy střelecké přípravy. Jejich specifikace a výcvik se tu zatím nijak neřeší. V návrhu zákon ase píše: "Do záloh státu by vedle účastníků programu střelecké přípravy patřily zbraně, s nimiž cvičili.". Předpokládám že tohle by řešilo naše zbraně kategorie A-1, takže by vše zůstalo při sterém i pro nové majitele.
Jenže zatím to vypadá, že "dobrovolné kurzy střelecké přípravy" i ty zálohy jsou jaksi v nedohlednu, kdežto změna zákona bude do podzimu. Snad je stihnou definovat ještě před zmenou ZOZ.
- Střelec
- jirkab
Příspěvek#3714 » čtv 4. čer 2020, 09:08
Nejake prechodne ustanoveni k novym A-1 lze najit v prvnim dokumentu v predmetnem snemovnim tisku, ale v novelizaci ZoZ jiz ne, tak jsem i z toho zmaten...
Je to totalni paskvil nekdy z roku 2018. Ted to je ve vyboru, tam predpokladam tunu pozmenovacich navrhu ve smyslu noveho ZoZ... Pak bude v PS druhe cteni... Uvidime, co z toho nakonec vyleze... Budme bdeli
Je to totalni paskvil nekdy z roku 2018. Ted to je ve vyboru, tam predpokladam tunu pozmenovacich navrhu ve smyslu noveho ZoZ... Pak bude v PS druhe cteni... Uvidime, co z toho nakonec vyleze... Budme bdeli
-
rumburak18 - Příspěvky: 1651
- rumburak18
- D&H
Příspěvek#3716 » čtv 4. čer 2020, 09:24
Střelec píše:Kam mám odevzdat všechny své zásobníky, co mám doma? Radši všechny, nerad bych byl obviněn z NO. Nabíjet po 1 mi stačí. Na nejbližší policejní služebnu nebo až v sobotu pojedu se šrotem do sběrny, tak to vzít s ním?
Zastavte se s tím za mnou. Za cenu šrotu to od Vás vezmu já.
Já totiž předpokládám, že v rámci nové legislativy vyvlastňování majetku bez náhrady neproběhne (jsem přirozený optimista...) a ty zásobníky mají vyšší cenu než je cena šrotu.
- Lynx
- pedro!
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva