Novela evropske smernice o zbranich
- D&H
Příspěvek#3721 » čtv 4. čer 2020, 10:30
To je mazec, že? Volně prodejná položka - zásobník na 30 nábojů se obratem ruky (schválením nového zákona) bez udělené vyjímky stává ilegální . Ti co zbraň mají pravděpodobně dostanou vyjímku automaticky, ale co ti nebožáci, kteří zbraň nemají a nezajímá je to, ale zásobník vlasní nebo drží...
Dovedete si představit kolik lidí se vstupem toho zákona v platnost dostane nevědomky do střetu se zákonem - mají někde na půdě staré zásobníky z kosy/kalacha a jsou bez zbrojního průkazu a vyjímky. Nebo rodiče kluků, kteří si volně prodejný zásobník koupili a mají ho někde v dětském pokoji mezi hračkami. A stovky jiných možných kombinací.
Já se k tomu raději dále nevyjadřuji, abych si nezvyšoval krevní tlak.
Dovedete si představit kolik lidí se vstupem toho zákona v platnost dostane nevědomky do střetu se zákonem - mají někde na půdě staré zásobníky z kosy/kalacha a jsou bez zbrojního průkazu a vyjímky. Nebo rodiče kluků, kteří si volně prodejný zásobník koupili a mají ho někde v dětském pokoji mezi hračkami. A stovky jiných možných kombinací.
Já se k tomu raději dále nevyjadřuji, abych si nezvyšoval krevní tlak.
- Piggy
Příspěvek#3722 » čtv 4. čer 2020, 10:40
Ten "nadstavbový zákon" (o nakládání se zbraněmi v některých případech ovlivňujících vnitřní pořádek nebo bezpečnost České republiky) má být účinný současně s novelou ZoZ. V návrhu je dokonce od 01.07.2020, což už nejde stihnout, ale nevím jak daleko je práce na prováděcích předpisech. Ostatně v prvním čtení se projednávaly oba návrhy společně.Letec 12 píše:Zálohy státuJenže zatím to vypadá, že "dobrovolné kurzy střelecké přípravy" i ty zálohy jsou jaksi v nedohlednu, kdežto změna zákona bude do podzimu. Snad je stihnou definovat ještě před zmenou ZOZ.
- pavelg
Příspěvek#3725 » čtv 4. čer 2020, 15:28
No já bych nebyl tak radikální - jízda teprve začíná a bude to fičák. Možná nám přijdou tanečky kolem zásobníků příští rok jako hodně tenké kolečko salámu, na kterém jsme bohužel nenacvičili dostatečně techniku.
Kdo ví, koho budeme nakonec volit jako menší zlo...
Kdo ví, koho budeme nakonec volit jako menší zlo...
- DZimmy
Příspěvek#3726 » čtv 4. čer 2020, 17:50
Nemáte někdo odkaz na nějaký výcuc, co se tím mění? :/ Jsem z toho voľaký zmätený. Mě nejvíc sejří zkrácení platnosti ZP, protože jsem to teď chytil na 10 let. Ale kdo ví, co bude.
Osobně mě ani netrápí historické zbraně atd., ale chtěl jsem si koupit ten dlouhý zásobník do Glocka.
"Norma také omezuje držení zásobníků na více než deset nábojů pro dlouhé zbraně a více než 20 nábojů pro krátké zbraně."
Osobně mě ani netrápí historické zbraně atd., ale chtěl jsem si koupit ten dlouhý zásobník do Glocka.
"Norma také omezuje držení zásobníků na více než deset nábojů pro dlouhé zbraně a více než 20 nábojů pro krátké zbraně."
- LordSalix
Příspěvek#3727 » čtv 4. čer 2020, 18:12
Omezení zásobníku je naprostá blbost, to všichni víme. Ale upřímně 20 ran pro pistoli - když už to musí být - je rozumné číslo pokrývající drtivou většinu pistolí. Protože to je standardní kapacita. V podstatě to "jen" říká - bubny na pistoli jsou zakázány (a fun stick na glocka). Zákaz bubnů ještě dokážu zkousnout jako výsledek demokratického procesu se špetkou nějaké myšlenky.
Ale 10 ran pro dlouhé zbraně je naprostá šílenost a opravdu faktická buzerace, která přinese úplně zbytečně strašné množství problémů legálním držitelům. Mělo to být taky 30, jakožto standardní kapacita.
Skončíme taky jako v USA? To znamená krátká AR-15 "pistole", která není určená ke střelbě z ramene, má sklápěcí "opěrku na předloktí", po jejímž složení nefunguje a jakožto pistole je na 20 ran? To by ještě celkem ušlo.
Ale 10 ran pro dlouhé zbraně je naprostá šílenost a opravdu faktická buzerace, která přinese úplně zbytečně strašné množství problémů legálním držitelům. Mělo to být taky 30, jakožto standardní kapacita.
Skončíme taky jako v USA? To znamená krátká AR-15 "pistole", která není určená ke střelbě z ramene, má sklápěcí "opěrku na předloktí", po jejímž složení nefunguje a jakožto pistole je na 20 ran? To by ještě celkem ušlo.
- Lynx
Příspěvek#3728 » čtv 4. čer 2020, 18:25
DZimmy píše:Nemáte někdo odkaz na nějaký výcuc, co se tím mění? :/ Jsem z toho voľaký zmätený. Mě nejvíc sejří zkrácení platnosti ZP, protože jsem to teď chytil na 10 let...
Přehled změn jsem dal na https://uloz.to/file/v89cwyJajkXI/novela-zoz-doc
Zkrácení doby platnosti ZP je jen návrat o pár let zpět. Nepotěší to, ale žili jsme s tím dlouho.
- expres
Příspěvek#3729 » čtv 4. čer 2020, 18:30
"Do záloh státu by vedle účastníků programu střelecké přípravy patřily zbraně, s nimiž cvičili."
Chapu to tak ze su automaticky zaloha statu? Potazmo i me soukrome zbrane?
Druha moznost je byt clenem spolku doufam?
Omluva, ale nerozumim tomu asi dobre. Jako fakt ze kdyz to tak napisou nejde o zbozi, ale o obranu statu a na to EU nemuze vstahnout ruku. Zas je tam prichut toho "nedobrovolneho" nastupu ci konfiskace zbrane.
Ty spolky a plneni se nekde uz nalezaji jak a co presne? Zatim zde nekdo rikal ze ne.
No a zasobniky kdyz nejsou evidovane ani upresnene tak to dodrzim jak? Nejsem zrovna dobrej v poctech. Kdyz dam aretacni kolik na zasunuti jen 10 kusu tak ok? Co kdyz se zasobnik poroucha a propadne tam 30? To me jako zavrou za porouchany zasobnik...
Nebo ta bubnova hvezdice co ukazoval chovanec? Buben s 10ks 3x kolem bubnu. To uz je spravne.
A neodpustim si kdy PCR bude rozhodovat o vyjimce a pak ze vyjimka je narokovatelna. Bude platit co?
Doufam ze tech pozmenovacich navrhu bude vic k lepsimu.
Chapu to tak ze su automaticky zaloha statu? Potazmo i me soukrome zbrane?
Druha moznost je byt clenem spolku doufam?
Omluva, ale nerozumim tomu asi dobre. Jako fakt ze kdyz to tak napisou nejde o zbozi, ale o obranu statu a na to EU nemuze vstahnout ruku. Zas je tam prichut toho "nedobrovolneho" nastupu ci konfiskace zbrane.
Ty spolky a plneni se nekde uz nalezaji jak a co presne? Zatim zde nekdo rikal ze ne.
No a zasobniky kdyz nejsou evidovane ani upresnene tak to dodrzim jak? Nejsem zrovna dobrej v poctech. Kdyz dam aretacni kolik na zasunuti jen 10 kusu tak ok? Co kdyz se zasobnik poroucha a propadne tam 30? To me jako zavrou za porouchany zasobnik...
A neodpustim si kdy PCR bude rozhodovat o vyjimce a pak ze vyjimka je narokovatelna. Bude platit co?
Doufam ze tech pozmenovacich navrhu bude vic k lepsimu.
- pavelg
Příspěvek#3730 » čtv 4. čer 2020, 18:39
Ty spolky se nezakládají a v zákoně je naopak popsáno, že sklony k extremismu budou znamenat stopku na zbraně ... takže někdo věří, že si pozakládáme spolky, a tím si uchováme kosy, někdo se naopak obává, že posuzování extremismu bude svěřeno "zkušeným znalcům", takže to bude na libovůli aktivistů.
Pravdu se dozvíme, až to nastane. Jedna z dobrých zásad našeho zákona byla, že úředník ani neziskovkář neposuzoval potřebu člověka vlastnit, držet a nosit.
Teď se bude posuzovat, jestli spolek není závadový - s něčím podobným jsou už zkušenosti za cca 20 let.
Pravdu se dozvíme, až to nastane. Jedna z dobrých zásad našeho zákona byla, že úředník ani neziskovkář neposuzoval potřebu člověka vlastnit, držet a nosit.
Teď se bude posuzovat, jestli spolek není závadový - s něčím podobným jsou už zkušenosti za cca 20 let.
- Lynx
Příspěvek#3733 » čtv 4. čer 2020, 20:28
Předpokládám, že se očekává, že kdo má zásobník, má automaticky zbraň. Proč bych si pořizoval zásobník, když k němu zbraň nemám, že? (Lichá úvaha, ale odhaduju, že takto někdo uvažoval.)
Na zásobníky výjimku nepotřebuješ. Ale smíš je nabýt jen tehdy, když máš na výjimku zbraň kat. A-I. Jinými slovy, když máš béčkovou zbraň a chceš v ní mít "teroristický" zásobník, požádáš si o výjimku na A-I pro tu zbraň. A tím získáš právo nabývat do ní "zlé" zásobníky. (Původní kat. A úplně pomíjím.)
Připomínám, že nejsem právník a je to jen můj názor.
Na zásobníky výjimku nepotřebuješ. Ale smíš je nabýt jen tehdy, když máš na výjimku zbraň kat. A-I. Jinými slovy, když máš béčkovou zbraň a chceš v ní mít "teroristický" zásobník, požádáš si o výjimku na A-I pro tu zbraň. A tím získáš právo nabývat do ní "zlé" zásobníky. (Původní kat. A úplně pomíjím.)
- Dasn
Příspěvek#3734 » čtv 4. čer 2020, 20:31
Až to bude se zákonem aktuální, bude mě osobně zajímat jedna záludná možnost:
Mám 58čku a AR15 nabyté před grandfatheringem, takže budu oprávněný držitel obou a potud jsem v pohodě.
- 58čka + zásobníky je jasná A1 s automatickou výjímkou díky době nabytí
- s AR15 však nevím jako co jí zaregistrují - pokud řeknu, že mám a používám jen zásobník na 10 jde o B a mohl bych tedy nechat zaregistrovat jako B
- mohu však díky době nabytí klidně přiznat použití zásobníku >10 a nechat si zaregistrovat taky jako A1, abych pak nemusel řešit opruzy se zásobníky
Co mě bude zajímat je, kdych se případně rozhodl AR15 prodat, zda bude možnost jí znovu případně převést z A1 na B (zásobníky už nepoužívám, nemám) neboť její případný prodej jako B bude určitě jednodušší, neboť jako A1 by bylo nutné najít kupce již s vyjímkou na A1
Ale dokud nebude zákon schválen a ve známé podobě je to jen teoretické tlachání.
Mám 58čku a AR15 nabyté před grandfatheringem, takže budu oprávněný držitel obou a potud jsem v pohodě.
- 58čka + zásobníky je jasná A1 s automatickou výjímkou díky době nabytí
- s AR15 však nevím jako co jí zaregistrují - pokud řeknu, že mám a používám jen zásobník na 10 jde o B a mohl bych tedy nechat zaregistrovat jako B
- mohu však díky době nabytí klidně přiznat použití zásobníku >10 a nechat si zaregistrovat taky jako A1, abych pak nemusel řešit opruzy se zásobníky
Co mě bude zajímat je, kdych se případně rozhodl AR15 prodat, zda bude možnost jí znovu případně převést z A1 na B (zásobníky už nepoužívám, nemám) neboť její případný prodej jako B bude určitě jednodušší, neboť jako A1 by bylo nutné najít kupce již s vyjímkou na A1
Ale dokud nebude zákon schválen a ve známé podobě je to jen teoretické tlachání.
- oldFord
Příspěvek#3735 » čtv 4. čer 2020, 20:37
Lynx píše:Předpokládám, že se očekává, že kdo má zásobník, má automaticky zbraň. Proč bych si pořizoval zásobník, když k němu zbraň nemám, že? (Lichá úvaha, ale odhaduju, že takto někdo uvažoval.)
Příklad: Nemáš zbroják, byls na vojně a na chalupu nad krb sis kdysi pořídil znehodnocenou Sa58 jako vzpomínku na ZVS. I se zásobníkem.... To si o žádnou výjimku na A-I nepožádáš a máš smůlu.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí