Nošení zbraní kat.B u ZP sk. B.

Marty333

Příspěvek#46 » pát 23. bře 2012, 19:05

Mám taktéž ten pocit, ale není to odpověď na mou otázku.Tam jde o uzavřený obal za účelem přemístění zbraně z místa na místo a doufám, že ono pouzdro dříve zmíněné onen účel splňuje...

Bohuliby

Příspěvek#47 » pát 23. bře 2012, 23:01

Přečti si zákon a sám si odpověď na otázku !!!

IvosC

Příspěvek#48 » sob 24. bře 2012, 09:12

Marty333 píše:Dobrý den, měl bych takovou právnickou nebo chcete-li filozofickou otázku.Předem upozorňuji, že se nejedná o reálnou situaci.Napadlo mě, kdyby majitel ZP sk.B mladší 18 let přenášel zbraň kategorie B u pasu v kompletně uzavřeném pouzdře bez zásobníku ve zbrani s tím, že plný zásobník by měl v jiném kompletně uzavřeném pouzdře, taktéž u pasu.Je to kvalifikováno jako držení, či nošení?Děkuji za odpověď.

Pokud má plný zásobník i když mimo zbraň, tak se domnívám, že je to dle zákona spíše nošení ...

§ 2 Vymezení některých pojmů
(2) Pro účely tohoto zákona se rozumí
a) držením zbraně nebo střeliva mít
2. zbraň nenabitou náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo nábojových komorách válce revolveru a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo
b) nošením zbraně nebo střeliva mít zbraň nebo střelivo u sebe, s výjimkou případů uvedených v písmenu a)

Carloss

Příspěvek#49 » sob 24. bře 2012, 09:39

Mě to přijde jasný. Nošení vymezuje odstavec b) tak, že vše, co není uvedeno v odst. a) JE nošení. Tedy napáskovaný zásobník už odst a) neodpovídá, nespadá tedy do držení a z tytulu odst.b) musí jít o nošení.

Rozumím tomu správně?

Marty333

Příspěvek#50 » sob 24. bře 2012, 10:17

Takže jsem si to vykládal správně!Bylo by to tedy nošení.Jen jsem si říkal, že více lidí znamená více názorů.Díky všem

Carloss

Příspěvek#51 » sob 24. bře 2012, 11:23

Jediný relevantní názor Ti sdělí soud. Ten uje oprávněn vykládat zákon.

KamikazeCZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#52 » sob 24. bře 2012, 12:12

No soud sice nejsem, ale kdyz si tu vetu cestinarsky rozeberete, tak zjistite, ze cast "naboji v zasobniku" jeji platnost dost omezuje. Zbran nenabitou JAK? Naboji v zasobniku [...]
Pokud zbran neni nabita zadnym z vyse vyjmenovanych zpusobu, je to ok - o plnem zasobniku se tam vlastne vubec nemluvi, na tom nezalezi. Dokud zasobnik nenabijes do zbrane, nemas zbran nabitou naboji v zasobniku. Jenom plny zasobnik.
(Ale ja si zakony rad vykladam co nejliberarneji, pokud to aspon trochu jde, takze plati to, co bylo vyse receno - v tehle zemi neplati zakony, ale subjektivni nazor soudu.)

HonzaLBC

Příspěvek#53 » sob 24. bře 2012, 12:16

Ještě další možnost výkladu je, že náboje v zásobníku nevadí pro držení, protože tam je psáno:
zbraň nenabitou náboji v zásobníku, takže ikdyž budu mít padesát plných zásobníku mimo zbraň, tak bude pořád zbraň nenabitá náboji v zásobníku. Aby plný zásobník mimo zbraň vadil, tak by v tom zákoně muselo být něco jako mít zásobník naplněn náboji.

2. zbraň nenabitou náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo nábojových komorách válce revolveru a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo

HonzaLBC

Příspěvek#54 » sob 24. bře 2012, 12:18

KamikazeCZ: jsem tukal současně, ale trochu pomaleji, ale máme v principu stejný názor :-)

Carloss

Příspěvek#55 » sob 24. bře 2012, 12:20

To by tam bylo "zásobníkem s náboji" nebo v tomto smyslu. Myslím. Jinak s Tebou naprosto souhlasím. Navíc si ten který zákon může vyložit každý soud jinak. I když se vydávají judikáty, jestli se nepletu, tak to je takový výklad zákonu, který některý soud vyložil nějakým způsobem při řešení soudní věci, tedy jakýsi návod pro rozhodování v podobných věcech pro jiné soudy, leč judikát, pokud se nepletu není pro žádný soud závazný. To nakonec ani nemůže, protože žádné dvě soudní veci nejsou zcela identické.

IvosC

Příspěvek#56 » sob 24. bře 2012, 12:22

Otázkou je, zda by případný soud považoval zásobník za součást zbraně nebo ne ... ;-)

HonzaLBC

Příspěvek#57 » sob 24. bře 2012, 12:39

Součást zbraně je zásobník, pokud je uvnitř. Kdybych měl pistoli doma a zásobník na chalupě, tak mám zbraň roztáhlou od domu až na chalupu?

IvosC

Příspěvek#58 » sob 24. bře 2012, 12:45

Já netvrdím, že z logického pohledu nemáš pravdu - já se jen snažím ukázat dle mého názoru nejpravděpodobnější variantu výkladu případného soudu ;-) A že ne zcela jasné slovní spojení "zbraň nenabitou náboji v zásobníku" lze vykládat oběma způsoby doufám nepopřeš ;-)

PS: Osobně mi to je jinak jedno, protože venku vždy zásadně jen nosím ...

Ještě malý dotaz k tvému příkladu ;-) Když necháš na chalupě hlaveň a zbytek zbraně budeš mít doma, tak je to jak? ;-) (samozřejmě vím, že hlaveň je na rozdíl od zásobníku hlavní součástí zbraně podléhající evidenci)
Naposledy upravil(a) IvosC dne sob 24. bře 2012, 12:58, celkem upraveno 1 x.

Carloss

Příspěvek#59 » sob 24. bře 2012, 12:57

Především naprostý souhlas s "PS". :-D

HonzaLBC

Příspěvek#60 » sob 24. bře 2012, 14:09

Tak samozřejmě je víc způsobů výkladu, proto nad tím vedem debatu :-D
U hlavně na chalupě by to bylo jiné, protože ta patří mezi hlavní části, bez hlavně by nešlo střílet, ale bez zásobníku by to šlo, ten náboj bych do komory nějak dokázal dostat i bez zásobníku :-D (sice jsou zbraně se zásobníkovou pojistkou, že bez zásobníku nejde zmáčknout spoušt, ale to je jenom pojistka, tak to bych nepočítal).
Na argument venku zásadně jenom nosit se dá oponovat tím, že občas se může hodit i režim držení - jsem venku se zbraní(nosím), potřebuju vlézt na nějakou akci (ty zvláštní příležitosti, kdy nesmím nosit, ale držet můžu), tak přehodím zbraň do režimu držení a je to :-)

Zpět na